NBA All Star Game: Οι διαγωνισμοί καρφωμάτων που έμειναν στην ιστορία! (vids)

Νίκος Καρφής
NBA All Star Game: Οι διαγωνισμοί καρφωμάτων που έμειναν στην ιστορία! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr επέλεξε τους 10 καλύτερους διαγωνισμούς καρφωμάτων σε All Star Game, και θυμάται μεταξύ άλλων την μάχη Τζόρνταν-Ντομινίκ, τον ασταμάτητο Βινς Κάρτερ, το show Γκόρντον και ΛαΒίν, αλλά και το... αμάξι του Γκρίφιν.

Είναι αλήθεια πως από τους διαγωνισμούς του Σαββάτου, αυτό που περιμένει ο περισσότερος κόσμος είναι εκείνος των καρφωμάτων. Δεν υπάρχει All Star Saturday Night χωρίς καρφώματα.

Στο πέρασμα των χρόνων έχουμε δει απίστευτες παραστάσεις από τους stars της λίγκας, οι οποίες έμειναν στην ιστορία και μνημονεύονται όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το gazzetta.gr θυμήθηκε τους 10 κορυφαίους διαγωνισμούς καρφωμάτων και σας τους παρουσιάζει

1. Η απίθανη κόντρα του Τζόρνταν με τον Ουίλκινς (1988)

Κατά πολλούς ο κορυφαίος διαγωνισμός όλων των εποχών. Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιζε εντός έδρας απέναντι στον Ντομινίκ Ουίλκινς, αφού το η παράσταση έγινε στο Chicago Stadium. Mια απίστευτη μάχη ανάμεσα σε δύο από τους καλύτερους dunkers όλων των εποχών! Τότε ο Air μας πρόσφερε ένα μαγικό κάρφωμα, καθώς πέταξε από τη γραμμή των βολών σε μια από τις κλασικότερες φωτογραφίες στην ιστορία των All Star Games. Ο Μάικλ Τζόρνταν πήρε τον 2ο σερί τρόπαιο σε διαγωνισμό καρφωμάτων, νικώντας τον Ντομινίκ (147 πόντους αντί 145 του παίκτη των Χοκς).

2. Το απόλυτο show του Κάρτερ (2000)

Δεν νοείται να γράψεις κάτι για διαγωνισμούς καρφωμάτων και να μην σταθείς τον κορυφαίο dunker όλων των εποχών, τον Βινς Κάρτερ. Το 2000 στο Όκλαντ, ο Vinsanity είχε τρελάνει κόσμο! Τα καρφώματα του συζητιούνται ακόμα και σήμερα, δείγμα τη εμφάνισης του εκείνο του βράδυ. Αντίπαλοι του παίκτες όπως ο ΜακΓκρέιντι, ο Φράνσις, ο Ρίκι Ντέιβις. Ο Air Canada δεν είχε πρόβλημα να διαλύσει τον ανταγωνισμό και να προσφέρει στους φιλάθλους φοβερά καρφώματα με ποικιλία. Κάρφωσε με στροφή 360 μοιρών μαζί με ανεμόμυλο, έβαλε όλο τον αγκώνα στο καλάθι, κάρφωσε με πέρασμα της μπάλας κάτω από τα πόδια, ενώ πέταξε με τα δύο χέρια, πατώντας λίγο πιο μπροστά από τη βολή.

3. Γκόρντον και ΛαΒίν σας ευχαριστούμε (2016)

Τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός άρχισε να χάνει την αίγλη του, όμως ήρθαν οι υπέροχοι τύπου Άαρον Γκορντον και Ζακ ΛαΒίν και τα διέλυσαν όλα. Μια τεράστια μάχη που κρίθηκε με νικητή τον Ζακ ΛαΒίν στην... δεύτερη παράταση! Πάντως πολλοί θεωρούν πως το βραβείο θα έπρεπε να το πάρει ο παίκτης των Μάτζικ. Συνολικά ο Γκόρντον πήρε 299 βαθμούς έναντι 300 του ΛαΒίν. Είδαμε καρφωματάρες. Ο ΛαΒίν κάρφωσε, πατώντας από τη γραμμή των βολών, πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια και κάρφωσε με τα δύο χέρια. Το κερασάκι ήταν το κάρφωμα που πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια, πατώντας από τη γραμμή των βολών. Από την άλλη ο Γκόρντον χρησιμοποίησε τη μασκότ των Μάτζικ σε 3 καρφώματα του. Στο 1 από αυτά πέρασε από πάνω της και κάρφωσε, ενώ σε άλλο πήδηξε πάνω από τη μασκότ πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του και κάρφωσε! Απίστευτα πράγματα.

4. Krypto-Nate Vs Superman (2009)

Τελικά όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά το 2009, ο Superman θέλει τον κρυπτονίτη του! Το 2009 ο Superman Χάουαρντ ηττήθηκε από τον Krypto-Nate Ρόμπινσον. Τότε οι δυο τους έβαλαν τη φαντασία τους να οργιάσει. Ο Χάουαρντ έβαλε τη μπέρτα του Superman σε τηλεφωνικό θάλαμο, ενώ ο Νέιτ έγινε Krypto-Nate με την πράσινη εμφάνιση του. Μόλις 1.75 και όμως πέρασε πάνω από τον Superman, κάρφωσε και πήρε σπίτι του το βραβείο (συγκέντρωσε το 52% των ψήφων έναντι 48% του Ντουάιτ).

5. Γκρίφιν πάνω από το αυτοκίνητο (2011)

Εντάξει ο Μπλεικ μας έχει χαρίσει επικά καρφώματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Οι κύριοι Πέρκινς, Μοζγκόφ και Γκασόλ το έχουν νιώσει στο πετσί τους. Το 2011 έκανε πλάκα στον διαγωνισμό καρφωμάτων, βάζοντας αμάξι στο γήπεδο για να πετύχει τον σκοπό του. Πέρασε πάνω από το αυτοκίνητο, πήρε τη μπάλα από τον Ντέιβις που έβγαλε το κεφάλι του από την οροφή για να του δώσει την ασίστ και ΜΠΑΜ. Έκανε το κάρφωμα της βραδιάς. Στον τελικό συγκέντρωσε το 68% από την ψηφοφορία του κοινού έναντι 32% του Τζαβέιλ Μακ Γκι! Μαζί με τους ΝτεΡόζαν και Ιμπάκα προσπάθησαν να τον αμφισβητήσουν, αλλά ήταν αδύνατο.

6. Η πρώτη μάχη του Τζόρνταν με τον Ντομινίκ (1985)

Ο διαγωνισμός καρφωμάτων του 1985 είχε ίσως το πιο γεμάτο ρόστερ συμμετεχόντων στην ιστορία. Τζόρνταν, Ντομινίκ, Έρβινγκ, Ντρέξλερ, Λάρι Νανς. Όλοι τους εξαιρετικοί. Στον τελικό έφτασε ο Air μαζί με τον Ουίλκινς. Μεγάλη μάχη, όμως ο Human Highlight Film ήταν αυτός που χαμογέλασε στο τέλος με 50 βαθμούς αντί 46 του MJ! O Tζόρνταν μας προετοίμασε για αυτό που θα έκανε, 3 χρόνια μετά. Πάτησε σχεδόν τη βολή και κάρφωσε σε ένα απίστευτο στιγμιότυπο, μια κίνηση που τελειοποίησε το 1988. Όμως ο Ντομινίκ με έναν ανεμόμυλο με τα δύο χέρια πήρε το τρόπαιο σπίτι του.

7. Το αξέχαστο kiss the rim dunk του Air (1987)

O Tζόρνταν έλειψε από τον διαγωνισμό το 1986 εξαιτίας τραυματισμού, αλλά το 1987 επέστρεψε δριμύτερος και κέρδισε τον πρώτο τίτλο του. Είχε να ανταγωνιστεί παίκτες όπως ο Ντρέξλερ, ο Τομ Τσέιμπερς, ο Κέρσει, ο Ρον Χάρπερ. Και σε αυτόν τον διαγωνισμό κάρφωσε από τη βολή, ενώ έκανε και το περίφημο kiss the rim dunk, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα καρφώματα στην ιστορία του θεσμού. Ο Κέρσει που έφτασε στον τελικό, δεν γινόταν να τον νικήσει.

8. H… παράσταση του «κοντού» (1986)

Ο Σπαντ Ουέμπ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής το 1986 εξαιτίας του ύψους του. Περιστροφή και κάρφωμα με το ένα χέρι, double-clutch κάρφωμα, αλλά και σκάσιμο της μπάλας, πιάσιμο στον αέρα και ΜΠΑΜ. Ο Ντομινίκ που ήταν το φαβορί προσπάθησε να πάρει το βραβείο, ωστόσο συγκέντρωσε 48 βαθμούς. Το τέλειο του Ουέμπ (50 βαθμοί) του πρόσφεραν την πρωτιά. Δύο παίκτες των Χοκς μονομάχησαν μέχρι τελικής πτώσεως, όμως ο κοντορεβυθούλης επικράτησε του κορυφαίου παίκτη στην ιστορία της ομάδας. Ξεχωριστή στιγμή, ειδικά για το πόσο ψηλός ή μάλλον πόσο κοντός ήταν ο Σπαντ.

9. Η βραδιά του dunker Ρίτσαρντσον (2003)

Σίγουρα είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς dunkers στην ιστορία του ΝΒΑ και το 2003 κατάφερε να το δείξει στον διαγωνισμό, παίρνοντας το βραβείο. Ο Τζέισον Ρίτσαρντσον έπρεπε να νικήσει τους Τζέφερσον, Αμάρε Στουντεμάιρ και Ντεσμοντ Μέισον (πήγε τελικό) και τα δεν έχασε την ευκαιρία. Κατάφερε να ολοκληρώσει ένα ανάποδο κάρφωμα, περνώντας την μπάλα ανάμεσα στα πόδια, αφού έπιασε την μπάλα στον αέρα μετά από σκάσιμο. Όταν το απολαμβάνει ακόμα και ο τεράστιος Μάικλ Τζόρνταν δεν μπορείς να πεις πολλά.

10. Όταν ο Ντι Μπράουν έκλεβε την παράσταση (1991)

Είχαν πάρει μέρος ο master του είδους, Σον Κεμπ, αλλά και οι Ρεξ Τσάμπαν και Κένι Σμιθ. Όμως ένας rookie των Σέλτικς, ο Ντι Μπράουν πάτησε την κορυφή. Στον τελικό έφτασε μαζί με τον σταρ των Σούπερσονικς, όμως 2 καρφώματα που έκανε ο Μπράουν ήταν εκπληκτικά. Αρχικά στερέωσε μια μπάλα στη στεφάνη και πήρε μια άλλη την οποία κάρφωσε, μαζί με την πρώτη που είχε αφήσει. Στη συνέχεια έκρυψε το πρόσωπο του με το ένα χέρι, ενώ βρισκόταν στον αέρα και κάρφωσε με το άλλο. Πως να χάσει;

 

NBA Τελευταία Νέα