H πεντάδα-ευχάριστη έκπληξη της Εuroleague

Νίκος Καρφής
H πεντάδα-ευχάριστη έκπληξη της Εuroleague
H Εuroleague Greece επέλεξε την πεντάδα παικτών που έχει εκπλήξει ευχάριστα με τις εμφανίσεις της στην διοργάνωση και σας την παρουσιάζει.

Φτάνουμε σιγά σιγά προς το τέλος της regular season της Euroleague και σε λίγο καιρό οι 8 πρώτες ομάδες θα ετοιμαστούν για τα playoffs.

Έχουν ολοκληρωθεί 22 αγωνιστικές στη διοργάνωση και η Euroleague Greece διάλεξε μια πεντάδα που κάνει σπουδαία πράγματα στο παρκέ, ξαφνιάζοντας πολλούς. Όχι πως δεν περιμέναμε τόσο καλή απόδοση από αυτούς τους 5 παίκτες, αλλά η ικανότητα τους να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο με τόσο καλούς αριθμούς, τους τοποθετεί στη λίστα των ευχάριστων εκπλήξεων.

Πιερ Τζάκσον-Μακάμπι

Ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι. Φέτος οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται αλλαγμένοι προς το καλύτερο σε σχέση με την περσινή απογοητευτική σεζόν και σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει o 26χρονος πόιντ γκαρντ. Mέχρι στιγμής βρίσκεται στην 11η θέση στη λίστα με την αξιολόγηση των παικτών (PIR) στη διοργάνωση, αφού συγκεντρώνει 15.15 βαθμούς ανά ματς, δείχνοντας την επίδραση του στο παιχνίδι της ομάδας του. Εκεί που κάνει θραύση πάντως είναι στο σκοράρισμα. Έχει τον τρόπο να βάζει την μπάλα στο διχτάκι, αφού φιγουράρει στην τέταρτη θέση των κορυφαίων σκόρερ της διοργάνωσης με 15.3 μέσο όρο.

Η εκτελεστική του δεινότητα δεν τον κρατάει πίσω στην δημιουργία. Ο Τζάκσον συνεισφέρει και στον τομέα των ασίστ, αφού μοιράζει 4.1 ανά ματς και παίρνει την 12η θέση της σχετικής λίστας. Οι Ισραηλινοί θα είναι στα playoffs εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και σε αυτό θα έχει βάλει την σφραγίδα του ο Τζάκσον.

Κέβιν Πάνγκος-Ζαλγκίρις

Εδώ έχουμε δύο σε ένα. Ο παίκτης που δικαιούται τον τίτλο της ευχάριστης έκπληξης της διοργάνωσης (Πάνγκος), ο οποίος παίζει στην ομάδα που έχει τρελάνει τους πάντες με όσα κάνει μέχρι στιγμής (Ζαλγκίρις), αφού έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

O Kαναδός είναι ο ιθύνων νους των Λιθουανών και διευθύνει μαεστρικά την ορχήστρα του Σάρας Γιασικεβίτσιους. Βρίσκεται στην 3η θέση των κορυφαίων πασέρ της Euroleague με 6.2 ασίστ ανά ματς και έχει τις εμπνεύσεις για να κάνει… μάγκες τους συμπαίκτες του. Παίκτης-ορχήστρα, αν σκεφτεί κανείς πως είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Ζαλγκίρις και 13ος στη διοργάνωση με 12.6 πόντους ανά ματς. Εξαιρετικός και πίσω από την γραμμή του τριπόντου, καθώς πρόκειται για τον 7ο πιο εύστοχο παίκτη της διοργάνωσης. Σουτάρει με 47.6%.

Ουίλ Κλάιμπερν-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Αυτή η περίπτωση διαφέρει από τις προηγούμενες. Πολλοί θα πουν πως γνώριζαν την κλάση του Κλάιμπερν από την περσινή σεζόν που φορούσε τη φανέλα της Ντρουσάφακα. Όμως υπάρχει σε αυτήν την πεντάδα για το γεγονός πως παρόλο που έκανε τεράστιο άλμα στην καριέρα του και πήγε σε μία εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, δεν σταμάτησε να είναι ηγέτης και δεν είδε τους αριθμούς του να πέφτουν. Άλλο να παίζεις στην «Ντάρου» και άλλο στην ομάδα του Ιτούδη. Παρόλα αυτά ο Κλάιμπερν προσαρμόστηκε αμέσως και είναι ένας εκ των 2-3 καλύτερων παίκτων των Ρώσων, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

Πέρυσι ο Κλάιμπερν είχε 13 πόντους με 28.9% τρίποντα, 5.1 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ανά ματς. Φέτος με την ΤΣΣΚΑ έχει σχεδόν τον ίδιο μέσο όρο στους πόντους (12.5), αλλά παρουσιάζεται βελτιωμένος σε ποσοστό στα τρίποντα (39.7%), ριμπάουντ (6.1) και ασίστ (1.9). Είναι καθοριστικός στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ και δείχνει να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στο υψηλότερο επίπεδο και σε μια ομάδα με τεράστιες απαιτήσεις.

Ογκουστιν Ρούμπιτ-Μπάμπεργκ

Μπορεί η Μπάμπεργκ να έχει ελάχιστες πιθανότητες να μπει στα playoffs, όμως ο Ρούμπιτ είναι ο άνθρωπος που ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις του και έχει εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες στην Euroleague.

Ο Παναθηναϊκός τον έμαθε καλά, αφού ο ψηλός των Γερμανών μάζεψε 34 βαθμούς στο μεταξύ τους ματς στο σύστημα αξιολόγησης και αναδείχθηκε MVP της 21ης αγωνιστικής. Μέτρησε 26 πόντους (ρεκόρ καριέρας) με 7/8 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 9/12 βολές, 8 ριμπάουντ και 2 λάθη, σκοτώνοντας τους πράσινους.

O Ρούμπιτ είναι το τρίτο καλύτερο «4άρι» της διοργάνωσης σύμφωνα με την αξιολόγηση, όπου έχει 12.3 βαθμούς ανά ματς. Βοηθάει τόσο στον εκτελεστικό τομέα, αφού σκοράρει 10.3 πόντους ανά ματς, όσο και σε αυτόν των ριμπάουντ, αφού κατεβάζει 4.4 «σκουπίδια» ανά ματς. Έχει πολύ καλές κινήσεις στο ζωγραφιστό και αναμφίβολα αξίζει απόλυτα την θέση στην πεντάδα-έκπληξη.

Αρτούρας Γκουντάιτις-Αρμάνι

Στο «ναυάγιο» της Αρμάνι είναι η ευχάριστη νότα, ο παίκτης που δείχνει ενδιαφέροντα στοιχεία, ικανά να φανούν πολύ περισσότερο σε μια καλύτερη ομάδα με μεγάλους στόχους. Ο Λιθουανός συγκαταλέγεται στους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης, κάτι που μαρτυρά και το 14.8 στην αξιολόγηση (5ος ανάμεσα στους σέντερ και 15ος στην γενική κατάταξη).

Όσον αφορά το σκοράρισμα είναι στην 7η θέση των «5αριών», αφού μετράει 10.1 πόντους μέσο όρο. Σημαντική είναι η συνεισφορά του και στον τομέα των ριμπάουντ, εκεί όπου έχει 5.8 ανά ματς. Το ύψος του, του επιτρέπει να ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία και να φιλοδωρεί με μπλοκ τους αντιπάλους του. Ο Λιθουανός μέχρι στιγμής έχει 0.8 κοψίματα ανά ματς στην Euroleague. Σίγουρα ο Πιανιτζιάνι θα έχει μείνει ευχαριστημένος με την παρουσία του.

Aντί του Γκουντάιτις θα μπορούσε να μπει και ο Στίματς της Εφές, αλλά με τον ερχομό του Αταμάν έχει χάσει τον ρόλο που είχε με τον Περάσοβιτς τότε που ήταν το πιο σταθερό «5άρι» της Euroleague.