Το δείπνο του Πεπ με τον Τούχελ που έκαναν τον Μέσι «αλατιέρα»

Το δείπνο του Πεπ με τον Τούχελ που έκαναν τον Μέσι «αλατιέρα»

Gazzetta team

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σαμόλη

Οκτώβριος 2014. «Το βράδυ θα πάω στο Schumann's Bar με τον Τόμας Τούχελ. Θέλεις να έρθεις;» ρώτησε τον Πεπ Γκουαρδιόλα ο Μίκαελ Ρέσκε.

Ο τεχνικός διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου θα συναντούσε σε ένα από τα πιο διάστημα μπαρ του κόσμου, στο Μόναχο, τον προπονητή της Μάιντς. «Θα έρθω κι εγώ» αποκρίθηκε ο Γκουαρδιόλα.

Την προηγούμενη σεζόν η Μάιντς είχε ηττηθεί με 2-0 από τη Μπάγερν, αλλά με γκολ στα τελευταία λεπτά, στο 82' (Σβαϊνστάιγκερ) και στο 86' (Γκέτσε). Ο Γκουαρδιόλα είχε ενθουσιαστεί με τον 40χρονο Τούχελ.

Του είχε κάνει εντύπωση ότι η ομάδα του Γερμανού δεν προσπάθησε να πάρει την ισοπαλία, αλλά τη νίκη.

Το θεώρησε έτσι ευκαιρία να τον γνωρίσει από κοντά.

image

«Το αλάτι ήταν ο Μέσι, το πιπέρι ο Ινιέστα»

«Ήταν ένα φανταστικό ποδοσφαιρικό βράδυ. Μιλούσαν για ποδόσφαιρο, τακτική, στρατηγική. Συζητούσαν για λεπτομέρειες που δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς. Για παιχνίδια του παρελθόντος.

Κάποια στιγμή τα ποτήρια του κρασιού, το αλάτι και το πιπέρι έγιναν... παίκτες πάνω στο τραπέζι. Του μιλούσε ο Πεπ για τη Μπαρτσελόνα του. Για τον ημιτελικό του Champions League εναντίον της Τσέλσι. Τότε που είχε βάλει γκολ στο 90' ο Ινιέστα, είχε ισοφαρίσει σε 1-1 και η Μπαρτσελόνα πέρασε στον τελικό.

Το αλάτι ήταν ο Μέσι και το πιπέρι ο Ινιέστα. Λες και έπαιζαν σκάκι» θυμάται στο gazzetta.gr ο Μίκαελ Ρέσκε, λίγες μέρες προτού οι δύο προπονητές τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό του φετινού Champions League, στο Ντραγκάο. Μερικές εβδομάδες αργότερα το δείπνο επαναλήφθηκε, στο εστιατόριο «Brenner».

Στην παρέα τους προστέθηκε και ο Πέτερ Χέρμαν, άλλοτε βοηθός προπονητή στη Λεβερκούζεν, στη Σάλκε, το Αμβούργο και τη Μπάγερν.

«Την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο ο Χέρμαν και μου είπε: "Είναι το καλύτερο ποδοσφαιρικό βράδυ της ζωής μου. Νόμιζα ότι ήξερα από ποδόσφαιρο και τακτικές, αλλά αυτοί οι δύο ήταν το κάτι άλλο"».

image

«Ο άνθρωπος είναι διάνοια»

Ο Τούχελ διάβαζε βιβλία για τον Γκουαρδιόλα. Τον μελετούσε συνεχώς. Ταξίδευε στη Βαρκελώνη για να δει αγώνες της Μπαρτσελόνα σύμφωνα με τον Γερμανό παράγοντα.

«Ο Γκουαρδιόλα μού έλεγε ότι ο Τούχελ είναι μεγάλο ταλέντο της προπονητικής. Οι περισσότερες ομάδες κοιτούσαν πώς να πάρουν την ισοπαλία απέναντι στη Μπάγερν κι εκείνος προσπαθούσε να οδηγήσει το δικό του σύνολο στις νίκες. Αυτό τον είχε εντυπωσιάσει».

Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος αγώνας που έδωσε ο Πεπ ως προπονητής της Μπάγερν, ο 161ος, ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Γερμανίας κόντρα στη Ντόρτμουντ, η οποία είχε προπονητή τον Τόμας Τούχελ (νίκη των Βαυαρών με 4-3).

Ο Μίκαελ Ρέσκε δούλεψε στην κορυφαία ομάδα της Γερμανίας για 1131 μέρες, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Ο Γκουαρδιόλα καθοδήγησε την ομάδα του Μονάχου από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2016, για 1095 μέρες. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν στενά για δύο χρόνια.

«Ταξιδέψαμε μαζί για το Τορίνο, για να παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι Γιουβέντους - Ρόμα. Εκείνη τη χρονιά (σ. 2014-2015) βρισκόμασταν στον ίδιο όμιλο με τη Ρόμα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης μου εξηγούσε πώς θα παίξει η κάθε ομάδα, τι τακτική θα ακολουθήσει ο κάθε προπονητής. Μου ανέλυε τις αδυναμίες που έχει το κάθε σύνολο. Την ώρα του αγώνα δεν το πίστευα, είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Έγινε ό,τι ακριβώς μου είχε περιγράψει. Όταν πήγαμε στη Ρώμη για να παίξουμε εμείς με τη Ρόμα, τη διαλύσαμε με 7-1. Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει 12 γκολ.

Πριν από το ματς μου είχε περιγράψει ο Πεπ πώς θα παραταχθούμε, τί θα κάνει ο κάθε παίκτης, πότε θα πιέσουμε, πότε θα αμυνθούμε, πότε θα επιτεθούμε. Καθόμουν στην κερκίδα και ό,τι ακριβώς μου είχε πει, αυτά έγιναν. Ήταν απίστευτο. Βρίσκομαι 40 χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπορούσα πια να πω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι διάνοια. Ήταν δώρο για μένα να δουλέψω μαζί του».

image

«Είπα του Γκέκα ότι χτυπάει σαν φίδι»

Το βράδυ του Σαββάτου (29/5) ο Ρέσκε θα καθίσει μπροστά στην τηλεόραση του σπιτιού του, στην πόλη Mülheim (κοντά στο Ντίσελντορφ) για να παρακολουθήσει τον τελικό της Μάντσεστερ Σίτι με την Τσέλσι.

Ένα παιχνίδι στο οποίο θα κοουτσάρουν δύο άνθρωποι με τους οποίους διατηρεί εξαιρετική σχέση.

«Με τον Γκουαρδιόλα μιλάμε συνέχεια. Είμαστε πιο κοντά γιατί δουλέψαμε μαζί. Με τον Τούχελ ανταλλάξαμε μηνύματα προ μερικών εβδομάδων. Οι δυο τους γνωρίζονται πολύ καλά. Θα είναι από την αρχή προετοιμασμένοι να δράσουν και να αντιδράσουν. Καθοριστικοί όμως θα είναι οι ποδοσφαιριστές».

Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων δεκαετιών στα γήπεδα, ο Μίκαελ Ρέσκε έζησε ιδιαίτερες στιγμές, επιτυχίες και φυσικά αποτυχίες.

«Τον Μάρτιο του 2016 παίζαμε με τη Γιουβέντους στους 16 του Champions League. Στο δεύτερο παιχνίδι στο Μόναχο, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Ο Κομάν έβαλε γκολ στο 110' και καθάρισε το παιχνίδι. Ένιωσα περήφανος γιατί αυτόν τον ποδοσφαιριστή τον είχα δει εγώ προσωπικά, στην Αθήνα μάλιστα, και αποφάσισα να τον πάρω. Κι αυτόν και τον Κίμιχ. Η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν όταν αποκλειστήκαμε στον ημιτελικό του Champions League από την Ατλέτικο. Νικήσαμε 2-1 στη Γερμανία, αλλά είχαμε πάρα πολλές ευκαιρίες. Χάσαμε λόγω εκτός έδρας γκολ. Ήταν οδυνηρή στιγμή. Στον περσινό τελικό του Champions League, η Μπάγερν νίκησε 1-0 την Παρί και κατέκτησε το τρόπαιο. Οι δύο ποδοσφαιριστές που κυνήγησα και πήρα στη Μπάγερν, είχαν κρίνει το ματς. Ο Κίμιχ έκανε την ασίστ, ο Κομάν έβαλε το γκολ. Ήταν ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Δύο προσωπικές μου επιλογές».

Κατά τη θητεία του στη Μπάγερν Λεβερκούζεν ο Ρέσκα συνεργάστηκε με τον 41χρονο σήμερα Φάνη Γκέκα. «Του λέω μια μέρα: "Πρέπει να προσέχουμε τη γλώσσα σου". Όταν με ρώτησε γιατί, του λέω: "Γιατί χτυπάς σαν φίδι και δαγκώνεις". Πολύ καλός επιθετικός».

image

«Οχι τόσο μίσος»

Για το τέλος ο 63χρονος Ρέσκε μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μακάρι να προβληματίσει, έστω μια μικρή μερίδα οπαδών:

«Έχω αντιμετωπίσει ελληνικές ομάδες, έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Ελλάδα. Εύχομαι η βία στη χώρα σας να σταματήσει. Απολαύστε τα παιχνίδια, μη μαλώνετε. Όχι τόσο μίσος. Έχετε τόσα ταλέντα.

Είμαι φίλος του Μίκαελ Σκίμπε, τον είχα επισκεφθεί όσο ήταν προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Βελτιώστε τα ταλέντα, μορφώστε τα. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα, αλλά θα πρέπει η μία ομάδα να σέβεται την άλλη.

Ας καταλάβουν ότι καταστρέφουν την ίδια τους την ομάδα. Είχα πάει σε ένα παιχνίδι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού και είχαν ρίξει χημικά. Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν έχει νόημα. Δεν βοηθάτε κανέναν. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα...».