Αντετοκούνμπο: Τι γίνεται τώρα που ο Γιάννης έχει τρίποντο;

Αντετοκούνμπο: Τι γίνεται τώρα που ο Γιάννης έχει τρίποντο;

Αντωνία Σπανού
Αντετοκούνμπο: Τι γίνεται τώρα που ο Γιάννης έχει τρίποντο;

bet365

Τι θα γινόταν αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκόραρε και από το τρίποντο; Η πιο συχνή ερώτηση για τον «Greek Freak» απαντάται μέσα στο παρκέ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να μπει στην ημερολογιακή σεζόν του στο ΝΒΑ και σε αυτά τα 7 χρόνια έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα αρκετά από τα όνειρα του και κάποια που μπορεί να τα έκανε... κρυφά. Πήγε στο ΝΒΑ ένα... παιδάκι, που μόνο είχε παίξει στην Α2 της Ελλάδας και του Φιλαθλητικού και με πάρα πολλή δουλειά, προσπάθεια, πίστη και επιμονή κατάφερε και έφτασε μέχρι την κορυφή στα 24 του χρόνια.

Ο Έλληνας σταρ είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Μιλγουόκι, έχει αλλάξει για τα καλά την μοίρα της ομάδας και την οδηγεί σε νέους δρόμους, που πλέον έχουν ως μοναδικό προορισμό το δαχτυλίδι πρωταθλήματος. Τα... Ελάφια, τα τελευταία χρόνια, γράφουν νέες σελίδες ιστορίας στο βιβλίο τους και εκείνος που κρατά τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε όλο αυτό είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο «Greek Freak» έχει αλλάξει επίπεδο μέσα στο παρκέ, έχει κοντραριστεί με τους κορυφαίους και είναι ο MVP της λίγκας γράφοντας ιστορία. Το μόνο που απομένει είναι να φτάσει με την ομάδα του μέχρι το τέλος της διαδρομής και να διεκδικήσει πλέον τον τίτλο. Πολλοί είναι οι κορυφαίοι παίκτες που έχουν υποκλιθεί στο μεγαλείο του Γιάννη, έχουν μιλήσει για τις ικανότητες του και έχουν παραδεχτεί ότι ψάχνουν τρόπους να τον σταματήσουν.

Αυτό δεν είναι εύκολο, γι' αυτό και δεν το καταφέρνουν οι περισσότερες ομάδες της λίγκας, με τους καλύτερους αμυντικούς. Συνήθως επιστρατεύονται δύο και τρεις αντίπαλοι για να πέσουν πάνω του, ενώ και ο Γιάννης έχει παραδεχτεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση για την ομάδα του και να μοιράσει την μπάλα, αν δεν τελειώσει μόνος του την φάση.

Αυτός είναι και ο λόγος που τόσα χρόνια οι αντίπαλοι αμυντικοί επέλεγαν να δώσουν το σουτ στον Γιάννη και να ξεκινήσουν την άμυνα τους από λίγο πιο μέσα ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον σταματήσουν στις απόπειρες του να φτάσει μέχρι το καλάθι. Αυτό όμως ήταν... last year. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν έχει κανένα θέμα να το παραδεχτεί και ο Έλληνας σταρ δημόσια και να προειδοποιεί.

  • «ΜΕ ΑΦΗΝΕΙΣ; ΣΟΥΤΑΡΩ»

Μετά το παιχνίδι με τους Γκρίζλις, όπου οι δύο ομάδες είχαν κοινά συστήματα εξαιτίας του Τέιλορ Τζένκινς, ο οποίος ήταν χρόνια δίπλα στον Μπούντενχολζερ, ο Αντετοκούνμπο σχολίασε το γεγονός πως άκουγε να φωνάζουν στους αμυντικούς να παίζουν πιο μακριά του, ενώ εκείνος τους τιμωρούσε από το τρίποντο.

«Ήξεραν τι να κάνουν για να με σταματήσουν, αλλά είναι δύσκολο. Τα plays μας είναι τα ίδια, εξαιτίας του προπονητή. Κάθε φορά που έπαιρνα την μπάλα, φώναζαν στους αμυντικούς να κάνουν πίσω και κάθε φορά που έβαζα το σουτ έλεγα αυτό ήταν πέρυσι, αν κάνεις ένα βήμα πίσω, θα το βάλω φέτος».

Ο Γιάννης το λέει και όσοι κάνουν τον κόπο να τον ακούσουν μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν. Μέχρι πέρυσι ο Αντετοκούνμπο είχε διαφορετικό σκεπτικό και το είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξη του.

«Νομίζω ότι ήταν η δεύτερη σεζόν μου όταν μου είπε να μην σουτάρω την μπάλα. Την τρίτη μου σεζόν, στο τέλος, μου είπε σούταρε λίγο. Την τέταρτη σεζόν μου, με άφησε να σουτάρω και την πέμπτη μου είπε κάνε ότι θες, έχεις το πράσινο φως, αλλά δεν ένιωθα άνετα. Είναι δύσκολο. Όταν δεν σουτάρεις, είναι δύσκολο να επιστρέψεις στο σουτ».

Αυτό έχει αλλάξει εντελώς. Ο Γιάννης έχει νέα φιλοσοφία και απαντά στο τεράστιο ερώτημα: «Όταν ο Μπαντ ήρθε στην ομάδα μου είπε, ''Γιάννη, θέλω να σουτάρεις την μπάλα''. Δεν με νοιάζει αν τα βάζεις ή τα χάνεις, χτύπα το ταμπλό, κάνε airball, δεν με νοιάζει. Σούταρε. Οπότε είναι περίεργο. Αλλά έχω έξτρα κίνητρο. Θα δουλέψω σκληρά το τρίποντο μου και ξέρω ότι θα με κάνει καλύτερο παίκτη σε ένα ή δύο χρόνια».

Και δούλεψε!

Και το ερώτημα τι θα γινόταν αν ο Γιάννης είχε τρίποντο, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα στα παρκέ του ΝΒΑ, με τις ομάδες να σοκάρονται η μία μετά την άλλη. Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι ο ίδιος, αλλά δύσκολα θα αλλάξουν πολλά. Το είχε παραδεχτεί και ο σταρ του Μιλγουόκι και αυτό σε παλαιότερη συνέντευξη. Είχε παραδεχτεί ότι και εκείνος με τον Ντουράντ έχει το ίδιο... πρόβλημα. Παρόλο που σουτάρει καλά, πάντα τον παίζει λίγο πιο μέσα, αφού μπορεί και να δημιουργήσει και να μπει μέσα.

«Ακόμα και αν σούταρα καλύτερα πάλι έτσι θα με έπαιζαν. Το ίδιο συμβαίνει με εμένα και τον Ντουράντ, όταν τον μαρκάρω. Τον μαρκάρω ένα ή δύο βήματα μέσα γιατί ξέρω ότι μπορεί να φτιάξει plays, μπορεί να μπει μέσα. Όταν σηκώνεται να σουτάρει, πάω για το ριμπάουντ γιατί δεν μπορείς να μαρκάρεις το σουτ του. Οπότε και να πετύχω τα σουτ, το ίδιο θα με παίζουν. Τον ΛεΜπρον... τον μαρκάρουμε με τον ίδιο τρόπο. Προτιμάμε να μας κερδίσει με τρίποντα, παρότι είναι εξαιρετικός».

Αυτό που παραδέχεται ο Αντετοκούνμπο είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δεν θα αλλάξει πολύ ο τρόπος που η λίγκα αμύνεται απέναντι του, αφού αν πάρει τα βήματα τα πράγματα είναι προκαθορισμένα, αλλά πλέον δίνει πόντους στην ομάδα του με τα σουτ, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η αυτοπεποίθηση του ολοκληρώνει τον παίκτη που είναι.

Οι Μπακς φέτος διανύουν ακόμα μια τρομερή σεζόν, όντας πρώτοι στην Ανατολή (27-4), έκαναν ρεκόρ 18 συνεχόμενων νικών και φυσικά είναι πλέον μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου, με τον MVP να τους οδηγεί και να το κάνει πλέον, όντας «όπλο» από παντού.

  • ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΜΕ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Η σεζόν αυτή έχει ξεκινήσει μόλις τρεις μήνες και φαντάζει ήδη ιστορική για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τουλάχιστον όσο αφορά το τρίποντο. Ο Έλληνας σταρ έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι αυτό θέλει η ομάδα του από εκείνον, αυτό θέλει ο προπονητής του και σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας για το αν θα το βάλει ή θα το χάσει το σουτ.

«Προσπαθώ να βελτιωθώ στο τρίποντο, αυτό είναι το μυστικό. Δεν με νοιάζει ιδιαίτερα αν θα το βάλω ή θα το χάσω αυτή την στιγμή. Προσπαθώ να γίνω καλύτερος και ξέρω ότι με το να το κάνω αυτό θα με βοηθήσει όταν μετράει πιο πολύ και κάπως έτσι το σκέφτομαι. Όσο προχωράει η σεζόν, θυμάσαι ξανά πως να βρίσκω την θέση μου και όλα έρχονται πιο εύκολα».

Η παραδοχή του Γιάννη είναι αυτό που βγαίνει και στο παρκέ. Μέσα σε τρεις μήνες έχει ισοφαρίσει και έχει σπάσει το προσωπικό του ρεκόρ στα τρίποντα, ενώ σουτάρει από όλο και μεγαλύτερη απόσταση, με συνέπεια, δείχνοντας ότι το μέλλον είναι... τρομαχτικό για τους αντιπάλους του. Ο Οκτώβριος ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα για τον Αντετοκούνμπο, που δεν σούταρε καλά και είχε μόλις 14.3% στα πρώτα 4 παιχνίδια, ενώ χρειάστηκε το τέταρτο για να σκοράρει το πρώτο του τρίποντο. Ο Νοέμβριος πήγε σαφώς καλύτερα, ο Γιάννης ανέβηκε πάνω από το 30% και έφτασε στο 31%, ενώ κόντρα στους Κλίπερς ισοφάρισε και το προηγούμενο ατομικό του ρεκόρ, αφού ευστόχησε σε 4 τρίποντα από τα 7 που επιχείρησε. Κάπου εκεί μπήκε ο Δεκέμβριος και ο περσινός MVP γράφει ιστορία.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ποσοστό στο 44.4% στο τρίποντο, με το ποσοστό του να έχει εκτοξευτεί, ενώ μέσα σε αυτά είναι και το ιστορικό προσωπικό του ρεκόρ κόντρα στους Λέικερς, με τους οποίους είχε 5/8 τρίποντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης έχει τουλάχιστον 1 εύστοχο τρίποντο σε κάθε αγώνα του μήνα, πριν το ρεκόρ του Λος Άντζελες είχε ισοφαρίσει ξανά το προηγούμενο κόντρα στους Πίστονς με 4/8 τρίποντα, ενώ ο «Greek Freak» έχει σουτάρει τουλάχιστον 2 τρίποντα σε όλα τα παιχνίδια της σεζόν μέχρι τώρα.

Είναι πλέον φανερό ότι οι Μπακς θέλουν να πάνε το παιχνίδι του Γιάννη ένα επίπεδο παραπάνω και επίσης εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως και ο ίδιος ο παίκτης έχει δουλέψει σκληρά για να τα καταφέρει.

Τα αποτελέσματα είναι φανερά εντός παρκέ και παρακολουθώντας τα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση πολύ σύντομα να δούμε που θα καταλήξει το... ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σουτάρει και τρίποντο!

 

NBA Τελευταία Νέα