Ντόριαν Κελετέλα: Από τα ΚΥΤ της Πορτογαλίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο

Ντόριαν Κελετέλα: Από τα ΚΥΤ της Πορτογαλίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο

bet365

Η ιστορία του Ντόριαν Κελετέλα, του πρόσφυγα από το Κονγκό που από τα ΚΥΤ της Πορτογαλίας θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Πολλοί αθλητές από χώρες… άγνωστες στον χάρτη, πάνε χαρισματικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Άλλοι, ζουν γι’ αυτό το όνειρο, δίχως να έχουν πατρίδα. Προφανώς αναφερόμαστε σε πρόσφυγες, οι οποίοι για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους.

Ενας από αυτούς είναι και ο Ντόριαν Κελετέλα, ένας αθλητής από το Κονγκό ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα των Προσφύγων της ΔΟΕ για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια διοργάνωση στην οποία δεν σκοπεύει να πάει ως «κομπάρσος» στα 100μ. του στίβου μόνο και μόνο για να… τερματίσει, αλλά πάει για να κάνει μια καλή εμφάνιση.

Ο πολιτικός διωγμός και ο θάνατος των γονιών του

Ο Κελετέλα μπορεί να μην είναι αθλητής top επιπέδου, όμως έχει το κίνητρό του. Και αυτό είναι η γυναίκα που τον μεγάλωσε. Ο 22χρονος στην εφηβική του ηλικία έχασε τους γονείς του, οι οποίοι υπήρξαν θύματα πολιτικών διώξεων στο Κονγκό. Ετσι, τον πήρε η θεία του και τον μεγάλωσε σαν να ήταν παιδί του.

«Στο Κονγκό το σημαντικό είναι να σέβεσαι την μητέρα σου και εγώ την σέβομαι σαν να είναι η μητέρα μου» ανέφερε ο 22χρονος σπρίντερ που το 2016 έφυγε για την Πορτογαλία όπου για μια διετία ζούσε σε καμπ για πρόσφυγες.

«Ηταν πολύ δύσκολα να ζήσεις στο Κονγκό. Όμως το να φύγω δεν ήταν πραγματικά επιλογή» ανέφερε ο Κελετέλα που στα 15 του άρχισε να τρέχει σε αγώνες. Αφού τακτοποιήθηκε στην Πορτογαλία, γράφτηκε σε σύλλογο (Σπόρτινγκ Λισαβόνας) και εκεί βελτίωσε και το ρεκόρ του σε 10.48.

«Δεν ήξερα λέξη από την γλώσσα, όμως τώρα τα μιλάω σχεδόν άπταιστα. Στην Πορτογαλία έχω περισσότερη ελευθερία. Στο Κονγκό δεν υπάρχει αυτή η λέξη»
Ο Αφρικανός αθλητής τον περασμένο Μάρτιο είχε την ευκαιρία να τρέξει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού ως αθλητής των Προσφύγων, κάνοντας χρόνο 6.91 στα 60μ. Αλλά το ζητούμενο δεν ήταν η επίδοση γι’ αυτόν, αλλά η συμμετοχή.

«Ηταν σημαντική εμπειρία και βοήθησαν πολλοί άνθρωποι για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα», είπε και τόνισε πως στο Τόκιο πάει με έναν συγκεκριμένο αυτοσκοπό. «Θέλω να αφήσω το σημάδι μου στο Τόκιο. Και ελπίζω να κάνω και ένα ατομικό ρεκόρ».

Κελετέλα: «Είμαστε νορμάλ άνθρωποι που θέλουν νορμάλ ζωή»

Ο Κονγκολέζος ανέφερε στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας πως πάει στο Τόκιο προκειμένου να αποδείξει κάτι.

«Ο κόσμος χρειάζεται έμπνευση, ένα καλό μήνυμα. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως οι πρόσφυγες είναι δυνατοί άνθρωποι και μπορούν να κάνουν ότι κάνει ο κάθε άνθρωπος με φυσιολογική ζωή. Μερικές φορές ο κόσμος έχει την εντύπωση πως οι πρόσφυγες είναι κακοί άνθρωποι. Είναι όμως νορμάλ άνθρωποι. Είναι άνθρωποι με κίνητρο που επενδύουν στη ζωή τους. Επενδύουν στο να την αναγεννήσουν. Είναι νορμάλ άνθρωποι που απλά αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους που είναι σε εμφύλιο και δεν αισθάνονται ασφαλείς»

Ο Κελετέλα πάντως νοιώθει εν μέρει ευγνώμων που έγινε πρόσφυγας, όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι.

«Για μένα το να είμαι πρόσφυγας μου πρόσφερε την ευκαιρία να τρέξω. Αν δεν ήμουν πρόσφυγας δεν θα πήγαινα ποτέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορώ να γίνω έμπνευση για άλλους πρόσφυγες που έχουν ίδιες εμπειρίες με μένα στη ζωή. Γιατί η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο 22χρονος, που θα έχει την τύχη να τρέξει δίπλα στους γρηγορότερους αθλητές του πλανήτη, στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός.

 

Τελευταία Νέα