Σαφάρι στον πλανήτη «Ζλάταν»

Σαφάρι στον πλανήτη «Ζλάταν»

Gazzetta team

Λένε πως το λιοντάρι είναι πιο όμορφο όταν ψάχνει για τροφή. Αν, πράγματι, αυτό ισχύει, τότε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει βρει το ελιξήριο της αιώνιας γοητείας, αφού δεν ικανοποίησε ποτέ την «πείνα» του. Παραμένει ακόρεστος, διαρκώς σε αναζήτηση του επόμενου στόχου, της επόμενης πρόκλησης, της επόμενης αφορμής για μια 100% αυθεντική ατάκα που θα κλείσει και το στόμα του τελευταίου επικριτή.

Ανέκαθεν, το ένστικτό του έλεγε να μη σκύβει το κεφάλι στα αρνητικά σχόλια, αλλά να τα μετατρέπει σε «χημική» ενέργεια, γεμίζοντας το ντεπόζιτό του με τη δύναμη που επισκιάζει εδώ και τέσσερις δεκαετίες αμυντικούς κι αμυνόμενους, σημάδια της παιδικής του ηλικίας και όσα εμπόδια ξεπροβάλλουν στο διάβα του.

bwin – Δες τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ο εγωκεντρικός Ζλάταν, ο τύπος που μπορείς να αποκαλείς μόνο με το όνομα ή το επώνυμό του χωρίς την παραμικρή σύγχυση με κάποιον άλλον, ο γεννημένος λέοντας και σφυρηλατημένος από τις συνθήκες σταρ, χτίζει, διοικεί, υπερασπίζεται ένα αποκλειστικά δικό του σύμπαν, που στα 39 του χρόνια βρίσκεται στα καλύτερά του και προκαλεί όλο και περισσότερους φιλάθλους να μυηθούν μέσα του.

Προβλέψιμος στην τελειότητα, απροσδιόριστος στον τρόπο που θα εκτελέσει την κίνησή του. Ευφυής, αδάμαστος, ανυπέρβλητος στο να μετατρέπει τα πάντα με τους δικούς του νόμους και όρους, βάζοντας την υπογραφή του, που στο πέρασμα των χρόνων έμελλε να γίνει σήμα-κατατεθέν στο ποδόσφαιρο της εποχής.

Κανείς δεν είναι σαν τον Ζλάταν, ούτε καν τολμάει να τον μιμηθεί. Ο Σουηδός «Fido Dido», όπως η διάσημη καρικατούρα που λάτρευε στα παιδικά του χρόνια στο Μάλμε, ξέφυγε απ’ τα γκέτο σε μικρή ηλικία, χρειάστηκε το κίνητρο περισσότερο από το ταλέντο και το βρήκε μέσα από την ισχυρή προσωπικότητα και το πνευματικό του σφρίγος. Δεν το έχασε ποτέ, είναι κτήμα του και είναι ανεξάντλητο.

Αν είσαι διαφορετικός ή έχεις ελάχιστες πιθανότητες, μπορείς ακόμη να πετύχεις. Είμαι η ζωντανή απόδειξη

image

Καλώς ήρθες στον πλανήτη του Ζλάταν

Εκεί που ο Ζλάταν δεν κάνει ποτέ οντισιόν, για αυτό και είχε «σνομπάρει» τον Αρσέν Βενγκέρ όταν τον πήρε για δοκιμαστικά με την Άρσεναλ στα 17 του. Εκεί που ο σαρκασμός και η μεγαλοπρέπεια δεν έσβησαν ποτέ τον σεβασμό, για τον οποίο πολέμησε ώστε να τον αποκτήσει.

«Όταν πήγα στη Γιουβέντους ήμουν μικρός, αλλά είχα στην προπόνηση παίκτες όπως ο Φάμπιο Καναβάρο ή ο Λιλιάν Τιράμ να με μαρκάρουν. Έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να κερδίσω τον σεβασμό».

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+

Εκεί που τα ψαλιδάκια μπαίνουν από τα 40 μέτρα και τα scorpion-kick ισοδυναμούν με το στοιχειώδες τελείωμα ενός κυνικού «finisher». Εκεί που το ποδόσφαιρο συναντά το Ταε-κβον-ντο, που η άριστη τεχνική κατάρτιση με τη μπάλα γίνεται κράμα με τις λαβές και την ισορροπία μιας πολεμικής τέχνης.

Το σπάνιο αγωνιστικό του μείγμα υποβοηθά το «ατσάλινο» mindset, πώς αλλιώς θα μπορούσε να χτίσει μια καριέρα γεμάτη από highlights, από ατομικά βραβεία, από γκολ που θα αντέξουν στον χρόνο και στιγμές που το κοινό υποκλίθηκε στο μεγαλείο του, όπως οι φίλοι του Άγιαξ σε εκείνο το αλησμόνητο σόλο κόντρα στη Μπρέντα τον Αύγουστο του 2004.

Στον πλανήτη του Ζλάταν, κυριαρχεί ο νόμος της φύσης. Το λιοντάρει που «βρυχάται» στην πλάτη του ως τατουάζ, του υπενθυμίζει ότι στην άγρια ζωή θα ήταν ένα τίποτα, για αυτό και τον ωθεί να κερδίζει κάθε κορυφή, την προσοχή όλου του (ποδοσφαιρικού) πλανήτη, την αποθέωση για το στυλ του εντός ή εκτός γηπέδου.

Ξέρεις τι λατρεύω στο κυνήγι; Ότι είμαι ένα τίποτα στα δάση, πραγματικά ένα τίποτα. Νόμιζα ότι τα ζώα μπορεί να με αναγνωρίσουν, αλλά δεν το έκαναν. Δεν μου ζήτησαν καν αυτόγραφο

image

«Ίμπρα-κατάμπρα»: Το ξόρκι της επιτυχίας

Από τα 21 του ως τα 35 του έχασε μόλις δύο φορές το πρωτάθλημα, με την πρώτη στα άγουρα χρόνια της Eredivisie. Κάθε πρωταθλήτρια του Campionato από το 2005 ως το 2011, με εξαίρεση το 2010 που πανηγύρισε στην Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα, τον είχε βασικό στην επίθεσή της, έστω κι αν τα πρώτα δύο με τη Γιουβέντους τυπικά δεν αποδόθηκαν ποτέ λόγω του Calciopolis.

Στη Γαλλία, έβαλε ξανά στον χάρτη και στον θρόνο του Championnat την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία κατέβηκε μόνο όταν εκείνος είχε αποχωρήσει. Η επιβλητική παρουσία του Ζλάταν εφάπτεται με κάθε σύλλογο που έχει DNA νικητή κι ο ίδιος φροντίζει να το επαναφέρει στην επιφάνεια. Όταν το 2012 έμεινε για πρώτη φορά με άδεια χέρια ως παίκτης της Μίλαν, δήλωνε στυγνά ότι πρόκειται για αποτυχία, για απογοήτευση.

Διότι εκτός των άλλων, στον μαγικό κόσμο του «Ίμπρα», η επιτυχία είναι το εθνικό νόμισμα.

Όπου κι αν πήγε, άφησε το στίγμα του ή έστω εξέλιξε την παρακαταθήκη του. Ακόμη και στους Μπλαουγκράνα, που τα χνώτα του δεν ταίριαξαν ποτέ με του Πεπ Γκουαρδιόλα και συνολικά με τον οργανισμό, σκόραρε 22 γκολ σε μια σεζόν κι έφυγε με ανωτερότητα.

Έξι χρόνια αργότερα, αποδέχθηκε την ultimate πρόκληση που για χρόνια θεωρούσε «ευκολάκι», μετακόμισε στην Premier League, φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μέχρι να τραυματιστεί σοβαρά στον δεύτερο χρόνο του στο «Ολντ Τράφορντ», έκανε πράξη αυτό που έλεγε ότι «αν είχα παίξει στην Αγγλία θα τα είχα σαρώσει όλα, όπως έκανα οπουδήποτε αλλού έπαιξα».

Ντυμένος Κόκκινος Διάβολος, ο Σουηδός σταρ πρόλαβε να σκοράρει 29 φορές σε 53 ματς και σήκωσε τρεις τίτλους, ανάμεσά τους τον μοναδικό ευρωπαϊκό του, που δεν ήταν Champions League, αλλά για την τότε Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο ήταν κάτι παραπάνω από Europa League.

image

Έπαιξε στους κορυφαίους, ταυτίστηκε στους Ροσονέρι

Η γύρα του στα ιταλικά γήπεδα περιλάμβανε τρία διαφορετικά στρατόπεδα, των τριών κορυφαίων ομάδων της χώρας.

Όσα ψήγματα ποιότητας κι αν κατέθεσε ως νεαρός στη Γιουβέντους, όσο αποτελεσματικός και παραγωγικός κι αν στέφθηκε στην Ίντερ και τους Νερατζούρι, η Μίλαν ήταν ο σταθμός που τον καθόρισε όσο κανένας άλλος, το καταφύγιό του για να γλιτώσει από τον φαύλο κύκλο του «Καμπ Νόου».

Στο πρώτο του διάστημα με τους Ροσονέρι, ο Ζλάταν εμφανίστηκε στην τελειοποιημένη εκδοχή του εαυτού του, την οποία και διατήρησε αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Το αλαζονικό στυλ, η ηγετική στόφα, η κυριαρχική παρουσία, αποτυπώθηκαν με τη μεγαλύτερη ευκρίνεια και όλα μαζί ώθησαν τη Μίλαν στο τελευταίο της Scudetto μέχρι και σήμερα.

Με έδρα το «Σαν Σίρο», ο Ιμπραΐμοβιτς το κατέκτησε με 3η ομάδα και ακόμη και τη δεύτερη σεζόν που το έχασε, κέρδισε το μοναδικό Χρυσό Παπούτσι της καριέρας του με 28 γκολ.

Οι τιφόζι των Μιλανέζων δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή το ότι προερχόταν από τη γραμμή κρούσης του αντίπαλου δέους, τον στήριξαν, τον αποθέωσαν, τον λάτρεψαν και θα έπαιρναν πίσω την αφοσίωση αναδρομικά μετά από χρόνια.

image

Ferrari ανάμεσα σε Fiat

«Ξέρω το επίπεδό μου. Μετά τον τραυματισμό, μετακόμισα στην Αμερική για να νιώσω ζωντανός. Το είπα στον Ζοσέ Μουρίνιο όταν ήμουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι δεν ήμουν έτομος και δεν ήθελα να είμαι μια απογοήτευση».

Συνήθως, όταν ένας 37χρονος αστέρας αποφασίζει να συνεχίσει τη μπάλα μακριά από την Ευρώπη, αντιμετωπίζεται σαν βετεράνος που κυνηγάει τα τελευταία «ένσημα». Ίσως κάποιοι αφελείς να σκέφτηκαν το ίδιο για τον Ζλάταν, αν μη τι άλλο είχαν βάσιμα στοιχεία υπέρ τους. Ωστόσο, το πέρασμά του από το MLS ήταν πλούσιο και κομβικό από κάθε άποψη για να μεγεθύνει τον μύθο του.

Με τη φανέλα των Λ.Α. Γκάλαξι, ο Ζλάταν οπτικοποίησε το ρητό του που έλεγε πως «εδώ είμαι σαν μια Ferrari ανάμεσα σε Fiat. Εκτός από τους συμπαίκτες μου, διότι αυτοί είναι μαζί μου, οπότε αν εγώ είμαι Ferrari, είναι κι αυτοί Ferrari». Πόσο Ζλάταν από το 1 μέχρι το 100;

Ο απολογισμός τω 53 γκολ σε 58 ματς μιλάει από μόνος του για το πόσα πόνταρε στην αγωνιστική του ανάκαμψη στη σύντομη θητεία του στην πόλη των αγγέλων. Έχοντας ακούσει πολλά με το πρόσχημα του «ξοφλημένου» όταν πήρε μεταγραφή στην Premier League, ο Ιμπραΐμοβιτς έπρεπε να κόψει τον αέρα σε όσους αμφισβητούσαν ότι θα επανέλθει μετά τον τραυματισμό.

Φυσικά, το έκανε, χαρίζοντας μερικές από τις κορυφαίες ατάκες στο σαρκαστικό του σύμπλεγμα, όπως το «Επιστρέψτε πίσω στο να βλέπετε μπέιζμπολ» μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του.

Είναι τυχεροί που δεν ήρθα εδώ 10 χρόνια νωρίτερα, διότι θα ήμουν πρόεδρος σήμερα

image

Μπέντζαμιν Ζλάταν

Επιστροφή στο παρόν, που έχει πάρει επικίνδυνα την μορφή της ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ, αφού ο Μπέντζαμιν Μπάτον αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ένας χαρακτήρας της μεγάλης οθόνης. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει οικειοποιηθεί το νόημα του φιλμ και όσο μεγαλώνει, τόσο πιο νέος είναι στην ουσία. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για το διψασμένο κοινό της Μίλαν, που από την ημέρα που ο Ζλάταν έφυγε από το Μιλάνο υπέμειναν οκτώ χρόνια μετριότητας. Ο 39αρης Ζλάταν, όμως, είναι ενδεχομένως καλύτερος από τον νεότερο εαυτό του, σίγουρα πιο σημαντικός και ώριμος για να επηρεάσει ένα σύνολο που βρισκόταν σε χειμερία νάρκη όταν υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2020.

«Ο Μίνο Ραϊόλα μου είπε να γυρίσω στην Ευρώπη κι ότι η Μίλαν με χρειαζόταν, οπότε επέστρεψα. Νιώθω πιο ολοκληρωμένος παίκτης από ότι 10 χρόνια πριν. Αν είχα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης που είχα 10 χρόνια πριν, κανένας δεν θα με σταματούσε. Αλλά και πάλι, ούτε τώρα μπορεί κανείς να με σταματήσει».

Πλησιάζοντας την επέτειο του χρόνου από τον γυρισμό του, η Μίλαν τρέχει αήττητο σερί 20 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, είναι πρωτοπόρος με το απόλυτο στη νέα σεζόν της Serie A κι όλα αυτά εν πολλοίς χάρη στον μοναδικό Σουηδό, ο οποίος επιδρά, εμπνέει και παράλληλα «εκτελεί» τις αντίπαλες άμυνες με συχνότητα φορ που βρίσκεται στο peak του. Τέτοιου επιπέδου ήταν η εμφάνισή του στο «Derby Della Madonina» κόντρα στην Ίντερ, σκοράροντας 2+ τέρματα για 4η φορά μετά τα 38 του χρόνια και χαρίζοντας το πρώτο διπλό στα μεταξύ τους ντέρμπι πρωταθλήματος για τη Μίλαν έπειτα από δέκα χρόνια. Όταν και πάλι εκείνος, με δικό του γκολ είχε δώσει τη νίκη στον «Diavolo».

«Αν ήμουν εδώ από την αρχή της σεζόν, θα είχαμε κατακτήσει το Scudetto» δήλωσε πρόσφατα και όσο παρανοϊκό αν ακουγόταν αυτό στα μέσα της περασμένης περιόδου που η Μίλαν βρισκόταν στη μέση της βαθμολογίας, τόσο προφητικό δείχνει για το τέλος αυτής που διανύουμε. Τι καλύτερο σενάριο για τον πλανήτη του προσεχώς 40χρονου Ζλάταν;

«Προέρχομαι από τον δικό μου πλανήτη, με κάτι που κανείς δεν έχει δει. Είμαι ένας τύπος από αυτή την περιοχή που πιστεύουν ότι είναι γκέτο. Με έβλεπαν διαφορετικά, δεν με έκαναν να νιώθω ευπρόσδεκτος, όπως ένιωθαν όλοι οι άλλοι, αλλά εγώ εμφανίστηκα με κάτι άλλο και τώρα το ακολουθούν. Ήρθα από τον δικό μου πλανήτη. Planet Zlatan».

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+