Ρόκετς: «Άγγιξαν» το όνειρο και τώρα βλέπουν εφιάλτες! (pics & vids)

Ρόκετς: «Άγγιξαν» το όνειρο και τώρα βλέπουν εφιάλτες! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ρόκετς: «Άγγιξαν» το όνειρο και τώρα βλέπουν εφιάλτες! (pics & vids)

bet365

Οι Ρόκετς αποτελούν την απογοήτευση της σεζόν, όντας στον πάτο της Δύσης και το gazzetta.gr στέκεται στα στοιχεία που έχουν... μεταμορφώσει προς το χειρότερο τους περσινούς φιναλίστ της περιφέρειας.

Με ένα τεράστιο «αχ» τελείωσε η περσινή αγωνιστική περίοδος για τους Ρόκετς. Η ομάδα από το Χιούστον έπαιξε όμορφο μπάσκετ, επηρεασμένο φυσικά από τον προπονητή της, Μάικ Ντ’Αντόνι και φυσικά τους ηγέτες της Κρις Πολ και Τζέιμς Χάρντεν.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Ο Μούσιας αναδείχθηκε MVP, κάνοντας τη σεζόν της ζωής του και οι «ρουκέτες» έφτασαν μια ανάσα από τους τελικούς του ΝΒΑ, βγάζοντας το… λάδι στους Ουόριορς που μέχρι να τους αντιμετωπίσουν έμοιαζαν ανίκητοι. Η τύχη όμως γύρισε την πλάτη στο σύνολο του Ντ’Αντόνι, καθώς ο Κρις Πολ έχασε το καθοριστικό Game 7 των τελικών δύσης, κάτι που εκμεταλλεύτηκε το πυραυλοκίνητο Γκόλντεν Στέιτ και πήρε την πολυπόθητη πρόκριση τους τελικούς, εκεί που πανηγύρισε το 2ο σερί πρωτάθλημα και 3ο τα τελευταία 4 χρόνια.

Οι περισσότεροι πίστευαν πως η φετινή σεζόν ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το βήμα παραπάνω για του Χιούστον. Μια ομάδα που χτύπησε στα ίσα τους Ουόριορς, στόχευε πως θα μπορούσε να βρεθεί στους τελικούς, μετά το περσινό 4-3. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν στους Ρόκετς, όμως μέχρι στιγμής η ομάδα του Χάρντεν είναι η σκιά του εαυτού της, εμφανίζοντας σημάδια διάλυσης. Από τους τελικούς Δύσης πέρυσι, φτάσαμε οι Ρόκετς να βρίσκονται δεύτεροι από το τέλος στη Δύση φέτος με ρεκόρ 11-14 μετά την ήττα από τους Μάβερικς.

Το gazzetta.gr αναλύει τα στοιχεία που εξηγούν την… κατάρρευση.

Χάθηκε η συνοχή, σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ

Μπορεί οι περισσότεροι να μην στάθηκαν στις αποχωρήσεις των Ράιαν Άντερσον, Τρέβορ Αρίζα και Λουκ Μπα Α Μουτέ, ωστόσο αυτοί οι 3 παίκτες έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι των Ρόκετς. Το… κενό που άφησαν είναι τεράστιο και τα αποτελέσματα συ συνδυασμό με τη εικόνα της ομάδας στο γήπεδο, δείχνουν πως δεν έχει αναπληρωθεί. Η… τρύπα που δημιουργήθηκε είναι τεράστια.

Ο Αρίζα έκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα, ενώ με αυτόν στο παρκέ οι Ρόκετς είχαν άλλη μια εξαιρετική λύση στο τρίποντο και στο σκοράρισμα. Πέρυσι είχε 11.7 πόντους ανά ματς, σκοράροντας 2.5 τρίποντα μέσο όρο. Νούμερα που λείπουν από τους φετινούς Ρόκετς. Πολύ σημαντικό για να καταλάβει κάποιος τι εστί Αρίζα, είναι πως το 2017-18 αγωνιζόταν 33.9 λεπτά ανα ματς. Δηλαδή ήταν βασικότατο στέλεχος.

Μπορεί ο Ράιαν Άντερσον να μην έπαιζε άμυνα, ωστόσο έδινε πολλές λύσεις με το τρίποντο του. Ξεμπλόκαρε την ομάδα, όταν αυτή κολλούσε. Έβαζε 2 τρίποντα ανά παιχνίδι, ενώ σκόραρε 9.3 πόντους μέσο όρο.

Όσο για τον Μπα Α Μουτέ, ήταν καθοριστικός για την άμυνα των Ρόκετς, μαρκάροντας πολλές θέσεις της αντίπαλης ομάδας, ενώ τίμιος ήταν και με τους 7.5 πόντους ανά αγώνα.

Αυτοί που ήρθαν στην περιφέρεια δεν δικαίωσαν ποτέ την επιλογή των Ρόκετς. Από τη μία έχουμε τον Καρμέλο που ψάχνεται τα τελευταία 2-3 χρόνια για να θυμίσει και πάλι τον καλό Καρμέλο του παρελθόντος. Ήδη έχει αποτύχει, καθώς οι Ρόκετς θα τον ξεφορτωθούν μέσω ανταλλαγής και μετρά μέρες στο Χιούστον. Με αυτόν στο παρκέ, η χημεία της ομάδας είναι κάκιστη, δημιουργώντας μια τραγική διαφορά στον συντελεστή άμυνας/επίθεσης. Ο Μέλο σουτάρει με 32% τρίποντα και 40% εντός πεδιάς. Ποσοστά που παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσφορά του στους Ρόκετς. Δηλαδή τη μη προσφορά του!

Πάμε και στον Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς. Ενας γκαρντ που έκανε θόρυβο στη πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ και αναδείχθηκε rookie of the year με τους Σίξερς. Όμως κάθε χρόνο είναι όλο και χειρότερος και η καριέρα του δεν ειχε την εξέλιξη που πολλοί θα περίμεναν. Δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντ’Αντόνι, ο οποίος του δίνει μόλις 9.3 λεπτά ανά ματς και σκοράρει 4.3 πόντους. Άλλη μια αποτυχημένη επιλογή μέχρι στιγμής για τους Ρόκετς.

Eπιθετικά δεν θυμίζει ομάδα Ντ’Αντόνι

Το μεγάλο όπλο της περσινής σεζόν ήταν η επίθεση της. Οι Ρόκετς είχαν την 2η καλύτερη επίθεση στη regular season πίσω από τους Ουόριορς με 112.4 πόντους ανά ματς. Φέτος έχουν πέσει πάρα πολύ στην 21η θέση της λίστας με 108.5, δείχνοντας «μεταλλαγμένοι» προς το χειρότερο! Ακόμα και στο τρίποντο το ποσοστό τους είναι πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι (37% αντί 33% που έχουν φέτος).

O Nτ' Αντόνι δίδαξε όμορφο, ελκυστικό μπάσκετ στο παρελθόν. Λάτρης της επίθεσης, κάτι που μας έδειξε τόσο στους εντυπωσιακούς Σανς των Νας και Αμάρε, όσο και στους Ρόκετς της περασμένης σεζόν. Πλέον υπάρχει πρόβλημα και σε αυτόν τον τομέα που ήταν μετρ του είδους.

Η άμυνα που αγνοείται και οι πεσμένοι δείκτες

Η άμυνα δεν ήταν ποτέ το δυνατό τους σημείο, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει. Την αγωνιστική περίοδο 2017-18 ήταν η 6η καλύτερη άμυνα της λίγκας, αφού δεχόταν 103.1 πόντους. Πλέον έπεσαν στην 13η θέση με 109.8. Κακή δουλειά γίνεται τόσο στον τομέα των κλεψιμάτων, όσο και σε αυτό των ριμπάουντ, με τους δείκτες να είναι πεσμένοι σε σχέση με τα περσινά.

H έδρα δεν αποτελεί πλεονέκτημα

Η πορεία που έκαναν πέρυσι οι ρουκέτες βασιζόταν και στη δύναμη της έδρας τους, την ώθηση που έπαιρναν από τους φιλάθλους τους. Είχαν 41 ματς μέσα στο Χιούστον, μετρώντας 34 νίκες και 7 ήττες. Φέτος έχουν προλάβει να παίξουν 10 εντός έδρας ματς και μετρούν ήδη 5 ήττες. Η νίκη έρχεται με πολύ… αίμα και ιδρώτα για το Χιούστον στη σεζόν που διανύουμε και αυτό πρέπει να αλλάξει, αν οι Ρόκετς θέλουν να βγουν από την κρίση.

Η αστοχία των Πολ-Γκόρντον

Ο Μούσιας δεν απέχει πολύ σε αριθμούς από την περσινή του σεζόν που τον οδήγησε στο βραβείο του MVP. Ωστόσο δεν έχει κανένα σημείο επαφής, ο τρόπος που συνεισφέρει στο παιχνίδι της ομάδας του. Δεν έχει σχέση με αυτά που μας έδειξε πέρυσι. Ο τρόπος με τον οποίο έπαιζε πέρυσι, εκτόξευε αγωνιστικά το Χιούστον, ενώ εκμεταλλευόταν στο έπακρο τις δεξιότητες των συμπαικτών του.

Εκεί όμως που παρατηρείται η μεγάλη αλλαγή είναι οι κύριοι Πολ και Γκόρντον. Πιο άστοχοι από αυτά που μας συνήθισαν στην ονειρική σεζόν που πέρασε. Ο CP3 είχε 46% εντός πεδιάς και 38% τρίποντα και φέτος μετρά 42% εντός πεδιάς και 34%.

Όσο για τον Γκόρντον που σε πολλά ματς έκανε… παπάδες πέρυσι, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Από το 42% και 36% σε ποσοστό εντός πεδιάς και τρίποντα στο 36% και 31% αντίστοιχα. Όταν δύο από τα βασικά σου γρανάζια έχουν αυτή την πτώση, τότε σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά.

Μάλιστα η πτώση τους παρατηρείται και στο μέσο όρο πόντων.

Πρέπει να… ξυπνήσουν γρήγορα

Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα, Υπάρχει αρκετός χρόνος για να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα και να βγουν από την… κρίση στην οποία τους έχουν βάλει οι ήττες. Μερικές συνεχόμενες νίκες θα φέρουν αυτοπεποίθηση και ηρεμία που απαιτείται. Σίγουρα το Χιούστον δεν ξέχασε το μπάσκετ που ήξερε, απλά θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν φέτος στην ομάδα μετά τις αλλαγές του του καλοκαιριού και τις διαφοροποιήσεις στο ρόστερ και τον ρόλο των παικτών. Η τετράδα Χάρντεν-Πολ-Καπέλα-Γκόρντον οφείλει να βγει μπροστά για να βοηθήσει το Χιούστον να μπει αρχικά στα playoffs και στη συνέχεια να φτάσει μακριά.

 

NBA Τελευταία Νέα