Οι δέκα κορυφαίοι στην ιστορία της Euroleague (pics)

Οι δέκα κορυφαίοι στην ιστορία της Euroleague (pics)

Gazzetta team

Η ιδέα είχε πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι, αλλά λόγω της πρώτης καραντίνας και του χρόνου που χάθηκε, υλοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Τότε που το gazzetta.gr και το Sustenium Plus αποφάσισαν να ξεκινήσουν από κοινού ένα «ταξίδι» στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, από το 1988 μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτής της «διαδρομής» στον χρόνο, μοιράσαμε την παραπάνω περίοδο σε τρία μέρη (1988-2000, 2000-2010 και 2010-2020) και ζητήσαμε από τους αναγνώστες να επιλέξουν τους κορυφαίους παίκτες σε κάθε θέση, τόσο για κάθε διαφορετική δεκαετία όσο και για τα 32 αυτά χρόνια συνολικά (σε μια τέταρτη τελική ψηφοφορία) στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το οποίο αργότερα ονομάστηκε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και από το 2000 λέγεται Euroleague.

Γνωρίζαμε από την αρχή πως η διαδικασία της επιλογής ήταν πολύ δύσκολη, αφού είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως το κατά πόσο μπορούν να συγκριθούν οι παίκτες που μεσουράνησαν στη δεκαετία του 80' και του 90' με εκείνους που έβαλαν την μπασκετική τους σφραγίδα στον 21ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και οι γνώμες των ειδικών (Αντώνη Καλκαβούρα, Κωνσταντίνου Μελάγιες και Νίκου Παπαδογιάννη), όπως παρουσιάστηκαν στα videos πριν από κάθε ψηφοφορία, διέφεραν σε αρκετά σημεία.

Παρά, όμως, τις όποιες διαφωνίες και κόντρες, δημοσιογράφοι, αναγνώστες και ειδικοί έκαναν τις επιλογές τους. Έτσι, έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τους κορυφαίους των κορυφαίων στην σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Αυτή είναι, λοιπόν, η κορυφαία δεκάδα σύμφωνα με τους αναγνώστες του gazzetta.gr.

Παρακάτω είναι και οι 5 παίκτες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Η κορυφαία πεντάδα όλων των εποχών της Euroleague, όπως εσείς την ψηφίσατε, έχει συνολικά 12 ευρωπαϊκά τρόπαια και 9 τίτλους MVP σε Final 4.

image

Εδώ θα δείτε τον Έλληνα και τον ξένο παίκτη που στήριξαν περισσότερο οι αναγνώστες. Δύο παίκτες, που τυχαίνει να είναι ίσως οι δύο κορυφαίοι αριστερόχειρες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

image

Δείτε τα αποτέλεσματα της κάθε ψηφοφορίας αναλυτικά εδώ.