Αντσελότι, ο ιδανικός ιππότης της Βασίλισσας Ρεάλ

Αντσελότι, ο ιδανικός ιππότης της Βασίλισσας Ρεάλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης τον γνώρισε για πρώτη φορά από την… ανάποδη. Στις 19 Απριλίου του 1989, ως (εξαιρετικός) ποδοσφαιριστής ακόμα, ο Κάρλο Αντσελότι άνοιγε το σκορ στην μεγαλύτερη συντριβή της Βασίλισσας στην ιστορία της στα ευρωπαϊκά κύπελλα και, δη, στην δική της διοργάνωση, το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League (5-0 από τη Μίλαν).

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Το 2013, ως προπονητής πλέον, ο Καρλέτο αναλάμβανε το τιμόνι της Βασίλισσας διαδεχόμενος τον Ζοσέ Μουρίνιο και, έναν χρόνο αργότερα, την οδηγούσε στην κατάκτηση της «επετειακής» δέκατης κούπας με τα μεγάλα αυτιά, ύστερα από δώδεκα χρόνια «ξηρασίας». Δεν πέτυχε, όμως, «μόνο» αυτό στην (πρώτη) διετία του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», όπου κατέκτησε ακόμα ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Μουντιάλ Συλλόγων.

Υπό τις οδηγίες του, η Ρεάλ έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, πέτυχε το καλύτερο σερί νικών της ιστορίας της (22) και, όταν έφυγε με την δικαιολογία ότι δεν μεταχειριζόταν σωστά το ρόστερ του, το έκανε με το κορυφαίο ποσοστό νικών ενός προπονητή στην θρυλική ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας (74,7%).

Όταν του καταλογίζουν ότι ενίοτε είναι υπερβολικά χαλαρός ως προς την διαχείριση των ποδοσφαιριστών, ο Αντσελότι γελάει και σηκώνει το αριστερό του φρύδι, στο απολαυστικό τικ – σήμα κατατεθέν του.

«Ναι, αλλά έχω τρία Champions League» απαντάει με μια αποστομωτική πραγματικότητα ο προπονητής που, έξι χρόνια αργότερα, επιστρέφει στην Ρεάλ με στόχο να την οδηγήσει στη νέα εποχή και, στα τρία χρόνια που έχει υπογράψει συμβόλαιο, να γίνει και ο πρώτος που κατακτά πρωτάθλημα ΚΑΙ στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες.

image

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Ο Αντσελότι συνδυάζει προπονητικές αρετές με το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Αυτό έκανε την εμφάνισή του με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στον εμφύλιο τελικό του 2014 με την Ατλέτικο Μαδρίτης, όταν ο Σέρχιο Ράμος ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, έστειλε το ματς στην παράταση και, εκεί, η Ρεάλ έκανε πάρτι κόντρα στην άσπονδη συμπολίτισσα (4-1) για το δέκατο στέμμα της. Ο Κάρλο, πάντα ψύχραιμος, παρέμεινε ατσαλάκωτος την ώρα που γύρω του γίνονταν ο κακός χαμός…

Εκείνο το βράδυ του Μαΐου του 2014 στην Λισσαβόνα, ο 61χρονος τεχνικός από το Ρετζιόλο (Ρέτζιο Εμίλια) έγινε ο δεύτερος με τρία Πρωταθλητριών/Champions League στο παλμαρέ του (είχαν προηγηθεί τα δύο με την Μίλαν, το 2003 και το 2007), μετά τον θρυλικό Μπομπ Πέισλι με την Λίβερπουλ (1977, 1978 και 1981).

Τους δύο προαναφερθέντες μιμήθηκε, μόλις μερικά χρόνια αργότερα, ο τότε βοηθός του Καρλέτο, Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος κατέκτησε τρεις σερί χρονιές την κούπα με τα μεγάλα αυτιά (2016, 2017 και 2018). Η μοίρα θέλησε ο Αντσελότι να διαδεχθεί τώρα τον Ζιζού, αλλά να το κάνει σε μια πολύ πιο δύσκολη συγκυρία για την Ρεάλ.

Ο Ιταλός πήρε Champions League με τον θρυλικό αρχηγό Ίκερ Κασίγιας κάτω από τα δοκάρια, τον Άνχελ Ντι Μαρία σε ρόλο – κλειδί στην μεσαία γραμμή (εκείνος, άλλωστε, τον γύρισε πιο πίσω σε μια κίνηση – ματ για την επιτυχία της Ρεάλ) και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σκοράρει σε ρυθμούς πολυβόλου.

Εφτά χρόνια μετά, ο πρώτος αποσύρθηκε πρόωρα από το ποδόσφαιρο λόγω προβλήματος στην καρδιά, ο δεύτερος παίζει εδώ και χρόνια στο Παρίσι και ο τρίτος πήρε τα γκολ του και μετακόμισε στο Τορίνο.

Σέρχιο Ράμος, Λούκα Μόντριτς, Μαρσέλο και Καρίμ Μπενζεμά ήταν στην καλύτερη ποδοσφαιρική τους ηλικία. Πλέον, ο «χρυσός» σκόρερ είναι φευγάτος, ο Κροάτης μικρός γίγαντας «πάτησε» τα 35, ο Βραζιλιάνος άλλοτε σούπερ μπακ – χαφ θυμίζει πρώην ποδοσφαιριστή και ο Γάλλος είναι απελπιστικά μόνος του στην επίθεση.

Ο Αντσελότι έχει μπροστά του ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, αφού καλείται να δώσει εκ νέου δυναμική τίτλων σε μια ομάδα που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα μπορέσει να κάνει την απόλυτη «ανακαίνιση» που δεδομένα χρειάζεται.

Ο ίδιος, όμως, δεν δείχνει να ανησυχεί. Χαμογελάει με νόημα, σηκώνει το φρύδι (είπαμε, μοναδικό τικ) και ψάχνει τρόπο να βρει ξανά τον παλιό, (πολύ) καλό Γκάρεθ Μπέιλ.

Το 2013, ο Ουαλός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που η μεταγραφή του ξεπέρασε τα εκατό εκατομμύρια ευρώ. Έκανε απόσβεση με γκολ – κλειδιά σε τελικούς Champions League και Κυπέλλου, αλλά τώρα επιστρέφει από τον δανεισμό του στην Τότεναμ υπό περίεργες συνθήκες και με ένα χρόνο συμβόλαιο. Καρλέτο, μπορείς (και αυτό); Απόδειξη!

image

Ο ειρηνοποιός των τίτλων

Το παρατσούκλι που τον ακολουθεί στην 26ετή του καριέρα, από τότε που ανέλαβε την Ρετζιάνα, είναι «ο ειρηνοποιός». Γιατί ξέρει να διαχειρίζεται τα μεγάλα «εγώ» των αποδυτηρίων, γιατί οι (περισσότεροι) ποδοσφαιριστές πίνουν νερό στο όνομά του, γιατί έβγαλε μεν τον ποδοσφαιριστή από μέσα του για να γίνει προπονητής, αλλά αυτός δεν έφυγε ποτέ απόλυτα από την ψυχή του.

Δεν θεωρείται δάσκαλος της τακτικής και καμία από τις ομάδες του δεν διαμόρφωσε νέα ήθη και έθιμα στο ποδόσφαιρο. Η επιτυχία του, όμως, μιλάει με αποστομωτικό τρόπο για το έργο του.

Στους πάγκους των Πάρμα, Γιουβέντους, Μίλαν, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ, Μπάγερν Μονάχου, Νάπολι και Έβερτον μέτρησε αισίως είκοσι τίτλους, αναδείχθηκε τέσσερις φορές προπονητής της χρονιάς και, όχι άδικα, εξασφάλιζε πάντα εξαιρετικά συμβόλαια.

Το τελευταίο εξ’ αυτών τον φέρνει και πάλι στην Ρεάλ, η οποία είχε ως πρώτη επιλογή τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και ως δεύτερη τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο, αλλά φιλοδοξεί πως η τρίτη στην σειρά θα είναι και η τυχερή.

Ο ενδέκατος προπονητής που επιστρέφει για τουλάχιστον δεύτερη θητεία στην Βασίλισσα, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, θα έχει στο τεχνικό του τιμ τον γιο του Ντάβιντε και θα ψάξει την ανάκτηση της ιδανικής φυσικής κατάστασης στην δουλειά του γυμναστή Αντόνιο Πίντους.

Ο «Ιταλός Λοχίας», όπως ήταν γνωστός στα αποδυτήρια της ομάδας, ήταν παράγοντας – κλειδί στο ιστορικό νταμπλ του 2017 (Champions League – La Liga), το πρώτο παρόμοιο της Ρεάλ μετά από 59 ολόκληρα χρόνια.

Επιστρέφει ύστερα από μια διετία για να διαδεχθεί τον Γκρεγκορί Ντιπόν, δεξί χέρι του Ζιντάν στη δεύτερη θητεία του τελευταίου και στον οποίο χρεώνονται, κατά κύριο λόγο, οι 59 (!) τραυματισμοί που ταλαιπώρησαν την ομάδα την τελευταία σεζόν, η πρώτη χωρίς τίτλο εδώ και έντεκα χρόνια.

image

Η «σιωπηλή ηγεσία» και το πρώτο «αντίο»

Έβαλε τις βάσεις για την ομάδα που κατέκτησε τα τρία διαδοχικά Champions League, της έδωσε φρεσκάδα μετά από μια εξουθενωτική τριετία (από κάθε άποψη) με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Και, βεβαίως, το έκανε, με βασικό όπλο την «σιωπηλή ηγεσία», όπως ονομάζεται η αυτοβιογραφία του, την οποία έγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο Κρις Μπρέιντι.

Σε αυτό το βιβλίο, με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «κατακτώντας καρδιές, μυαλά και νίκες», ο Καρλέτο εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «σε μια ομάδα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι το αφεντικό και η εξουσία του πρέπει να προκύπτει μέσα από τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, όχι μέσα από τον φόβο».

Μέσω της προσωπικής σχέσης, ο ίδιος δείχνει και παίρνει απόλυτη εμπιστοσύνη από τους συνεργάτες του (προπονητές και, κυρίως, ποδοσφαιριστές), αν και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στην πρώτη του θητεία στην Ρεάλ.

«Κυκλοφόρησε μια στατιστική από την UEFA η οποία αποκάλυπτε ότι η ομάδα δεν είχε τόσες ώρες προπόνησης όπως άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο σύλλογος πίεσε για περισσότερες ώρες δουλειάς. Εγώ είχα αντίθετη άποψη. Οι παίκτες έπρεπε να ξεκουραστούν μετά από έναν μήνα κόπωσης και τραυματισμών. Η Ρεάλ είχε μεγαλύτερη πίστη στους αριθμούς απ’ ότι στην δουλειά μου» γράφει με πικρία στο βιβλίο ο Αντσελότι, αποκαλύπτοντας ότι η άψογη σχέση του με τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ δέχθηκε σημαντικό «χτύπημα», εξαιτίας του… Γκάρεθ Μπέιλ.

«Ο Φλορεντίνο μου είπε ότι ο μάνατζερ του Μπέιλ τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε ο Μπέιλ να παίζει στον άξονα. Ο πρόεδρος με ρώτησε τι θα κάνω γι’ αυτό. Και του είπα τίποτα, γιατί δεν θα άλλαζα την διάταξη μεσούσης της περιόδου. Από τότε, η σχέση με τον πρόεδρο δεν ήταν η ίδια» θυμάται.

Αυτά, όμως, μπήκαν στην άκρη. Ο Αντσελότι επιστρέφει στην Ρεάλ για να ηγηθεί της ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή, ελπίζοντας ότι κάθε πρωί θα μπορεί να κάνει αυτό που τόσο αγαπάει: «Να σηκώνομαι με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, επειδή πάω στην δουλειά μου».

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+