Φιλ Φόντεν: Το νέο project του Πεπ στα καλύτερά του

Φιλ Φόντεν: Το νέο project του Πεπ στα καλύτερά του

Gazzetta team

Σε τόσο νεαρή ηλικία κι όμως η εικόνα του απέναντι στη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» ήταν τέτοια τρομερής ποδοσφαιρικής ωριμότητας.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Σε απόλυτο έλεγχο ακόμα κι αν βρισκόταν κοντά στο χώρο του κέντρου αλλάζοντας με τον Στέρλινγκ τους ρόλους τους, με ψυχραιμία και ορθολογική σκέψη όταν κρατούσε τη μπάλα ή έπρεπε να την πετάξει αμέσως για να βρει συμπαίκτη του, με απόλυτη έλλειψη φόβου ακόμα κι όταν είχε πάνω του διπλό μαρκάρισμα

.

Ο Φιλ Φόντεν είναι παίκτης που προκαλεί υπερηφάνεια στον Πεπ Γκουαρδιόλα για τον τρόπο με τον οποίο τον έχει διαχειριστεί, γνωρίζοντας πολύ καλά πλέον γιατί τον είχε βάλει σε διαδικασία αναμονής για τις μεγάλες ευκαιρίες τις προηγούμενες σεζόν και τώρα ο μικρός το αντιλαμβάνεται στον απόλυτο βαθμό.

Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

image

Αφεντικό στο «Άνφιλντ»

Δυο ασίστ κι ένα γκολ σε ένα ημίχρονο. Σε ματς τέτοιου επιπέδου, τόσο μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια που θέλει να αισθάνεται η Μάντσεστερ Σίτι για τη συνέχιση της πορείας της μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου ώστε να επιστρέψει στην κορυφή μετά το 2019, ο Φιλ Φόντεν ήταν... αφεντικό στον αγωνιστικό χώρο του «Άνφιλντ».

Όπως αναφέρουν με μια τους φράση και οι Βρετανοί δημοσιογράφοι για να περιγράψουν κατάλληλα την εμφάνιση που πραγματοποίησε ο νεαρός επιθετικός, «a player coming of age on the big stage». Αυτή η μεγάλη σκηνή δεν τον τρόμαξε και ο Φόντεν ήταν χάρμα οφθαλμών με τις ενέργειές του, που έκαναν τη Λίβερπουλ να μην βρίσκει τον τρόπο να τον σταματήσει.

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στην Premier League. |21+

Είτε οπισθοχωρούσε για να μοιράσει τη μπάλα στον Γκουντογκάν και να βοηθήσει και τις πτέρυγες όπου θα ανοίγονταν κυρίως οι Μπερνάρντο Σίλβα και Μαχρέζ και ίσως κάποιες φορές και ο Στέρλινγκ, είτε παίρνοντας εκείνος χώρους για να τρέξει από τα πλάγια, ο Άγγλος επιθετικός έδειξε πως είχε... σεληνιαστεί το βράδυ της Κυριακής.

«Τους πιέσαμε και επιδιώξαμε τα λάθη που έκανε ο αντίπαλος. Είναι κάτι που δουλεύουμε στις προπονήσεις με το pressing αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο και στο κομμάτι της εκρηκτικότητάς μας στο ξεκίνημα των αναμετρήσεων. Τώρα κάναμε πολύ δυνατό δεύτερο ημίχρονο αλλά θα πρέπει να ξεκινάμε το ίδιο δυνατά στα ματς» είπε ο Φόντεν μετά τη λήξη του ματς στο «Άνφιλντ».

Εκεί η Σίτι, φυσικά χάρη και σ' εκείνον, πήρε το πρώτο της θετικό αποτέλεσμα έπειτα από το 2003 και 19 επισκέψεις κατά τις οποίες σε όλες τις διοργανώσεις οι «γαλάζιοι» του Μάντσεστερ αποτύγχαναν να επιβληθούν. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής που έλαμψε, ίσως κλέβοντας και δόξα από τον Ιλκάι Γκουντογκάν παρά τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Γερμανός χάνοντας και το πέναλτι στο πρώτο μέρος – σε... επανάληψη των άτυχων στιγμών των Ντε Μπρόινε και Μαχρέζ από 2018 και το 2020 – έχει πλέον συμμετοχή σε 9 γκολ (6 δικά του και τρεις ασίστ) στα 10 πιο πρόσφατα που έχει ξεκινήσει βασικός στην Premier League.

image

Τον εξιτάρει το Big-6

Με τις εμφανίσεις του απέναντι στις... μεγάλες δυνάμεις της Premier League, ο 20χρονος – η ηλικία τονίζεται συνεχώς γιατί αποκτά άλλη βαρύτητα η ... δυσαναλογία με τον απίστευτα ώριμο τρόπο που αγωνίζεται – έχει καταφέρει να κάνει εντυπωσιακά πράγματα.

Οι αριθμοί του είναι τέτοιοι που αναφέρουν ότι έχει συμμετοχή σε 17 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις για την Μάντσεστερ Σίτι σε σύνολο 12 αγώνων με το Big-6 του κορυφαίου πρωταθλήματος.

Απέναντι στη Λίβερπουλ, την οποία... «εκτέλεσε» και ο ίδιος γράφοντας το τελικό 4-1 με τρομερό αριστερό σουτ που έφυγε πάνω από τα χέρια του κακού Άλισον στην εστία, ο Φόντεν έχει 3 δικά του τέρματα και 3 ασίστ (τις 2 στο ματς της Κυριακής).

Με την Άρσεναλ έχει σκοράρει 2 φορές και έχει δώσει ισάριθμα γκολ σε συμπαίκτες του, ενώ ακριβώς τα ίδια νούμερα έχει και απέναντι στην Τότεναμ.

Ένα γκολ και 2 ασίστ μετράει σε ματς με την Τσέλσι, ενώ, με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει καταφέρει να χριστεί ακόμα σκόρερ, όμως, έχει ετοιμάσει ένα γκολ για τους «πολίτες». Φυσικά τα γκολ σε ντέρμπι με τους «κόκκινους διαβόλους» θα είναι ένας μεγάλος στόχος που παραμένει ανεκπλήρωτος...

image

Το μεγάλο λάθος που του... έβαλε ξανά μυαλό

Τον Σεπτέμβρη του 2020, εν μέσω κορονοϊού και ανάγκης απ' όλους να προσέχουν... μέχρι και τον ίσκιο τους, ειδικά στις ποδοσφαιρικές ομάδες ώστε να συνεχιστεί η δράση με την απαραίτητη προσοχή και με πολύ ισχυρά μέτρα, έγινε το... turning point για τον Φιλ Φόντεν. Η ηλικία και μια μικρή στιγμή απειθαρχίας και ανεμελιάς, τον έβαλαν στο στόχαστρο για πολύ άσχημο λόγο.

Μαζί με τον Γκρίνγουντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσαν υπάλληλο του ξενοδοχείου στο οποίο είχε καταλύσει η εθνική Αγγλίας στο Ρέικιαβικ για το ματς με την Ισλανδία, ώστε να επιτρέψει σε κορίτσια να μπουν εκεί και να τους συναντήσουν. Κι αυτό, αμέσως μετά το ντεμπούτο τους με το τμήμα ανδρών των «τριών λιονταριών».

Ασφαλώς αμφότεροι οι θύτες της ανοησίας απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις τάξεις της εθνικής ομάδας της πατρίδας τους, αναγνώρισαν αμέσως το μεγάλο τους λάθος, όμως, έπρεπε με τις εμφανίσεις τους μέσα στο γήπεδο να φροντίσουν ώστε αυτό να μείνει ως μια πολύ κακή ανάμνηση και να την σβήσουν. Κι όμως, τους βοήθησε πολύ και τους δυο ώστε να... πήξει λίγο περισσότερο το μυαλό τους. Και ο Γκρίνγουντ κάνει πλέον εκπληκτικά πράγματα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι εκ των πιο αξιόπιστων λύσεων που έχει ο Σόλσκιερ, ενώ, ο Φόντεν άμεσα είχε καταφέρει ν' αντιστρέψει το κλίμα.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έναν μήνα μετά το περιστατικό έκανε λόγο για παιδί με απίστευτη ωριμότητα και διαχείριση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρέθηκε, χαρακτηρίζοντάς τον ηγετική φυσιογνωμία στο εσωτερικό της Σίτι!

Μερικούς μήνες μετά, ο Φιλ Φόντεν έχει αποδείξει σε όλους ότι αξίζει ν' ασχολούνται μαζί του για όσα κάνει στον αγωνιστικό χώρο και προσφέρει στη Σίτι, αφήνοντας την ντροπιαστική ιστορία στα συρτάρια. Εκείνος, όμως, θα ξέρει πως ένα μεγάλο λάθος, θα έχει να το θυμάται για τη στιγμή που κατάλαβε πλέον πάρα πολλά...

image

Οι φωτογραφίες που θα του δίνουν κίνητρο

Λίγη ώρα μετά το ντέρμπι με τη Λίβερπουλ και το επιβλητικό πέρασμα της Μάντσεστερ Σίτι από το «Άνφιλντ» για να δείξει το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα πως φέτος πολύ δύσκολα θα βρεθεί ομάδα για να την σταματήσει στην πορεία προς τον τίτλο, ο Φιλ Φόντεν έδειξε ότι δεν ξεχνάει. Δεν θα βγάλει από το μυαλό του τη διαδρομή, τις σκέψεις που έκανε όντας πιτσιρίκι και παρακολουθώντας τους αστέρες του παρελθόντος στην Σίτι, να σκοράρουν και να πανηγυρίζουν τίτλους.

Τις ημέρες των αγώνων που εκείνος ήταν ball-boy και με πεισμωμένο ύφος και αποφασισμένο βλέμμα σκεφτόταν ότι κάποια μέρα θα είναι εκείνος ο πρωταγωνιστής στο γήπεδο και θα πετυχαίνει μεγάλα γκολ για την αγαπημένη του ομάδα οδηγώντας τη σε σημαντικά αποτελέσματα και σε κατάκτηση τίτλων. Και κάπως έτσι ερμηνεύεται η ανάρτηση που έκανε μετά τον θρίαμβο στο «Άνφιλντ»...

«Πως ξεκίνησε... Πως συνεχίζεται» έγραψε ο Φόντεν και έβαλε δυο φωτογραφίες. Η δεύτερη, όπως θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί κανείς, είναι η στιγμή του γκολ που πέτυχε κόντρα στους Πρωταθλητές Αγγλίας με το πολύ δυνατό σουτ με το αριστερό που δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Άλισον. Η πρώτη φωτογραφία, το ξεκίνημα, ήταν πριν από χρόνια, όταν ως παιδάκι για τις μπάλες έβλεπε τον Στέφαν Γιόβετιτς να έχει σκοράρει και να πανηγυρίζει σε γεμάτο Etihad.

Από τότε ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να πετύχει και όπως φαίνεται, βρίσκεται στον πιο σωστό δρόμο. Κι ακόμα είναι 20 ετών...

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+