Οι Ιάπωνες φορούν μάσκα εδώ και 150 χρόνια!

Οι Ιάπωνες φορούν μάσκα εδώ και 150 χρόνια!

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο μαθαίνει στο Τόκιο να συμβιώνει για πάνω από δώδεκα ώρες την ημέρα με την μάσκα, την οποία οι Ιάπωνες φορούσαν πολύ πριν γίνει... μόδα σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, η μοίρα μου δεν με είχε φέρει ποτέ πριν στην Ιαπωνία. Το έκανε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στους δρόμους του οποίου κυκλοφορώ πάντα με μάσκα, όπως άλλωστε κάνει το 98% των κατοίκων (υπάρχουν και μερικές, ελάχιστες εξαιρέσεις).

Αν, όμως, είχα βρεθεί στην Ιαπωνία και πριν από τρία χρόνια, πάλι ανθρώπους με μάσκες θα έβλεπα! Όχι, βεβαίως, στον ίδιο βαθμό με τώρα, αλλά τουλάχιστον στο μετρό, η εικόνα που θα κυριαρχούσε θα ήταν αυτή της μάσκας.

Μια συνήθεια που οι ευγενικοί (σε... προκλητικό βαθμό) Ιάπωνες απέκτησαν πριν από, ούτε λίγο ούτε πολύ, 150 χρόνια! Εκεί γύρω στο 1870, λοιπόν, οι εργάτες στα ορυχεία και τα εργοστάσια φορούν μάσκες για να προστατευτούν από την σκόνη. Οι μάσκες που ήταν πιο δημοφιλείς ήταν μαύρου χρώματος, επειδή η βρωμιά δεν ήταν τόσο εμφανής, όσο στις άσπρες.

Μάσκα

Οι πρώτες μάσκες, μάλιστα, κατασκευάζονταν από φυτά και πήραν την ονομασία «μάσκες της τύχης», αφού τότε έκαναν πιο εύκολη την σκληρή ζωή των εργατών, οι οποίοι απολάμβαναν να τις φορούν. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε τα ίδια συναισθήματα και τώρα.

Η «ισπανική γρίπη» του 1918

Και αν η χρήση της μάσκας ήταν αρχικά περιορισμένη στους εργάτες ορυχείων και εργοστασίων, από το 1918 και μετά, έγινε (δυστυχώς) δημοφιλής και στην πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας. Το δυστυχώς, βεβαίως, έχει να κάνει με την αφορμή.

Η «ισπανική γρίπη» σάρωσε στην χώρα με 23 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 400.000 νεκρούς και επέστρεψε δυναμικά και το 1934, με τον κόσμο να καταφεύγει στις μάσκες, στην προσπάθειά του να περιορίσει την εξάπλωση του φονικού ιού.

Μάσκα

Όταν αυτός υποχώρησε, η μάσκα είχε γίνει συνήθεια και η χρησιμοποίησή της αυξάνεται δραματικά τους χειμερινούς μήνες. Ο Ιάπωνας σέβεται απόλυτα τον συνάνθρωπό του και φοράει την μάσκα για να μην κολλήσει τον διπλανό του.

Συν τοις άλλοις, την δεκαετία του ‘60 άρχισαν να κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνισή τους οι αλλεργίες. Το 30% των Ιαπώνων είναι αλλεργικό στην γύρη και δεν θεωρεί σωστό να... μοιράζεται τα μικρόβια του με τους υπόλοιπους. Για αυτό προστατεύει τον εαυτό του, αλλά και τους υπόλοιπους.

Ο κορονοϊός δεν (τους) άλλαξε κάτι

Η εμφάνιση του ιού Covid-19, ο οποίος έχει σαρώσει στον πλανήτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έχει αλλάξει τις συνήθειες των Ιαπώνων. Μάσκα φορούσαν πριν, μάσκα φορούν και τώρα. Ενδεχομένως τώρα το κάνουν με μεγαλύτερη σύνεση, αφού δυστυχώς ο κόσμος εδώ είναι πολύ επιφυλακτικός προς τα εμβόλια.

Παλαιότερα, αποτυχημένα σε μεγάλο βαθμό εμβόλια, έχουν σκορπίσει αμφιβολίες ανάμεσα στους Ιάπωνες, με το ποσοστό εμβολιασμού να είναι απελπιστικά χαμηλό, ειδικά σε σχέση με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία.

Η Ιαπωνία, όμως, έχει μάθει να ζει με την μάσκα. Την έχει συνηθίσει, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς της εξαιτίας και της μόλυνσης και συμβιώνει με αυτή, όσο σκληρό και αν είναι κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και η εμφάνιση του κορονοϊού την βρήκε έτοιμη, σε αντίθεση με ό, τι συνέβη σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο πλανήτη...

Μάσκα

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...