Tόκιο 2020: Ολες οι απαντήσεις για τους πιο... παράξενους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Tόκιο 2020: Ολες οι απαντήσεις για τους πιο... παράξενους Ολυμπιακούς Αγώνες!

bet365

Οι πιο... παράξενοι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν και τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά, πάρα πολλά! Η πιο λαμπερή αθλητική γιορτή του πλανήτη θα περάσει το εμπόδιο του κορονοϊού;

Ο κορονοϊός στάθηκε εμπόδιο ξανά, αυτή τη φορά όμως όχι ανυπέρβλητο. Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός αρχίζει και η «πληγωμένη» από την Covid-19 Ιαπωνία θα κάνει τα πάντα για να παρουσιάσει ένα λαμπερό γεγονός. Επειτα από καθυστέρηση ενός έτους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο φαίνεται έτοιμοι να αρχίσουν και να προσελκύσουν τα βλέμματα του πλανήτη.

Οι κορυφαίοι αθλητές είναι ήδη στην Ιαπωνία και υπόσχονται θέαμα και ρεκόρ. Ωστόσο, οι περιστάσεις είναι πιο ασυνήθιστες. Μιλάμε σίγουρα για τους πιο... παράξενους Αγώνες.

Αλλωστε, περίπου 20.000 εθελοντές που προορίζονταν για την εξυπηρέτηση των θεατών στις εγκαταστάσεις, αλλά και 7.000 νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκαν για το τεράστιο γεγονός είναι πλέον στον αέρα, μιας και οι θεατές θα απουσιάζουν. Τι θα κάνουν οι Ιάπωνες; Αλλαγή πλάνων σε όλα τα μέτωπα και προσπάθεια να κρατήσουν τους χορηγούς και να μην υπαναχωρήσουν από τις συμφωνίες τους. Το Τόκιο μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση!

Ακυρώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021;

Οχι. Οι θερινοί Αγώνες, που προγραμματίστηκαν για το Τόκιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, καθυστέρησαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. Οι Αγώνες έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021. Οι Παραολυμπιακοί, επίσης μεταφέρθηκαν ένα χρόνο αργότερα και θα πραγματοποιηθούν 24 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο είναι αποφασισμένες να διοργανώσουν τους Αγώνες έπειτα από χρόνια προγραμματισμού. Μπορεί οι πιέσεις της αντιπολίτευσης να ήταν ισχυρές, μπορεί να μην έχει εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο του 7% του πληθυσμού, ωστόσο οι Ιάπωνες τονίζουν πως μια νέα αναβολή θα ήταν καταστροφική.

Έρευνες έδειξαν ότι το 70% - 80% των κατοίκων στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι οι αγώνες δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, η Κυβέρνηση ήταν ανένδοτη.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα ονομάζονται Τόκιο 2020;

Ναι, παρόλο που θα διεξαχθούν το 2021, οι αγώνες θα ονομάζονται Τόκιο 2020. Τα μπλουζάκια, οι κούπες, οι πινακίδες και άλλα επώνυμα είδη θα αντικατοπτρίζουν αυτή την ονομασία.

Θα υπάρχουν φίλαθλοι στις εξέδρες;

Οχι πολλοί. Οι θεατές αποκλείστηκαν από τα περισσότερα γεγονότα, μια απόφαση που ελήφθη δύο εβδομάδες πριν από τους Αγώνες μετά την κήρυξη μιας νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο. Τα κρούσματα κορονοϊού εκτοξεύθηκαν και η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να... κλείσει τις πόρτες. Ελάχιστοι φίλαθλοι στα γήπεδα και νέα τεράστια ζημιά εκατομμυρίων.

Οι διοργανωτές είχαν ήδη ανακοινώσει από τον Μάρτιο ότι δεν θα επιτρέπεται στους περισσότερους τουρίστες να έρθουν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την απόφαση να παραμένει ίδια.

Θετικός στον covid-19 μέλος της ΔΟΕ


Παραιτήθηκαν αξιωματούχοι των Αγώνων για σεξιστικά σχόλια;

Η Ιαπωνία φαίνεται ότι έχει σοβαρό πρόβλημα σεξισμού (121η θέση ανάμεσα σε συνολικά 153 χώρες σε Έκθεση για το έμφυλο χάσμα). Ο αειθαλής 83χρονος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο Γιοσίρο Μόρι με απαξιωτικές δηλώσεις για τις γυναίκες προκάλεσε «σεισμό» αρνητικών σχολίων σε όλο τον πλανήτη και αναγκάστηκε σε παραίτηση. Οι 150.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την παραίτηση Μόρι δεν άφησαν περιθώρια ελιγμών. Το δρόμο της παραίτησης ακολούθησε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης. Ο Χιρόσι Σασάκι, παραιτήθηκε μετά από υποτιμητικό σχόλιό του σε γυναίκα.


Πόσο συχνά πραγματοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Οι Θερινοί και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες εναλλάσσονται κάθε δύο χρόνια. Λόγω της καθυστέρησης στους Θερινούς Αγώνες του 2020, οι Χειμερινοί Αγώνες του 2022 θα ακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έπειτα από έξι μήνες. Οι καλοκαιρινοί αγώνες θα επιστρέψουν το 2024.


Πού θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024;

Το Πεκίνο θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες το 2022, και θα γίνει η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει Θερινούς και Χειμερινούς Αγώνες (Οι καλοκαιρινοί αγώνες έγιναν εκεί το 2008.)

Οι καλοκαιρινοί αγώνες θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024 και στο Λος Άντζελες το 2028. Οι χειμερινοί αγώνες του 2026 θα διεξαχθούν στο Μιλάνο. Η πόλη υποδοχής για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030 θα επιλεγεί το 2023.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Αμερικανοί αναβάλουν την προετοιμασία τους σε Ιαπωνικό έδαφος λόγω της πανδημίας


Πόσες φορές φιλοξένησε το Τόκιο τους Αγώνες;

Μια φορά πριν, το 1964. Η Ιαπωνία φιλοξένησε επίσης τους Χειμερινούς Αγώνες στο Σαπόρο το 1972 και στο Ναγκάνο το 1998.

Έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί στο παρελθόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Η μοναδική φορά που διεκόπη η τετραετία ανάμεσα σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Βερολίνου του 1916 δεν έγιναν ποτέ. Ο β' παγκόσμιος πόλεμος ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944. Παράλληλα, οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 μεταφέρθηκαν από το Τόκιο στο Ελσίνκι, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937. Ωστόσο, το 1939 ξέσπασε ο πόλεμος και τα πάντα ματαιώθηκαν...

Εκτός από την πανδημία του κορονοϊού, είναι έτοιμο το Τόκιο;

Σε αντίθεση με άλλους πρόσφατους οικοδεσπότες, ιδίως το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, το Τόκιο διαθέτει τα γήπεδα και τις υποδομές του. Tο γήπεδο «Kokuritsu kyōgijō» που θα γίνει η έναρξη των Αγώνων και τα αγωνίσματα του Στίβου χρειάστηκε 36 μήνες για να κατασκευαστεί και κόστισε 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Στάδια, υποδομές και Ολυμπιακό Χωριό περιμένουν με ανυπομονησία τους αθλητές εδώ και πολλούς μήνες. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δεν έχανε την ευκαιρία να τονίζει ότι το Τόκιο ήταν η πιο καλά προετοιμασμένη διοργανώτρια πόλη στην ιστορία.

Ποια είναι η διαφορά ώρας;

Το Τόκιο είναι 6 ώρες μπροστά από την Ελλάδα. Εδώ μπορείτε να βρει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπου θα διαπιστώσετε πως τα μεγάλα γεγονότα είναι τις πρώτες πρωινές ώρες και τις μεσημεριανές.

Στα χνάρια του Πύρρου και του Κάχι ο Λευτέρης Πετρούνιας


Ποιες θα είναι οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων;

Τα ονόματά τους είναι Μιραϊτόουα και Σομέιτι. Δύο σούπερ ήρωες – έναν για του Ολυμπιακούς και έναν για τους Παραολυμπιακούς – έχει σχεδιάσει ο Ρίο Τανιγκούτσι και επελέγησαν από τους μαθητές σχεδόν 17.000 δημοτικών σχολείων. Η καρό μπλε και άσπρη μασκότ των Ολυμπιακών είναι η «Μιραϊτόουα». Έμπνευση είναι οι ιαπωνικές λέξεις «μιράι», που σημαίνει «μέλλον» και «τόουα» που σημαίνει «αιωνιότητα». Η Someity προέρχεται από την λέξη «κερασιά» στα ιαπωνικά.


Υπάρχει νέος... Γιουσέιν Μπολτ; Θα δούμε αστέρια σαν τον Φελπς;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα έχουν τη λάμψη του Γιουσέιν Μπολτ ή του Μάικλ Φελπς που έχουν ήδη αποσυρθεί. Ωστόσο, οι Αμερικάνοι εκτός από τη Dream Team στο μπάσκετ θα παραταχθούν με τεράστια ονόματα όπως η Σιμόν Μπάιλς, η Κέιτι Λεντέκι και η Άλισον Φίλιξ. Θυμίζουμε, πως η κορυφαία σπρίντερ, Σακάρι Ρίτσαρντσον, βρέθηκε θετική κατά τη διάρκεια των trial στις ΗΠΑ και τέθηκε εκτός. Τιμωρία δυο ετών και για τον εντυπωσιακό σπρίντερ των 100 μ. Κρις Κόλεμαν. Ετσι, τα βλέμματα θα πέσουν στον Τρέιβον Μπρόμελ (9.77 στα 100 μ. τον Ιούνιο).

Ποιοι έχουν τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στην ιστορία;

Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς, είναι ο αθλητής που έχει κατακτήσει τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (23) στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, σε τέσσερις διοργανώσεις, το 2004 στην Αθήνα, το 2008 στο Πεκίνο, το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Με 9 χρυσά ακολουθούν τέσσερις πολύ μεγάλοι αθλητές, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Πάαβο Νούρμι (1920-1928), η γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα (1956-1964 ), ο κολυμβητής Μαρκ Σπιτς (1968-1972) και ο σπρίντερ και άλτης του μήκους Καρλ Λιούις.


Ποια είναι τα νέα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ επιστρέφουν έπειτα από 13 χρόνια απουσίας. Τα νέα αθλήματα είναι καράτε, σέρφινγκ, αναρρίχηση και σκέιτμπορντ. Θα δούμε μπάσκετ 3x3, αλλά και αγώνες ποδηλασίας BMX και Madison! Συνολικά θα έχουμε 339 αγωνίσματα σε 33 αθλήματα, ενώ πλέον θα υπάρχουν μικτές ομάδες σε ποδηλασία, κολύμβηση, τρίαθλο, τοξοβολία και πινγκ-πονγκ.

Θα δούμε σέρφινγκ στους Αγώνες;

Ναι, στον ωκεανό και ειδικότερα στην Shidashita Beach, περίπου 40 μίλια από το Τόκιο. Τα κύματα θα είναι αρκετά μικρότερα από τα πιο γνωστά κύματα σε μέρη όπως η Ταϊτή, η Χαβάη και η Αυστραλία.

Πως θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ρωσία;

Η Ρωσική ολυμπιακή επιτροπή ανακοίνωσε πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετέχουν 335 αθλητές και αθλήτριες.

Πρόκειται για μια ομάδα κατά 50 άτομα μεγαλύτερη σε σχέση με το Ρίο, όπου ωστόσο θα αγωνιστούν ως «ουδέτεροι» αθλητές (ROC) και όχι κάτω από την σημαία της πατρίδας τους που εξακολουθεί να είναι τιμωρημένοι λόγω ομοσπονδιακού ντόπινγκ.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση πάντως είναι πως σε περίπτωση που κάποιος αθλητής κερδίσει χρυσό μετάλλιο, δεν θα ακούγεται ο Ολυμπιακός ύμνος όπως γινόταν στο Ρίο (ο ρωσικός ύμνος απαγορεύεται λόγω της τιμωρίας), αλλά Τσαϊκόφσκι!

Θα αγωνιστούν αθλητές από τη Βόρεια Κορέα;

Όχι. Θα μποϊκοτάρει τους Αγώνες «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους αθλητές μας από την παγκόσμια κρίση υγείας που προκαλείται από τον κορονοϊό», αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας. Η Βόρεια Κορέα έχει συμμετάσχει σε όλους τους θερινούς αγώνες από το 1972 εκτός από το 1984 στο Λος Άντζελες και το 1988 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Οι αθλητές της Βόρειας Κορέας έχουν κερδίσει συνολικά 16 χρυσά μετάλλια.

Παίρνουν χρήματα οι αθλητές;

Δεν υπάρχει χρηματικό έπαθλο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τους νικητές. Ωστόσο, οι ομοσπονδίες κάθε χώρας δίνουν χρηματικά έπαθλα στους αθλητές ανάλογα με την κατάταξή τους. Οι ΗΠΑ στους προηγούμενους Αγώνες προσέφεραν 37.500 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 22.500 δολάρια για το ασημένιο και 15.000 για το χάλκινο.

Πότε ξεκίνησαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

Πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία; Ποιες οι απώλειες;

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν τονίσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το κόστος του θεσμού θα είναι στα 15.4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών 3 δισεκατομμυρίων από τη ματαίωση των Αγώνων το 2020. Ωστόσο, οι απώλειες θα αυξηθούν αρκετά εξαιτίας της απουσίας του κόσμου από τα γήπεδα. Σύμφωνα με τον Λίαμ Φοξ, αναλυτή της GlobalData, η απουσία φιλάθλων από τους Αγώνες του Τόκιο σημαίνει απώλειες εσόδων ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αναμενόταν ότι αυτό θα είχε έσοδα 800 εκατομμυρίων δολαρίων για το Tokyo 2020, καθιστώντας το την τρίτη πιο σημαντική πηγή εσόδων και θα βοηθούσε επίσης στη χρηματοδότηση του 12% του συνολικού προϋπολογισμού» τονίζει. Αλλες μελέτες ανεβάζουν τη ζημιά για την ιαπωνική οικονομία στο δυσθεώρητο ύψος των 23,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (συμπεριλαμβάνονται και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις).

Θα στηρίξουν οι εγχώριοι χορηγοί την προσπάθεια;

Οι ιαπωνικές εταιρείες πλήρωσαν ένα ποσό που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για χορηγίες (περίπου 20% στο συνολικό μπάτζετ της). Ομως βλέπουν τώρα πως οι δυνατότητες διαφήμισης των προϊόντων τους περιορίζονται αισθητά χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Θα συνεχίσουν να στηρίζουν; Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για να μην υπαναχωρήσουν από τις συμφωνίες τους συνεχίζεται...

Πηγή: New York Times, Bloomberg,wsj.com

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα