ΛεΜπρον Τζέιμς: Ο Αλύγιστος

ΛεΜπρον Τζέιμς: Ο Αλύγιστος

Gazzetta team

Ένας θρόνος...

Μία βάση...

Τέσσερα δαχτυλίδια...

Ένα στέμμα...

Χρυσός παντού...

Κόσμος τριγύρω...

Όλοι περιμένουν, ακούγεται φασαρία και κάπου εκεί... Σιωπή.

Ο «Βασιλιάς» μπαίνει στην αίθουσα. Φοράει ρούχα με πολλά χρώματα. Εκείνα των Λέικερς, των Χιτ, των Καβαλίερς, όλα μαζί μπλεγμένα σε μια φανέλα, όλα μαζί δημιουργούν τον χάρτη από τον δρόμο που έχει ακολουθήσει. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι στην αίθουσα. Κάθεται επιβλητικά στον θρόνο του και φοράει αργά τα 4 δαχτυλίδια του. Ο κόσμος είναι εκεί και τον χειροκροτάει, αλλά δεν είναι όσος θα ήθελε. Και τα δαχτυλίδια...

Τα μετρά. Είναι τέσσερα, είναι όνειρο για άλλους, λίγα για εκείνον. Θέλει παραπάνω. Δεν έχει φτάσει εκεί που θέλει. Δεν έχουν υποκλιθεί όλοι. Σκέφτεται. Τα όνειρα του δεν έχουν ταβάνι. Βγάζει τα δαχτυλίδια, τα αφήνει δίπλα του και σηκώνεται. Φοράει την φανέλα των Λέικερς και ετοιμάζεται να βγει στο παρκέ. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι εδώ, έχει την μπάλα στα χέρια του και τα όνειρα του δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Δεν θα σταματήσει μέχρι να πετύχει, τα υπόλοιπα όλα δεν τον αφορούν.

Τα ταξίδι είναι δικό του και αν δεν το ολοκληρώσει όπως το έχει φανταστεί, δεν πρόκειται να σταματήσει...

Cover Photo credits: Μάνος Περδικάκης

Επιμέλεια: Αντωνία Σπανού

image

«Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους»

Με την πίεση όλου του κόσμου μαζεμένη στις πλάτες του, το 2003 ο ΛεΜπρον Τζέιμς έκανε ντεμπούτο στο ΝΒΑ σε ηλικία 19 ετών. Ο νεαρός από το Άκρον, με τα δύσκολα παιδικά χρόνια από την πρώτη στιγμή, ονομάστηκε ο «Εκλεκτός» και δεν απαρνήθηκε ποτέ αυτόν τον τίτλο. Αντίθετα τον έθρεψε. Δεν δίστασε, δεν έκανε πίσω, αντίθετα όταν είδε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν σύμφωνα με το... σχέδιο του, με θάρρος τα άλλαξε.

«To φθινόπωρο… είναι πολύ σκληρό αυτό… το φθινόπωρο θα μετακομίσω με το “ταλέντο” μου στη Νότια Ακτή και στους Miami Heat. Νιώθω πως πρέπει να δώσω στον εαυτό μου τις καλύτερες ευκαιρίες να κερδίζω για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην κανονική σεζόν ή τρία και πέντε παιχνίδια στη σειρά. Θέλω να μπορώ να κερδίζω πρωταθλήματα. Εκεί νιώθω πως θα μπορώ να το καταφέρω».

Οι Καβαλίερς συναισθηματικά ήταν τα πάντα για εκείνον, αλλά πρακτικά έμπαιναν εμπόδιο στους στόχους του και αυτό δεν γινόταν να το ανεχθεί. Πήρε μια απόφαση μόνο για εκείνον και την κληρονομιά του και καλά έκανε. Κρίθηκε, αλλά τα επτά χρόνια για εκείνον ήταν πολλά. Ήξερε ότι θα ακούσει πολλά, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Μπροστά στα όνειρα του, όλα τα υπόλοιπα έμοιαζαν δευτερεύοντα. Αυτό τον κινούσε πάντα. Αυτό ήταν το κίνητρο του και πλέον έχει αποδειχθεί. Έπρεπε να μπορεί να ονειρεύεται και φυσικά τα όνειρα του δεν είχαν ουρανό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι περισσότεροι κατάλαβαν με τι είχαν να κάνουν.

Οι Χιτ τον περίμεναν, τον υποδέχτηκαν και τον έκαναν νικητή. Αυτό χρειάζονταν, αυτό έκανε.

«Νιώθω πως πρέπει να δώσω στον εαυτό μου τις καλύτερες ευκαιρίες να κερδίζω για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην κανονική σεζόν ή τρία και πέντε παιχνίδια στη σειρά. Θέλω να μπορώ να κερδίζω πρωταθλήματα. Εκεί νιώθω πως θα μπορώ να το καταφέρω», είχε πει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς.

image

Τίποτα δεν σου δίνεται, όλα κερδίζονται

Το 2012 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα όπως και το βραβείο του MVP των τελικών. Το 2013 πήρε το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο. Κάπου εκεί, αφού πήρε αυτά που ήθελε, αποφάσισε την μεγάλη του επιστροφή. Οι Χιτ ήταν η ομάδα που ξεκίνησε να κάνει τα όνειρα του ΛεΜπρον πραγματικότητα. Άφησε πίσω του όσα άκουσε, έμαθε στην καριέρα του να απομονώνει και στο Μαϊάμι βρήκε όσα ήθελε. Μια ομάδα που θα τον βοηθήσει να πάρει τίτλους και η κληρονομιά του να πάρει σχήμα και μέγεθος.

Τα δύο πρώτα πρωταθλήματα ήταν γεγονός. Ο ΛεΜπρον έφτασε στην κορυφή και άρχισε να μπαίνει σε μια κουβέντα και αυτό ήταν που αποζητούσε. Ήθελε να είναι εκεί, στην κουβέντα για τους καλύτερους. Ποτέ δεν το έκρυψε, ποτέ δεν κρύφτηκε. Πάντως, έδειξε ότι και το συναίσθημα μετράει και όταν ένιωσε έτοιμος επέστρεψε στους Καβαλίερς, για να γράψει και εκεί ιστορία.

Ακόμα ένας τίτλος, ακόμα μια επική στιγμή στην καριέρα του, με εκείνον να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Τρία πρωταθλήματα, τρία δαχτυλίδια ήταν στα χέρια του, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, αλλά όχι για τον ΛεΜπρον. Έκανε το χρέος του, έδωσε όσα περισσότερα μπορούσε σε μια πόλη και μια ομάδα που τελικά τον αγάπησε και πάλι, αλλά δεν έμεινε εκεί να απολαύσει και άλλες σεζόν, με μπόλικο θαυμασμό.

Η πρόκληση ήταν ακόμα μπροστά του. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να το φανταστεί κάποιος. Αλλά όχι ο ΛεΜπρον. Κάποιος άλλος δυσκολεύεται. Εκείνος δεν δυσκολεύεται καθόλου. Οι Λέικερς ήταν εκεί να τον περιμένουν, να τους βγάλει από την μετά Κόμπι εποχή και εκείνος με απόλυτη πίστη στον εαυτό του και όντας στα 34 αποφάσισε να δείξει τα υλικά που είναι φτιαγμένος, για ακόμα μια φορά.

image

Τον αμφισβήτησαν, αλλά έκαναν λάθος

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς πήρε την απόφαση να πάει στους Λέικερς και για ακόμα μια φορά στην καριέρα άκουσε πολύ σκληρή κριτική. Οι Λέικερς βρισκόντουσαν σε μια κρίση 10 ετών, η μετά Κόμπι εποχή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ενώ και ο ΛεΜπρον έπρεπε για ακόμα μια φορά να αποδείξει ότι... δεν είναι ελέφαντας. Η ηλικία του, η κληρονομιά του, η αξία του, όλα αμφισβητήθηκαν.

ΟΛΑ.

Αλλά έπρεπε μετά από τόσα χρόνια κάποιοι να είχαν μάθει καλύτερα. Η πρώτη σεζόν του ΛεΜπρον ήταν καταστροφική. Οι Λέικερς δεν τα πήγαν καλά και εκείνος τραυματίστηκε σοβαρά. Πάρα πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν. Η κριτική έπεσε πάνω του, με την ίδια σφοδρότητα που θα έπεφτε αν δεν είχε κατακτήσει τίποτα στην καριέρα του. Αλλά ο ΛεΜπρον δεν είναι τυχαίος παίκτης και χαρακτήρας και το έχει αποδείξει.

Η αμφισβήτηση προς την αξία και το πρόσωπο του, όλα αυτά τα χρόνια, έχει μια απάντηση και αυτή είναι μέσα στο παρκέ. Η σεζόν πέρασε και ήταν υπερβολικά δύσκολη για όλους. Πολλοί μίλησαν, οι περισσότεροι αποφάσισαν ότι είχαν κάτι να πουν και σχεδόν όλα σχετίζονταν με το τέλος του μύθου του Τζέιμς. Μια κακή σεζόν, μια δύσκολη σεζόν και για ακόμα μια φορά ο ΛεΜπρον δέχτηκε όση αμφισβήτηση μπορούσε να χωρέσει.

Ο ΛεΜπρον απάντησε, αλλά όχι όπως θα νόμιζαν πολλοί. Απάντησε όπως μόνο εκείνος ήξερε...

image

«Θέλω τον γαμ...ο σεβασμό»!

Τέσσερα πρωταθλήματα ΝΒΑ, τέσσερα NBA Finals MVP, τέσσερα MVP, 16 συμμετοχές σε All-Star Game, 13 παρουσίες στην All-NBA First Team και συνεχίζει... Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο για πολλούς κορυφαίος εν ενεργεία μπασκετμπολίστας στον πλανήτη οδήγησε τους Λέικερς μέχρι το πρωτάθλημα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

«Θέλω τον γαμ...ο σεβασμό που μου αξίζει». Αυτή ήταν η δήλωση του. Η αλήθεια είναι ότι δεν του δίνεται εύκολα. Και δεν μπορεί να ξεπεράσει εύκολα όσα ακούει. Η πορεία του με τους Λέικερς... βασιλική. Πήρε στο πλευρό του τον Άντονι Ντέιβις και έκανε ό,τι χρειαζόταν για να φτάσει μέχρι το τέλος. Η σεζόν δεν ήταν εύκολη. Σταμάτησε, ξεκίνησε σε «φούσκα», αλλά οι αντοχές του ΛεΜπρον είναι απίστευτες.

Άφησε την οικογένεια του και πήγε στο Ορλάντο για να γράψει ιστορία. Αυτό είχε μόνο στο νου του. μέχρι το τέλος δεν έκανε πίσω ούτε ένα βήμα. Μόνο μπροστά. Στα 35 του έπαιζε συνεχόμενα, κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο, για να πάρει τον τίτλο που ήθελε. Και τα κατάφερε. Στο τέλος της ημέρας ήταν πρωταθλητής και GOAT;

Αυτή η σκέψη υπάρχει στο μυαλό του. Τον ορίζει. Θέλει τους τίτλους, που θα τον φέρουν στα ίσα δίπλα στον Τζόρνταν. Θέλει το όνομα του δίπλα ή πάνω από τον Τζόρνταν και όχι από κάτω. Αν η λύση για να γίνει αυτό είναι οι τίτλοι, αυτό θα κάνει. Ο περσινός τίτλος των Λέικερς είναι ξεχωριστός από κάθε άποψη. Ο θάνατος του Κόμπι έφερε σύννεφα πάνω από το Λος Άντζελες και είναι ακόμα εκεί.

Ο ΛεΜπρον παλεύει με πάρα πολλά. Μοιάζει άτρωτος αλλά δεν είναι. Οι πληγές στο σώμα του και την ψυχή του είναι πάρα πολλές. Αλλά είναι εκεί και πολεμάει και αυτό δεν μπορεί να του το πάρει κανείς. Κερδίζει επιτακτικά, απόλυτα και αυτό τον βάζει σε μια θέση μόνο του. Δεν κερδίζει συμβατικά. Δεν κρύβεται. Βγαίνει μπροστά, φθείρεται και μάχεται και στο τέλος απαιτεί.

Ο ΛεΜπρον θέλει η κληρονομιά του να είναι αντίστοιχη του Τζόρνταν και αυτό είναι γνωστό. Ο τρόπος που το κάνει όμως, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Σκληρά, απόλυτα, όπως έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, με τα μίντια να τον... γδέρνουν σε κάθε ευκαιρία και εκείνον να αντιστέκεται. Στην αρχή της περσινής σεζόν, κανείς δεν έδινε ούτε μια πιθανότητα να πάρουν οι Λέικερς το πρωτάθλημα.

Έκαναν λάθος και ο «Βασιλιάς» το απέδειξε.

image

«Η κούραση είναι στο μυαλό, δεν κουράζομαι»

«Δεν μου λέει τίποτα η κούραση. Η κούραση είναι μόνο στο μυαλό. Αν λες στον εαυτό σου πως είσαι κουρασμένος, τότε θα είσαι. Εγώ δεν κουράζομαι ποτέ».

O ΛεΜπρον Τζέιμς είναι 36 χρονών και παίζει για την 18η σεζόν της καριέρας του στο ΝΒΑ. Παντού στην λίγκα ακούς γκρίνια για τα ταξίδια και την κούραση από παίκτες πολύ μικρότερους του, αυτά που κάνει φέτος, έχουν μόνο μια απάντηση.

Αν δεν κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, δεν πρόκειται να σταματήσει. Στα τελευταία τρία παιχνίδια έχει παίξει σε όλα παράταση, στο ένα διπλή και απλά είναι εκεί και αγωνίζεται όντας καλύτερος σε όλα τα νούμερα του, σε σχέση με τις σεζόν που ήταν MVP ή κέρδισε πρωτάθλημα. Έχει σε 4 παρατάσεις, 28,7 πόντους, 10 ασίστ και 8,3 ριμπάουντ. Είναι καλύτερος σε πόντους, ασίστ, ριμπάουντ και έχει λιγότερα λάθη, ενώ σουτάρει με καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο, από την τελευταία σεζόν, που έγινε πρωταθλητής.

Ο χρόνος ξεκούρασης που είχε ήταν ελάχιστος, αλλά μικρή σημασία έχει. Τον αγαπάς ή τον μισείς δεν γίνεται να μην υποκλιθείς στο μεγαλείο του. Η κάμερα τον έπιασε να σηκώνει βάρη, τρεις ώρες πριν το χθεσινό παιχνίδι και τα λόγια έχουν αρχίσει να χάνουν την αξία τους. Κοιτάς τους αριθμούς, κοιτάς τα παιχνίδια του και τα λόγια μοιάζουν λίγο φτωχά. Είναι πλέον ξεκάθαρο.

Ο ΛεΜπρον δεν πρόκειται να σταματήσει, μέχρι να είναι σίγουρος ότι αναγκάζονται να τον παραδεχτούν ακόμα και όσοι τον «μισούν».

Αυτός είναι ο λόγος που τα κάνει όλα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Χρειάζεται αποδείξεις στα χέρια του. Χρειάζεται τίτλους, για να πείσει όσους δεν θέλουν να παραδεχτούν όσα βλέπουν στο παρκέ.

Ο ΛεΜπρον φτιάχνει την κληρονομιά του με τα ίδια του τα χέρια και αυτό είναι κάτι που δεν χωρά αμφισβήτηση. Το πως παλεύει είναι μάθημα και είναι αποφασισμένος το βιβλίο της καριέρας του να γραφτεί από εκείνον, μέχρι να είναι σίγουρος ότι η τελειά, θα κλείσει την περιγραφή όπως ακριβώς θέλει.