Ο άνθρωπος με τα 15 πνευμόνια

Ο άνθρωπος με τα 15 πνευμόνια

Gazzetta team

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζάλιαρης

Ο Ενγκολό Καντέ γι' ακόμα μια φορά έκανε τον κόσμο ν' ασχολείται μαζί του και τον Τούχελ να χαμογελάει μετά και την εμφάνισή του στο παιχνίδι της Τρίτης στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο» απέναντι στο σύνολο του Ζιντάν.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο η Τσέλσι παρουσιάστηκε στο γήπεδο και η υπεροχή στο χώρο του κέντρου στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου, οδήγησε τους «μπλε» στο βαρυσήμαντο εκτός έδρας γκολ από τον Πούλισικ και το μικρό προβάδισμα πρόκρισης στον μεγάλο τελικό της Πόλης στις 29/5.

Από καιρό ο Καντέ έχει δείξει πως με την αλλαγή προσώπου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας αρχίζει πλέον και βγάζει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και ο πρώτος ημιτελικός του φετινού Champions League ήρθε να το επιβεβαιώσει στον απόλυτο βαθμό.

image

Η Ρεάλ δεν τον «έβλεπε» σε ντρίμπλες και μονομαχίες

Το γεγονός πως πρόκειται για έναν μικρόσωμο ποδοσφαιριστή, δεν του αφαιρεί τίποτα από την ικανότητα να βάλει κόντρες και να τοποθετήσει σε σωστές στιγμές το σώμα του ακόμα κι όταν βρίσκεται στην ίδια ταχύτητα με αντίπαλό του.

Το ύφος του εντός αγωνιστικού χώρου, αλλάζει πολύ από αυτό του χαμογελαστού και ντροπαλού παιδιού που έχει μάθει και συνηθίσει ο κόσμος βλέποντας τον Ενγκολό Καντέ.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+

Όταν μπαίνει σε... game-mode και ειδικά με την δουλειά που έχει κάνει ο Τούχελ στην Τσέλσι «ξυπνώντας» τον παλιό, καλό εαυτό του Γάλλου χαφ, εκείνος φροντίζει ώστε να βγάλει στην επιφάνεια όλα τα τρομερά χαρακτηριστικά του που άρχισαν να του «μεγαλώνουν» το όνομα από τη θητεία του στη Λέστερ.

Απέναντι στη Ρεάλ, ο Ενγκολό Καντέ συμμετείχε σε 21 μονομαχίες (!) και κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία περισσότερες ατομικές ενέργειες ακόμα κι από... ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα!

Εκείνος είχε 6 επιτυχημένες προσπάθειες, τη στιγμή που οι «μερένγκες» στο σύνολό τους – σε μια ομολογουμένως κακή βραδιά για εκείνους – ολοκλήρωσαν τον πρώτο ημιτελικό με 5!

Παράλληλα, ο Κρίστιαν Πούλισικ μπορεί να χρίστηκε σκόρερ για τους «μπλε» δίνοντάς τους το μικρό προβάδισμα πρόκρισης για τον τελικό, μπορεί η φύση του ως εξτρέμ να είναι τέτοια που τον κάνει βιρτουόζο, μπορεί το παιχνίδι του να έχει επίσης αρκετές μονομαχίες και επαφές με αντιπάλους, όμως ο Καντέ τον ξεπέρασε!

Ο... Captain America της Τσέλσι είχε 5 θετικά take-ons όταν τα έβαλε με τους παίκτες της Ρεάλ, με τον Γάλλο συμπαίκτη του να βγάζει όλο το 90λεπτο (ο Αμερικανός αποχώρησε στο 66') και να έχει δώσει πολλές περισσότερες «μάχες» στον άξονα.

image

Έκανε τον Κροος να ψάχνεται

Γενικότερα ολόκληρη η Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης της Τρίτης έμοιαζε χαμένη και το κόλπο που επιχείρησε ο Ζιντάν με την τριάδα στην άμυνα και τους Καρβαχάλ – Μαρσέλο ως φουλ μπακ, δεν είχε το αποτέλεσμα που θα ήθελε ο Γάλλος κόουτς των «μερένγκες».

Η Τσέλσι κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή και κάπως έτσι ο Καντέ έκανε τους χαφ της Ρεάλ να μην ξέρουν πως να τον σταματήσουν.

Περισσότερο απ' όλους τα... έχασε ο Τόνι Κροος. Το «μυαλό» της «βασίλισσας», ο άνθρωπος που... δεν ανεβάζει παλμούς ποτέ και πάντοτε διατηρεί καθαρή σκέψη, έφτασε σε σημείο να κάνει τάκλιν από πίσω στον Καντέ και να τον κλωτσήσει εν ψυχρώ, προκειμένου να τον σταματήσει.

Δεν είχε τρόπο ούτε να του βάλει σωστά το σώμα, ούτε να σκεφτεί πριν από εκείνον διαβάζοντας τις μεταβιβάσεις και τις κινήσεις του.

Ο Γερμανός τράβηξε μεγάλη ταλαιπωρία από τον Καντέ που κινήθηκε κυρίως από δεξιά στα χαφ αφήνοντας αριστερά τον Μάουντ στο πρώτο μέρος.

Εκεί έβρισκε και τους περισσότερους χώρους όταν ο Μαρσέλο δεν επέστρεφε και έμενε η τριπλέτα της άμυνας της Ρεάλ να είναι συνεχώς ανήσυχη στις επιθέσεις που έφτιαχναν οι «μπλε».

image

Η αμεσότητα για το 88%

Ο Καντέ δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση και σε κανένα σημείο της αναμέτρησης με τη Ρεάλ να... ταλαιπωρήσει τη μπάλα. Ήταν εκεί που έπρεπε για να προσφέρει βοήθεια στους συμπαίκτες του ακόμα και σε μικρό χώρο ώστε ν' αλλάξει γρήγορα πόδια η μπάλα και να εξελιχθεί το παιχνίδι της Τσέλσι.

Ο τρόπος που αντιλαμβανόταν τις καταστάσεις γύρω του, όταν δεν χρειαζόταν να παίξει με το σώμα και να υπερασπιστεί την κατοχή μέχρι να γυρίσει το κεφάλι του και να βρει κάποιον με μπλε φανέλα, τον οδήγησε και στο εκπληκτικό 88% στις μεταβιβάσεις του! Πάσες με τη μία, ακρίβεια, σιγουριά, ψυχραιμία.

Όταν δεν έτρεχε στους χώρους που ήταν αρκετά πιο ανοιχτοί στα μετόπισθεν των «μερένγκες» στο πρώτο μέρος, άρχισε να παίζει τη μπάλα αμέσως.

Είχε απόλυτη επίγνωση των σημείων στα οποία βρίσκονταν οι συμπαίκτες του και αυτό πρόσφερε τη δυνατότητα να ελιχθεί η Τσέλσι εύκολα και να αποφύγει το πρέσινγκ, όποτε κι αν εφαρμοζόταν αυτό...

image

Πάντα με «παίκτη παραπάνω» η Τσέλσι

Υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο του ποδοσφαίρου που τον έχουν αντιμετωπίσει και... έχουν λαχανιάσει από τα δικά του τρεξίματα. Υπάρχουν άνθρωποι που απλά τον παρακολουθούν από την τηλεόραση και απορούν πως γίνεται να τρέχει τόσο πολύ και με τέτοια ένταση ακόμα και στα τελευταία λεπτά.

Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν εξηγήσει στον απόλυτο βαθμό τι συμβαίνει όταν έχεις τον Ενγκολό Καντέ στην ομάδα σου και κάνει τέτοιες εμφανίσεις όπως αυτή του ημιτελικού με τη Ρεάλ, όπου αναδείχθηκε MVP.

«Το μοναδικό που δεν έχουμε δει ακόμα από εκείνον στην προπόνηση είναι να βγάλει σέντρα προς την περιοχή και... να τρέξει για να πάρει ο ίδιος τη μπάλα και να σκοράρει» είχε πει κάποτε ο Κλαούντιο Ρανιέρι λατρεύοντάς τον από το κοινό τους πέρασμα από τη Λέστερ.

Ο Πολ Πογκμπά πίσω στο 2018 και φυσικά όντας συμπαίκτης του χαφ των «μπλε» στην εθνική Γαλλίας και αντίπαλός του στην Premier League, τόνισε ότι «είναι ο άνθρωπος με τα 15 πνευμόνια»! Ίσως ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό θα μπορούσε ν' αναφέρει κάποιος για τον μικρόσωμο χαφ των «μπλε» του Λονδίνου.

Από την πλευρά του, ο Σεσκ Φάμπρεγας παρακολουθώντας τον ημιτελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης και βλέποντας τα κατορθώματα του Καντέ στο χορτάρι, έγραψε στα «social media» πως ο Γάλλος «παίζει για δυο» στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Τόμας Τούχελ πιστώνεται την τρομερή αγωνιστική αναγέννηση του ποδοσφαιριστή του, ο οποίος με τον Λάμπαρντ στον πάγκο της Τσέλσι κάπου είχε χαθεί.

Τώρα, ο Γερμανός κόουτς φροντίζει στο φινάλε των αναμετρήσεων να τρέχει στο γήπεδο να τον αγκαλιάσει και να του λέει συνεχώς να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να χαμογελάσει, αφού κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει να ντρέπεται.

«Με έχει εκπλήξει η τρομερή εργατικότητά του. Είναι απίστευτος. Είναι ένα πραγματικό δώρο για κάποιον προπονητή αυτός ο ποδοσφαιριστής. Τον αγαπάω και μπορώ να σας πω ότι είναι και ο αγαπημένος της οικογένειάς μου ήδη με όσα κάνει» έχει τονίσει ο νυν κόουτς της Τσέλσι για εκείνον.