Η αδάμαστη καρδιά του ηγέτη Σέρχιο Ράμος

Η αδάμαστη καρδιά του ηγέτη Σέρχιο Ράμος

Gazzetta team

Ο Μάρκο, μόλις πέντε ετών, φτιάχνει μια ζωγραφιά για να την κάνει δώρο στον μπαμπά του, ο οποίος λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι. Ο μικρός δεν ζωγραφίζει έναν ήλιο, ένα καράβι ή ένα σπίτι, αλλά ένα κύπελλο. Ναι, ένα κύπελλο. Γιατί αυτά αρέσουν στον μπαμπά και δεν κουράζεται ποτέ να τα σηκώνει. Το πρώτο καλοκαίρι του κορονοϊού, άλλωστε, ο Σέρχιο Ράμος σήκωσε το 26ο κύπελλο της μυθικής καριέρας του.

Ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη της «Βασίλισσας» στο Clasico επί της Μπαρτσελόνα, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι θα ακολουθούσε όταν άρχισε να κλωτσάει μια μπάλα στο άγνωστο Κάμας, μια κωμόπολη τριάντα χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Σεβίλλης. Από μικρός δεν ήθελε να κάνει τίποτε άλλο, έριξε όλο το βάρος στην μπάλα και άφησε στην άκρη τα μαθήματα, χωρίς πάντως να τα ξεχάσει τελείως. Πήρε, άλλωστε, το απολυτήριο από το σχολείο σε ηλικία 27 ετών.

Συντοπίτης του Κούρο Ρομέρο, γνωστού ως «ο Φαραώ του Κάμας», ενός εκ των μεγαλύτερων ταυρομάχων στην Ισπανία, ο Σέρχιο δεν θέλησε ποτέ να... ντριμπλάρει ταύρους, αλλά αντιπάλους. Και, μπορεί να κάνει (σπουδαία) σταδιοδρομία ως ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς που έβγαλε η χώρα, αλλά έχει ψυχή επιθετικού.

bwin – Δες την La Liga σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως με το πέναλτι που έκρινε το μεγαλύτερο ντέρμπι στον κόσμο έγινε πλέον ο κορυφαίος αμυντικός σκόρερ στην ιστορία των Clasico (μαζί με τον Ρόναλντ Κούμαν), ότι έφτασε τα εκατό γκολ με την λευκή (πολύ βαριά) φανέλα και, συν τοις άλλοις, είναι ο πρώτος αμυντικός σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων, έχοντας ξεπεράσει τον «Κάιζερ» Ντανιέλ Πασαρέλα.

Το γαλλικό περιοδικό «France Football» δεν δίστασε, μετά τη νίκη της Ρεάλ στο «Καμπ Νόου» την οποία σημάδεψε ο Ράμος, να βάλει γκάλοπ με το εξής ερώτημα: «Πρέπει να θεωρείται ο Σέρχιο Ράμος ο κορυφαίος αμυντικός της ιστορίας;». Η απάντηση του «ναι» είχε την τιμητική της, με ποσοστό πάνω από 60%.

Όχι τυχαία για έναν ποδοσφαιριστή που συνδυάζει τα συνεχή και ουσιαστικά ανεβάσματά του με έναν εντυπωσιακό δυναμισμό στα μετόπισθεν, όπου ξεκίνησε ως δεξί μπακ στην Σεβίλλη, προτού καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας για την άψογη τοποθέτησή του και την αποτελεσματικότητα στο ψηλό παιχνίδι. Ο Ράμος διαθέτει όλο το «πακέτο» και, όσο μεγαλώνει και ωριμάζει, γίνεται όλο και καλύτερος, χωρίς να αποβάλει ποτέ την απαραίτητη δόση «τρέλας» που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση και στον κορυφαίο ποδοσφαιρικό σύλλογο στον πλανήτη.

Παρ' όλα αυτά, ο 34χρονος Σέρχιο δεν έχει ανανεώσει ακόμα το συμβόλαιό του με την Ρεάλ, το οποίο λήγει το επόμενο καλοκαίρι. Ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος το 2005 και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών έδωσε 27 εκατομμύρια ευρώ στην Σεβίλλη για τον 19χρονο τότε Ράμος, ξέρει ότι πρέπει να τον κρατήσει οπωσδήποτε στην Βασίλισσα. «Ο Ράμος θα τελειώσει την καριέρα του στην Ρεάλ. Είναι κάτι παραπάνω από ένας αρχηγός» λέει ο πρόεδρος για τον Σέρχιο, ο οποίος και αυτός με την σειρά του σχεδιάζει το μέλλον του στο νέο, ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», όπου ονειρεύεται (και αξίζει) να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Πότε; Όταν θα του κάνει κέφι και δεν θα τον βαστούν πλέον τα (χαρισματικά και απίστευτα γυμνασμένα) πόδια του.

Ο Σέρχιο Ράμος είναι ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο και μεταδίδει σε όλους τον χαρακτήρα νικητή που έχει... - Ζινεντίν Ζιντάν

image

Τα προφητικά όνειρα

Στο σώμα του έχει «χτυπήσει» πάνω από τριάντα τατουάζ. Έχει, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των τεσσάρων αγοριών του (Σέρχιο τζούνιορ, Μάρκο, Αλεχάντρο και Μάξιμο Αντριάνο) και το παρατσούκλι «Rubia» (ξανθιά) με το οποίο αποκαλεί την (μελαχρινή) σύζυγό του, μοντέλο και TV persona Πιλάρ Ρούμπιο, την οποία είδε τρία διαδοχικά βράδυ στον ύπνο του (!), προτού τολμήσει να της στείλει το πρώτο μήνυμα στο WhatsApp.

«Την θεωρουσα απρόσιτη και σκέφτηκα: «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην μου απαντήσει»... αλλά ήθελα, τουλάχιστον, να το προσπαθήσω και να μην μετανιώσω που δεν τόλμησα. Το έκανα, απάντησε, γνωριστήκαμε και εκεί ξεκίνησε μια ιστορία αγάπης» λέει ο Ράμος για την γνωριμία με την γυναίκα της ζωής του. Το απόλυτο στήριγμά του, μαζί με τα παιδιά του. Η ισορροπία στην ζωή του, αυτή που του έμαθε να αγαπάει την τέχνη, εκτός από την γνωστή του αδυναμία στο... ξεχωριστό ντύσιμο. Ο μεγάλος του αδελφός Ρενέ ήταν μοντέλο και έμαθε και εκείνος από μικρός να ντύνεται στην τρίχα, να προσέχει την εικόνα του. Τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδων.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες!

Το σώμα του κοσμούν φράσεις όπως «θυμήσου να ζήσεις», «ομολογώ ότι έχω ζήσει» (ο τίτλος της βιογραφίας του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα) και η μεγαλύτερη στο δεξί πλευρό του: «Σε ευχαριστώ Θεέ για την ακατανίκητη ψυχή μου. Είμαι ο άρχοντας...». Ο άρχοντας της οπισθοφυλακής, του γηπέδου, των τίτλων, οι οποίοι δεν λείπουν από το σώμα του. Στις γάμπες του, το τρόπαιο του Champions League (τέσσερα έχει με την Ρεάλ) και αυτό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο κατέκτησε το 2010 με την Ισπανία στη Νότιο Αφρική.

«Ο Λουίς Αραγονές, χωρίς να έχω καλά καλά εμπειρία, μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ντεμπούτο στην εθνική ομάδα, μόλις έγινα 18 ετών. Γι' αυτό, θα του είμαι πάντα ευγνώμων» λέει για τον αείμνηστο «σοφό της Ορταλέθα», έναν από τους προπονητές που σημάδεψαν την καριέρα του, μαζί με τον Χοακίν Καπαρός, ο οποίος τον καθιέρωσε στην Σεβίλλη, αλλά και τους Κάρλο Αντσελότι και Ζινεντίν Ζιντάν, με τους οποίους απόλαυσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε συλλογικό επίπεδο.

«Η καριέρα μου ως ποδοσφαιριστή είναι ένα παζλ στο οποίο οφείλω τόσο σε αυτόν που πίστεψε τυφλά σε εμένα, όσο και σε αυτόν που δεν πίστεψε καθόλου. Όλοι με βοήθησαν να μεγαλώσω και να εξελιχθώ ως παίκτης και ως άνθρωπος» λέει ο Σεβιγιάνος στόπερ, ο οποίος λατρεύει να φωνάζει παρών στις δύσκολες στιγμές, αυτές που τον κάνουν να γιγαντώνεται, να ξεπερνάει τον εαυτό του.

Ο ηγέτης γεννιέται και μετά γίνεται. Λόγω του χαρακτήρα μου, ο καλύτερος Σέρχιο Ράμος βγαίνει στις δύσκολες στιγμές, όταν πρέπει να στηρίξω την ομάδα. Ακούγεται περίεργο, αλλά για εμένα το να είμαι ηγέτης είναι απόλαυση.

image

Έχει την μουσική στο αίμα του και πάντα αναλαμβάνει το... soundtrack στα αποδυτήρια της Ρεάλ και της εθνικής ομάδας.

Παίζει κιθάρα, χορεύει φλαμένκο (τι Ανδαλουσιάνος θα ήταν άλλωστε;) και, στην διάρκεια της καραντίνας, άρχισε να μαθαίνει να παίζει πιάνο. Το πρώτο τραγούδι που τον ενέπνευσε να πατήσει τα κατάλληλα ασπρόμαυρα πλήκτρα;

Το «We are the Champions» των Queen. Γεννημένος πρωταθλητής, καθοριστικός στους περισσότερους νικηφόρους τελικούς Champions League της Ρεάλ, μετέτρεψε σε συνήθεια που έγινε λατρεία την επιτυχία.

Είναι άλλωστε, πετυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων, ενώ από μικρός, εκτός από το ποδόσφαιρο, είχε ένα ακόμα μεγάλο πάθος: Τα άλογα.

Πλέον καμαρώνει για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά άλογα, με πρώτο και καλύτερο τον Γιουκατάν του Ράμος (η αξία του στην αγορά ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ), παγκόσμιος πρωταθλητής όπως και εκείνος.

Οι μεγαλύτερες αρετές του είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του. Πάντα είναι στο απόλυτο επίπεδο όταν ο αγώνας είναι σημαντικός. - Κάρλο Αντσελότι

image

Άρχοντας των πέναλτι

Πριν από λίγες ημέρες, η NASA έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη: Υπάρχει νερό στην Σελήνη. Για χρόνια, κυκλοφορούσε ανέκδοτο που ήθελε να έχει φτάσει στο φεγγάρι η μπάλα από το... πέναλτι που εκτέλεσε άουτ ο Ράμος στα ημιτελικά του Champions League με την Μπάγερν Μονάχου το 2012. «Δεν ήξερα ότι του άρεσε να τα σουτάρει πάνω από την εστία» έλεγε κοροϊδευτικά ο Μάνουελ Νόιερ για τον Ράμος, ο οποίος έχασε τα τρία από τα πρώτα οκτώ πέναλτι που εκτέλεσε.

Δύο μήνες αργότερα από εκείνο το πέναλτι, έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όλους, εκτελώντας εύστοχα και «α λα Πανένκα» ένα πέναλτι στα ημιτελικά του Euro2012 κόντρα στην Πορτογαλία, στον δρόμο για την κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού τίτλου των Φούριας Ρόχας. Από εκείνη την στιγμή, δεν κοίταξε ξανά πίσω.

Στο Clasico και απέναντι στον Νέτο, ο Ράμος έφτασε τα 25 διαδοχικά εύστοχα πέναλτι (!) Στην καριέρα του έχει από την άσπρη βούλα μια αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90% και, σε συνδυασμό με το επιβλητικό του παιχνίδι στην άμυνα, επιβεβαιώνει ότι το «4» της Ρεάλ είναι το απόλυτο αφεντικό και στις δύο περιοχές.

Η τεράστια καριέρα του, όπως όλα, θα έχει (αργά ή γρήγορα) ημερομηνία λήξεως. Τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή; Ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι θα παραμείνει στον χώρο του ποδοσφαίρου, αδιαφορώντας για τον ρόλο που θα έχει. «Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα. Μου πρόσφερε τις καλύτερες, αλλά και τις πιο σκληρές στιγμές της ζωής μου. Αυτές που με βοήθησαν να εξελιχθώ ως άνθρωπος» λέει για την άρρηκτη σχέση του με την ασπρόμαυρη θεά ο χαρισματικός αμυντικός.

Ο ηγέτης και γεννημένος νικητής που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει στις τάξεις της.

bwin - Συνδύασε πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα με το Build A Bet. |21+