Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Στην Οκλαχόμα κέρδισαν τον πρώτο «λαχνό»! (pics & vids)

Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Στην Οκλαχόμα κέρδισαν τον πρώτο «λαχνό»! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Στην Οκλαχόμα κέρδισαν τον πρώτο «λαχνό»! (pics & vids)

bet365

Ο Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ κάνει φοβερά πράγματα με τη φανέλα της Οκλαχόμα και το gazzetta.gr στέκεται στον νέο σταρ της πόλης που έχει βρει το ιδανικό περιβάλον για να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του.

Το καλοκαίρι η Οκλαχόμα αποχωρίστηκε τον Πολ Τζορτζ και απέκτησε εκτός των μελλοντικών picks, τους Ντανίλο Γκαλινάρι και Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. Όπως ήταν φυσικό στο trade αυτό όλοι ασχολήθηκαν με τον Πολ Τζορτζ, ο οποίος πήγε στους Κλίπερς και έφτιαξε ένα υπέροχο δίδυμο με τον Καουάι Λέοναρντ με σκοπό να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Ελάχιστοι ασχολήθηκαν με την Οκλάχόμα και οι περισσότεροι βιάστηκαν να την βγάλει εκτός συζήτησεις για τα playoffs.

Όμως οι Θάντερ (πριν λίγες ώρες επικράτησαν με το εντυπωσιακό 140-111 των Χοκς) δεν πτοήθηκαν και με το... διαμαντάκι που απέκτησαν και ακούει στο όνομα Γκίλτζιους-Αλεξάντερ έχουν καταφέρει να εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες και με την μέχρι τώρα εικόνα τους, δείχνουν έτοιμοι να μπουν στην postseason, όντας αυτή τη στιγμή στην 7η θέση της Δύσης. Ο Σάι νιώθει καλά, είναι πρωταγωνιστής και δείχνει να αντέχει το φορτίο του ηγέτη που μοιράζεται με τον σαφώς πιο μπαρουτακαπνισμένο Κρις Πολ.

Το gazzetta.gr ξεχωρίζει την επίδραση που έχει ο Σάι στο παιχνίδι του συνόλου του Μπίλι Ντόνοβαν και στέκεται στον εξαιρετικό γκαρντ που έχει μόλις 2 χρόνια στη λίγκα, αλλά παίζει με το καθαρό μυαλό και την εμπειρία βετεράνου.

Πρώτος σκόρερ, εξαιρετικός αμυντικός

Ο Σάι είναι ο ηγέτης των Θάντερ μαζί με τον Κρις Πολ. Μαζί με τον CP3 έχουν βγει πολλές φορές μπροστά σε οριακά ματς και τα έχουν κρίνει με τις προσπάθειες τους. Ο δευτεροετής γκαρντ διαβάζει υπέροχα τις αντίπαλες άμυνες και διαθέτει το ένστικτο του σκόρερ, κάτι που του επιτρέπει να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 19.8 πόντους μέσο όρο. Μοιράζει 3.1 ασίστ ανά ματς, ενώ είναι ο 2ος ριμπάουντερ (6 μέσο όρο) της ομάδας πίσω από τον απλησίαστο σε αυτό τον τομέα (Άνταμς).

Μία από τις αγαπημένες του κινήσεις είναι να παίρνει τον αριστερό διάδρομο και να τελειώνει τη φάση με το μπάσιμο, ενώ γενικότερα αρέσκεται στο να πλησιάζει το καλάθι και να σκοράρει κοντά σε αυτό, αφού είναι πολύ γρήγορος και το εκμεταλλεύεται έξοχα. Πολλές φορές πάει στην επαφή και πετυχαίνει γκολ-φάουλ, αφού δεν φοβάται να βάλει δυνατά το σώμα του.

Μπορεί να σκοράρει από μέση απόσταση, μπορεί να βάλει τρίποντο, ξέρει το κατάλληλο timing για την πάσα που θα βγάλει ελεύθερο τον συμπαίκτη του. Σουτάρει με 34% τρίποντα και προσθέτει ακόμα μια λύση στη... φαρέτρα του Ντόνοβαν σε αυτήν τη κατηγορία. Ικανότατος ντρίμπλές, εξαιρετικός στο να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση. Σε αρκετές περιπτώσεις ζητά το screen από τον ψηλό, παίρνει το πλεονέκτημα και εκτελεί είτε για τρεις, ή πλησιάζοντας το καλάθι.

Η επιθετική του ικανότητα δεν επηρεάζει την προσήλωση του στην άμυνα. Αποτελεί έναν από τους πιο τίμιους περιφερειακούς αμυντικούς της λίγκας, κάτι που φαίνεται από τα νούμερα του. Μετρά 1.5 κλεψίματα μέσο όρο, ενώ έχει και 0.6 μπλοκ ανά παιχνίδι. Ξέρει τον τρόπο να γίνεται βδέλα στον αντίπαλο του και να του βγάζει το λάδι.

Η... διαβολοβδομάδα με τα ρεκόρ

Ο Αλεξάντερ σε διάστημα μιας εβδομάδας έκανε 2 εκπληκτικές εμφανίσεις και έγραψε ρεκόρ.

Ο γκαρντ της Οκλαχόμα έκανε πράματα και θάματα κόντρα στη Μινεσότα, γράφοντας ιστορία.

Έγινε ο 2ος γκαρντ στην ιστορία μετά τον Ουέστμπρουκ με triple double 20+ πόντων και 20+ ριμπάουντ τα τελευταία 30 χρόνια.

Επιπλέον έγινε ο νεότερος παίκτης όλων των εποχών στη λίγκα με triple double συνδυασμένο με 20+ ριμπάουντ, ξεπερνώντας τον Σακίλ Ο'Νίλ. Τα 20 ριμπάουντ που μάζεψε είναι ρεκόρ καριέρας.

Επτά μέρες μετά έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στο ΝΒΑ.

Ο γκαρντ των Θάντερ μέτρησε 32 πόντους και πέτυχε career high.

Δεν φοβάται να βγει μπροστά σε κρίσιμες καταστάσεις

Mαζί με τον Κρις Πολ αποτελούν βάση αριθμών το κορυφαίο clutch δίδυμο περιφερειακών στη λίγκα. Ο Σάι είναι υπεύθυνος για 4 πόντους ανά αγώνα της ομάδας σε τέτοιες καταστάσεις. Σουτάρει με 67%, ενώ έχει 82% στις βολές. Δεν είναι λίγες οι φορές που πήρε την ευθύνη όταν η μπάλα ζύγιζε τόνους και δικαιώθηκε.

Kόντρα στους Σίξερς έβαλε 6 πόντους στην παράταση και βοήθησε στη νίκη των Θάντερ. Στο έξτρα πεντάλεπτο μίλησε και με τους Τίμπεργουλβς, αφού πέτυχε 11 πόντους στην επικράτηση της Οκλαχόμα. Απέναντι στους Χόρνετς πέτυχε 6 πόντους στα 2 τελευταία λεπτά της 4ης περιόδου, ενώ ευστόχησε σε κρίσιμη βολή στην παράταση.

Δεν μάσησε και απέναντι στους πρωταθλητές. Στα 36 δευτερόλεπτα για το τέλος, σκόραρε για το 98-97 για τη νίκη της Οκλαχόμα. Με τους Μάβερικς πάλι κλείδωσε το ματς. Η παράταση του πάει και το έδειξε και απέναντι στους Νετς με 6 πόντους, 4 κρίσιμες βολές και μια πολύ σημαντική εμφάνιση. Δεν είχε πρόβλήμα να διαλύσει και τον Χάρντεν, σκοράροντας 4 πόντους στο τελευταίο λεπτό για 112-107 των Θάντερ.

Πέρυσι κολύμπησε στα playoffs

Tην σεζόν που μας πέρασε οι Κλίπερς συναντήθηκαν στον πρώτο γύρο των playoffs με τους Ουόριορς και δεν ήταν εύκολη λεία. Οι... πολεμιστές επικράτησαν με 4-2. ωστόσο η ομάδα του Λος Άντζελες έκανεν 2 break, με τον Γκίλτζιους-Αλεξάντερ να βάζει το λιθαράκι του στην υπερπροσπάθεια της ομάδας του. Σε 6 ματς στην postseason είχε 13.7 πόντους και 3 ασίστ, ενώ σούταρε με 50% τρίποντα.

Η Οκλαχόμα γνωρίζει πως φέτος ο Σάι θα είναι ακόμα πιο έτοιμος σε περίπτωση που η ομάδα παίξει στα playoffs. Άλλωστε όσο παραπάνω παίζει ένας μελλοντικός σταρ του ΝΒΑ στην postseason, τόσο καλύτερα μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε ματς που διακυβεύονται πολλά.

Οι 3 γκαρντ στην βασική πεντάδα

Όταν ο Ντόνοβαν έχει στο παρκέ μαζί τους Αλεξάντερ, Σρούντερ και Πολ, η ομάδα του ανταποκρίνεται εξαιρετικά. Είναι το τέχνασμα που χρησιμοποιεί και αλλάζει τις ισορροπίες στο ματς. Η τριάδα αυτή έχει το καλύτερο offensive rating στο ΝΒΑ. Συνήθως ο προπονητής των Θάντερ επιλέγει και τους Γκαλινάρι και Άνταμς στην 5άδα μαζί με τα 3 γκαρντ που κινούν τα νήματα.

«Έχεις 4 playmakers (εννοεί και τον Γκαλινάρι που είναι καλός χειριστής) που ασκούν πίεση σε διαφορετικά σημεία του παρκέ. Και οι 4 μπορούν να μπουν στο ζωγραφιστό και να σκοράρουν. Είναι πολύ εύκολο με τις αλλαγές. Είναι ικανότατοι στην επίθεση, ενώ βγάζουν την αντίπαλη άμυνα από την ισορροπία. Μπορούν να κρδίσουν τον προσωπικό τους αντίπαλο όποτε το θελήσουν», ήταν τα λόγια του.

Η τριάδα αυτή κάνει θαύματα και στην περιφειακή άμυνα όταν παίζει παρέα. Οι αντίπαλες ομάδες σουτάρουν με ποσοστό κοντά στο 28% από το τρίποντο, όταν ο Ντόνοβαν παίζει με τους 3 γκαρντ. Επιπλέον συνεισφέρουν με τους 55 πόντους μέσο όρο περίπου που πετυχαινουν. Ο Αλεξάντερ μετρά, ο Σρούντερ έχει, ενώ ο Πολ βάζει, ενώ δίνει και περισσότερη βαρύτητα στον δημιουργικό τομέα από τους άλλους 2.

Ήρθε για να μείνει

Πλησιάζουμε σιγά-σιγά στο All Star Game και οι Θάντερ δείχνουν σε εξαιρετική κατάσταση. Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ έχει πιάσει από τα μαλιά την ευκαιρία να λάμψει στην Οκλαχόμα και είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Βελτιώνεται συνεχώς, δουλεύει ασταμάτητα και είναι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό που κάνει. Οι Θάντερ στην περίπτωση του δείχνουν να έχουν πιάσει την... καλά, να έχουν πιάσει το λαχείο. Ο Σάι είναι το παρόν και το μέλλον των Θάντερ, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στην Οκλαχόμα. Τον πιστεύουν και προσδοκούν πως θα τους οδηγήσει ψηλά. Το γεγονός πως δίπλα του έχει έναν point guard σαν τον Κρις Πολ είναι το καλύτερο... σχολείο για εκείνον.

 

NBA Τελευταία Νέα