«Έμπνευση» και άμυνα που... έσωσε καριέρες

«Έμπνευση» και άμυνα που... έσωσε καριέρες

bet365

Με αφορμή την εντυπωσιακή «μετατροπή» του Μύγα σε δεξί μπακ, το gazzetta.gr παρουσιάζει τους παίκτες που… το γύρισαν κι έκαναν καριέρα!

Μία από τις αποκαλύψεις του φετινού πρωταθλήματος, είναι και ο Μύγας του Παναιτωλικού, όχι μόνο γιατί κάνει πολύ καλή σεζόν, αλλά - κυρίως - γιατί την κάνει σε νέα θέση. Από δεξί χαφ, έχει μετατραπεί σε ένα δυναμικό μπακ και δείχνει πως έχει βρει το… σπίτι του. Η δοκιμή είχε ξεκινήσει από τα προηγούμενο χρόνια, με τον Μάκη Χάβο να τον έχει βάλει στα άκρα της άμυνας, σε μία κίνηση που έκανε με αρκετούς παίκτες, από μπροστά, πίσω και τούμπαλιν (Μπακάκης, Γκάλο, Κουτρομάνος κλπ). Φέτος, όμως, , όταν μετά τον τραυματισμό του Μπεχαράνο μπήκε ξανά στην μάχη, έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά και έβαλε νέα - γερά - θεμέλια στην καριέρα που ξεκινάει ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής

Με αφορμή αυτό, το gazzetta.gr θυμάται μερικές περιπτώσεις παικτών, που γύρισαν στην άμυνα και δικαιώθηκαν, κάνοντας καριέρα ως μπακ.

Γρηγόρης Γεωργάτος



Ίσως μία από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις που έχουμε δει στα Ελληνικά γήπεδα Ο Γεωργάτος ξεκίνησε την καριέρα του ως «δεκάρι», με την φανέλα της Παναχαϊκής. Μεγάλο ταλέντο, αλλά… μέχρι εκεί. Κάτι του έλειπε. Ήταν, όμως, ακόμα στην Πάτρα, όταν ξεκίνησαν οι δοκιμές για να αλλάξει θέση και να γυρίσει στα μπακ. Αυτός που πιστώνεται, πάντως, το «θαύμα» είναι ο Μπάγεβιτς. Σε αντίθεση με τον Αρχοντίδη, που τον χαρακτήρισε… τεμπέλη, ο Σέρβος τον πίστεψε και τον απογείωσε. Παρά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, έγινε εκπλκτικός παίκτης και κατάφερε να… αναγκάσει την Ίντερ του Ρονάλντο, του Βιέρι και των άλλων αστέρων, να δώσει 7 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Και μάλιστα, να του δώσει φανέλα βασικού, όσο εκείνος άντεξε στην Ιταλία. Τελικά, γύρισε πίσω με δική του προτροπή, αφού δεν άντεξε μακριά από την Ελλάδα, όμως είτε στην ΑΕΚ, αρχικά, είτε στον Ολυμπιακό που επέστρεψε, συνέχισε τις υψηλές πτήσεις και δεδομένα, είναι ένα από τα κορυφαία - αν όχι το κορυφαίο - μπακ που έβγαλε η χώρα μας.

Άρης Σοϊλέδης

Μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη, ο Άρης Σοϊλέδης, που ξεκίνησε την καριέρα του ως χαφ στον Ολυμπιακό και αυτή τη στιγμή είναι αριστερό μπακ στην ΑΕΚ. Στους «ερυθρόλευκους» έκανε το ντεμπούτο του ως αλλαγή του Λέτο, όμως δε μπόρεσε να πιάσει. Πήγε δανεικός σε ΟΦΗ και Λεβαδειακό χωρίς επιτυχία, πριν μείνει ελεύθερος, με τους Πειραιώτες να μην τον πιστεύουν. Επόμενος σταθμός, κομβικός για την καριέρα του, η Δόξα Δράμας. Εκεί που ο Παναγιώτης Τζαναβάρας είχε μία ιδέα που θα άλλαζε το μέλλον του. Βλέποντας πως, παρά τα καλά στοιχεία του δε μπορούσε να ανταποκριθεί, τον γυρνάει στα μπακ, όπου βλέπει εξέλιξη, καλύτερη κι από ότι θα μπορούσε να ονειρευτεί. Τόσο, που μετά και από το πέρασμά του από την Νίκη Βόλου, με την οποία κέρδισε την άνοδο, θα πάρει μεταγραφή για την Ένωση, στην οποία μέχρι και πρόσφατα, ήταν βασικός και… αναντικατάστατος, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό ρελάνς στην καριέρα του.

Αντελίνο Βιειρίνια

Ακόμα μία εντυπωσιακή… απογείωση, με μοναδική διαφορά πως, ο Πορτογάλος δεν έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα ως δεξί μπακ. Ήρθε στην Ελλάδα ως εξτρέμ, δανεικός στον ΠΑΟΚ από την Πόρτο. Ξεχώρισε από το πρώτο λεπτό, αγαπήθηκε όσο λίγοι και συνέβαλε τα μέγιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο του «Δικεφάλου του Βορρά», κρατώντας τον σε υψηλό επίπεδο. Ήρθε, όμως, η ώρα της μεταγραφής, με την Βόλφσμπουργκ να τα… σκάει για να τον κάνει δικό της. Οι απαιτήσεις στο Γερμανικό πρωτάθλημα πολλές και ο Βιειρίνια τα βρίσκει σκούρα. Δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα δεδομένα και μοιάζει να έχει πελαγώσει. Τότε, σαν από μηχανής Θεός, ο Ντίτερ Χέκινγκ παίρνει την μεγάλη απόφαση και τον δοκιμάζει στα μπακ. Αυτό ήταν, ο Πορτογάλος «κουμπώνει» τέλεια στο επιθετικό σύστημα των “Λύκων” και ξαφνικά γίνεται αναπόστατο κομμάτι της ενδεκάδας. Πλέον, έχει καθιερωθεί εκεί, έχει βγάλει όλη την ποιότητα και το ταλέντο που διαθέτει, εχει δουλέψει εκπληκτικά την αμυντική του λειτουργία, ενώ οι προωθήσεις του... στάζουν φαρμάκι, με το γκολ κόντρα στην Γιουνάιτεντ, να αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα..

Χρήστος Μπούρμπος

Τον πρωτοείδαμε στα Γιάννενα, με την φανέλα του ΠΑΣ. Τότε έπαιζε ως επιθετικός, κυρίως πλάγιος. Ο λόγος για τον Χρήστο Μπούρμπο, που στην παρουσία του στον «Άγιαξ της Ηπείρου» έδειξε πολλά, με αποτέλεσμα να πάρει και μεταγραφή στην ΑΕΚ, αλλά κάτι του έλειπε. Αν και είχε 17 ασίστ στις 32 συμμετοχές του, δε μπορούσε να ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα. Μόλις 2 τέρματα σε 3 σεζόν, είναι επίδοση ικανή να κόψει την καριέρα ενός επιθετικού. Ενός δεξιού μπακ, όμως; Η έμπνευση ήταν του Φερνάντο Σάντος, που διέκρινε τα στοιχεία στο παιχνίδι του και τον γύρισε πίσω στην άμυνα, τον δούλεψε και κατάφερε να τον κάνει μία αξιόπιστη λύση. Μπορεί στην συνέχεια να μην έπεισε τον Φερέρ και να απομακρύνθηκε από την Ένωση, όμως με την εικόνα του στην συνέχεια της καριέρας του, κατάφερε να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο και να φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Σάββας Τσαμπούρης

Χρωστάει την… μετάλλαξή του στον Σάκη Τσιώλη, που τον πήρε ως χαφ στην Τρίπολη και τον έκανε «Αστέρα». Εκμεταλλευόμενος την καλή του τεχνική και δείχνοντας αμυντικές αρετές, ξεχώρισε και ήταν από τους κορυφαίους των Αρκάδων, όταν αυτοί... γιγαντώθηκαν! Όταν από μία ομάδα που παλεύει για την παραμονή, άρχισε να κάνει όνειρα, να διεκδικεί τίτλους και μία θέση στην Ευρώπη. Από τότε, ακόμα κι όταν έφυγε από την Τρίπολη πρώτα ο Τσιώλης και μετά ο ίδιος, συνέχισε να παίζει στην άμυνα, είτε σαν δεξί μπακ, είτε σαν φουλ μπακ καλύπτοντας όλη την πλευρά.

Γκόμεζ

Ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Φωκικού. Τότε, αγωνιζόταν ως περιφερειακός επιθετικός και μαζί με τον Λουκίνα είχαν συνθέσει ένα αξιοπρεπέστατο δίδυμο. Ο ίδιος, κυρίως δημιουργούσε και είχε 4 τέρματα. Πήρε μεταγραφή στην Κέρκυρα, εκεί όπου έμελλε να συναντήσει τον Γρηγορίου, τον προπονητή που θα του άλλαζε την καριέρα. Ο Γάλλος έπαιξε στο δεξί άκρο της άμυνας και κατάφερε, όχι μόνο να είναι αξιόπιστος, αλλά να σκοράρει και 5 φορές, μία περισσότερη από όταν έπαιζε στην επίθεση. Έτσι καθιερώθηκε και στην ομάδα και την επόμενη σεζόν, όταν αυτή ήταν στην μεγάλη κατηγορία, όντας ένα από τα καλύτερα μπακ, ενώ δεν είναι λίγες οι ομάδες που εξέτασαν την περίπτωσή του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα