Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ στα γραφεία του Gazzetta

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ στα γραφεία του Gazzetta

Με αφορμή τον καφέ Gesha που έρχεται φέτος στο Espresso Bar των Coffee Island μόνο για την 1η Οκτωβρίου, τέσσερις δημοσιογράφοι του site μάς περιγράφουν πώς ξεκινούν την ημέρα τους.

Η αίθουσα σύνταξης του gazzetta.gr δεν είναι απλώς ένας ακόμα χώρος εργασίας. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με παλμό που κάθε μέρα χτυπά λίγο διαφορετικά, συμβαδίζοντας με τον παλμό του παγκόσμιου αθλητισμού, της κοινωνίας, του κόσμου ολόκληρου. Meetings, διαφωνίες, γέλια, φωνές, αγωνία, ακόμα περισσότερα γέλια και ο συνδετικός κρίκος όλων: το ρεπορτάζ.

Στα γραφεία του gazzetta.gr σίγουρα καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, τις συνδέουν όμως αγαπημένες συνήθειες. Όπως το μεσημεριανό διάλειμμα για χαλάρωση και ποδοσφαιράκι. Ή ο πρωινός καφές που για εμάς είναι κάτι παραπάνω από συνήθεια, είναι ιεροτελεστία. Είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια, μας αλλάζει τη διάθεση, μας ετοιμάζει για μια ακόμα απρόβλεπτη μέρα, μας ξυπνάει.

Για κάθε έναν από εμάς, η ώρα του πρωινού καφέ σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάποιοι προτιμούν να τον απολαμβάνουν μόνοι στο γραφείο τους, την ώρα που διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων και άλλοι να μαζεύονται στην κουζίνα για πρωινή κουβέντα και αστεία. Όλοι όμως έχουμε κάτι κοινό: Ξέρουμε ότι ο πρωινός καφές ΠΡΕΠΕΙ να είναι τέλειος. Και γι' αυτό αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ όπως της αξίζει: Eπιλέγοντας τον καφέ Gesha που έρχεται φέτος στο Espresso Bar των Coffee Island μόνο για την 1η Οκτωβρίου.

......

Πρόκειται για μια γαστρονομική εμπειρία για coffee lovers κατευθείαν από τα highlands του Παναμά, που δεν πρέπει να χάσεις ούτε εσύ. Η ποικιλία Gesha διαθέτει μοναδικό γευστικό προφίλ, με αρώματα που σε παρασύρουν και θα σε κάνουν να ανακαλύψεις το βάθος και τη γευστική του πολυπλοκότητα που συνδυάζει την κομψότητα των λουλουδιών με τον έντονο χαρακτήρα των τροπικών φρούτων. Πήρες μια εικόνα; Ή μάλλον μια γεύση; Και το πιο σημαντικό απ' όλα: Τον συγκεκριμένο καφέ θα τον απολαύσουν μόνο λίγοι, οι πιο τυχεροί, καθώς θα δοθούν μόλις 42.000 ροφήματα, τα οποία μάλιστα πάνε «πακέτο» με κερασμα και αναμνηστικό!

Με αφορμή τη σημερινή μεγάλη γιορτή του καφέ, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις δικές μας ιστορίες. Πέντε συντάκτες του gazzetta.gr γράφουν πώς ξεκινάει η μέρα τους και εξηγούν τι σημαίνει για εκείνους ο πρώτος καφές της ημέρας.

Χωρίς νερό μπορεί, χωρίς καφέ όχι ο Μάνος

......

Στο δωμάτιό μου υπάρχουν τρία πράγματα: το κρεβάτι, το laptop και η καφετιέρα. Αν εξαφανιστούν τα δύο πρώτα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην το καταλάβω. Αν λείπει η καφετιέρα μπορεί να την δηλώσω ακόμα και ως εξαφανισμένο πρόσωπο στο Silver Alert.

Ο καφές -και δη ο πρωινός- είναι τόσο καθοριστικός για το πώς θα πάει η μέρα μου που προνοώ για αυτόν από την προηγούμενη. Μπορεί πριν κοιμηθώ να ξεχάσω να πλύνω τα δόντια μου ή να κλειδώσω την πόρτα του διαμερίσματος, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω την καφετιέρα χωρίς νερό, χωρίς να έχω εφαρμόσει στην υποδοχή της την κούπα μου και χωρίς να έχω αφήσει πλάι της μια κάψουλα.

Έτσι, αφού χτυπήσει το πρωινό ξυπνητήρι, και διατηρώντας τα μάτια κλειστά απλώνω το χέρι και με χειρουργικές κινήσεις βάζω την κάψουλα στην καφετιέρα και πατάω το κουμπί. Ο ήχος της κούπας που γεμίζει ηχεί στα αυτιά μου σαν το life ήρωα rpg που γεμίζει σταδιακά με ενέργεια αφού πήρε life potion. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, πιάνω προσεκτικά την κούπα και ρουφάω τις πρώτες γουλιές, έχοντας σηκώσει το κεφάλι μόνο όσο χρειάζεται για να μην χυθεί ο καφές πάνω μου και να μην πνιγώ.

Η καφεΐνη στέλνει εντολή στον εγκέφαλό μου, να στείλει με τη σειρά της εντολή στα μάτια μου πως μπορούν να ανοίξουν. Ντύνομαι και φεύγω ολοταχώς για τα γραφεία του Gazzetta. «Καλημέρα» είπαμε;

Για τον Γιώργο ο καφές είναι το κερασάκι στην τούρτα

......

Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν θέλουν να μιλήσουν σε κανέναν πριν πιουν καφέ. Που πριν πάνε στο μπάνιο βάζουν την κάψουλα στην καφετιέρα για να μην χάνουν χρόνο και μόλις βγουν ρουφάνε όπως όπως τον καφέ και πάνε για δουλειά. Για μένα ο καφές είναι κάτι πιο ιερό για να τον καταναλώσω βιαστικά σε μια στιγμή της ημέρας που δεν έχω ακόμα καλά καλά επαφή με το περιβάλλον.

Έτσι, αφού ξυπνήσω και πάρω με την ησυχία μου το πρωινό μου -συνήθως δύο φέτες με βούτυρο και μέλι και ένα χυμό πορτοκάλι- ξεκινάω για τη δουλειά. Στο φανάρι της Μεσογείων μετά την ΕΡΤ -στο ρεύμα προς Γέρακα- λίγο πριν στρίψω για το γραφείο κάνω την παραγγελία μου από τα Coffee Island: φρέντο εσπρέσο σκέτο.

Μπαίνω στο γραφείο συνήθως ένα τέταρτο πριν ξεκινήσω την βάρδια μου, ανοίγω τον υπολογιστή και ενημερώνομαι για τα νέα της ημέρας μέχρι να φτάσει ο καφές. Μόλις τον παραλάβω και τον ακουμπήσω πλάι στο πληκτρολόγιο ξεκινάει η ιεροτελεστία του. Κάθομαι βαθύτερα στην καρέκλα, μπαίνω στην ενότητα του Gazzetta για τα εξώφυλλα των αθλητικών εφημερίδων και παίρνω την πρώτη ρουφηξιά. Για κάθε επόμενο εξώφυλλο πίνω άλλη μια γουλιά καφέ. Όταν η ώρα πάει δέκα -που ξεκινάει η βάρδια μου- ο καφές έχει φτάσει στη μέση και η μέρα μου μπορεί να ξεκινήσει και επίσημα.

Η παραπάνω ιεροτελεστία θα αλλάξει λίγο μόνο την 1η Οκτώβρη, αφού αντί για φρέντο εσπρέσο σκέτο από τα Coffee Island θα παραγγείλω διπλό espresso 8oz που αναδεικνύει στο μέγιστο το γευστικό προφίλ της Gesha, της παναμέζικης ποικιλίας που θα είναι διαθέσιμη στα συγκεκριμένα καταστήματα μόνο ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας καφέ για 42.000 τυχερούς.

Δεν μπορεί να ξυπνήσει χωρίς καφέ ο Κώστας

....

1 Νοεμβρίου του 2016. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στα γραφεία του gazzetta.gr. Ενθουσιασμός, άγχος, χαρά, αγωνία και η θερμότερη υποδοχή που έχω βιώσει ποτέ στον εργασιακό μου βίο.

Πέντε χρόνια μετά, μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά, ένα όμως παραμένει ακριβώς το ίδιο: Η πρωινή ιεροτελεστία που συνοδεύει τον πρώτο καφέ της ημέρας. Η διαδικασία γνωστή εδώ και χρόνια: Μετά την πρώτη «καλημέρα», παίρνω από το συρτάρι μου μια κάψουλα Coffee Island Espresso Colombia και φτιάχνω το πρωινό μου εσπρεσάκι.

Το πλούσιο άρωμα του συγκεκριμένου καφέ με νότες καραμέλας και ψημένων ξηρών καρπών και η ευχάριστη επίγευση πραγματικά με ταξιδεύουν. Και κάπου ανάμεσα στα πρωτοσέλιδα, το ρεπορτάζ που τρέχει από το προηγούμενο βράδυ και τις πρώτες συζητήσεις της ημέρας για την επικαιρότητα, είναι εκείνες οι πρώτες γουλιές του καφέ που με κάνουν να ξυπνήσω πραγματικά και μου δίνουν το boost που χρειάζομαι.

Όταν οι άλλοι παίρνουν λάθος καφέ κι η Κάτια τη γλιτώνει

......

Η ιστορία που ακολουθεί βασίζεται σε πραγματικά, αλλά όχι πρωινά, γεγονότα. Άλλωστε, στη ζωή μας υπάρχουν και τα απογευματινά - βραδινά ωράρια. Και τι είναι αυτό που μας κρατάει ξύπνιους την ώρα των αγώνων; Μα, φυσικά ο καφές! Αν έρθει, βέβαια, σωστός.

Με την ελπίδα να μην με… κυνηγήσει ο Δημήτρης Τομαράς, γράφω τα παρακάτω (όχι τίποτα άλλο, να έχω και μάρτυρες, αν συμβεί τίποτα!). Που λέτε, λοιπόν, η ερώτηση που γίνεται περίπου στις 16:00-17:00 στα γραφεία μας και ακούγεται παντού είναι η εξής: «Θέλει κανείς καφέ;». Κι αμέσως όλοι πέφτουμε πάνω στον Τομαρά για να του δώσουμε παραγγελίες και να κάνει τα διαδικαστικά. Πώς γίνεται, όταν κάποιος στην παρέα λέει «θέλει κανείς τσίχλα;». Αυτό ακριβώς.

Και σκεφτείτε τώρα τουλάχιστον 10 άτομα να περιμένουν με λαχτάρα τον καφέ τους, για να ανταπεξέλθουν στον γρήγορο ρυθμό της καθημερινής ροής ειδήσεων. Και σκεφτείτε αυτός ο καφές να έρχεται και λάθος (περίπου 4/10 φορές, το λες και πολύ!). Μια μικρή, τόση δα, ξενέρα τη νιώθεις, καθώς περιμένεις πως και πως να πιεις μια γουλιά, η οποία θα διαπεράσει το σώμα σου, θα εγείρει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα και θα σου δώσει το boost που περιμένεις. Στο Gazzetta μας λες και coffee addicts, οπότε ο καφές μας, αυτό το απλό πράγμα στη ζωή, θέλουμε να είναι στην εντέλεια. Άλλωστε, στα μικρά βρίσκονται οι λεπτομέρειες κι ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση.

Δεν ξέρω αν έφταιγε τελικά ο Τομ ή κάτι άλλο (μεταξύ μας, σίγουρα ο Τομ <3), το θέμα είναι ότι για ένα διάστημα γινόταν συνεχόμενα κι από ένα σημείο και μετά ξέραμε ότι απλά θα συμβεί, κι απλά δεν γνωρίζαμε σε ποιον θα έπεφτε ο κλήρος (ευτυχώς δεν ήμουν ποτέ εγώ!). Ήταν τόσο «στάνταρ», που αν ήταν στο στοίχημα, θα το έδινε 1.05. Κάποιες φορές ελπίζαμε ότι θα πεταχτεί κάποιος από τη γωνία, για να μας πει ότι πρόκειται για πλάκα. Αλλά, όχι.

«Καλά ρε Τομ… Πάλι λάθος; Δεν προσέχεις τι σου λέμε; Ήμαρτον, δηλαδή!». Αυτό το έλεγα εγώ - που έπαιρνα και σωστό καφέ – με περιπαικτική φωνή και διάθεση, για να πικάρω τον Τομ. Τόσο θράσος! «Αν δεν σου αρέσει Κάτια να παραγγέλνεις μόνη σου άλλη φορά!». «Καλά, καλά», έλεγα, κι άφηνα τους άλλους να γκρινιάζουν, ενώ εγώ απολάμβανα χαρούμενη τον καφέ μου (thug life).

Σήμερα, πάντως, που είναι και Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, δεν θα το διακινδυνεύσω! Τα Coffee Island «κερνούν» τον πιο ωραίο, σπάνιο και πολυβραβευμένο καφέ του κόσμου, τον Gesha Panama. Θα πάω μόνη μου να παραγγείλω έναν διπλό espresso 8oz, που αναδεικνύει στο μέγιστο το γευστικό προφίλ της Gesha. Αυτή την απόλαυση δεν θα μου τη στερήσει κανείς!