Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Νέλσον (pics & vids)

Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Νέλσον (pics & vids)

Φάνης Παναγιώτου
Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Νέλσον (pics & vids)

bet365

Ο ΝτεΜάρκους Νέλσον θα ενισχύει από τη νέα σεζόν τον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr καταγράφει τα αγωνιστικά πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα του νέου γκαρντ του «Τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός έκανε σημαντική προσπάθεια να αποκτήσει τον Νικ Καλάθη, ωστόσο ο διεθνής γκαρντ θα αγωνίζεται και τη νέα σεζόν στα παρκέ του NBA. Οι «πράσινοι» δεν έμειναν με… σταυρωμένα τα χέρια και προχώρησαν στην απόκτηση του ΝτεΜάρκους Νέλσον, ο οποίος μαζί με τον AJ Σλότερ -που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες- και τον Δημήτρη Διαμαντίδη συνθέτουν (για την ώρα) την «πράσινη» περιφέρεια.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς πήρε έναν παίκτη που μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα στο παρκέ και δεν θα στοιχίσει πολλά χρήματα στον Παναθηναϊκό. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ΝτεΜάρκους Νέλσον (η ζωή του ΕΔΩ) και που υστερεί; Το gazzetta.gr παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του Αμερικανού γκαρντ (γενν. το 1985, ύψος 1.89μ.).

*Ο Νέλσον είναι ένας αθλητικός γκαρντ με δυνατό κορμί. Δεν θυμίζει δηλαδή παίκτες τύπου Ρόκο Λένι Ούκιτς και όταν επιχειρεί drive είναι δύσκολο να κοπεί, καθώς έχει καλό body balance, γεγονός που το δίνει τη δυνατότητα να τελειώσει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, ακόμα και αν έρθει σε επαφή με τους αντίπαλους ψηλούς. Ο πρώην γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα έχει καλά τελειώματα και το δυναμικό του drive είναι από τα σημαντικά του πλεονεκτήματα, αφού αν πάρει τα βήματα είναι δύσκολο να κοπεί και αρκετές φορές φτάνει με κάρφωμα το καλάθι.

*Ο απόφοιτος του Duke αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι και είναι δεδομένο πως ο Ιβάνοβιτς περιμένει από τον Αμερικανό γκαρντ να δώσει ταχύτητα στον Παναθηναϊκό. Ο Νέλσον τρέχει πολύ καλά το παρκέ και βγάζει ενέργεια, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κλέβει τη μπάλα στην περιφέρεια και φτάνει μέχρι το αντίπαλο καλάθι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παίζει βιαστικό μπάσκετ. Είναι μυημένος στο ευρωπαϊκό παιχνίδι και χρησιμοποιεί αρκετά το μυαλό του (έχει υψηλό μπασκετικό IQ)… Με λίγα λόγια ένας Ευρωπαίος Αμερικανός.

*Ο Νέλσον παίρνει καλό βαθμό και στο δημιουργικό κομμάτι. Δεν είναι κλασικός πλέι μέικερ, γι’ αυτό και αρκετές φορές βρίσκεται στο παρκέ με άλλο γκαρντ δίπλα του. Οι αριθμοί του όμως στις ασίστ δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό και στον συγκεκριμένο τομέα, κάνοντας drive και βρίσκοντας τον ελεύθερο συμπαίκτη του, αν κλείσει η βοήθεια. Διαφορετικά θα τελειώσει ο ίδιος δυνατά τη φάση... Ακόμα ένα βασικό του γνώρισμα είναι η κίνηση χωρίς τη μπάλα. Ο Νέλσον θα προσθέσει αρκετούς πόντους baseline cuts, ενώ διακρίνεται και για τα επιθετικά του ριμπάουντ.

*Η άμυνα είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα του Νέλσον. Ο 28χρονος είναι από τους παίκτες που κάθε προπονητής θα ήθελε στο ρόστερ του, αφού τα μακριά του χέρια και η σωματοδομή που έχει του επιτρέψουν να μαρκάρει ακόμα και πιο ψηλούς αντιπάλους, γεγονός που δίνει την ευκαιρία για αλλαγές στα σκριν, αν φυσικά επιλέξει ο coach τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση. Ο Νέλσον προσφέρει στην ομαδική άμυνα και στις περιστροφές, παράλληλα όμως είναι καλός και στην άμυνα 1on1. Είναι δεδομένο πως μαζί με τον Διαμαντίδη συνθέτουν ένα ισχυρό «δίδυμο» και τα αντίπαλα γκαρντ θα έχουν πολλές δυσκολίες. Επίσης είναι αρκετά χρήσιμος (σ.σ. με βάση το γεγονός ότι είναι γκαρντ) στον τομέα τον ριμπάουντ, αφού παίρνει καλές θέσεις, τον βοηθάει το κορμί του και πολλές φορές εκτός από αμυντικά, μαζεύει και επιθετικά!

*Το βασικό του μειονέκτημα δεν είναι άλλο από το σουτ. Είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς διαβάζοντας τη στατιστική του Νέλσον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι… τραγικά άστοχος. Ο Αμερικανός γκαρντ θα βρίσκει σουτ από τις αντίπαλες άμυνες, που θα προσαρμόζονται στο να του δίνουν χώρο, με σκοπό να μην έχει το drive και είναι σε θέση να τις τιμωρήσει μέχρι ένα σημείο (σ.σ. κάπου στο 30% είναι το συνολικό του ποσοστό στα τρίποντα στην καριέρα του). Σίγουρα το μειονέκτημα του σουτ θα δημιουργήσει πρόβλημα και στον ίδιο και στον Ιβάνοβιτς, υπάρχει όμως παίκτης που δεν υστερεί σε κάποιο τομέα;

«Δένει» με τον Σλότερ!

Το συμπέρασμα για τον Νέλσον είναι πως πρόκειται για έναν πραγματικά καλό παίκτη (σ.σ. μεγάλο συν ότι έχει βρεθεί στο Duke), που μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό και να δέσει με τον Σλότερ. Ο τελευταίος θα δώσει το σουτ στους «πράσινους» που δεν έχει ο Νέλσον και από τη μεριά του ο πρώην γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα μπορεί να καλύψει σωματικά τις αδυναμίες του Σλότερ στην άμυνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «δίδυμο» που ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλον...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα