Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο καλύτερος στον κόσμο;

Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο καλύτερος στον κόσμο;

Gazzetta team

Γράφει ο Αλέξανδρος Λοθάνο

Η καρδιά της Ούσι Μίλερ σπαράζει βλέποντας τον σύζυγό της να υποφέρει από άνοια εδώ και έξι χρόνια. Δεν ξεχνάει ποτέ, όμως, ποιος ήταν ο Γκερντ Μίλερ και καμαρώνει με τα απίστευτα ρεκόρ και επιτεύγματά του από την εποχή που ήταν ο κορυφαίος επιθετικός που ανέδειξε ποτέ το γερμανικό ποδόσφαιρο.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Ένα από τα πιο σημαντικά του ρεκόρ, αυτό των περισσότερων γκολ σε μια σεζόν της Bundesliga (40), κρατούσε 49 χρόνια και, μέχρι τώρα, δεν υπήρξε κανένας ποδοσφαιριστής που να μπορούσε, έστω, να το ισοφαρίσει. Το έκανε και αυτό, το απόγευμα του Σαββάτου (15/05), ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

«Ως σύζυγος, θα προτιμούσα να κρατήσει το ρεκόρ ο Γκερντ. Αγαπητέ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, σαράντα γκολ είναι αρκετά» είπε αστειευόμενη η κυρία Μίλερ πριν από την ισοφάριση του «στοιχειωμένου» ρεκόρ, αν και ο «Λέβα» έχει ακόμα ένα παιχνίδι για να κάνει απόλυτα δικό του το ρεκόρ. Και, γνωρίζοντας την ερωτική σχέση που έχει με το γκολ ο επιθετικός από την Βαρσοβία, ο οποίος χρειάστηκε έξι παιχνίδια λιγότερα από τον Μίλερ για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του, φαντάζει δύσκολο να εισακουστεί το αίτημα της συζύγου του «βομβαρδιστή» της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας.

Από πιτσιρικάς, άλλωστε, ζούσε για το γκολ ειδικότερα και για τον αθλητισμό γενικότερα. Ο πατέρας του Κριστόφ, τον οποίο έχασε το 2005 λόγω καρκίνου του πνεύμονα, υπήρξε στα νιάτα του πρωταθλητής Πολωνίας στο τζούντο και, στη συνέχεια, ποδοσφαιριστής σε επίπεδο δεύτερης κατηγορίας. Η μητέρα του Ιβόνα έπαιξε επαγγελματικά βόλεϊ, όπως κάνει η αδελφή του Μιλένα, ενώ η σύζυγός του Άννα, με την οποία έχουν την Κλάρα (τεσσάρων ετών) και την Λάουρα ενός) είναι πρωταθλήτρια του καράτε.

Από μικρός λάτρευε να σκοράρει, αλλά επειδή ήταν υπερβολικά αδύνατος, ο προπονητής του στη Βαρσοβία, Κριστόφ Σικόρσκι, τον συμβούλευε να τρώει περισσότερα σάντουιτς με μπέικον. Ο Ρόμπερτ έτρωγε όσο μπορούσε, αλλά κυρίως σκόραρε κατά ριπάς. «Θυμάμαι ότι σε μια σεζόν πετύχαμε 158 γκολ και εκείνος έβαλε τα μισά» θυμάται ο Σικόρσκι για ένα από τα πρώτο ρεκόρ σκοραρίσματος του «Μπόμπεκ», όπως χαϊδευτικά φώναζαν μικρό τον Λεβαντόφσκι.

Οι αριθμοί που «ζαλίζουν»

747 παιχνίδια, 524 γκολ (0,70 γκολ ανά ματς)

2ος σκόρερ όλων των εποχών στην Bundesliga (275 γκολ)

1ος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Πολωνίας (66 γκολ)

3ος σκόρερ στην ιστορία του Champions League (73 γκολ)

10 πρωταθλήματα

5 Κύπελλα

6 Σούπερ Καπ

1 Champions League

1 Μουντιάλ Συλλόγων

1 Βραβείο παίκτη της χρονιάς από την FIFA

7 τίτλοι πρώτου σκόρερ

Ίσως να μην μπορώ να είμαι στο ίδιο τραπέζι με τον Μέσι και τον Ρονάλντο, αλλά νομίζω ότι μπορώ να τους προσκαλέσω να φάνε στο δικό μου - Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

image

Το δέντρο και ο Παναθηναϊκός

Πιτσιρικάς ο «Λέβι», όπως τον φώναζαν (αργότερα έγινε «Λέβα»), βίωσε αρκετές φορές την απόρριψη. Κάποτε, ο Φράντσισεκ Σμούντα, μετέπειτα ομοσπονδιακός προπονητής της Πολωνίας, πήγε να δει από κοντά έναν πολύ ταλαντούχο επιθετικό, όπως του είχε πει ένας σκάουτ.

«Μου χρωστάς τα χρήματα της βενζίνης. Αν ήθελα να δω δέντρα, θα είχα πάει στο δάσος» είπε στον σκάουτ μετά από 15 λεπτά παρακολούθησης του… δέντρου Λεβαντόφσκι, ο οποίος βεβαίως τα επόμενα χρόνια «άνθισε» και με το παραπάνω, γεμίζοντας από γκολ τους καρπούς του.

Αυτό, πάντως, δεν συγκίνησε δις την Λέγκια, την ομάδα της γενέτειράς του (και κορυφαία της χώρας). Στα 17 του χρόνια τον είχε για έναν χρόνο αλλά τον άφησε να φύγει επειδή θεωρούσε ότι, λόγω αδύνατης σωματοδομής, δεν θα έκανε ποτέ καριέρα στο ποδόσφαιρο. Και, αφού άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς με την άσημη Ζνιτς (με μηνιαίο μισθό 250 ευρώ), και ενώ πρώτα σκέφτηκε ακόμα και να σταματήσει την μπάλα για να αρχίσει να δουλεύει ώστε να βοηθήσει την οικογένειά του μετά τον θάνατο του πατέρα του, η Λέγκια τον απέρριψε για να αποκτήσει κάποιον Ισπανό ονόματι Μίκελ Αρουαμπαρένα.

Την ίδια εποχή, ο Γιάτσεκ Γκμοχ έχει προτείνει τον ανερχόμενο επιθετικό στον Παναθηναϊκό. Στο Τριφύλλι της πολυμετοχικότητας δεν ασχολούνται αρχικά με τον άσημο Πολωνό, παρά την επιμονή των Χουάν Ραμόν Ρότσα και Κριστόφ Βαζέχα, με τον δεύτερο να βλέπει στο πρόσωπο του Λεβαντόφσκι τον «νέο Βαζέχα» για τον Παναθηναϊκό.

Ο «Λέβα», αντί μόλις 400 χιλιάδων ευρώ, καταλήγει στην Λεχ Πόζναν, όπου κάνει την πρώτη «έκρηξή» του. Ο Παναθηναϊκός ασχολείται σοβαρά πλέον, αλλά η Λεχ Πόζναν ζητάει πέντε εκατομμύρια ευρώ, με τους Πράσινους να στρέφονται στην (εξαιρετικά αποδοτική) επιλογή του Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος βεβαίως ήταν πολύ μεγαλύτερο όνομα από τον Λεβαντόφσκι εκείνη την εποχή.

Ο Πολωνός βρίσκεται μια ανάσα από την Μπλάκμπερν και είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην Αγγλία για να υπογράψει στην Μπλάκμπερν. Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγαφιαλαγιόκουλ, όμως, δεν επέτρεψε το αεροπορικό του ταξίδι στο Νησί, δίνοντας χρόνο στην Μπορούσια Ντόρτμουντ για να μπει σφήνα και να τον κάνει δικό της. Δίνει το ευτελές (για την μετέπειτα πορεία του ποδοσφαιριστή) ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και ο Λεβαντόφσκι μεταβαίνει οδικώς στο Ντόρτμουντ για να υπογράψει στους Βεστφαλούς.

image

Πέντε γκολ σε εννέα λεπτά

Στην γειτονική Γερμανία, ο Ρόμπερτ βρήκε το ποδοσφαιρικό του σπίτι, όπως επιβεβαιώνει το γεγονός ότι έχει κλείσει μια δεκαετία στην Bundesliga, μεταξύ Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου.

Στην Βεστφαλία, βρίσκει τον προπονητή που θεωρεί τον κορυφαίο με τον οποίο έχει συνεργαστεί. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία με τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος φρόντισε να του δίνει ιδιαίτερα κίνητρα για να μην σταματάει να σκοράρει.

«Ο Κλοπ, τις πρώτες εβδομάδες, μου έδινε 50 ευρώ κάθε φορά που σκόραρα δέκα γκολ στην ίδια προπόνηση. Στη συνέχεια το σταμάτησε, έχανε πολλά χρήματα» θυμάται για την συνεργασία του με τον νυν προπονητή της Λίβερπουλ, τον οποίο παρομοιάζει με έναν δάσκαλο που δεν ξεχνάει ποτέ ο μαθητής, γιατί σημάδεψε θετικά την πρόοδό του.

«Ήταν ο τρόπος του για να με κάνει καλύτερο. Να σπρώχνω τα όρια μου και να με κάνει να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά. Αυτός ο τρόπος με βοήθησε πάρα πολύ στο τέλος να βελτιωθώ» προσθέτει ο Λεβαντόφσκι, οι αριθμοί του οποίου ανέβαιναν σταδιακά ανά σεζόν, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνονταν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού του.

Αρχίζει να σκοράρει κατά ριπάς και, στον δρόμο για τον (χαμένο) τελικό του Champions League, το 2013, γίνεται ο πρώτος (και πιθανότατα να μείνει και ο μοναδικός) που σημειώνει τέσσερα γκολ εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης σε έναν αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

«Ήταν όπως όταν ο Ρομπέν των Δασών έκλεβε από τους πλούσιους» έλεγε τότε ο Κλοπ για το θριαμβευτικό 4-1 της Μπορούσια, η οποία έχασε δωρεάν τον καλύτερό της επιθετικό, αφού στο τέλος της σεζόν έφυγε ως ελεύθερος για την Μπάγερν Μονάχου, την μεγάλη παραδοσιακή αντίπαλο και την ομάδα που της στέρησε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στον τελικό.

Στην Βαυαρία, ο Λεβαντόφσκι συνάντησε τον έτερο σπουδαίο προπονητή που σημάδεψε την καριέρα του (Πεπ Γκουαρδιόλα), τον οποίο κόντεψε να… τρελάνει τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν σε αγώνα πρωταθλήματος με την Βόλφσμπουργκ μπήκε ως αλλαγή και έβαλε πέντε γκολ σε εννέα λεπτά (!!!), σπάζοντας με μιας τέσσερα ρεκόρ στο Γκίνες.

«Δεν έχω βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο, είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής. Πραγματικά, δεν μπορώ να το εξηγήσω» αρκέστηκε να πει μετά το ματς ο Καταλανός προπονητής για την ιστορική παράσταση του «Λέβα», ο οποίος έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες που αφορούν την Bundesliga για το πιο γρήγορο χατ – τρικ, το πιο γρήγορο καρέ, το πιο γρήγορο πενταρέ, αλλά και τα περισσότερα γκολ από έναν παίκτη που έχει μπει ως αλλαγή.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής με τον οποίο έχω συνεργαστεί. Έκανε όσα βήματα χρειάστηκε για να μετατραπεί σε μηχανή των γκολ - Γιούργκεν Κλοπ

image

Η αδικία της «Χρυσής Μπάλας»

Οι αριθμοί του στη Μπάγερν είναι ασύλληπτοι, αφού φτάνει σχεδόν το ένα γκολ ανά αγώνα (293 σε 328 παιχνίδια). Οι δύο τελευταίες του σεζόν αγγίζουν τα όρια του μυθικού και, αναμφίβολα, πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο από την κορυφαία σεζόν στην ιστορία των Βαυαρών.

Αυτή κατά την οποία η Μπάγερν έγινε, μετά την Μπαρτσελόνα του 2009, η δεύτερη ομάδα που κατακτά και τα έξι τρόπαια που διεκδίκησε: Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League, Σούπερ Καπ Γερμανίας και Ευρώπης και Μουντιάλ Συλλόγων.

Ο 32χρονος Λεβαντόφσκι, ο οποίος κλείνει την σεζόν με 55 γκολ σε 47 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (!), χάνει στο νήμα το «Χρυσό Παπούτσι» από τον Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο, αναδεικνύεται κορυφαίος παίκτης του κόσμου από τη FIFA, καλύτερος παίκτης στο Champions League, πρώτος σκόρερ και MVP της Bundesliga και παίρνει όποια διάκριση δίνεται στο ποδόσφαιρο ανά τον κόσμο.

Όποια διάκριση, εκτός από την μεγαλύτερη σε ατομικό επίπεδο: Την «Χρυσή Μπάλα». Το γαλλικό περιοδικό «France Football», εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αποφασίζει να μην απονείμει το απόλυτο Όσκαρ και στερεί από τον Πολωνό την μεγάλη διάκριση, ζητώντας του συγνώμη γι’ αυτή την αδικία.

Όχι, βεβαίως, ότι.. χαλάστηκε ο κορυφαίος σέντερ φορ στον πλανήτη αυτή την στιγμή. Γνωρίζει ποιος είναι και τι έχει κάνει, κολακεύεται από το συνεχές ενδιαφέρον από άλλες μεγάλες ομάδες για την απόκτησή του (στο παρελθόν βρέθηκε έως και δύο φορές μια ανάσα από την Ρεάλ), ενώ απολαμβάνει απίστευτα το γεγονός ότι το 2017… πρόλαβε να πάρει το πτυχίου του στην Φυσική Αγωγή με προπονητική και μάνατζμεντ στην Ακαδημία Αθλητικής Εκπαίδευσης της Βαρσοβίας. Το πήρε, βεβαίως, ύστερα από δέκα χρόνια (!), αφού δεν είχε χρόνο. Προείχαν, βλέπετε, τα εκατοντάδες γκολ.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+