«Θα επηρεάσει μάρτυρες ο Πιστόριους» (vid)

Γιώργος Βροντάκης
«Θα επηρεάσει μάρτυρες ο Πιστόριους» (vid)

bet365

Διακόπηκε προσωρινά λόγω λάθους η δίκη του Οσκαρ Πιστόριους με τον δικαστή να αναφέρει πως ο κατηγορούμενος αν αποφυλακιστεί θα επιδιώξει να επηρεάσει μάρτυρες. Ο ντετέκτιβ Χίλτον Μποτά κατέθεσε, αλλά θα βγει από την υπόθεση.

Ο αξιωματικός της Αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής είναι ο επικεφαλής της έρευνας για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ, αλλά μετά τις αποκαλύψεις πως κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας φαινόταν πως θα βγει από την υπόθεση. Πάντως, ο ταξίαρχος της αστυνομίας Νέβιλ Μαλίλα διέψευσε τις φήμες και ανέφερε πως ο Μποτά συνεχίζει. Κάτι που τελικά συνέβη. Ομως, σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες η Αστυνομία σε συνέντευξη Τύπου θα ανακοινώσει το τέλος του Μποτά από την υπόθεση Πιστόριους.

Ο Οσκαρ Πιστόριους έκλαιγε στο κελί του πριν μεταβεί στο δικαστήριο για την μέρα εκδίκασης της υπόθεσης του. Μια νέα ομάδα αστυνομικών θα καταθέσει στο δικαστήριο με τον αρχηγό Μάικ Βαν Άαρντ.

Στις 11:20, η δικηγόρος του θύματος Τζέρι Νελ λέει ότι θέλει να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα πριν ξεκινήσει τη διαδικασία.

Μια άγνωστη γυναίκα, η οποία δήλωσε πως είναι δικηγόρος, διέκοψε τη διαδικασία και αναφέρθηκε στο Σύνταγμα και την ψυχική κατάσταση του Πιστόριους. Πολιτική αγωγή και συνήγορος καταθέτουν ενστάσεις για τη γυναίκα - μυστήριο και ο δικαστής Νέιρ της επιτρέπει να συνεχίσει, όμως, μετά από λίγο αποχώρησε και ο Εισαγγελέας θέτει υπ' όψιν του δικαστηρίου την ανοικτή υπόθεση του ντετέκτιβ Μποτά.

Ο δικηγόρος Τζέρι Νελ ζητά να παρουσιαστεί ο Μποτά και ο δικαστής δέχεται το αίτημα. Ετσι θα παρεμείνουν 15 λεπτά για να προσέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου... Τελικά στις 12:10, ο Μποτά βρέθηκε και η εκδίκαση ξεκινάει.

Ο ντετέκτιβ ανέφερε πως θέλει να ελέγξει αν κάποια από τις κλήσεις τη Ρίβα έχει διαγραφεί αλλά δεν έχει ακόμα το τελικό αποτέλεσμα και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που τον βαραίνουν έχουν ήδη καταπέσει και αρνήθηκε ότι ήταν μεθυσμένος. Μάλιστα, επικαλέστηκε αστυνομική καταδίωξη για το γεγονός ότι άνοιξε πυρ.

Ο δικαστής ρώτησε αν μπορεί να ελεγχθεί το ενδεχόμενο κλήσεων μεταξύ 02:00 - 03:00 στο τηλέφωνο της Στίνκαμπ και αν το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την υπόθεση και ο Μποτά απάντησε ναι.

Εκείνη τη στιγμή ο Όσκαρ Πιστόριους δάκρυσε έχοντας το κεφάλι πάντα χαμηλωμένο. Ο ντεντέκτιβ Μποτά αποχώρησε από την αίθουσα μετά τις λεπτομέρειες που έδωσε.

Το λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης, Ρουξ, ο οποίος ανέφερε πως το κράτος θα πρέπει να κρίνει από την ιατροδικαστική εξέταση και όχι από τους μάρτυρες, ενώ ζήτησε να μην κατηγορηθεί ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης. Μάλιστα, είπε ότι η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων Μποτά υπήρξε «κακή» ενώ συμπλήρωσε πως το κράτος δεν έχει καμία απόδειξη για φόνο εκ προμελέτης, αλλά και καμία απόδειξη για φόνο!

Ο δικηγόρος του Πιστόριους συνέχισε λέγοντας πως είναι γεγονός ότι η Ρίβα και ο Οσκαρ πέρασαν το βράδυ μαζί δείχνοντας μια σχέση αγάπης και όχι μια προμελετημένη δολοφονία, ενώ η άδεια ουροδόχος κύστης της Στίνκαμπ στις 3 το πρωί δείχνει πως πήγε στην τουαλέτα για να κατουρήσει και όχι για να κρυφτεί.

Ο Μπάρι Ρουξ είπε επίσης πως ο Πιστόριους αν ήθελε να σκοτώσει τη σύντροφο του θα το έκανε στο κρεβάτι και δεν θα περίμενε να πάει στο μπάνιο, ενώ τονίζει πως δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ότι ήξερε ότι η πόρτα του μπάνιου ήταν κλειδωμένη.

Το δικαστήριο αναβάλλει για μισή ώρα και μετά το πέρας του χρόνου , άρχισε ξανά η εκδίκαση με τον συνήγορο υπεράσπισης.

Ο δικηγόρος Μπάρι Ρουξ, τόνισε: «Δεν είναι κρυμμένο μυστικό πως στη Νότια Αφρική το βίαιο έγκλημα είναι και σε ασφαλείς γειτονιές. Θα πρέπει να έχει ασυλία μόνο και μόνο επειδή στο σπίτι είχε ασφάλεια. Προσπαθούσε να σώσει τη ζωή της Στίνκαμπ κι όχι να τη δολοφονήσει. ΟΜποτά παραδέχτηκε ότι όταν ο Πιστόριους φώναξε ότι υπήρχε ένας διαρρήκτης είναι πιθανό η Στίνκαμπ να κλείωσε την πόρτα του μπάνιου. Ο Μποτά επίσης παραδέχθηκε ότι ο Πιστόριους χρησιμοποίησε ρόπαλο του κρίκετ να σπάσει την πόρτα, προσπαθώντας να σώσει τη ζωή της, και όχι να σχεδιάσει τη δολοφονία της. Ίσως να υπήρξε μια διαφωνία μεταξύ του ζευγαριού νωρίτερα εκείνο το βράδυ, αλλά ο μάρτυρας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ήταν ο Πιστόριους και η Στίνκαμπ που φώναζαν. Ο Μποτά στην αρχή είπε ότι είχε μια μαρτυρία από κάποιον που ήταν 600 μέτρα μακριά και στη συνέχεια άλλαξε ότι ήταν στα 300 μέτρα, και αργότερα είπε ότι δεν ήταν σίγουρος. Ο Μποτά δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν η Ρίβα ήταν όρθια ή καθιστή και ακόμα κι αν ήταν ντυμένη όταν πυροβολήθηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πήγε στην τουαλέτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κύστη της ήταν άδεια, γεγονός που υποδηλώνει πήγε στην τουαλέτα. Μια πιθανότητα είναι η Στίνκαμπ να προσπάθησε να διασφαλίσει τη θέση της στην τουαλέτα, αφού άκουσε την προειδοποίηση του Πιστόριους (κλειδώνοντας την πόρτα)».

Ο δικαστής Νέρι είπε ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Μποτά αργότερα. Πάντως, η Αστυνομία της Νοτίου Αφρικής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την απόσυρση του Μποτά από την υπόθεση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε πως: «Ο Πιστόριος έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχει ιστορικό βίας. Το πυροβόλο όπλο με το ατύχημα που είχε σε ένα εστιατόριο δεν αποδεικνύει ότι είναι ένα άτομο με προδιάθεση για τη διάπραξη εγκλήματος».

Διακόπηκε ξαφνικά η δίκη του Οσκαρ Πιστόριους με τον δικαστή να αναφέρει πως υπάρχει κάποια είδους απειλή έξω από την αίθουσα, όμως, η ασφάλεια λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί απειλής και ο δικαστής ενήργησε λόγω μιας προειδοποίησης ενός σωματοφύλακα.

Επανήλθε ο δικαστής και δεν έδωσε εξήγηση και η διαδικασία συνεχίστηκε με τον Μπάρι Ρουξ να αναφέρει: «Οταν είπε ο Οσκαρ Πιστόριους ότι απείλησε να σπάσει τα πόδια του ποδοσφαιριστής, ήταν «απλώς μια έκφραση» ενός 20χρονου. Ο Οσκαρ περίμενε την αστυνομία να φτάσει μετά τον θάνατο της Ρίβα, ενώ θα μπορούσε να διαφύγει. Γιατί δεν το έκανε; Έχει δώσει την εξήγησή του, η οποία είναι λογική. Γιατί αλήθεια θα πρέπει να φυλακιστεί» με τον δικαστή Νέιρ να τονίζει πως αν ο Πιστόριους αποφυλακιστεί θα προσπαθήσει να επηρεάσει τους μάρτυρες.
 

Τελευταία Νέα