Ντέρικ Γουίλιαμς στο Gazzetta: «Θα σας αρέσει ο νέος Παναθηναϊκός, θέλουμε να επιστρέψουμε στη Γη της Επαγγελίας»

Ντέρικ Γουίλιαμς στο Gazzetta: «Θα σας αρέσει ο νέος Παναθηναϊκός, θέλουμε να επιστρέψουμε στη Γη της Επαγγελίας»

Η απόσταση από το σπίτι του στο Μπελφλάουερ της Καλιφόρνια έως το (τότε) «Staples Center» του Λος Άντζελες ήταν 35-40 λεπτά με το αυτοκίνητο...

Η μητέρα του, Ρόμα, τον έπαιρνε από το χέρι προκειμένου να βρεθούν στα παιχνίδια των Λος Άντζελες Λέικερς και εκείνος να θαυμάσει από κοντά τον μεγάλο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος μεγαλουργούσε στο ΝΒΑ και οδηγούσε την ομάδα του στην κατάκτηση του ενός πρωταθλήματος μετά το άλλο... Πώς να μην του μπει για τα καλά το «μικρόβιο» του μπάσκετμπολ; Πώς να μην ενστερνιστεί την διαχρονική ατάκα του αείμνηστου Κόμπι;

«Η αφοσίωση κάνει τα όνειρα πραγματικότητα» είχε πει κάποτε ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ και ο Ντέρικ Γουίλιαμς ήταν αποφασισμένος να αφοσιωθεί στην πορτοκαλί μπάλα προκειμένου να βάλει «σάρκα και οστά» στα δικά του όνειρα. Αυτά που έφταναν έως το ΝΒΑ. Του Κόμπι, του Λεμπρόν, του Καρμέλο και όλων όσων θαύμαζε από μικρό παιδί, αλλά ουδέποτε περίμενε ότι κάποια ημέρα θα βρισκόταν και στο ίδιο παρκέ μαζί τους:

«Στον Παναθηναϊκό μπορεί να ήταν ελεύθερο το αγαπημένο μου '23', αλλά επέλεξα να φοράω το '8' για τον Κόμπι, τον οποίο θαύμαζα και παρακολουθούσα και θαύμαζα από μικρό παιδί στους Λέικερς» λέει μεταξύ πολλών άλλων ο Γουίλιαμς στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta ενόψει της νέας σεζόν και της νέας σελίδα που ανοίγεται στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό.

Ο 31χρονος πάουερ φόργουορντ είχε αρχίσει να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του από το κολέγιο ώσπου ανταμείφθηκε με το παραπάνω όταν άκουσε το όνομά του να επιλέγεται στο νούμερο «2» του draft. Μία θέση μετά τον Καϊρί Ίρβινγκ και έχοντας αφήσει πίσω παίκτες όπως ο Κλέι Τόμπσον, ο Κέμπα Γουόκερ και Καουάι Λέοναρντ! Μπορεί να μην έκανε την καριέρα που πιθανόν να ήθελε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί στην καλύτερη rookie πεντάδα το 2012 και έχοντας αγωνιστεί σε 436 ματς σε κανονική περίοδο και playoffs, είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο...

Όπως δεν πέρασε απαρατήρητη η απόφασή του να περάσει τον Ατλαντικό το καλοκαίρι του 2018 και να αγωνιστεί στα παρκέ της Euroleague ξεκινώντας από την Μπάγερν Μονάχου. Αυτό ήταν! Έκτοτε «ρίζωσε» στην Γηραιά Ήπειρο αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε (Φενέρμπαχτσε, Βαλένθια, Μακάμπι) πριν πάρει την απόφαση να γίνει κάτοικος Ελλάδας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Όπως είπε στη συνέντευξη, η παρουσία του Ντέγιαν Ράντονιτς στον «πράσινο» πάγκο ήταν καταλυτική έως την τελική του απόφαση, ενώ ξεδίπλωσε το κουβάρι των όσων θέλει να παρουσιάσει τη φετινή σεζόν στο ΟΑΚΑ. Τόσο ο ίδιος, όσο και συνολικά η ομάδα λέγοντας ότι «θα δείτε μια ομάδα που θα πασχίζει κάθε μέρα για το καλύτερο και δεν θα σταματήσει να προσπαθεί. Μια ομάδα που θέλει να επιστρέψει στην Γη της Επαγγελίας...»

Και εξήγησε ότι «καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν πολλά χρόνια μεγαλείου στον Παναθηναϊκό! Αυτοί οι φίλαθλοι αξίζουν την τελειότητα. Θα ξεκινήσουμε από τα θεμέλια και πάνω σε αυτά θα χτίσουμε ώστε ο σύλλογος να επιστρέψει σε αυτά τα χρόνιες και σε αυτές τις επιτυχίες...»

image

«Ο Παναθηναϊκός μου πρόσφερε την κατάσταση που ήθελα, ήταν η τέλεια ευκαιρία για εμένα»

Ας ξεκινήσουμε πηγαίνοντας στα μέσα του καλοκαιριού. Τότε που οριστικοποιήθηκε η συμφωνία σου με Παναθηναϊκό. Πώς, λοιπόν, πήρες την απόφαση να έρθεις στην Αθήνα για την επόμενη σεζόν;

«Θεώρησα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία όταν μου τηλεφώνησε ο κόουτς Ράντονιτς. Άλλωστε ήταν εκείνος με τον οποίο συνεργάστηκα στην πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη ενώ δεν έτυχε μετά το ΝΒΑ να βρεθώ σε μια ομάδα δύο συνεχόμενες χρονιές. Και το να συναντήσω γνωστά πρόσωπα έπαιξε ρόλο στην τελική μου απόφαση. Ήθελα να νιώθω άνετα και ο Παναθηναϊκός μου πρόσφερε την κατάσταση που ήθελα. Αν και θα είναι η πρώτη μου σεζόν στην ομάδα, νιώθω ήδη το περιβάλλον αρκετά οικείο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν παίκτη. Από εκεί και πέρα όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει ο οργανισμός και το κλαμπ του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Και θέλω πολύ να βοηθήσω ώστε να επιστρέψει η ομάδα εκεί που ανήκει».

Είχες και άλλες προτάσεις από ομάδες της Euroleague πριν πάρεις την τελική σου απόφαση;

«Ναι είχα. Βασικά περίμενα κάποια πρόταση από το ΝΒΑ. Μάλιστα έκανα και κάποια training camp των fre agents με τους Λέικερς και τους Σανς οπότε περίμενα κάποια ομάδα του ΝΒΑ. Νωρίτερα δέχθηκα κρούση από ομάδες Euroleague αλλά όπως σου είπα ήθελα να περιμένω το ΝΒΑ. Όμως τη χρονική στιγμή που ήρθε ο Παναθηναϊκός θεώρησα ότι ήταν η τέλεια ευκαιρία και η κατάλληλη συνθήκη για εμένα».

Εξαιρώντας την επαφή που είχες με τον προπονητή, μίλησες με κάποιον άλλον ώστε να συλλέξεις περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και το κλαμπ πριν υπογράψεις;

«Βασικά μου αρέσει να παίρνω μόνος μου τις πληροφορίες που θέλω. Όμως μίλησα με τον Οκάρο Γουάιτ με τον οποίο ήμασταν συμπαίκτες στο Μαϊάμι. Εξαιρετικό παιδί. Οπότε είπαμε κάποια πράγματα. Πάντως ήδη έχουν αλλάξει πράγματα σε σχέση με τη σεζόν που ήταν και εκείνος στην ομάδα. Πάντως κοιτάζω τα πράγματα πάντα από τη δική μου οπτική γωνία. Και στον Παναθηναϊκό υπάρχει ένας νέος προπονητής με τον οποίο όπως σου είπα και προηγουμένως είχα δουλέψει ξανά μαζί του στην Μπάγερν. Άρα ήταν κάτι που με βοήθησε από το να κοιτάξω κάπου αλλού».

image

Μιλώντας για τον κόουτς Ράντονιτς, τι ήταν εκείνος που σου ζήτησε; Ποιος θα είναι ο ρόλος σου μέσα στην ομάδα τη νέα σεζόν;

«Ο Παναθηναϊκός θα φέρει φέτος την ταυτότητά του. Κάτι που έχει κάνει στις ομάδες που έχει δουλέψει στην Μπάγερν και στον Ερυθρό Αστέρα. Θα υπάρχει αμυντικός προσανατολισμός και σίγουρα θα δούμε ματς στην Euroleague που θα τελειώνουν 60-50 ή 70-60. Από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο αυτό. Εμένα θα με χρησιμοποιεί σε διαφορετικές θέσεις. Μπορεί να είναι και πεντάρι σε small ball σχήμα, stretch τεσσάρι, πολλά pick n roll και επίσης να δημιουργώ μις ματς όλη την ώρα. Αυτό είναι κάτι που θα το κάνω συχνά. Επίσης χρησιμοποιώ την ταχύτητά μου, την έκρηξή μου, την αθλητικότητά μου ωστόσο θα χρησιμοποιώ επίσης και το μέγεθός μου. Θα είμαι ένα ματς απ πρόβλημα! Θέλω να χρησιμοποιώ τη συνέπειά μου στο παιχνίδι, την αποτελεσματικότητά μου ώστε να είμαι πετυχημένος. Φυσικά και σκοράρισμα, έτσι; Σίγουρα είναι κάτι που μπορώ να κάνω. Είμαι all around παίκτης».

Και φαντάζομαι η παρουσία του κόουτς Ράντονιτς θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο προκειμένου να προσαρμοστείς στα νέα σου δεδομένα

«Φυσικά... Και θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ μας. Καταλαβαινόμαστε. Ξέρω τι ζητάει και πώς μπορώ να το δώσω. Υπάρχει αυτό το 'κλικ' το οποίο πιστεύω ότι θα δουλέψει. Και θα είναι πολύ καλό για την ομάδα.... Α, και να συμπληρώσω κάτι στην προηγούμενη ερώτησή σου, φυσικά θα φέρω στην ομάδα και την εμπειρία μου. Έχουμε μικρά παιδιά, 16-17-18-19 χρονών, εγώ είμαι 31 και βρίσκομαι στην 12η επαγγελματική σεζόν της καριέρας μου. Και πέρα από το αγωνιστικό και τεχνικό κομμάτι αναφορικά με τα όσα μπορώ να προσφέρω στο παρκέ, σίγουρα θα φέρω και τη γνώση μου. Να τους βοηθήσω εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Στο οτιδήποτε χρειαστούν».

-Ύστερα από τις πρώτες προπονησεις, τι μπάσκετ θα δούμε από τον Παναθηναϊκό; Τι είναι αυτό που θέλει ο κόουτς Ράντονιτς;

«Θέλει να συνδυάσει και να ταιριάξει τα χαρακτηριστικά όλων των παικτών. Έχουμε παίκτες οι οποίοι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Για παράδειγμα οι δύο σημαντικοί παίκτες που μας λείπουν αυτή τη στιγμή από τη προετοιμασία και τους οποίους περιμένουμε. Ο Γκριγκόνις είναι γρήγορος, καλός σκόρερ, έχει μέγεθος που τον βοηθάει πολύ στην άμυνα, ο Παπαγιάννης είναι ένας απο τους πιο αθλητικούς ψηλούς στην Ευρώπη. Έχει ύψος 2.20 μέτρα, παίζει άμυνα ψηλά, ενώ οποιαδήποτε μπάλα πάει πάνω από τη στεφάνη θα την καρφώσει. Και φυσικά όλα τα υπόλοιπα παιδιά μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο μέσα στην ομάδα και να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις. Θεωρώ ότι γίνεται κάτι πολύ καλό στον Παναθηναϊκό φέτος. Ο κόουτς θέλει να συνδυάσει την άμυνα με την επίθεση. Θέλει να πιέζουμε πολύ στην άμυνα ώστε να μπορούμε να τρέξουμε και να βρούμε το εύκολο καλάθι στην επίθεση. Αυτό είναι που ζητάει. Και πραγματικά ο κόουτς κάνει πολύ καλή δουλειά στις προπονήσεις. Θέλει να είμαστε 'εκεί' στην άμυνα ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μετά και το καλάθι στην επίθεση. Αυτό θα δείτε φέτος! Και ξέρεις κάτι; Στο τέλος της ημέρας ο κόσμος ενθουσιάζεται με μια καλή άμυνα, μια τάπα, τρανζίσιον παιχνίδι, τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο. Όλοι το αγαπάνε. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε φέτος. Έχουμε τους παίκτες για να το κάνουμε. Θεωρώ ότι ο κόσμος θα ενθουσιαστεί με την ομάδα μας φέτος».

«Έχουμε σύνδεση με τον κόουτς και καταλαβαινόμαστε. Η ομάδα θα ξεκινάει από την άμυνα και ο κόσμος θα ενθουσιαστεί με αυτό που θα βλέπει»

image

«Υπάρχουν πολλά χρόνια μεγαλείου στον Παναθηναϊκού και φέτος θα ξεκινήσουμε από τα θεμέλια για να επιστρέψει στις μεγάλες επιτυχίες»

Έχεις δει παιχνίδια του Παναθηναϊκού στο Youtube; Να πάρεις μια γεύση από την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ;

«Βέβαια. Άλλωστε την έχω βιώσει όταν ήμουν στη Φενέρμπαχτσε. Όμως ναι, έχω δει παιχνίδια στο YouTube. Βλέπεις την ιστορία της ομάδας και καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν πολλά χρόνια μεγαλείου. Και αυτοί οι φίλαθλοι αξίζουν την τελειότητα. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε φέτος. Θα ξεκινήσουμε από τα θεμέλια και πάνω σε αυτά θα χτίσουμε ώστε ο σύλλογος να επιστρέψει σε αυτά τα χρόνιες και σε αυτές τις επιτυχίες. Άλλωστε από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Αυτή η σεζόν αποτελεί μια καλή αρχή και θεωρώ ότι είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

-Είσαι έτοιμος για τα μεγάλα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

«Ω, ναι! Σίγουρα! Θα είναι υπέροχο! Ίσως να μιλάμε για την μεγαλύτερη αντιπαλότητα σε όλον τον κόσμο. Σε όλα τα σπορ! Πρόκειται για μια ωραία κόντρα στην οποία πραγματικά θέλεις να πάρεις μέρος. Θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία. Άλλωστε ως αθλητής αυτό αναζητάς. Όμορφη ατμόσφαιρα και καλές ομάδες».

-Είσαι ο τύπος του παίκτης που θα έχεις επικοινωνία με την εξέδρα την ώρα του αγώνα; Να τον ξεσηκώσεις ύστερα από ένα κάρφωμα ή μια τάπα; Είσαι διαδραστικός;

«Ναι, είμαι. Μου αρέσει να φέρνω ενέργεια, ενθουσιασμό και να βάζω τους φιλάθλους μέσα στο παιχνίδι. Άλλωστε είναι μέρος του παιχνιδιού. Ειδικά στα εντός έδρας ματς. Έχεις χιλιάδες ανθρώπους στο πλευρό σου και εσύ θέλεις να κάνεις τα πάντα για να τους ικανοποιήσεις. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να ευχαριστήσουμε τους φίλους του Παναθηναϊκού».

-Μιλώντας για τους φιλάθλους, τι σου στέλνουν στα social media; Τι σου λένε;

«Πολλά! Όπως για παράδειγμα 'είμαστε πολύ χαρούμενοι που είσαι στην ομάδα μας, καλή σεζόν'. Και στέλνουν μηνύματα πολλά παιδιά. Είναι πολύ ενθουσιασμένοι γενικά για τη σεζόν που έρχεται. Και όπως είπα ελπίζω να τους ικανοποιήσω με την απόδοσή μου στο παρκέ».

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου ύστερα από σχεδόν τρεις εβδομάδες προετοιμασίας;

«Ήταν σκληρές προπονήσεις (γέλια)! Αυτό μπορώ να στο πω! Όμως, εντάξει. Περνάμε πολύ καλά με τα παιδιά. Εξαιρετικοί παίκτες και χαρακτήρες. Υπάρχει μια θετικότητα στην ομάδα ενόψει της νέας σεζόν. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός βιβλίου και από την πρώτη σελίδα γνωρίζεις εάν θα σου κρατήσει το ενδιαφέρον για να το διαβάσεις έως το τέλος. Και πραγματικά το κλίμα είναι πολύ καλό. Υπάρχει ενέργεια και δίψα για δουλειά. Στο εγγυώμαι αυτό. Όλοι οι παίκτες είναι πολύ συγκεντρωμένοι και έχουν τεράστια θέληση για δουλειά. Όλοι πιέζουν τα όριά τους. Τώρα που ξεκινούν τα φιλικά παιχνίδια πιστεύω ότι θα λυνόμαστε μέρα με τη μέρα. Αν και βρισκόμαστε στην preseason, έχουμε ξεκινήσει ήδη να γεμίζουμε το βιβλίο της σεζόν. Τώρα βρισκόμαστε στο πρώτο κεφάλαιο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν έως το τέλος της σεζόν».

image

-Εχεις τάξει γεύμα σε Νέιτ Γουόλτερς και Πάρις Λι για να σου σερβίρουν alley oop ασίστ;

«(Γέλια). Ναι, ναι φυσικά! Πριν από δύο μέρες ο Πάρις Λι με ρώτησε: 'Ήσουν πάντα τόσο αθλητικός ρε φίλε;' Μπορεί να είμαι 31 χρονών, αλλά παραμένω το ίδιο αθλητικός και εκρηκτικός. Πιστεύω θα έχω πολύ καλή συνεργασία και με τον Νέιτ Γουόλτερς τον οποίο γνωρίζω καλά από τα παιχνίδια που έχουμε παίξει αντίπαλοι στην Euroleague. Είναι ο παίκτης που θα μας πασάρει στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Όπως σου είπα έχουμε παίκτες οι οποίοι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα...»

-Είπες ότι συμβουλεύεις τους νέους παίκτες, έχεις ξεχωρίσει κάποιους;

«Μου αρέσουν πολύ οι δίδυμοι...»

-Ξέρεις ποιος είναι ποιος;

«Όχι, αλλά μην τους το πεις (Γέλια)! Μοιάζουν τόσο πολύ! Όμως εντάξει, τους ξεχωρίζω από τα τατουάζ (Γέλια). Στο ΝΒΑ για παράδειγμα δεν ξεχωρίζεις τους δίδυμους γιατί έχουν και τα ίδια τατουάζ. Είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες. Όμως στην ερώτηση που μου έκανες πριν, έχουμε και άλλα νέα καταλαντούχα παιδιά όπως ο Μαντζούκας ο οποίος παίζει στο '3' και στο '4'. Και προσπαθώ με την εμπειρία μου και τη γνώση μου να του βάζω προκλήσεις μέσα στην προπόνηση. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ καλύτερος φέτος. Στο τέλος της ημέρας παίζουμε αντίπαλοι στις προπονήσεις και όσο καλύτερος είναι, θα με κάνει και εμένα καλύτερο. Το γεγονός ότι έχουμε πολλούς νέους θα κρατάει την ενέργεια της ομάδας σε υψηλά επίπεδα. Τους χρειαζόμαστε. Όπως χρειαζόμαστε και τους έμπειρους. Είναι αυτός ο συνδυασμός που σου ανέφερα και νωρίτερα».

-Βλέπω επέλεξες το '8' φέτος και όχι το αγαπημένο σου '23' το οποίο ήταν ελεύθερο στον Παναθηναϊκό. Γιατί; Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος;

«Η αλήθεια είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια αναγκάστηκα να το αλλάξω. Και ναι, σκέφτηκα να πάρω το '23'. Πέρυσι το είχε ο Άντε Ζίζιτς στη Μακάμπι και φέτος που το είδα ελεύθερο είπα 'α, ωραία θα το πάρω'. Όμως τελικά κατέληξα στο '8' γιατί πάντα ήμουν θαυμαστής του Κόμπι Μπράιαντ. Κατάγομαι από το Λος Άντζελες και όταν ήμουν μικρός η μαμά μου με πήγαινε στα ματς των Λέικερς. Πιο συγκεκριμένα τότε που και ο Κόμπι ήταν νεαρός και φορούσε το '8'. Οπότε αυτός ήταν ο λόγος που θα έχω φέτος το '8'. Ο Κόμπι...»

-Μάλιστα είχε βρεθεί στους Λέικερς και είχες παίξει σε δύο ματς...

«Ήταν απίστευτη εμπειρία. Να είμαι από το Λος Άντζελες, να υποστηρίζω τους Λέικερς από μικρός και να μπορέσω να αγωνιστώ στην ομάδα...»

«Το... γεύμα σε Λι και Γουόλτερς, τα αδέρφια Καλαϊτζάκη και το '8' λόγω του Κόμπι»

image

«Όταν ήμουν στη Φενέρμπαχτσε, ο Ομπράντοβιτς μου έδειχνε φωτογραφίες από τον Παναθηναϊκό και μου είχε πει για την ομάδα, μάλλον ήταν γραφτό μου να αγωνιστώ εδώ»

-Εσύ πώς θα χαρακτήριζες τον Ντέρικ Γουίλιαμς ως παίκτη; Τι να περιμένουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού;

«Μπορείς να με πεις combo forward, hyper forward... Μπορώ να κάνω λίγο απ' όλα. Μάλιστα ένας φίλος μου, μου είχε πει κάποτε ότι ''όσο θα έχεις τα τρία 'e' δηλαδή να παίζεις με 'energy' (σ.σ. ενέργεια), 'effort' (σ.σ. προσπάθεια), 'efficiency' (σ.σ. αποδοτικότητα), πάντα θα είσαι ένας από τους καλύτερους''. Δεν έχει σημασία αν σκοράρεις, αλλά αν παίζεις με ενέργεια και προσπαθείς σε κάθε προπόνηση και σε κάθε παιχνίδι, τότε θα είσαι και αποδοτικός. Και αυτό το έχω πάντα ως παράδειγμα και για αυτό πασχίζω κάθε μέρα. Έτσι θα έχω και περισσότερες πιθανότητες να φτάνω στη νίκη. Μπορεί να μην κερδίζουμε όλα τα ματς, αλλά πάντα θα έχουμε τις πιθανότητες εάν παίζουμε με τα τρία 'e' που σου ανέφερα...»

-Είσαι ήδη πέντε χρόνια στην Euroleague, ενώ έχεις περάσει άλλα τόσα χρόνια στο ΝΒΑ. Πλέον τι θα έλεγες για εσένα; Είσαι παίκτης Euroleague ή παίκτης ΝΒΑ;

«Πραγματικά είναι σαν να έχω δύο διαφορετικές καριέρες. Και είναι πολύ ωραίο. Θα σου αναφέρω κάτι άλλο: Ένα από τα πρώτα πράγματα που είχε πει ο κόουτς Ράντονιτς όταν ήμασταν στην Μπάγερν και είχε περάσει ένας μήνας από τότε που είχα αφήσει το ΝΒΑ, ήταν ότι 'δεν μπορούν να προσαρμοστούν πολλοί παίκτες τόσο γρήγορα στην Ευρώπη όσο εσύ ερχόμενοι από το ΝΒΑ'. Και βλέπουμε ότι πολλοί δεν μπορούν να αφομοιώσουν το ευρωπαϊκό στυλ ή αργούν να το αφομοιώσουν. Εγώ δεν ήθελα να χάσω ούτε μια στιγμή από τότε που ήρθα στην Ευρώπη. Και ξέρεις, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου από το ΝΒΑ όπου είναι το υψηλότερο επίπεδο μπάσκετ, τόσο με τα καλά, όσο και με τα άσχημα τα οποία έριξαν την καριέρα μου. Η μητέρα μου, πάντα μου έλεγε από τότε που ήμουν παιδί, ότι η εμπειρία είναι εκείνη που θα σε βοηθήσει στο μέλλον. Οτι αν δεν ρίσκαρα και δεν προσπαθούσα, δεν θα ήξερα ποτέ τι θα μου έφερνε η ζωή. Όλα τα σκαμπανεβάσματα που είχα στο ΝΒΑ, ουσιαστικά ήταν το βήμα για να έρθω στην Ευρώπη. Δεν έχει σημασία εάν θα μείνω εδώ 5-6-7 χρόνια, αλλά σίγουρα θα χρησιμοποιώ την εμπειρία μου».

-Όπως γνωρίζεις ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια άσχημη σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα φέτος. Είσαι έτοιμος να διαχειριστείς αυτήν την πίεση;

«Θα σου πω το εξής: Ο κόουτς απαιτεί απ' όλους μας να παίζουμε με ενέργεια και να προσπαθούμε σε κάθε φάση ξεχωριστά. Να βγάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό στην άμυνα. Και ξέρεις, όταν θα βλέπει ο κόσμος ή ακόμα και τα media αυτήν την προσπάθεια, αυτήν την προσήλωση, αυτήν την ενέργεια, ακόμα και αν δεν μπουν κάποια σουτ, ακόμα και δεν έρθουν κάποιες νίκες, θα είναι κάτι που θα τους αρέσει. Θα το εκτιμήσουν. Θα εκτιμήσουν την προσπάθειά μας! Και πραγματικά αυτό είναι που θα δείτε από την ομάδα μας. Είτε κερδίζουμε με 20 πόντους τρία λεπτά πριν από το τέλος, είτε χάνουμε, θα βλέπετε μια ομάδα που θα παλεύει για κάθε μπάλα και για κάθε κατοχή...»

-Μπορείς να οριοθετήσεις τους στόχους της ομάδας φέτος;

«Κοίτα, όλοι θέλουν να παίξουν στα playoffs της Euroleague. Το καλύτερο στο μπάσκετ είναι να κερδίζεις τίτλους, να κρατάς στα χέρια σου τρόπαια, αλλά αυτό δεν γίνεται εάν δεν κάνεις καλή προετοιμασία, καλές προπονήσεις, αν δεν έχεις υγιείς όλους τους παίκτες ή ακόμα αν δεν έχεις τους φιλάθλους μαζί σου. Είναι ένας συνδυασμός! Τώρα που θα ξεκινήσουμε τα φιλικά θα προσπαθήσουμε να βρούμε την χημεία μας, να χτίσουμε χαρακτήρα και να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα σεζόν. Και αν καταφέρουμε να έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία, τότε το ένα θα φέρει το άλλο. Και πρωτάθλημα και κύπελλο και playoffs και Final 4. Όμως τίποτε δεν θα γίνει εάν δεν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, σαν μια μονάδα. Μπορεί να έχουμε άσχημες στιγμές, αλλά θα πρέπει να είμαστε όλοι 'ένα' έως το τέλος».

-Εσύ; Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος ως Ντέρικ Γουίλιαμς;

«Να επιλεγώ στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague! Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει η ομάδα να έχει νίκες. Θέλω να κερδίσω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα φέτος. Το ελληνικό πρωτάθλημα, το Κύπελλο και να βοηθήσω την ομάδα να επιστρέψει εκεί που πραγματικά ανήκει. Ξέρω ότι δεν είμαι εγωιστής ως παίκτης, μπορώ να παίξω με τον σωστό τρόπο και να κάνω αυτά που θα μου ζητήσει ο προπονητής μου και παράλληλα να προσφέρω τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου. Και αν γίνουν όλα αυτά, στο τέλος ανταμείβεσαι... Και ξέρεις, αν στο τέλος της διαδρομής καταφέρουμε και πάρουμε τα τρόπαια, τότε και το βραβείο του MVP πάει στους νικητές (Γέλια). Έτσι ακριβώς πάει...»

-Και ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που είχε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στις νίκες...

«Ναι, ακριβώς. Θέλω πολύ να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει εκεί που ήταν. Μάλιστα όταν είχα προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε, είχαμε μιλήσει για τον Παναθηναϊκό. Και γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι γι' αυτόν τον σύλλογο και τους φιλάθλους του να έχουν επιτυχίες. Μάλιστα μου είχε δείξει και πολλές φωτογραφίες από την ομάδα. Όπως και με τον Πέκοβιτς είχα μιλήσει όταν ήμασταν συμπαίκτες στη Μινεσότα. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες για τον Παναθηναϊκό! Από διάφορους παίκτες και προπονητές που ήταν εδώ στο παρελθόν. Και μάλιστα μου είχαν πει ότι 'θα ήταν υπέροχο να έπαιζες κάποια μέρα εκεί'... Και να 'μαι! Ξέρεις, είναι από τα πράγματα που είναι γραφτό να γίνουν κάποια στιγμή. Και τώρα ίσως να ήταν το καλύτερο timing».

image

-Είδαμε και στα social media ότι το καλοκαίρι έκανες συνέχεια προπονήσεις. Εστίασα σε ένα tweet που έκανες, ότι έχεις βελτιώσει πολύ το τρίποντό σου. Είναι κάτι το οποίο θέλεις να προσθέσεις ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι σου;

«Θα σου πω το εξής. Το παιχνίδι αλλάζει συνέχεια. Για παράδειγμα βλέπουμε παίκτες που έχουν ύψος 2.13 μέτρα και σουτάρουν τρίποντα. Πάρε παράδειγμα τον Φόιγκτμαν. Παίρνει 4-5 τρίποντα σε κάθε ματς. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού. Το βλέπουμε από πολλούς παίκτες. Τόσο στην Euroleague όσο και στο ΝΒΑ. Και ναι, αν είμαι ελεύθερος θα σουτάρω. Είναι κάτι το οποίο δουλεύω πολύ. Και πράγματι το καλοκαίρι είχα εστιάσει αρκετά πάνω σε αυτό το κομματι. Βασικά θέλω να είμαι συνεπής. Αν έχεις συνέπεια θα έχεις και αποτελεσματικότητα. Και να σουτάρω με 40% στα τρίποντα θα θέλω καλύτερο ποσοστό. Οπότε εάν μπορώ να πάρω ένα σουτ στο οποίο ξέρω ότι μπορώ να ευστοχήσω, δεν θα διστάσω. Και θέλω να βοηθήσω την ομάδα παίζοντας με τον σωστό τρόπο. Και αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που θα εκτιμήσει ο κόσμος.»

-Συνεχίζοντας πάνω σε μερικές αναρτήσεις σου, μου έκανε εντύπωση αυτό που έγραψες για ένα κάρφωμα. Ότι κατάφερες ένα alley oop ανεμόμυλο στις προπονήσεις σου! Το ερώτημα είναι το εξής: Θα το δούμε φέτος στο ΟΑΚΑ;

«(Γέλια). Ελπίζω! Ελπίζω! Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές εκπλήσσω και εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου (Γέλια)! Δεν έχω κάνει ποτέ αυτό το κάρφωμα εν ώρα αγώνα. Οπότε θα είναι υπέροχο εάν τα καταφέρω. Δεν με έχει δει κανείς να το κάνω. Ξέρεις, είναι μια μίξη ρίσκου και αυτοπεποίθησης. Οπότε εάν μπορέσω να το πετύχω σε κάποιο ματς θα μοιάζει με διαγωνισμό καρφωμάτων. Αυτό είναι το πλάνο! Να κάνω πράγματα τα οποία γνωρίζω ότι μπορώ να κάνω και να βάζω και τον κόσμο στην εξίσωση...»

-Το 2012 είχες πάρει μέρος στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game στο ΝΒΑ αλλά έχασες το τρόπαιο από τον Τζέρεμι Έβανς, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού...

«(Γέλια) Ναι ναι, το θύμαμαι...»

-Θα πάρεις μέρος στον φετινό διαγωνισμό καρφωμάτων του ελληνικού All Star Game;

«Πέρυσι όταν ήμουν στην Μακάμπι και είχε διεξαχθεί το All Star Game στο Ισραήλ, όλοι μου έγραφαν στο twitter 'Ντέρικ, σε παρακαλούμε, πάρε μέρος στον διαγωνισμό καρφωμάτων'. Όμως τότε δεν ήμουν 100% έτοιμος γιατί είχα κάποιες ενοχλήσεις στο ισχίο. Και έτσι έμεινα εκτός. Φέτος αν είμαι καλά εκείνη την περίοδο, γιατί όχι; Είναι διασκεδαστικό. Θα ευχαριστηθούν και οι φίλαθλοι. Ενθουσιάζονται με τα καρφώματα. Οπότε εάν είμαι υγιής, ναι. Θα πάρω μέρος».

«Θέλω να ξεσηκώσω το ΟΑΚΑ με alley oop ανεμόμυλο!»

image

«Έχω κρατήσει την ηγετική νοοτροπία του Λεμπρόν, ακόμα θυμάμαι την ατάκα που μου είπε πριν από ένα ματς με τους Πέισερς για τα Playoffs»

-Στο ΝΒΑ ήσουν συμπαίκτης με τους καλύτερους μπασκετμπολίστες, όπως ο Λεμπρόν στο Κλίβελαντ και ο Καρμέλο στη Νέα Υόρκη. Τι έχεις κρατήσει από αυτούς;

«Είναι υπέροχο να είσαι συμπαίκτης με τους καλύτερους! Όταν ήμουν 15-16 χρονών τους έβλεπα να παίζουν και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γίνω συμπαίκτης του. Πήγαινα στο γήπεδο και απλά τους θαύμαζα. Από τον Λεμπρόν έχω κρατήσει την ηγετική του νοοτροπία. Το πώς πρόσεχε το σώμα του, το πώς έβαζε προκλήσεις ο ίδιος στον εαυτό του. Ο Καρμέλο είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ που έχουν παίξει ποτέ στο ΝΒΑ. Και πάντα ήθελα να κάνω αυτά που έκανε. Μάλιστα είχαμε παίξει πολύ μαζί στους Νικς και βρισκόμασταν εξαιρετικά στο παρκέ. Να σου πω την αλήθεια ήταν η πρώτη φανέλα που είχα ποτέ από παίκτη του ΝΒΑ. Μου την είχε κάνει δώρο η μητέρα μου όταν ήμουν 12 ετών. Και να παίζω 10 χρόνια αργότερα μαζί του στην ίδια ομάδα, ήταν από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν ποτέ στη ζωή μου. Εχω παίξει με τον Ρούμπιο, τον Κιριλένκο, τον Πέκοβιτς. Μάλιστα ο 'Πέκο' ήταν απίστευτος στα βάρη. Νόμιζες ότι θα σηκώσει όλη την αίθουσα!»

-Μιλώντας για το ΝΒΑ και το γεγονός ότι έχεις παίξει σε 436 παιχνίδια σε regular season και playoffs, τι είναι αυτό που σου έχει μείνει περισσότερο;

«Δεν σταματάει ποτέ! Ακόμα και στο ρεπό σου, θα πας στο γήπεδο να κάνεις ποδήλατο, να κάνεις 300 σουτ, να κάνεις θεραπεία ώστε να είσαι έτοιμος για την επόμενη ημέρα. Δεν σταματάει ποτέ γιατί θέλεις εσύ ο ίδιος να τελειοποιήσεις το παιχνίδι σου. Δεν υπάρχουν μέρες ξεκούρασης. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις είναι να είσαι σε εγρήγορση κάθε ημέρα. Να θέλεις να είσαι. Και να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος. Και αυτό είναι που έχω μάθει από το ΝΒΑ. Και αυτό ακριβώς κάνω κάθε μέρα...»

-Μέσα στο παρκέ; Τι έχεις να θυμάσαι;

«Όταν ήμουν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς παίζαμε το 4ο ματς της πρώτης φάσης των playoffs στην Ιντιάνα. Είχαμε το προβάδισμα με 3-0 νίκες και θέλαμε άλλη μία για να προκριθούμε στα ημιτελικά της Ανατολής. Οι Πέισερς έμοιαζαν να τα έχουν παρατήσει. Σαν να το είχαν πάρει απόφαση. Και το έβλεπες ακόμα και όταν έκαναν ζέσταμα. Και εκείνη τη στιγμή ο Λεμπρόν γύρισε και μας είπε 'κοιτάξτε τους, κοιτάξτε τους! Έχουν ήδη χάσει'. Και αυτό είναι κάτι που έχω κρατήσει από τον Λεμπρόν. Ότι δεν τελειώνει ποτέ κάτι εάν δεν τελειώσει... Ακόμα και στο 3-0 που ήμασταν μας έλεγε 'η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα'. Τίποτε δεν τελειώνει έως το τελευταίο δευτερόλεπτο».

-Αφού φέραμε την κουβέντα στο ΝΒΑ, δεν γίνεται να μη σε ρωτήσω: Θα έλεγες ότι ο Γιάννης είναι ο καλύτερος παίκτης αυτη τη στιγμή στο πρωτάθλημα;

«Ε, είμαι θαυμαστής του Λεμπρόν. Οπότε θα πω Λεμπρόν! Όμως εντάξει. Ο Γιάννης είναι φοβερός. Δεν το συζητάμε αυτό. Έπαιξα για λίγο εναντίον του αλλά τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει κάνει απίστευτα πράγματα. Δύο φορές MVP, πρωτάθλημα, MVP τελικών, είναι πρότυπο για πολλά παιδιά σε όλον τον κόσμο που θέλουν να του μοιάσουν! Και εγώ όταν τον βλέπω στην τηλεόραση λέω 'μα τι κάνει τώρα;' Μπορεί να είμαι μεγαλύτερός του αλλά βλέπω πράγματα που κάνει και προσπαθώ να τα βάλω και εγώ στο παιχνίδι μου. Κάθε μέρα πρέπει να γίνεσαι καλύτερος. Είναι φοβερός...»

-Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στους φίλους του Παναθηναϊκού ενόψει της νέας σεζόν;

«Θα δείτε μια σκληρή ομάδα που θα παλεύει για κάθε κατοχή. Μια λαίμαργη ομάδα για επιτυχίες. Μια ομάδα που θέλει να νικάει. Μια ομάδα που θέλει να επιστρέψει στην Γη της Επαγγελίας. Μια ομάδα που θα πασχίζει κάθε μέρα για το καλύτερο. Μια ομάδα που δεν θα σταματήσει να προσπαθεί...»