«Το επόμενο βήμα είναι ένας αγώνας ΝΒΑ στην Ελλάδα!»

«Το επόμενο βήμα είναι ένας αγώνας ΝΒΑ στην Ελλάδα!»

Η πρόσφατη επίσκεψη των ανώτατων στελεχών του ΝΒΑ στην Αθήνα, μπορεί να είχε θεσμικό χαρακτήρα και να αφορούσε μία συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων, Ευθύμη Ρεντζιά και τον γενικό διευθυντή της ομοσπονδίας, Ντίνο Σβερκούνο.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στο Gazzetta, το σημαντικό αυτό ραντεβού έκρυβε ειδήσεις που θα μας απασχολήσουν πολύ πιο έντονα στο εγγύς μέλλον.


Ο λόγος για τον βετεράνο Ισπανό μπασκετμπολίστα και νυν αντιπρόεδρο του ΝΒΑ Europe, Africa & Middle East, Τσους Μπουένο και το υψηλόβαθμο εμπορικό στέλεχος της λίγκας για την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή, Γιώργο Αϊβάζογλου.


Οι δυό τους, μαζί με τον πρεσβευτή του ΝΒΑ στην Ευρώπη και βετεράνο διεθνή μπασκετμπολίστα, Ευθύμη Ρεντζιά, μίλησαν για την ατζέντα των δράσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν με ειδήσεις που θα συζητηθούν.

Photo credit: Δώρα Δημητρίου

image

Μπουένο: «Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ, δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για συνεργασία»

«Είχαμε κάποιες συναντήσεις και στο παρελθόν με την ελληνική ομοσπονδία, έχοντας οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης, αλλά δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να συνεργαστούμε. Οπότε, είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επίσκεψη και την γνωριμία με τον νέο πρόεδρο, παίρνοντας μία πρώτη γεύση από την οπτική για το μέλλον και συζητώντας πως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το άθλημα στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στην αύξηση του αριθμού των φιλάθλων αλλά και των παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ ευνοϊκή χρονική στιγμή για την αγορά και πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να πετύχουμε κάτι καλό. Έχουμε συμβόλαια με 27 ομοσπονδίες στην Ευρώπη και συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί τους. Δυστυχώς, έως τώρα δεν είχαμε τόσο στενή επαφή με την ελληνική ομοσπονδία, ωστόσο, νομίζω ότι πλέον υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα. Συμφωνήσαμε με τον κ. Λιόλιο να ξαναβρεθούμε σύντομα για να συζητήσουμε μελλοντικές συνεργασίες στην χώρα σας και αν δούμε ότι υπάρχει η δυναμική αλλά και οι προϋποθέσεις για να κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν, να είστε σίγουροι ότι θα το προχωρήσουμε.», μας λέει αρχικά ο Ισπανός πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, της Ατλέτικο Μαδρίτης, της Λίρια, της Βαλένθια, της Γκάντια και της Μογιέ.


Τον ρωτάμε αν το πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται περιλαμβάνει και το σενάριο της διεξαγωγής ενός αγώνα NBA επί ελληνικού εδάφους. Αν υπάρχει αυτή η προοπτική, ειδικότερα τώρα που όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι παρακολουθούν πολύ στενά τους Μιλγουόκι Μπακς και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο...


«Θα φτάσουμε και εκεί. Ήδη συνεργαζόμαστε με μεγάλη επιτυχία με τον πρεσβευτή μας στην Ευρώπη και σπουδαίο βετεράνο διεθνή μπασκετμπολίστα, Ευθύμη Ρεντζιά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τo ΝΒΑ Basketball School Camp και το NBA Junior League. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο του αθλήματος στην Ελλάδα, θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Και πλέον, όπως είπατε έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να γιγαντώσουμε το μπάσκετ στην χώρα που γεννήθηκε ο Αντετοκούνμπο. Ποιο παιδί δεν θαυμάζει τον Γιάννη και δεν ονειρεύεται να του μοιάσει; Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί με την ΕΟΚ για το μέλλον του μπάσκετ.», σχολιάζει ο πρώην γενικός διευθυντής της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ.

image

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, βέβαια, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, είναι το πότε θα δούμε δύο ομάδες του ΝΒΑ σε ένα ελληνικό γήπεδο; Έστω και σε παιχνίδι προετοιμασίας... «(χαμογελάει!)... Δεν ξέρω αν είναι μία ερώτηση που κοστίζει μόνο ένα εκατομμύριο δολάρια, μάλλον πολλά περισσότερα, αλλά είναι σίγουρα εκείνη που μας γίνεται σχεδόν σε κάθε αγορά που επισκεπτόμαστε. Είμαστε πολύ ανοικτοί να συζητήσουμε αυτή την προοπτική, να εξερευνήσουμε το έδαφος και να δούμε πως μπορεί να συμβεί αυτό. Το σίγουρο είναι δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούν να γίνουν εκτός Αμερικής, ενώ περιορισμένες είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις που μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Το πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί αυτό, είναι πολύ νωρίς για να το πω αυτή την στιγμή. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει επιθυμία να το φέρουμε στην Ελλάδα και ήδη αρχίζουμε να συζητάμε γι' αυτό. Χρειάζονται, όμως, πολλά βήματα και μεγάλη προετοιμασία που μπορεί να διαρκέσει κάποια χρόνια.», υπερθεματίζει ο Τσους Μπουένο, ο οποίος διετέλεσε και γενικός γραμματέας του συνδέσμου αμειβομένων καλαθοσφαιριστών της Ισπανίας.


Το βασικό προαπαιτούμενο για να παίξουν δύο ομάδες του ΝΒΑ εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το σύγχρονο γήπεδο. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα διαθέτει μόνο το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, για να μπορέσει τέτοιου είδους αγώνες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό και ήταν πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Ευρώπη, που δεν έχει πολλά γήπεδα με τα standards των αντιστοίχων στο ΝΒΑ. Αυτό βέβαια, αφορά σε ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου. Αν μιλάμε για έναν αγώνα προετοιμασίας, τότε οι περιορισμοί για τις παροχές των εγκαταστάσεων είναι λιγότερο αυστηροί.», επισημαίνει ο Ισπανός παράγοντας.


Ως Ισπανός, για αρκετά χρόνια ήταν συνηθισμένος να απολαμβάνει αρκετούς συμπατριώτες του στο πρωτάθλημα. Ποια ήταν άραγε η αγαπημένη του ομάδα; Εκείνη στην οποία έπαιζε ο Πάου Γκασόλ, που ήταν και ο πιο πετυχημένος Ισπανός μπασκετμπολίστας όλων των εποχών στο ΝΒΑ;


«Δεν είχα ποτέ κάποια προτίμηση! Το σίγουρο είναι ότι κάθε πρωί έχανα πολύ χρόνο μελετώντας τα στατιστικά όλων τους! Όχι μόνο των Ισπανών, αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων, όπως κάνω τα τελευταία χρόνια με τον Γιάννη. Είναι εντυπωσιακό αν το σκεφτείς καλά και γυρίσεις τον χρόνο 30 χρόνια πίσω... Όταν ο μακαρίτης ο Φερνάντο Μαρτίν πήγε στην Αμερική, ήταν η είδηση της χρονιάς. Και τώρα ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες παρουσιάζονται στους μη Αμερικανούς, που δεν φτάνουν απλά στο ΝΒΑ, αλλά κυριαρχούν κιόλας... Όσοι περισσότεροι θα το προσπαθούν, τόσο υψηλότερο θα γίνεται το επίπεδο.», μας απαντάει ο αντιπρόεδρος του ΝΒΑ σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, πριν σχολιάσει την επίδραση των παικτών από τον υπόλοιπο κόσμο στην Αμερική και πόσο αυτή βοηθάει στην παγκοσμιοποίηση του πρωταθλήματος.


«Αυτά είναι τα καλύτερα νέα για μας! Το ότι όλο και περισσότερα ταλέντα έρχονται στην Αμερική από όλες τις γωνιές της γης, δείχνει ότι το μπάσκετ έχει τεράστια διείσδυση σε όλες της αγορές του κόσμου. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τις ευθύνες μας. Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το ιδανικό οικοσύστημα ώστε να αυξάνουμε συνεχώς την δημοτικότητα του μπάσκετ και παράλληλα την παραγωγή νέων ταλέντων. Για μας είναι σημαντικό να υπάρχουν καλά οργανωμένα πρωταθλήματα σε κάθε ήπειρο, έτσι ώστε να μην σταματά η παραγωγική διαδικασία. Γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε συνεχώς αφίξεις νέων ταλαντούχων παιδιών για το ΝΒΑ. Υπ' αυτό το πρίσμα, συνεργαστήκαμε με την FIBA και συνδιοργανώνουμε την BAL στην Αφρική.», καταλήγει ο Τσους Μπουένο.

«Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα θέλει να διοργανώσει έναν αγώνα ΝΒΑ!»

image

Αϊβάζογλου: Από τα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ στα 80's στην οικογένεια του ΝΒΑ!

Ο Γιώργος Αϊβάζογλου εντάχθηκε πέρυσι στο δυναμικό του ΝΒΑ, ενώ είχε διατελέσει γενικός διευθυντής marketing στο Eurosport και πιο πριν στην αντίστοιχη θέση του αγγλικού συνδρομητικού καναλιού SKY. Ως διευθυντής στον τομέα της αλληλεπίδρασης των φιλάθλων με το προϊόν, έχει μόλις κλείσει έναν χρόνο στη νέα του θέση και επειδή ως γέννημα-θρέμμα της μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης, ήταν από μικρός μπασκετόφιλος, βιώνει το απόλυτο επαγγελματικό όνειρο. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της απήχησης του “Ι love this game” ανά τον κόσμο, όταν οι μη Αμερικανοί NBAers βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους της λίγκας, ενώ ο πιο δημοφιλής και πιο πετυχημένος είναι συμπατριώτης του.


Τον ρωτάμε κατ' αρχήν πως άρχισε το ταξίδι της ενασχόλησης με το ΝΒΑ. «Είναι λίγο σουρεαλιστικός ο τρόπος με τον οποίο άρχισα να δουλεύω στο ΝΒΑ, γιατί προσελήφθην πριν από έναν χρόνο περίπου εν μέσω πανδημίας, οπότε όλες οι γνωριμίες με τους συναδέλφους και η εξοικείωση με τα projects που έπρεπε να προχωρήσουμε έγιναν διαδικτυακά. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά για παράδειγμα τον Τσους και άλλα σημαντικά στελέχη του γραφείου της Ευρώπης, τους συνάντησα για πρώτη φορά δια ζώσης πριν από λίγες εβδομάδες. Για μένα, όμως, ήταν ένα ιδανικό περιβάλλον, γιατί μεγάλωσα μέσα στο μπάσκετ.»


Προέρχεσαι από την μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη;


«Ακριβώς! Μεγάλωσα με τα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ και μάλιστα γνωρίζοντας τον Ευθύμη (σ.σ.: Ρεντζιάς), συζητήσαμε αρκετά για εκείνες τις εποχές. Θυμάμαι, μάλιστα, που ήμουν όταν έβλεπα τον τελικό με την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Εφήβων του 1995, όταν πήραμε το χρυσό μετάλλιο και ο Ρεντζιάς ήταν ο MVP. Μια ζωή μπάσκετ, δηλαδή...».


Θα ήθελα να μου περιγράψεις τον ρόλο σου στο ΝΒΑ, που έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην σύγχρονη εποχή, είναι πολύ σημαντικός...


«Ασχολούμαι με την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της σχέσεις που έχει το προϊόν του ΝΒΑ με τους εν δυνάμει πελάτες του, τους φιλάθλους. Όπως αυτή αποτυπώνεται σε διάφορες διαστάσεις. Είτε στα social media, είτε στις δράσεις που γίνονται σε διάφορα events, είτε στα global games αλλά και στο εμπορικό κομμάτι. Πως δηλαδή αυτή η σχέση μετουσιώνεται σε business για το ΝΒΑ, είτε όσον αφορά στις συνδρομές για το league pass, είτε όσον αφορά στην εμπορία προϊόντων.»

image

Η παγκοσμιοποίηση του ΝΒΑ και η ραγδαία αύξηση του ρόλου που παίζουν στο πρωτάθλημα οι ξένοι παίκτες, πόσο βοηθάει την δουλειά σου;


«Ζούμε στην καλύτερη εποχή για να είναι κάποιος φίλαθλος του ΝΒΑ στην Ευρώπη και αυτό μας λύνει τα χέρια. Και γιατί υπάρχει μία γενιά Ευρωπαίων παικτών που δεν πρωταγωνιστούν απλά, αλλά είναι τα πρόσωπα των ομάδων τους και από τα σημαντικότερα της λίγκας. Αυτό το κομμάτι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι που έχει απογειώσει την κατανάλωση του περιεχομένου των πωλήσεων σε επίπεδο συνδρομών για το τηλεοπτικό πακέτο. Είναι οι λεγόμενοι "τοπικοί ήρωες". Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι οι αγώνες γίνονται σε ώρες δύσκολες για την Ευρώπη. Οπότε, ο αριθμός όλων όσοι ασχολούνται μεγαλώνει, επειδή ακριβώς το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε δικά τους παιδιά. Αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη.»


Να υποθέσω ότι όσοι ακούν ότι είσαι Έλληνας, σε συσχετίζουν με τον "Greek Freak";


«Αυτό συμβαίνει για το μόνο λόγο ότι και το δικό μου όνομα είναι δύσκολο και δεν μπορούν να τον προφέρουν (γέλια...)!»


Από την δική σου την σκοπιά, πως βλέπεις το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός αγώνα ΝΒΑ, έστω και προετοιμασίας, στην Ελλάδα από την στιγμή που εδώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη μπασκετική βάση φιλάθλων και φυσικά υπάρχει και το πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο;


«Το βλέπω πιθανό! Είναι σίγουρα κάτι που έχει νόημα να εξετάσουμε περαιτέρω και το βλέπω πιθανό τώρα απ' ότι ίσως μερικά χρόνια πριν. Και οι λόγοι είναι σίγουρα ο Γιάννης, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη μπασκετική παιδεία και πάθος για το άθλημα. Και πιστεύω επίσης ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα γήπεδο που έχει τα standards για ένα preseason παιχνίδι και εννοώ το ΟΑΚΑ. Αλλά από 'κει και πέρα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε και αυτοί έχουν να κάνουν με το business κομμάτι. Θα χρειαστεί μελέτη και επικοινωνία με brands και στην τοπική αγορά για να δούμε πως μπορούμε να το οργανώσουμε καλύτερα. Σίγουρα το αγωνιστικό κομμάτι και αλλά και εκείνο των φιλάθλων είναι το βασικότερο. Αν δεν υπήρχε αυτό δεν θα το συζητούσαμε καν. Πιστεύω ότι μπορούμε να το δούμε ρεαλιστικά μέσα στην επόμενη τριετία.»


Η αλλαγή φρουράς στην διοίκηση της ΕΟΚ, δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες;


«Είχαμε μία πρώτη συνάντηση, οπότε είναι λίγο πρώιμο να το πω. Ωστόσο, εισέπραξα μία μεγάλη σύμπνοια ως προς την φιλοσοφία, την δίψα και την διάθεση για συνεργασία, ώστε να γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει έως τώρα. Οπότε αυτό για μας ήταν εξαιρετικό νέο.»


Ρεντζιάς: «Νέα εποχή στις σχέσεις του ελληνικού μπάσκετ με το ΝΒΑ!»


Την σεζόν 2002-2003 με την φανέλα των Φιλαντέλφια Σίξερς, ο Ευθύμης Ρεντζιάς έγινε ο δεύτερος γηγενής μπασκετμπολίστας που πάτησε στα παρκέ του ΝΒΑ. Στο draft του 1996, επελέγη στο νο23 του draft από τους Ντένβερ Νάγκετς, θέση που μέχρι το 2013 (όταν οι Μπακς επέλεξαν τον Αντετοκούνμπο στο νο15), ήταν η υψηλότερη που έχει λάβει ποτέ Έλληνας παίκτης.


Τα τελευταία χρόνια, ο βετεράνος Τρικαλινός διεθνής σέντερ κατέχει την τιμητική θέση του πρεσβευτή του ΝΒΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα μετά τις πρόσφατες εκλογές της ΕΟΚ, έχει ακόμη πιο στενή συνεργασία με τον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος.


«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπαίνουμε σε μία νέα εποχή στις σχέσεις του ελληνικού μπάσκετ με την κορυφαία λίγκα του κόσμου, που πλέον έχει εκ των κορυφαίων παικτών έναν Έλληνα. Η συνεργασία μας επικεντρώνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών τεχνογνωσίας και στις κοινές δράσεις που θέλουμε να αναλάβουμε με επίκεντρο τους νέους αθλητές και με απώτερο στόχο την διεξαγωγή ενός αγώνα ΝΒΑ στην Αθήνα, μέσα στην επόμενη διετία.», επεσήμανε ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, της Μπαρτσελόνα, των Σίξερς, της Ούλκερ, της Σιένα και της Βαγιαδολίδ.

«Ζούμε στην καλύτερη εποχή να είσαι Ευρωπαίος φίλαθλος του ΝΒΑ!»