Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες του Ρίο (pics)

Κώστας Ζάλιαρης
Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες του Ρίο (pics)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ελληνική συγκομιδή και τις στιγμές συγκίνησης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι οποίοι ολοκληρώνονται με τους αθλητές μας να έχουν πανηγυρίσει 12 μετάλλια!

Η αρχή έγινε από την 1η κιόλας ημέρα των Παραολυμπιακών στο Ρίο, όταν ο Θανάσης Κωνσταντινίδης στη σφαίρα F32, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στην τρίτη, την πέμπτη και την έκτη του προσπάθεια για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου! Στο βάθρο των νικητών ανέβηκε και ο Δημήτρης Ζησίδης, ο οποίος έχασε την τελευταία στιγμή το ασημένιο μετάλλιο, όμως κρέμασε στον λαιμό του το χάλκινο με την προσπάθεια που έφτασε στα 9 μέτρα και 24 εκατοστά.

Η συνέχεια δόθηκε με τον Μανώλη Στεφανουδάκη στον ακοντισμό, με βολή που έφτασε στα 29,45μ. και αποτέλεσε ρεκόρ αγώνων για να κάνει ακόμα πιο σημαντική και σπουδαία την επίδοση του Έλληνα Παραολυμπιονίκη! Η προσπάθεια του Στεφανουδάκη δεν είχε... αντίπαλο και η κορυφή ήρθε με σχετική άνεση.

Ο Έλληνας Πρωταθλητής, Δημήτρης Μπακοχρήστος ήταν εκείνος χάρη στον οποίο έγινε το... καρέ για την Ελλάδα στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, με την κατάκτηση του τέταρτου μεταλλίου, που ήταν χάλκινο! Στον τελικό των 54 κιλών της άρσης βαρών σε πάγκο, κατάφερε να σηκώσει στην πρώτη του προσπάθεια τα 162 κιλά κι έτσι βρέθηκε στην τρίτη θέση του βάθρου.

Στο βάθρο ανέβηκε στο Ρίο και ο Δημήτρης Σενικίδης στη σφαιροβολία F20! Με τη σφαίρα να προσγειώνεται στα 16,7μ. στην τρίτη φορά που επιχείρησε τη βολή, πήρε το ασημένιο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015 στη Ντόχα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως βελτίωσε δύο φορές το δικό του ρεκόρ Ευρώπης, το οποίο διατηρούταν από τον Ιούλιο και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στα 15,68μ.

Η συνέχεια δόθηκε με την Δήμητρα Κοροκίδα που με καλύτερη βολή στα 4 μέτρα και 28 εκατοστά έγινε κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στους φετινούς Αγώνες στη σφαίρα κατηγορίας F53, με τις βολές τις να φτάνουν σε κάθε προσπάθεια στα 4.17, 4.27, 4.28, 3.83, 4.10 και 4.22 μέτρα.

Στο μπότσια, στην ομάδα ζευγαριών BC3, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε και πάλι επάξια από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Άννα Ντέντα, αφού στον μικρό τελικό ήρθε άνετη επικράτηση με το 8-1 επί της Σιγκαπούρης. Η ελληνική τριπλέτα είχε καταφέρει και το 2012 να πάρει μετάλλιο στο Λονδίνο, όμως τότε ήταν το χρυσό της κορυφής στο σχετικό αγώνισμα!

Ακόμα ένας που πανηγύρισε μια μεγάλη επιτυχία, ήταν ο Πάνος Τριανταφύλλου στη σπάθη κατηγορίας Β' στην ξιφασκία!

Έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο του Πολωνού Γκρέγκορζ Πλούτα, βρέθηκε στον μεγάλο τελικό απέναντι στον Ουκρανό, Άντον Ντάτσκο και παρά το γεγονός πως ηττήθηκε 15-7, ο Έλληνας οπλομάχος έγραψε τη δική του ιστορία με ασημένιο στο Ρίο!

Ο Σάκης Κωνσταντινίδης ήταν εκείνος που έδωσε συνέχεια ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών στον τελικό της κορίνας F32, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο και μάλιστα, έχασε την κορυφή και το χρυσό μόλις για 22 εκατοστά...

Η καλύτερη βολή του Έλληνα πρωταθλητή ήταν 33 μέτρα 69 εκατοστά. Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο στη Βραζιλία, για τον παγκόσμιο ρέκορντμαν στην δισκοβολία, αφού στην πρεμιέρα των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων βρέθηκε στην κορυφή της σφαίρας κατηγορίας F32.

Την ίδια μέρα, ο Γίγαντας, Παύλος Μάμαλος, πήρε το ... 10ο το καλό μετάλλιο, αφού έγινε χρυσός στην άρση βαρών σε πάγκο, σηκώνοντας 238 κιλά στην κατηγορία των 107 κιλών! Η ιστορία του, συγκλόνισε άπαντες με τα όσα δεινά πέρασε από παιδί στο σχολείο έπειτα από την άσχημη εξέλιξη στη ζωή του που τον άφησε σε αναπηρικό αμαξίδιο, όμως αυτός ο «Άτλας» έδειξε τεράστια ψυχή και δύναμη...

Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, μόλις στα 17 του χρόνια, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα της κατηγορίας S9, πετυχαίνοντας μάλιστα και Παραολυμπιακό ρεκόρ, τερματίζοντας σε 59,27!

Παρότι μετά το πρώτο πενηντάρι ήταν δεύτερος, ο Μιχαλεντζάκης ανέβασε στροφές στο τέλος και κατάφερε να πάρει την πρωτιά και το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική κολύμβηση στους Αγώνες του Ρίο.

Το ασημένιο μετάλλιο πανηγύρισε φέτος στο Ρίο και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, στα μπότσια!

Ηττήθηκε στον μεγάλο τελικό 8-1 από τον Κορεάτη, Χο Βον Γεόνγκ και έτσι κατέλαβε το δεύτερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το 13ο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Πόντιος αθλητής, πολεμάει καθημερινά με την ακινησία και μετράει πλέον τέσσερα μετάλλια, καθώς είχε πάρει το ασημένιο το 2008 στο Πεκίνο στα ατομικά BC3, πρώτος το 2012 στο Λονδίνο στα ζευγάρια BC3, τρίτος στο Ρίο στα ζευγάρια BC3 και δεύτερος στο ατομικό!

 

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ Τελευταία Νέα