Τα «αστέρια» του 2015! (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Τα «αστέρια» του 2015! (pics & vids)

bet365

Άλλοι θέλουν να το ξεχάσουν, άλλοι θα το θυμούνται για πάντα! Το gazzetta.gr κάνει μια ανασκόπηση που αφορά τους δεύτερους και θυμίζει περιπτώσεις παικτών που εμφανίστηκαν μέσα στο 2015 στη ζωή των «μεγάλων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και έχουν τα προσόντα να μείνουν σ' αυτή στα επόμενα χρόνια.

Η ζωή στους ποδοσφαιρικούς «κολοσσούς» είναι συνυφασμένη με ακριβές μεταγραφές και την πίεση του πρωταθλητισμού, που επιτρέπει ελάχιστα λάθη. Ο χρόνος που διαθέτουν οι ομάδες στα «διαμάντια» των ακαδημιών τους λιγοστεύει με τα χρόνια και για να αναδειχθεί κάποιος σε υπολογίσιμη μονάδα στο ρόστερ παικτών όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, πρέπει πραγματικά να ξεχωρίζει.

Με αφορμή την αλλαγή της χρονιάς, αξίζει να θυμηθεί κανείς περιπτώσεις παικτών που άφησαν το αποτύπωμα τους στα ρόστερ και τις ενδεκάδες των μεγαλύτερων συλλόγων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιθανότητες τους να απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Μάρτιν Όντεγκάαρντ, 17 ετών, Ρεάλ Μαδρίτης

Αναμφίβολα ο πιο διάσημος «πιτσιρικάς», που μόνο με ικανοποίηση θα θυμάται το χρόνο που τελειώνει! Παίζοντας ποδόσφαιρο όσο θυμάται τον εαυτό του, ο Νορβηγός πέρασε απ’ τις ακαδημίες της Ντράμεν Στρόνγκ και της Στρόμσγκοντσετ. Στην τελευταία έκανε ντεμπούτο ως επαγγελματίας, πριν εμφανιστεί η «βασίλισσα» τον Ιανουάριο του 2015 και ανακοινώσει τη μεταγραφή του έναντι 3 εκατ. ευρώ, που με την τήρηση ορισμένων ρητρών μπορεί να φτάσουν και τα 9! Μάλιστα, ο Κάρλο Αντσελότι τον δήλωσε στη λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ για τη φάση των «16» κι έπειτα, ενώ απ’ την αρχή έγινε σαφής η πίστη των Μαδριλένων στις ικανότητες και την προοπτική του, αφού ξεκίνησε προπονήσεις τόσο με την Καστίγια, τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ, όσο και με τους επαγγελματίες! Στην τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιον (23/5/15) στο 7-3 απέναντι στη Χετάφε έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή στη θέση του Κριστιάνο Ρονάλντο κι έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της «βασίλισσας» που παίζει με τα χρώματα της, μόλις 16 ετών και 157 ημερών. Πρόκειται για έναν παίκτη που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα απασχολήσει media, οπαδούς και αναλυτές στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αντρέας Κρίστενσεν, 19 ετών, Τσέλσι

Ανήκει στους «μπλε» του Λονδίνου απ' τα 16 του. Μπορεί το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ με τους περσινούς πρωταθλητές Αγγλίας να μην σηματοδότησε την καθιέρωση του, όμως οι εμπειρίες του σ' αυτό το επίπεδο τον προετοίμασαν για τη φετινή πρόκληση της Μπουντεσλίγκα! Ο Ζοζέ Μουρίνιο του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο πρωτάθλημα απέναντι στην Σάντερλαντ, στην τελευταία αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος (24/5/15). Έκτοτε δεν τον έπεισε πως είναι έτοιμος να προσφέρει ενόψει της φετινής σεζόν και αποφάσισε την παραχώρηση του με τη μορφή δανεισμού στη Γκλάντμπαχ, όπου ο Κρίστενσεν βρήκε ακριβώς ό,τι έψαχνε, δηλαδή παιχνίδια! Με 19 συμμετοχές στο πρωτάθλημα έως τώρα, μην έχοντας χάσει αγώνα, έχει καθιερωθεί και οδήγησε τη διοίκηση των «πουλαριών» να ανανεώσει το δανεισμό του έως το καλοκαίρι του 2017. Αυτή τη στιγμή η αξία του εκτιμάται στα 1.05 εκατ. Ευρώ και με την πορεία που διαγράφει μέχρι στιγμής δεν θα αργήσει να πολλαπλασιαστεί.

Αντρέας Περέιρα, 19 ετών, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στόχος του Λουίς Φαν Χάαλ στην πρώτη του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ ήταν να περισώσει την κατρακύλα που ξεκίνησε επί Μόγιες, στην επώδυνη μετά – Φέργκιουσον εποχή και να επαναφέρει τους «κόκκινους διαβόλους» σε ευρωπαϊκή τροχιά. Το κατάφερε, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία και σε παίκτες απ' τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου να δείξουν την αξία τους. Έτσι, έστω και για 13 λεπτά, με πολύ περισσότερες όμως παραστάσεις στις προπονήσεις της Γιουνάιτεντ μέσα στη σεζόν, έκανε ντεμπούτο απέναντι στην Τότεναμ (15/3/15) ο 19χρονος Περέιρα. Απ' τα παιδικά τμήματα της βελγικής Λόμελ Γιουνάιτεντ, ο γεννημένος στο Βέλγιο Βραζιλιάνος επιθετικός μέσος βρέθηκε στην PSV Αϊτχόφεν, απ' όπου τον «τσίμπησε» η Μάντσεστερ στα 15 του. Αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις με τη δεύτερη ομάδα (3 γκολ/3 ασίστ σε 18 αγώνες), «προκάλεσε» τον Φαν Χάαλ να τον δοκιμάσει σε υψηλότερο επίπεδο, με τον Ολλανδό να του δίνει μάλιστα φέτος να ντεμπουτάρει και στο Τσάμπιονς Λιγκ, στις 30 Σεπτεμβρίου στη νίκη με 2-1 απέναντι στη Βόλφσμπουργκ στο Ολντ Τράφορντ! Φέτος είναι μέλος της πρώτης ομάδας και μετρά ήδη τρεις συμμετοχές ως αλλαγή στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, ενώ το συμβόλαιο του λήγει το 2018.

Λούκας Γκέρτλερ, 19 ετών, Μπάγερν Μονάχου

Την ίδια μέρα με τον Στρίντερ και με την αγωνία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος να έχει «σβήσει», αφού και μαθηματικά είχε εξασφαλιστεί απ’ τους Βαυαρούς, ο Γκουαρδιόλα έδωσε την ευκαιρία στον νεαρό Γερμανό επιθετικό να κάνει το ντεμπούτο του σε ηλικία 20 ετων, 10 μηνών και 17 ημερών, ως αλλαγή για 18’ απέναντι στη Λεβερκούζεν. Αυτή ήταν η μοναδική συμμετοχή στη Μπουντεσλίγκα για τον αρχισκόρερ της Β’ Ομάδας της Μπάγερν, με την οποία πέρυσι συμπλήρωσε 11 γκολ και 6 ασίστ σε 27 συμμετοχές. Φέτος παραχωρήθηκε δανεικός στην Καϊζερσλάουτερν για να αποκτήσει εμπειρίες, μετρώντας ως τώρα 2 ασίστ σε 11 συμμετοχές στην Zweiteliga.

Ρούμπεν Λόφτους Τσικ, 19 ετών, Τσέλσι

Γεννημένος το 1996, βρέθηκε από τα 8 του στις ακαδημίες της Τσέλσι και διήνυσε όλο το δρόμο έως την αντρική ομάδα! Αφού έπαιξε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας και καταφέρνοντας τα καλά στη δεύτερη ομάδα, σε ηλικία μόλις 19 ετών και 8 ημερών, ο νεαρός μέσος έκανε ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ, με τον Μουρίνιο να τον εμπιστεύεται στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι (31/1/15). Μέχρι το τέλος της χρονιάς έφτασε τις 3 συμμετοχές και φέτος αποτελεί πιο ενεργό μέλος της ομάδας, αν και ο Πορτογάλος, μέχρι να φύγει, είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές δημόσια τον προβληματισμό του για τη νοοτροπία του, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη που όμως δεν προπονείται αρκετά σκληρά. Η φετινή σεζόν τείνει να αποδειχθεί χαμένη, όχι μόνο για την περσινή πρωταθλήτρια, αλλά και για τον ίδιο. Σύμφωνα με το έγκυρο transfermarkt.de, η αξία του σήμερα εκτιμάται στα 1.4 εκατ. Ευρώ.

Ρίκο Στρίντερ, 23 ετών, Μπάγερν Μονάχου

Γεννημένος στο Νταχάου το 1992, ο 23χρονος Γερμανός πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ποδοσφαιρική του ζωή στις ακαδημίες των Βαυαρών. Η Μπάγερν τον απέκτησε σε ηλικία 11 ετών απ’ την παιδική ομάδα της Άρνμπαχ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν ο πρώτος προπονητής που τον εμπιστεύτηκε στο γήπεδο με τη φανέλα της επαγγελματικής ομάδας. Έκανε το ντεμπούτο του παίζοντας για 90’ στις 2 Μαΐου 2015 και την 31η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα, στην ήττα της Μπάγερν απ’ τη Λεβερκούζεν με 2-0, σε ηλικία 22 ετών, 9 μηνών και 26 ημερών. Δυστυχώς για τον ίδιο, ο Καταλανός τεχνικός δεν εκτίμησε πως μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση για την ομάδα του, αποφασίζοντας την παραχώρηση του στην Ουτρέχτη έναντι 200.000 ευρώ.

Ζόρντι Μασίπ Λόπεζ, 26 ετών, Μπαρτσελόνα

«Γέννημα - θρέμμα» της Μασία, ο Καταλανός τερματοφύλακας άργησε πολύ να εμφανιστεί στο προσκήνιο, δίχως να πρόκειται όπως φαίνεται για κάποιο φαινόμενο των διάσημων ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Μετά από 6 χρόνια στη δεύτερη ομάδα των Καταλανών, ο Λουίς Ενρίκε τον κράτησε στους επαγγελματίες για τη σεζόν ’14 / ’15 και του έδωσε την ευκαιρία να παίξει βασικός στο Καμπ Νόου με την πρώτη ομάδα στην τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιον (23/5/15) στο 2-2 με τη Λα Κορούνια. Παραμένει ως σήμερα στο ρόστερ, δίχως όμως να φαίνεται πιθανό να πάρει πολλές ευκαιρίες, έχοντας μπροστά του το δίδυμο Μπράβο -Τερ Στέγκεν.

Mάτια Βιτάλε, 18 ετών, Γιουβέντους

Ο νεαρός Ιταλός μέσος βρίσκεται στη «Μεγάλη Κυρία» απ΄τα 14, αφού πρώτα είχε ανατραφεί ποδοσφαιρικά στη Μπολόνια. Αφού βρέθηκε στην αποστολή της Γιουβέντους στις αρχές του 2015 και στην εκτός έδρας νίκη στο Σαν Πάολο κόντρα στη Νάπολι με 3-1, όπου δεν χρησιμοποιήθηκε, έπαιξε για πρώτη φορά στις 11 Απριλίου κόντρα στην Πάρμα, όπου αντικατέστησε τον συμπαίκτη του στις ακαδημίες των «μπιανκονέρι», Κίνγκσλεϊ Κομάν. Μάλιστα στο παιχνίδι αυτό έγινε ο νεότερος παίκτης που ντεμπουτάρει με τα χρώματα της Γιουβέντους, σπάζοντας το ρεκόρ του Νικόλα Ζανίνι απ’ το 1991!

 

Τελευταία Νέα