Φεντερίκο Κιέζα: Από ακατέργαστο διαμάντι σε λαμπερό κόσμημα

Φεντερίκο Κιέζα: Από ακατέργαστο διαμάντι σε λαμπερό κόσμημα

Gazzetta team

«Ο Άγγλος της Φλωρεντίας», έγραφε τον Νοέμβριο το 2015 στον τίτλο της η Gazzetta dello Sport, για τον Φεντερίκο Κιέζα, ορμώμενη από το γεγονός ότι φοίτησε σε διεθνές σχολείο. Ο Φεντερίκο μιλάει άπταιστα αγγλικά, ξέρει γαλλικά, έμαθε μέσω της ανατομίας το πόσο σημαντικό είναι το σώμα του και η σκληρή δουλειά για να πετύχει σε υψηλό επίπεδο.

Είδωλο για μια ολόκληρη πόλη

Έλλειψη από ηγέτες και είδωλα δεν είχαν ποτέ στην Φλωρεντία, όπως και η αναζήτηση ανθρώπων που θα μπορούσαν οι πολίτες της πόλης να ταυτιστούν μαζί τους. Ειδικά στο αθλητικό κομμάτι όπου η ιδιαιτερότητα της ομάδας, της Φιορεντίνα, δεν της επέτρεπε να κατακτά πολλούς τίτλους, είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκουν το αποκούμπι τους σε ποδοσφαιριστές. Από τον οραματιστή της ομάδας, Λουίτζι Ριντόλφι, ευγενής της Τοσκάνης, έως τους Μπατιστούτα και Κιέζα σχεδόν όλοι αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Η ανάγκη ταύτισης της πόλης με ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν Bandiera όχι μόνο της Φιορεντίνα, αλλά και ολόκληρης της Φλωρεντίας πολλές φορές λειτουργούσε αποπνικτικά για τον κάθε παίκτη. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιον που έχει βγει από τα σπλάχνα της ομάδας Και για τον Κιέζα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Με έναν σύλλογο βυθισμένο στην μετριότητα και στην εσωστρέφεια που δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές ένδοξες μέρες, ο Φεντερίκο Κιέζα θα μπορούσε να αποτελέσει αποδιοπομπαίος τράγος. Ειδικά για κάποιον που από τα δέκα του φορούσε τα βιολετί.

Εκεί τον ανέλαβε ο άλλοτε τεχνικός της Σπαλ, Λεονάρντο Σεμπλίτσι, όπου για τρία χρόνια επεξεργαζόταν αυτό το ατόφιο διαμάντι. «Ο Φεντερίκο είναι μόνο στο ξεκίνημα του τι θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική καριέρα. Έχει τρομερή τεχνική κατάρτιση, αλλά το σημαντικότερο ένα καταπληκτικό χαρακτήρα. Είναι μόλις 20 ετών και έχει πλέον μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα», δήλωνε όταν πια οι δυο τους βρέθηκαν αντίπαλοι σε ένα ματς Φιορεντίνα - Σπαλ.



Και η επιβράβευση ήρθε τον Αύγουστο του 2016 από τον Πάουλο Σόουζα όταν στο πρώτο ματς της σεζόν του έδωσε θέση βασικού στην έδρα της Γιουβέντους.

«Δεν ήταν εύκολο για τον ίδιο η μετάβαση από ένας ματς με την Primavera στο Juventus Arena», ανέφερε ο πατήρ Κιέζα. Παρά το γεγονός ότι τα πήγε καλά στο ντεμπούτο του ο Σόουζα τον άφησε στο περιθώριο εμπιστευόμενος πιο έμπειρους παίκτες. Όλα αυτά μέχρι το ματς ξανά με την Γιουβέντους στην Φλωρεντία. Με τον Κιέζα να βγάζει μάτια οι «βιόλα» επικρατούν με 2-1. «Μετά την πρεμιέρα έσβησαν τα φώτα. Έπαιξε λίγο αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Δούλεψε ακόμα περισσότερο και ανάγκασε τον Σόουζα να του δώσει νέα ευκαιρία. Και κόντρα στην Γιουβέντους ήταν ο κορυφαίος. Μέσα σε έξι μήνες έβλεπα έναν άλλον παίκτη», πρόσθετε γεμάτος περηφάνια ο Ενρίκο στην Gazzetta dello Sport.

image

Περνώντας τον Ρουβίκωνα

Από εκείνη την στιγμή ο νεαρός Φέντε είχε μπει στην λίστα των «μπιανκονέρι». Και όταν η Γιουβέντους βάζει κάτι στο μάτι συνήθως το κάνει δικό της. Οι φήμες για τον Κιέζα κάθε καλοκαίρι φούντωναν, και δεν σταμάτησαν ούτε όταν η Φιορεντίνα του ανανέωσε το συμβόλαιο.

Οι «μπιανκονέρι» είχαν αποφασίσει να τον φέρουν στο Τορίνο. Και μπορεί το καλοκαίρι του 2019 δεν έγινε δυνατό, αφού ο Ρόκο Κομίσο μόλις είχε αγοράσει τους «βιόλα» και δεν θα μπορούσε να κάνει αυτογκόλ με την πώληση του μεγάλου αστεριού στην αιώνιο εχθρό.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως είχε έρθει το περασμένο καλοκαίρι ή καλύτερα φθινόπωρο αφού λόγω του Covid-19 η μεταγραφική περίοδος άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου στο Grand Hotel στο Ρίμινι.

Εκεί όπου έκανε πάντα κράτηση ο θρυλικός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι όταν επέστρεφε στο σπίτι του θέλοντας να ξεφύγει από τα λαμπερά φώτα της Ρώμης.

Στους κήπους του ξενοδοχείου, διοργανώθηκε μια έκθεση με τίτλο Masterstrokes με θέμα τις σπουδαιότερες μεταγραφές τα τελευταία 60 χρόνια στην Ιταλία. Εκεί θα ξεκινούσαν και οι πρώτες επαφές μεταξύ Γιουβέντους και Φιορεντίνα για την μετακόμιση του Φέντε στο Τορίνο.

Τελικά έστω και μετά από πολλά επεισόδια κι ένα μήνα μετά, την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ο Κιέζα αφήνει την Τοσκάνη και την Φλωρεντία για την Γιουβέντους με το συνολικό κόστος της μεταγραφής να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η Γιουβέντους τον ήθελε πολύ, ο Πίρλο ακόμα περισσότερο και για τους «μπιανκονέρι» δεν ήταν μια μεταγραφή όπως οι άλλες.

Για να τον κάνουν δικό τους έπρεπε να ελαφρύνουν το μπάτζετ τους, και το γεγονός ότι κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να στείλουν σε Μπάγερν Μονάχου και Λιόν τους Ντάγκλας Κόστα και Ντε Σίλιο έδειχνε ξεκάθαρα πόσο μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή αυτή.

image

Η ώρα της αλήθειας

Μια κόκκινη κάρτα, μια ασίστ, κι ένα παραλίγο γκολ στα δύο πρώτα ματς και κάποιοι θεώρησαν ότι ο Κιέζα θα έχει την τύχη του Μπερναρντέσκι, ενός άλλου Φέντε που έκανε την ίδια διαδρομή από την Τοσκάνη στο Πιεμόντε. Άλλοι είπαν ότι θα αποτελέσει την ιταλική εκδοχή του Κουαδράδο: Σημαντικές στιγμές προσφοράς, αλλά κι εγκληματικές αποφάσεις κατά την διάρκεια του αγώνα που μπορούν να κρεμάσουν την ομάδα.

Βέβαια, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα και Αντρέα Ανιέλι, δεν μπορείς να βγάλεις άμεσα συμπεράσματα για μια μεταγραφή, ειδικά όταν αυτή πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου. Στην Γιουβέντους, παρά το ανεμικό του ξεκίνημα τον πίστευαν, ειδικά ο Πίρλο.

«Ζητάω πολλά από τον Κιεζα. Τα κάνει καλά μέχρι στιγμής. Δεν είναι εύκολο για κάποιον να έρχεται από την Φιορεντίνα στην Γιουβέντους και να έχεις αμέσως την ίδια επίδραση. Είναι άλλες και διαφορετικές οι απαιτήσεις εδώ. Του πήρε χρόνο για να προσαρμοστεί, αλλά τώρα αρχίζει και δείχνει την αξία του, και μην ξεχνάτε τι βάρος είχε στους ώμους του όταν ήρθε στο J Medical για όλα όσα είχαν ακουστεί για την μεταγραφή του».

Και πράγματι ο Κιέζα μετά το πρώτο διάστημα προσαρμογής άρχισε να δείχνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που τον είχαν ως έναν από τους καλύτερους στην θέση του. Ο ίδιος ξέρει καλά ότι στους πρωταθλητές Ιταλίας χρειάζεται θα πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω. Σε μια ομάδα που η μεσοεπιθετική της γραμμή δεν είναι και από τις γρήγορες (Ντιμπάλα, Μοράτα και Μπερναρντέσκι δεν διακρίνονται για την ταχύτητά τους), ενώ και ο Ρονάλντο κάθε σεζόν προσθέτει άλλο ένα χρόνο στην πλάτη του.


Και η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί σκληρά. Σε κάθε ματς μπαίνει με θυμό, με πάθος κι ένταση. Η stamina του στο FIFA θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 95, γιατί ακόμη και στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα συνεχίζει να πιέζει και να τρέχει με την ίδια ένταση. Το πιο σημαντικό όμως, η κίνηση χωρίς την μπάλα και το πως εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους.

Το πρόβλημά του, αυτό που τον κατηγορούσαν και στην Φιορεντίνα είναι οι λάθος αποφάσεις στο επιθετικό τρίτο. Είτε με την υπερβολική χρήση ντρίμπλας, είτε με μια λάθος πάσα που κατέστρεφε μια άκρως υποσχόμενη επίθεση, είτε η προσπάθεια να περάσει όλη την άμυνα δημιουργούσε την αίσθηση πως δεν θα μπορούσε τακτικά να μπει σε καλούπι.

Και αυτό ήταν το στοίχημα του Πίρλο. Το πως θα καταφέρει να τιθασεύσει την αναρχία του Κιέζα αναδεικνύοντας τα στοιχεία του μέσα από το σύστημα της ομάδας. Και το ματς με την Μίλαν έδειξε το πως μπορείς να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό του. Με τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Ντιμπάλα να ανοίγουν χώρους ο Κιέζα θα μεγαλουργήσει.

Και η εμφάνισή του κόντρα στην αήττητη Μίλαν μέσα στο Σαν Σίρο απέναντι σε έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο ήταν ένα πρώτο δείγμα.

bwin - Συνδύασε πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα με το Build A Bet. |21+