Μοχάμεντ Σαλάχ: Η Premier League στις διαταγές του «Φαραώ»

Μοχάμεντ Σαλάχ: Η Premier League στις διαταγές του «Φαραώ»

Κώστας Ζάλιαρης

Η Premier League στους ρυθμούς του «Φαραώ». Η απόλυτη υποταγή της Γιουνάιτεντ. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν έχει stop. Φεύγοντας από το «Ολντ Τράφορντ», θα σημειώσει την 24η του Οκτώβρη ως ημερομηνίασταθμό στην καριέρα του.

«Η αλήθεια είναι ότι ξεμένω από λέξεις για να τον περιγράψω. Είναι εκπληκτικός, υπέροχος συμπαίκτης. Φανταστικό παιδί για να είσαι μαζί του στ' αποδυτήρια».

Τάδε έφη Τζόρνταν Χέντερσον, που του έβγαλε και την φανταστική ασίστ στο τρίτο προσωπικό του γκολ και πέμπτο της Λίβερπουλ στον τρόπο με τον οποίο οι «κόκκινοι» κατατρόπωσαν την Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ».

Και κάπου εδώ ασπάζεσαι την ατάκα του αρχηγού των «κόκκινων». Όσο περνούν οι μέρες της φετινής, μαγικής σεζόν του Μοχάμεντ Σαλάχ, ναι μεν εκείνος πετυχαίνει όλο και περισσότερα εκπληκτικά πράγματα σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι λέξεις λιγοστεύουν επικίνδυνα για τον φοβερό και τρομερό «Φαραώ» του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ...

image

Κορυφαίος με μάρτυρα το χορτάρι

Όσο ο Λιονέλ Μέσι παραμένει σε αρκετά ήρεμα και ενίοτε ρηχά νερά στην Παρί Σεν Ζερμέν, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουνάιτεντ να έχει εξαφανιστεί σε ένα τόσο μεγάλο ντέρμπι, ο Μοχάμεντ Σαλάχ δικαιωματικά παίρνει τον τίτλο του κορυφαίου τη δεδομένη χρονική στιγμή στον κόσμο.

Το είπε ο Γιούργκεν Κλοπ μετά το γκολ που πέτυχε ο Αιγύπτιος απέναντι στην Γουότφορντ, το είπε και ο Κλαούντιο Ρανιέρι για τον ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, το ξεκαθάρισε και ο Τζόρνταν Χέντερσον λίγο μετά τον θρίαμβο του «Ολντ Τράφορντ».

«Ναι, είναι ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή» ήταν τα λόγια του αρχηγού των Πρωταθλητών του 2020 για τον συμπαίκτη του, ο οποίος πήρε και τη μπάλα ως αναμνηστικό από το μυθικό χατ-τρικ που σημείωσε στο «Θεάτρο των Ονείρων».

Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ως φιλοξενούμενος σε αυτό το γήπεδο σκοράρει τρεις φορές μετά τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, που το είχε κάνει με τη Ρεάλ σε ματς του Champions League, τον Απρίλη του 2003. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ με χατ-τρικ κόντρα στη Γιουνάιτεντ μετά τον Ντιρκ Κάουτ από το 2011 και ο πρώτος παίκτης του κλαμπ του λιμανιού με χατ-τρικ στο «Ολντ Τράφορντ» μετά τον Νοέμβρη του 1936!

Φυσικά, άφησε πίσω του και τον μεγάλο Ντιντιέ Ντρογκμπά για να γίνει ο κορυφαίος Αφρικανός σκόρερ στα χρονικά του πρωταθλήματος με 107 τέρματα στον λογαριασμό του (104 ο παλαίμαχος στράικερ της Τσέλσι).

image

Αξίζει την... λευκή επιτάγη

Την εποχή που το θέμα του συμβολαίου του είναι φλέγον ζήτημα, ο Τύπος ασχολείται συνεχώς με το μέλλον του Σαλάχ στη Λίβερπουλ και όλα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, ο Αιγύπτιος κάνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Πρώτα για να βοηθήσει την ομάδα του, έπειτα για να καταφέρει να πάρει τίτλους και αμέσως μετά για να πείσει το κλαμπ να υπογράψει νέο συμφωνητικό, αφού επιθυμία του είναι να παραμείνει στα κόκκινα μέχρι το φινάλε της καριέρας του.

Σε 12 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει συμμετοχή σε 20 τέρματα για τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, με τον ίδιο να έχει σκοράρει 15 φορές και να έχει δώσει άλλα 5 γκολ σε συμπαίκτες του. Σκοράρει σε 10 διαδοχικά παιχνίδια για πρώτη φορά στα χρονικά της Λίβερπουλ, έχει γκολ σε 5 σερί εκτός έδρας ματς μετά το 1902 για τους «κόκκινους» και με επιδόσεις που τον κατατάσσουν σε ΟΛΕΣ τις κορυφές, ποιος να πει στον Σαλάχ να μη ζήτησει όσα θέλει για να υπογράψει;

Είναι πρώτος σε xGoals (βάσει και των ευκαιριών στις οποίες συμμετέχει) στην Premier League με 7,07. Είναι πρώτος στα γκολ (10) και στη συμμετοχή στα τέρματα για την ομάδα του (15), έχει τις περισσότερες τελικές (40), τις περισσότερες προσπάθειες στον αντίπαλο στόχο (23), τις περισσότερες φάσεις για γκολ (13), έχει δημιουργήσει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες για σκοράρισμα (7), έχει τις περισσότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή (82) και τις περισσότερες επιτυχημένες προωθημένες μπαλιές (5).

image

Περισσότερα γκολ από εφτά ομάδες της Premier League

Μόνος του και... σχεδόν όλοι τους! Ο Μοχάμεντ Σαλάχ με τα τρία τέρματα που πέτυχε στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλείνοντας το σπίτι της ομάδας του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και προκαλώντας τη χειρότερη νύχτα της θητείας του Νορβηγού στους «κόκκινους διαβόλους», έχει μόνος του περισσότερα τέρματα από εφτά ομάδες της Λίγκας!

Και μάλιστα, είναι ακριβώς στα ίδια αυτή τη στιγμή με την Άρσεναλ, η οποία παρά την «τριάρα» επί της Άστον Βίλα το βράδυ της Παρασκευής, έχει μόλις 10 γκολ στο τρέχον πρωτάθλημα!

H Τότεναμ που ακόμα ψάχνεται με τον Νούνο Σάντο στο «τιμόνι» έχει σκοράρει μόλις 9 φορές σε αυτές τις 9 αγωνιστικές της Premier League, η εντυπωσιακή Μπράιτον έχει τα ίδια γκολ όπως και η Γουλβς που λίγο έλειψε να πάρει μεγάλο «διπλό» στην έδρα της Λιντς το Σάββατο.

Η Σαουθάμπτον σκοράροντας δυο φορές για το 2-2 με την Μπέρνλι έφτασε στα 8 γκολ, τόσα έχουν και τα «παγώνια» του Μαρσέλο Μπιέλσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν για τον σύλλογο, 7 τέρματα έχουν οι «clarets» του Σον Ντάις και μόλις 2 η... ταλαίπωρη και ουραγός Νόριτς των Γιαννούλη και Τζόλη.

image

Πριν τον Σαλάχ, ο Φρεντ Χάου από το 1936!

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ που επί εποχής Premier League πέτυχε χατ-τρικ στο «Θέατρο των Ονείρων» και για να βρεθεί ο αμέσως προηγούμενος που το είχε κάνει αυτό, θα πρέπει να γυρίσει το ημερολόγιο στο μακρινό 1936!

Τον Νοέμβρη εκείνου του έτους, οι «κόκκινοι» έφυγαν από το ίδιο γήπεδο έχοντας σκοράρει ξανά πέντε τέρματα, ωστόσο, είχαν δεχθεί δυο για το τελικό 5-2. Οι Αλφ Χάνσον και Χάρι Ίστχαμ είχαν χριστεί σκόρερ, για να κλέψει την παράσταση ο τότε επιθετικός της Λίβερπουλ, Φρεντ Χάου, με τρία γκολ!

Αξίζει να σημειωθεί πως σ' εκείνο το ματς οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, με τους θριαμβευτές του Τζορτζ Κέι να βρίσκονται στο 17ο «σκαλί». Η Λίβερπουλ τερμάτισε στο +3 από τη Γιουνάιτεντ, η οποία στο φινάλε υποβιβάστηκε...