Παναθηναϊκός: Τα 10 «ηχηρά» ονόματα που αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τους «πράσινους»

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Τα 10 «ηχηρά» ονόματα που αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τους «πράσινους»
O Νικ Καλάθης θα τεθεί για πρώτη φορά αντίπαλος του Παναθηναϊκού και η EuroLeague Greece θυμάται τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών οι οποίοι είχαν αφήσει το δικό τους έργο στους «πράσινους» αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να τους αντιμετωπίσουν...

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι θα έφτανε η στιγμή που ο Νικ Καλάθης θα βρισκόταν στο ίδιο παρκέ με τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν θα φορούσε την πράσινη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος. Και να, που θα γίνει!

Μετά τα όσα συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες με αποτέλεσμα ο Νικ Καλάθης να αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ λύνοντας κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα στην οποία βρέθηκε οκτώ χρόνια, ήρθε η ώρα που πρέπει και να την... αντιμετωπίσει. Μετά από 211 ματς στην EuroLeague ως παίκτης του Παναθηναϊκού, ο πρώην αρχηγός των «πρασίνων» θα κληθεί να περάσει στην απέναντι πλευρά από εκείνη που είχε συνηθίσει.

Με αφορμή το πρώτο ματς του Καλάθη κόντρα στο «τριφύλλι» η EuroLeague Greece θυμάται τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι άφησαν το δικό τους στίγμα στον Παναθηναϊκό αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν από την ομάδα και έπρεπε κάποια στιγμή να την αντιμετωπίσουν!

Η σειρά είναι χρονολογική...

ΝΤΕΓΙΑΝ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ

ΝΤΕΓΙΑΝ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ

ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ

ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ - ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ - ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΪΚ ΜΠΑΤΙΣΤ – ΡΟΜΕΪΝ ΣΑΤΟ

ΜΑΪΚ ΜΠΑΤΙΣΤ – ΡΟΜΕΪΝ ΣΑΤΟ

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ

ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

18 Μαρτίου 2004: Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 66-84

Η βραδιά της 18ης Μαρτίου 2004 στα Πατήσια (και όχι στο ΟΑΚΑ λόγω των έργων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που θα ακολουθούσαν) κ ήταν «μαγική» για εκείνον από την υποδοχή που του είχαν επιφυλάξει οι φίλοι του Παναθηναϊκού! Η συγκινησιακή φόρτιση ήταν μεγάλη με τον ίδιο να κάνει τον... γύρο του θριάμβου, να αποθεώνεται και να χαιρετάει όλους τους οπαδούς των «πρασίνων». Εμφανώς τρακαρισμένος από όλα όσα αντίκριζε στο κλειστό του Σπόρτιγκ το οποίο χρησιμοποιούσε εκείνη την περίοδο το «τριφύλλι» ως έδρα, έμεινε στους 10 πόντους με 4/8 σουτ και 2/4 βολές.

21 Δεκεμβρίου 2005: Παναθηναϊκός – Ούλκερ 85-69

Στην αναμέτρηση για την 8η αγωνιστική της regular season και μόλις επτά μήνες μετά το τελευταίο του ματς με τους «πράσινους» ο Ιμπραήμ Κουτλουάι επέστρεφε στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Πριν από το ματς οι αείμνηστοι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος τον είχαν τιμήσει για την προσφορά του ωστόσο η... πρώην ομάδα του φρόντισε να τον στεναχωρήσει κερδίζοντας με 85-69. Βέβαια ο ίδιος ήταν εκπληκτικός έχοντας 25 πόντους με 4/9 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 8/9 βολές! Να σημειωθεί ότι ήταν στο ρόστερ της Ούλκερ και στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας όταν ο Παναθηναϊκός είχε ταξιδέψει στην Τουρκία ωστόσο δεν είχε αγωνιστεί.

3 Απριλίου 2007: Παναθηναϊκός-Ντινάμο Μόσχας 80-58

Στον δρόμο για το Final 4 της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αντιμετωπίσει δύο πρώην παίκτες που είχαν φορέσει και είχαν τιμήσει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος! Τον Αντώνη Φώτση ο οποίος γαλουχήθηκε στην «πράσινη» στέγη και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο ο οποίος με τη σειρά του πέρασε στην ιστορία ως το «x factor» του τελικού της Μπολόνια το 2002. Για τα προημιτελικά της σεζόν 2006-07 ο Παναθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος με την Ντινάμο Μόσχας και οι δύο πρώην παίκτης της ομάδας βρέθηκαν ξανά στο ΟΑΚΑ στις 3 Απριλίου 2007. Ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 με τον «Λάζο» να έχει 7 πόντους και 7 ριμπάουντ και τον Φώτση 4 πόντους και 5 ριμπάουντ.

1/11/2012: Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 73-64

Δεν είχαν περάσει καλά-καλά λίγοι μήνες από τότε που ο Μάικ Μπατίστ είχε αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό ύστερα από εννέα χρόνια στην «πράσινη» στέγη και κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την πρώην ομάδα του στην Πόλη. Και όχι μόνο αυτός, αλλά και ο Ρομέιν Σάτο, ο οποίος με τη σειρά του είχε αποτελέσει παρελθόν από το «τριφύλλι». Στο ματς της 4ης αγωνιστικής η Φενέρμπαχτσε είχε νικήσει τον Παναθηναϊκός με 73-64, με τον Μπατίστ να αγωνίζεται 15:08 και να μετράει 6 πόντους με 3/6 δίποντα, 2 ριμπάουντ και 2 λάθη και τον Σάτο να προσθέτει 7 πόντους με 2/6 δίποντα, 3/4 βολές, 1 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα σε 21 λεπτά.

9/4/2013: Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 72-70

Στο πρώτο ματς για τα playoffs του 2013 έμελλε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους! Ως παίκτης της Μπαρτσελόνα είχε υποδεχθεί την πρώην ομάδα του στο «Palau Blaugrana» και ήταν από τους βασικούς συντελεστές των Καταλανών για τη νίκη με 72-70 στην παράταση και το 1-0 στη σειρά. Συγκεκριμένα είχε αγωνιστεί 27 λεπτά και είχε τελειώσει το ματς με 11 πόντους, έχοντας 1/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη.

12/1/2011: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 61-65

Η μεγαλύτερη μετακίνηση από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό δεν είναι άλλη από αυτή του Βασίλη Σπανούλη το καλοκαίρι το 2010. Ο νυν αρχηγός των «ερυθρολεύκων» βρέθηκε για πρώτη φορά αντίπαλος των «πρασίνων» τον Ιανουάριο του 2011 και δη για την 12η αγωνιστική της Basket League. Η υποδοχή στο ΟΑΚΑ δεν ήταν και η... καλύτερη δυνατή και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι είχε μόλις 4 πόντους με 1/9 σουτ και 1/2 βολές, αν και βοήθησε την ομάδα του σε άλλους τομείς (5 ασίστ, 4 ριμπάουντ) για να φτάσει στη νίκη με 65-61.

22/10/2012: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-64

Στην δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος για την σεζόν 2012-13 και μόλις τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό, ο Στράτος Περπέρογλου φιλοξενήθηκε με τη σειρά του στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι των «αιωνίων». Μάλιστα δεν... πτοήθηκε ιδιαίτερα από την ατμόσφαιρα καθώς ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας του με 64-60. Αγωνίστηκε 18 λεπτά και είχε 12 πόντους με 2/2 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 λάθη.

21/12/2018: Παναθηναϊκός – Αρμάνι 83-86

Στο παιχνίδι για την 14η αγωνιστική της EuroLeague, o Μάικ Τζέιμς επέστρεφε στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού και μάλιστα δύο μέρες μετά την απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ από τον πάγκο της ομάδας. Η Αρμάνι μπορεί να επικράτησε με 86-83 αλλά η απόδοση του Αμερικανού σκόρερ κυμάνθηκε στα... ρηχά καθώς ήταν πολύ άστοχος στα 35 που έμεινε στο παρκέ έχοντας 12 πόντους με 1/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 7/7 βολές, 8 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, αλλά και 5 λαθη.