ΠΑΟΚ: Οι «ασπρόμαυρες» πρεμιέρες στους ομίλους του Europa League (vids)

ΠΑΟΚ: Οι «ασπρόμαυρες» πρεμιέρες στους ομίλους του Europa League (vids)

bet365

O ΠΑΟΚ επιστρέφει στα γήπεδα του Europa League και ετοιμάζεται για την όγδοη πρεμιέρα του στη φάση των ομίλων. Το gazzetta.gr σας θυμίζει τι είχε συμβεί στις προηγούμενες επτά «ασπρόμαυρες» πρεμιέρες…
ΠΑΟΚ - Ομόνοια: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.|21+

Πολλά χρόνια πριν η πανδημία του κορονοϊού «χτυπήσει» τον πλανήτη και επηρεάσει κάθε μορφή δραστηριότητας, ο ΠΑΟΚ είχε τις στιγμές του στα γήπεδα της Ευρώπης.

Μιλάμε για μια ομάδα, που ετοιμάζεται για την όγδοη συμμετοχή της στη φάση των ομίλων του Europa League και τον 81ο αγώνα στη διοργάνωση. Δεν τους λες και λίγους…

Οι προηγούμενες επτά «ασπρόμαυρες» πρεμιέρες στους ομίλους του Europa League είχαν κατά βάση θετικό πρόσημο. Ο «Δικέφαλος» μετράει δύο νίκες (Σαχτιόρ, Ντιναμό Μινσκ), τέσσερις ισοπαλίες (Κλαμπ Μπριζ εκτός, Τότεναμ, Γκαμπάλα εκτός, Φιορεντίνα), ενώ έχει ηττηθεί μόλις μία φορά (Τσέλσι).

Το gazzetta.gr λίγο πριν από την αποψινή σέντρα του αγώνα κόντρα στην Ομόνοια (19:55- COSMOTE SPORT 3HD) σας θυμίζει τα πεπραγμένα του ΠΑΟΚ στις πρεμιέρες των ομίλων του Europa League.

2010-11: ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ – ΠΑΟΚ 1-1

Ημερομηνία: 16/10/2010

Γήπεδο: «Γιάν Μπρέιντελ Στάντιον»

Γκολ: Κουεμάχα (61’) - Μαλεζάς (78’)

Διαιτητής: Στέφαν Γιοχάνεσον (Σουηδία)

Κλαμπ Μπριζ: Στάινεν, Βερμιούλεν (24' Σίμεϊς), Ντονκ, Χούφκενς, Ντίας, Γκέρερτς, Οτζιτζά, Νταλμά (80' Βάργκας), Πέρισιτς, Ντιράρ, Κουεμάχα.

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Γκαρσία, Βιτόλο, Ίβιτς (89' Φωτάκης), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (91' Φιλομένο), Παπάζογλου (73' Ελ Ζαρ).

Ο ΠΑΟΚ είχε ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο του 2010 στο μαγευτικό Μπριζ του Βελγίου για το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο παιχνίδι του στη φάση των ομίλων του Europa League. Μια κεφαλιά του Στέλιου Μαλεζά ήταν αρκετή για να χαρίσει το βαθμό στην ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ, που προηγήθηκε με το γκολ που είχε σημειώσει ένας πρώην παίκτης του Άρη, ο Ντορζ Κουεμάχα.

2011-12: ΠΑΟΚ – ΤΟΤΕΝΑΜ 0-0

Ημερομηνία: 15/09/2011

Γήπεδο: Στάδιο Τούμπας

Γκολ: -

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Ετο, Λίνο, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Γκαρσία, Αρίας, Φωτάκης (62' Ιβιτς), Σαλπιγγίδης, Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης.

Τότεναμ: Κουντιτσίνι, Γουόκερ, Τόουνσεντ, Μπασόνγκ, Τσόρλουκα, Λίβερμορ, Κάρολ, Φάλκε (82' Φρέντερικς), Ντος Σάντος (92' Πάρετ), Κέιν, Παβλιουτσένκο.

Ο ΠΑΟΚ του Λάζλο Μπόλονι ήταν εξαιρετικός στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League της σεζόν 2011-12 απέναντι στην Τότεναμ, η οποία σώθηκε στην κυριολεξία χάρη στις επεμβάσεις του Κουντιτσίνι, που δημιούργησαν οι «ασπρόμαυροι» το δοκάρι σε κεφαλιά του Ίβιτς στο 91ο λεπτό και το χαμένο πέναλτι του Λίνο. Ο σχολαστικός Σέρβος Μάζιτς είδε τον Κοντρέρας να βιάζεται να μπει στην περιοχή στο πρώτο πέναλτι του Λίνο (που κέρδισε ο Αθανασιάδης από τον Κουντιτσίνι) και διέταξε την επανάληψή του. Στην επανάληψη ο Βραζιλιάνος αποφάσισε να αλλάξει γωνία (στα αριστερά του Κουντιτσίνι) και… αστόχησε! Η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα και το ΠΑΟΚ-Τότεναμ 1-0 έγινε ξανά ΠΑΟΚ-Τότεναμ 0-0.

Ένα ψιλόλιγνος 18χρονος, φορώντας τη μοβ δεύτερη φανέλα της Τότεναμ με το νο 37 στην πλάτη, έκανε εντύπωση εκείνο το βράδυ στη γεμάτη Τούμπα. Λεγόταν, Χάρι Κέιν.

2013-14: ΠΑΟΚ – ΣΑΧΤΙΟΡ 2-1

Ημερομηνία: 19/09/2013

Γήπεδο: Στάδιο Τούμπας

Γκολ: Αθανασιάδης (75’), Βούκιτς (91’) – Κάνας (50’)

Διαιτητής: Φρέντι Φοτρέλ (Γαλλία)

ΠΑΟΚ: Χακόμπο, Τζαβέλλας (65' Λίνο), Βίτορ, Κίτσιου, Κατσουράνης, Τζιόλης, Στοχ, Λάζαρ (58' Σαλπιγγίδης), Νίνης (85' Βούκιτς), Λούκας και Αθανασιάδης.

Σαχτιόρ Καραγκαντί: Μόκιν, Πορινάεφ, Σίμτσεβιτς, Μαλί, Ταράσοφ, Ντζίντιτς, Κάνας, Βίτσιους, Φινοτσένκο (81' Μπαϊζάνοφ), Γκαζαριάν, Χιτζιτσένκο (88' Ζένκοβιτς).

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε φάτσα με την γκέλα στην πρεμιέρα των ομίλων της σεζόν 2013-14, καθώς μια εντός έδρας απώλεια βαθμών κόντρα σε ομάδα από το Καζακστάν, έμοιαζε τότε να είναι απαγορευτικό αποτέλεσμα. Στην άδεια, λόγω τιμωρίας και όχι… κορονοϊού, Τούμπα, μια ακόμη σέντρα από το μαγικό αριστερό πόδι του Λίνο και η κεφαλιά του Βούκιτς λύτρωσαν στις καθυστερήσεις τον «Δικέφαλο». Η Σαχτιόρ προηγήθηκε στο 50’ με εύστοχο πέναλτι του Κάνας, ισοφάρισε στο 75’ ο Κλάους Αθανασιάδης.

2014-15: ΠΑΟΚ – ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΙΝΣΚ 6-1

Ημερομηνία: 18/9/2014

Γήπεδο: Στάδιο Τούμπας

Γκολ: Νίκολιτς 4' (αυτ.), Αθανασιάδης 11', 16', 28', Παπαδόπουλος 50', Τζανδάρης 89' – Νίκολιτς 80’

Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Κατσικάς, Βίτορ, Ρατς (72' Σπυρόπουλος), Τζιόλης, Κάτσε, Τζανδάρης, Μακ (46' Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης (67' Γκολάσα)

Ντιναμό Μινσκ: Γκούντορ, Πολίτεβιτς, Κάρποβιτς, Μπανγκουρά, Βερετίλο, Βορόνκοφ (56' Φιγκουερέδο), Σίμοβιτς, Νίκολιτς, Ουντότζι (88' Ρασάντκιν), Στάσεβιτς, Τζα τζετζέ (33' Αντάμοβιτς).

Με τον… δαιμονισμένο Κλάους Αθανασιάδη να πετυχαίνει μέσα σε 17 λεπτά «χατ-τρικ» και να γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου,ο «Δικέφαλος» συνέτριψε με 6-1 τη Ντιναμό Μινσκ και ισοφάρισε το ρεκόρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής νίκης στην Τούμπα, που ήταν το επίσης 6-1 επί της Πρίμπραμ, την σεζόν 2001-02. Μόλις στο 28ο λεπτό το… ταμπλό έδειχνε 4-0 και η σεμνή τελετή στην πρεμιέρα των ομίλων της σεζόν 2014-15 είχε λάβει τέλος…

2015-16: ΓΚΑΜΠΑΛΑ – ΠΑΟΚ 0-0

Ημερομηνία: 17/9/2015

Γήπεδο: «Bakcell Arena»

Γκολ: -

Διαιτητής: Χαβιέρ Εστράδα (Ισπανία)

Γκαμπάλα: Μπεζοτόσνι, Στάνκοβιτς, Βέρνινταμπ, Ρικαρντίνιο, Ντασντεμίροφ, Ντόντο (Ζαργκάροβ 83΄), Γκάι, Μέζα, Ζετς (Περέιρα 46΄), Ζενιόφ, Αντόνοφ.

ΠΑΟΚ: Όλσεν, Βίτορ, Κόστα, Τζαβέλλας, Κίτσιου, Τζιόλης, Σάμπο (Ζάιρο 85΄), Πέλκας (Γκολάσα 76΄), Ροντρίγκες, Μακ, Αθανασιάδης (Μπερμπάτοφ 59΄).

Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και έμεινε στο 0-0 απέναντι στην Γκαμπάλα, χάνοντας την ευκαιρία για νίκη στην πρεμιέρα των ομίλων. Οι Αζέροι είχαν κρατήσει το μηδέν για πέμπτο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι, αφού ο «Δικέφαλος» πέταξε στα σκουπίδια τις ευκαιρίες που δημιούργησε με τον Πέλκα και τον Μακ στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Ο Ιγκορ Τούντορ πέρασε ως αλλαγή τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, αλλά ούτε ο Βούλγαρος σταρ βοήθησε στο β’ μέρος.

2016-17: ΠΑΟΚ – ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ 0-0

Ημερομηνία: 15/9/2016

Γήπεδο: Στάδιο Τούμπας

Γκολ: -

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Τζαβέλλας, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ, Πέλκας (57’ Σάχοφ), Κάμπος (58’ Κρέσπο), Ροντρίγκες, Αθανασιάδης (79’ Τιάμ).

Φιορεντίνα: Ταταρουσάνου, Ροντρίγκες, Μπαντέλι, Κάλινιτς, Αστόρι, Ολιβέιρα, Σαλσέδο (74’ Μπερναρντέσκι), Μπόρχα Βαλέρο, Τόμοβιτς, Ίλισιτς (63’ Σάντσεθ), Μπαμπακάρ (76’ Τέγιο).

Στην κατάμεστη από 25.000 θεατές Τούμπα, με τον κόσμο να προσπαθεί για άλλη μια φορά να «σπρώξει» την ομάδα του, ο «Δικέφαλος» αναδείχθηκε ισόπαλος (0-0) με τη Φιορεντίνα στην πρεμιέρα των ομίλων τη σεζόν 2016-17. Οι δύο ομάδες είχαν τις στιγμές τους στο ματς, με τον Σλοβένο ρέφερι, Σλάβκο Βίντσιτς, να αδικεί τον ΠΑΟΚ στη φάση του 93ου λεπτού και στο γύρισμα του Γκάρι Ροντρίγκες να χτυπάει στο χέρι του για χέρι του Γκονζάλο Ροντρίγκες.

2018-19: ΠΑΟΚ – ΤΣΕΛΣΙ 0-1

Ημερομηνία: 15/09/2011

Γήπεδο: Στάδιο Τούμπας

Γκολ: Γούιλιαν 7’

Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγιένκο (Ισπανία)

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Ετο, Λίνο, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Γκαρσία, Αρίας, Φωτάκης (62' Ιβιτς), Σαλπιγγίδης, Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης.

Τσέλσι: Κέπα, Ζαπακόστα, Ρούντιγκερ, Κρίστενσεν, Αλόνσο (65’ Αθπιλικουέτα), Ζορζίνιο (65’ Φάμπρεγκας), Καντέ, Μπάρκλεϊ, Γουίλιαν, Πέδρο, Μοράτα (80’ Ζιρού).

Η Τούμπα «φόρεσε τα καλά της» για ακόμα μια φορά τον Σεπτέμβριο του 2018 και στο τέλος εκείνης της βραδιάς υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Τσέλσι, που έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα η οποία κέρδιζε (0-1) τον ΠΑΟΚ! Οι «μπλε» του Λονδίνου, που δεν έπαιξαν με τα… δεύτερα, αλλά με κανονική ενδεκάδα, το έκαναν με τον πλέον πειστικό τρόπο στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Αντίθετα, ο Λουτσέσκου επιχείρησε ένα εκτεταμένο rotation φέρνοντας στην ενδεκάδα παίκτες όπως ο Χατσερίντι, ο Τόσκα ο (ανέτοιμος) Βέρνμπλουμ και αφήνοντας στον πάγκο τον Πρίγιοβιτς. Βλέπετε, ακολουθούσε τρεις μέρες μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, εκεί όπου οι «ασπρόμαυροι» είχαν στραμμένη όλη την προσοχή τους…

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα