Έιντριαν Πέιν: Η ζωή του γύρισε την πλάτη, αλλά ευτυχώς υπάρχει το μπάσκετ! (pics & vids)

Έιντριαν Πέιν: Η ζωή του γύρισε την πλάτη, αλλά ευτυχώς υπάρχει το μπάσκετ! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Έιντριαν Πέιν: Η ζωή του γύρισε την πλάτη, αλλά ευτυχώς υπάρχει το μπάσκετ! (pics & vids)

bet365

Ο Έιντριαν Πέιν αποτελεί το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού και το gazzetta.gr στέκεται στα τραγικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή του 26χρονου παίκτη.

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε εδώ και λίγο καιρό για ενίσχυση στη θέση «5» και κατέληξε στον Έιντριαν Πέιν, ο οποίος είναι «4άρι», αλλά μπορεί να αγωνιστεί και ως σέντερ.

Ο 26χρονος ψηλός είναι γεννημμένος στο Οχάιο (19/02/91), απόφοιτος του Michigan State, επελέγη στο Νο. 15 του α' γύρου στο draft του 2014 από τους Χοκς και έχει κάνει ένα πέρασμα από ομάδες του ΝΒΑ (Χοκς, Γουλβς, Μάτζικ).

Ο Αμερικανός δεν μπόρεσε να... στεριώσει στην κορυφαία λίγκα του κόσμου και ερχόμενος στους «πράσινους» αναζητά και ο ίδιος την επιβεβαίωση στο άθλημα που αγαπά.

Το gazzetta.gr εστιάζει στις στιγμές που «σημάδεψαν» τη ζωή και την καριέρα του Πέιν.

Το 2011 ήταν η αρχή για μια ξεχωριστή φιλία στη ζωή του Έιντριαν Πέιν.

Σε μια επίσκεψη του Michigan State στο ογκολογικό νοσοκομείο «Sparrow», ο Αμερικανός αθλητής γνώρισε την Λέισι Χόλσχουορθ κι έκτοτε έμεινε στο πλευρό της.

Η 8χρονη έπασχε από μια επιθετική μορφή καρκίνου, γνωστή ως «νευροβλάστωμα», και ο Πέιν έγινε ο «φύλακας-άγγελός» της.

Οι δυο τους ανέπτυξαν έναν ισχυρό δεσμό κι έδινε δύναμη ο ένας στον άλλον. Η Λέισι πήγαινε σε αγώνες, στήριζε το φίλο της κι απολάμβανε να τον βλέπει να προσφέρει θέαμα, καρφώνοντας στις αντίπαλες μπασκέτες. Εκείνος με την σειρά του περνούσε χρόνο μαζί της, έκαναν διάφορες δραστηριότητες κι είχε βρει το νόημα στη ζωή του.

Μάλιστα, όλη η ομάδα αγκάλιασε την μικρή και ο τότε προπονητής, Τομ Ίζο, μιλούσε μόνο με συγκίνηση για την επιρροή που είχε η Λέισι σε όλους.

Ξεχωριστή και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή ήταν όταν οι «Spartans» κατέκτησαν τον τίτλο στο «Big Ten Men's Basketball Tournament», ο Πέιν πήρε την «Πριγκίπισσα Λέισι», όπως την αποκαλούσαν, κι έκοψαν μαζί το διχτάκι από την μπασκέτα.

Η σχέση τους προβλήθηκε πολύ από τα media και η γλυκιά, ξανθιά νεαρή που παρά τα δύσκολα που περνούσε, ήταν μονίμως με το χαμόγελο στα χείλη, είχε σχολιάσει σχετικά: «Ο Έιντριαν είναι ο αδερφός μου. Θα στεναχωρηθώ πολύ όταν φύγει από το Μίσιγκαν, αλλά θα είμαι και χαρούμενη για εκείνον».

Η μοίρα, όμως, είχε άλλα σχέδια. Η Λέισι άφησε την τελευταία της πνοή στο τελευταίο έτος του Πέιν στο Κολέγιο. Μετά από «μάχη» χρόνων, η Λέισι δεν μπορούσε πια να περπατήσει, νοσηλεύτηκε για αρκετό καιρό στο νοσοκομείο, μέχρι που κατέληξε. Τόσο ο ίδιος, όσο και η κοινότητα του Κολεγίου, αλλά και η κοινωνία του Μίσιγκαν, ήταν συγκλονισμένη από το γεγονός.

«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο μου λείπει ήδη. Ήταν η αδερφή μου και πάντα θα είναι μέρος της ζωής μου. Με δίδαξε πώς να αντιμετωπίζω τα πάντα με χαμόγελο, ακόμη κι όταν όλα έδειχναν στραβά. Έγινα καλύτερος άνθρωπος εξαιτίας της. Ξέρω ότι τώρα θα χαμογελά και θα χορεύει στον παράδεισο. Η πριγκίπισσά μου είναι πλέον άγγελος», είχε αναφέρει ο φόργουορντ/σέντερ τότε.

Η στιγμή που θέλει να ξεχάσει

Κι αν ο Πέιν θέλει να θυμάται για πάντα τις στιγμές που έζησε μαζί με την μικρή Λέισι, υπάρχει μία που θέλει σίγουρα να ξεχάσει.

Πριν από λίγο καιρό, οι Ορλάντο Μάτζικ αποχαιρέτησαν τον Πέιν, και ο λόγος δεν ήταν αγωνιστικός.

Αιτία ήταν το δημοσίευμα του «ESPN» που είδε το φως της δημοσιότητας και ήθελε τον 26χρονο μπλεγμένο σε ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού.

Ο Πέιν κατηγορήθηκε πως τον Αύγουστο του 2010, μαζί με τον συμπαίκτη του στους «Spartans», Κιθ Άπλινγκ, βίασαν μια συμφοιτήτριά τους στον κοιτώνα του πανεπιστημίου. Οι φήμες ακολουθούσαν τους δύο παίκτες εδώ και 8 χρόνια, αλλά έγιναν εκτεταμένες έρευνες από ειδικούς και μέσα στα διάφορα ονόματα του Michigan State ήταν και των δύο αθλητών. Ο Άπλινγκ απέφυγε να μιλήσει στους ειδικούς ερευνητές - ενώ κατηγορείται και για οπλοκατοχή - ενώ ο Πέιν, από την άλλη, ήταν πρόθυμος από την πρώτη στιγμή να μιλήσει για να ξεδιαλύνει η υπόθεση.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε, ο Πέιν είπε πως το θύμα, η Κάρολιν Σάνερ, είχε δείξει πως ήθελε να φύγει. Βέβαια, σε έκθεση της Αστυνομίας, είχε δηλώσεις στους αστυνομικούς πως θα το καταλάβαινε αν εκείνη ήθελε να αποχωρήσει από το δωμάτιο.

Μαθημένος στα δύσκολα

Η ζωή μόνο καλά δεν έχει φερθεί στον Πέιν, ο οποίος προσπαθεί να ορθοποδήσει, μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που έχει βιώσει.

Η μητέρα του ξεψύχησε στα χέρια του, όταν εκείνος ήταν 13, ενώ ο πατέρας του έκανε... guest εμφανίσεις στη ζωή του, αφού μπαινόβγαινε στη φυλακή με κατηγορίες κατοχής ναρκωτικών.

Εκείνο το μοιραίο βράδυ, η μητέρα του, Γκλόρια Λιούις, τού μαγείρευε το αγαπημένο του φαγητό: τηγανητό κοτόπουλο.

Οι καπνοί, όμως, ήταν έντονοι και δεν μπορούσε να αναπνεύσει, καθώς υπέφερε από άσθμα. Έτρεξε γρήγορα στο δωμάτιο του μικρού Έιντριαν, με τον ίδιο να προσπαθεί να βρει το εισπνεόμενο σπρέι και να της το δώσει.

Δεν τα κατάφερε, όμως, και είδε την μητέρα του να αφήνει την τελευταία της πνοή μπροστά του στα 41 της χρόνια.

Μεγάλωσε με τη γιαγιά του, Μέρι Λιούις, στο Ντέιτον, η οποία ήταν άρρωστη, αλλά τον στήριζε πάντα.

Ο ίδιος, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του, είχε σκεφτεί πολλές φορές να παρατήσει το μπάσκετ, αλλά θυμόταν πάντα τη συμβουλή της γιαγιάς του «Πάντα πρέπει να τελειώνεις ότι αρχίζεις».

Μετά την πρώτη του χρονιά στο Κολέγιο, η αγαπημένη του γιαγιά έφυγε από τη ζωή. Αυτό ήταν κάτι, που όπως έχει υποστηρίξει, τον έκανε καλύτερο άνθρωπο για τους γύρω του και πιο δυνατό.

Ο Γολθοθάς, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αφού ήρθε και ο ίδιος αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από μικρός ακόμα, είχε πρόβλημα διαρκείας στην παρουσία του σε αναμετρήσεις, κι αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως οι πνεύμονές του είναι πιο μικροί για το μέγεθός του.

«Δεν μπορώ να πάρω όσο αέρα θα έπρεπε. Είναι άσχημο. Όταν τρέχω για πολλή ώρα, προσπαθώ να πάρω όσο αέρα χρειάζομαι, αλλά δεν μπορώ να το κάνω και κουράζομαι. Το είχα όλη μου τη ζωή, απλά δεν ήξερα ότι αυτό συνέβαινε μέχρι το κολέγιο. Το βρήκαν από κάποιες εξετάσεις. Δεν θα λυθεί ποτέ εξ ολοκλήρου αυτό το πρόβλημα, αλλά μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση», είχε αναφέρει όσο ήταν στο Michigan State, ωστόσο η κατάστασή του πήγαινε από το καλό στο καλύτερο, καθώς ο χρόνος συμμετοχής του όλο και αυξανόταν (από 9 λεπτά σε 28).

Επίσης, πέρυσι τέτοιο καιρό διεγνώσθη με θρομβοκυτταροπενία. Μια πάθηση στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, μώλωπες και θρομβώσεις.

Παρόλα αυτά, πήγα ξανά κόντρα στις πιθανότητες και ένα μήνα μετά επέστρεψε στην αγωνιστική δράση.

Ψάχνοντας την Ιθάκη του

Το μπάσκετ ήταν η μοναδική σανίδα σωτηρίας του, όλα αυτά τα χρόνια.

Με τον ερχομό του για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα, το μόνο σίγουρο είναι ένα για τον Πέιν: θέλει να αναγεννηθεί από τις «στάχτες» του.

Να μεγαλουργήσει ξανά στο άθλημα που έχει λατρέψει, αφήνοντας για τα καλά πίσω του τις άσχημες καταστάσεις.

Με εφόδιο τις σημαντικές στιγμές στη ζωή του, ο ψηλός Έιντριαν θα επιδιώξει να αφήσει το στίγμα του με την φανέλα του Παναθηναϊκού και να βρει επιτέλους την ηρεμία, που τόσο πολύ τού έχει λείψει στη ζωή του.

Καλώς ήρθες, Έιντριαν!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα