To παιδί που μισούσε το μπάσκετ είναι back-to-back ΜVP

To παιδί που μισούσε το μπάσκετ είναι back-to-back ΜVP

Αντώνης Σαούλης

«Ελα Γιάννη, σήκω. Πάμε να παίξουμε μπάσκετ». Η φωνή του Θανάση γέμιζε το δωμάτιο. Ηθελε και τον αδερφό του μαζί για ένα ακόμα μονάκι στις μπασκέτες της γειτονιάς. Στα χρόνια της απόλυτης ευφορίας στην Ελλάδα, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο Γιάννης είχε ένα όνειρο. Να γίνει ποδοσφαιριστής. Οπως ακριβώς ο μπαμπάς του, Τσαρλς.

Για μπάσκετ; Ούτε λόγος! «Το μισούσα. Στην αρχή δεν ήθελα να παίζω μπάσκετ. Ο Θανάσης όμως ήθελε να παίζουμε. Τότε ήμουν 12 ετών και ήθελα να περνάω χρόνο με τον μεγάλο μου αδερφό. Επομένως έλεγα, “εντάξει, ας πάμε για μπάσκετ”».

14 χρόνια μετά, το παιδί που μισούσε το μπάσκετ ψηφιζόταν για δεύτερη σερί χρονιά MVP του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στα 26 του είναι ο Πολυτιμότερος στο ΝΒΑ και ταυτόχρονα ο Αμυντικός της χρονιάς.

«Ξέρεις, όλοι έχουν να αφηγηθούν κάποια απίθανη ιστορία. Από αυτές που όλοι λένε οτι κατάλαβαν την αγάπη τους για το μπάσκετ και πως θα γίνονταν σπουδαίοι όταν έπιασαν για πρώτη φορά την μπάλα στα χέρια τους. Εγώ το μισούσα...».

Στην πραγματικότητα η ιστορία του Γιάννη αποδείχθηκε (και είναι) μεγαλύτερη από αυτή που νόμιζε, όταν ο Θανάσης του έδωσε μια πορτοκαλί μπάλα. Μια ιστορία ενός παιδιού που από το πουθενά, κατέκτησε τα πάντα. Για την ακρίβεια τα πάντα εκτός από ένα... δαχτυλίδι. Θα έρθει κι αυτό. Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκπροσωπεί το «from nothing to everything...».

Το μισούσα. Ο Θανάσης όμως ήθελε να παίζουμε. Τότε ήμουν 12 ετών και ήθελα να περνάω χρόνο με τον μεγάλο μου αδερφό. Επομένως έλεγα, “εντάξει, ας πάμε για μπάσκετ”

image

Το πρώτο

Το «dream big or go home», στην περίπτωση του Γιάννη θα γινόταν «dream big or stay home». Στο πιο χαρακτηριστικό του βίντεο με το αθώο πρόσωπο ενός έφηβου, ο Γιάννης στην ερώτηση «ποιος είναι ο στόχος για την καριέρα σου» είπε απλά να «να γίνω παίκτης στο ΝΒΑ». Βεβαίως παίκτης στο ΝΒΑ είναι και o Χουάν Τοσκάνο Αντερσον, παίκτης στο ΝΒΑ είναι και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Εκτός από αμήχανος, έχοντας μπροστά του μια κάμερα να τον σημαδεύει σε μια ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντήσει με πραγματική γνώση ο οποιοσδήποτε έφηβος, ο Γιάννης ακούγοντας την ίδια του την απάντηση, κατάλαβε ότι το συγκεκριμένο όνειρο ήταν κάτι πολύ μεγάλο! Από τα Σεπόλια και τον Φιλαθλητικό, απλά παίκτης στο ΝΒΑ. Κουνούσε το κεφάλι του, σα να συνειδητοποιούσε ότι παραείναι «big dream» αυτό που μόλις ξεστόμισε...

bwin – Δες τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Το μεγάλο όνειρο του Γιάννη όμως, θ' αποδειχθεί πολύ... μικρό το 2019. Ο «να γίνω παίκτης στο ΝΒΑ» είχε ήδη μεταμορφωθεί σε «MVP του ΝΒΑ».

Στο gala με παρουσιαστή τον Σακίλ Ο'Νιλ, ο κομισάριος της Λίγκας, Ανταμ Σίλβερ ανακοινώνει τον πολυτιμότερο για το 2019. «Γιάννης Αντετοκούνμπο».

«Πριν δύο χρόνια είχα ως στόχο να γίνω ο κορυφαίος στη λίγκα. Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα για μένα. Ο στόχος είναι να πάρω το πρωτάθλημα. Πάντα μου έλεγε ο πατέρας μου, να θέλεις περισσότερα αλλά να μην είσαι άπληστος. Ο στόχος μου είναι το πρωτάθλημα και θα κάνω τα πάντα για να τα καταφέρω».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γέμισε με δάκρυα το μπλε του κοστούμι κρατώντας το βραβείο του MVP...

Πάντα μου έλεγε ο πατέρας μου: Να θέλεις περισσότερα αλλά να μην είσαι άπληστος

image

Η υπόσχεση

Λίγες μέρες μετά την ανάδειξή του σε πολυτιμότερο παίκτη του ΝΒΑ, η πόλη του Μιλγουόκι ήθελε να το γιορτάσει. Την 14η Ιουλίου του 2019 οι Μπακς έστησαν γιορτή για τον MVP τους. Περισσότεροι από 20.000 φίλοι των «ελαφιών» στήθηκαν μπροστά στον Γιάννη για να τον αποθεώσουν και να τον ακούσουν.

Και ο Γιάννης τους έδωσε μια υπόσχεση.

«Μετά τη σημερινή μέρα, την 14η Ιουλίου, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κάντε μου αυτή τη χάρη για να γίνω καλύτερος παίκτης και να οδηγήσω αυτήν την ομάδα σ' ένα πρωτάθλημα, σας παρακαλώ μη με φωνάζετε MVP. Μέχρι να γίνω ξανά την επόμενη χρονιά!».

Το χατίρι που ζήτησε δεν έγινε. Οταν σηκώθηκε ακούγονταν μόνο τρία γράμματα. MVP, MVP, MVP...

Ο ίδιος, αντίθετα με τους φίλους των Μπακς, τήρησε την υπόσχεσή του. Εγινε ξανά την επόμενη χρονιά, ο πολυτιμότερος του ΝΒΑ.

Σας παρακαλώ μη με φωνάζετε MVP. Μέχρι να γίνω ξανά την επόμενη χρονιά!

image

Η συνέπεια

Παρά το γεγονός ότι ο Τζέιμς Χάρντεν ολοκλήρωσε την regural season του 2019 έχοντας σπάσει μερικά μεγάλα ρεκόρ σκοραρίσματος, εντούτοις δεν υπήρξε πότε δίλημμα για το ποιος θα ήταν ο MVP.

Ο Γιάννης έχοντας 27.7 πόντους, 12.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.5 τάπες και 1.3 κλεψίματα συγκέντρωσε συνολικά 941 ψήφους σε αντίθεση με τον Τζέιμς Χάρντεν ο οποίος έμεινε στους 776. Από τους συνολικά 101 που ψήφισαν οι 78 του έδωσαν την πρώτη θέση και 23 την δεύτερη. Η διαφορά ήταν μεγάλη.

Η συνέπεια του Αντετοκούνμπο ήταν ίδια και την επόμενη σεζόν. Το κίνητρό του μεγάλωσε. Το γεγονός ότι αναδείχθηκε πολυτιμότερος αλλά δεν φορούσε δαχτυλίδι τον έκανε καλύτερο!

Σε μόλις 30.4 λεπτά συμμετοχής ο Γιάννης έκλεισε την (κουτσουρεμένη regular season λόγω covid-19) με 29.5 πόντους, 13.6 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ, 1.0 κλέψιμο, 1.0 τάπα!

image

Ο αμυντικός της χρονιάς

Γρήγορο flash back πίσω στο 2013. Στις 27 Ιουνίου ο Ντέιβιντ Στερν έκανε τη μεγάλη ανακοίνωση. «Με τη 15η επιλογή του draft του 2013, οι Μιλγουόκι Μπακς διαλέγουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, από την Αθήνα».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γιάννης φορώντας το καπελάκι των Μπακς και έχοντας στο πλευρό του τον Θανάση γέμιζε φως το δωμάτιο με το χαμόγελό του.

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+

«Είσαι περισσότερος παίκτης της επίθεσης ή της άμυνας;», ήταν μία από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που προσπαθούσαν καλά καλά να προφέρουν το όνομά του.

«Θα είμαι και τα δύο», είπε ο Γιάννης.

Επιστροφή στο 2020. Λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί για δεύτερη σερί χρονιά MVP, ο Γιάννης θα έπαιρνε το βραβείο του DPOY. Tου καλύτερου αμυντικού της χρονιάς.

Το όνομά του μπήκε σε μία ακόμα σελίδα της ιστορίας. Γινόταν ο πέμπτος παίκτης του ΝΒΑ που είχε αναδειχθεί MVP και DPOY. Μάικλ Τζόρνταν, Χακίμ Ολάζουον, Ντέιβιντ Ρόμπινσον και Κέβιν Γκαρνέτ ήταν οι άλλοι τέσσερις που το είχαν πετύχει. Δεν την λες και άσχημη την παρέα.

Μία παρέα που γίνεται μικρότερη. Γιατί ο Γιάννης μετά το DPOY πήρε και το βραβείο του MVP. Μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν το 1988 και ο Χακίμ Ολάζουον το 1994 έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο! Πολυτιμότερος και αμυντικός της χρονιάς την ίδια σεζόν...

Μάικλ-Χακίμ-Γιάννης...

image

Ο πολυτιμότερος

Το δίλημμα για το ποιος θα ήταν φέτος ο MVP ήταν μεγαλύτερο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε ουσιαστικό αντίπαλο τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Το εκτόπισμα του «Βασιλιά» είναι μεγαλύτερο από αυτό του «Μούσια». Εχει επιρροή, έκανε μια μεγάλη σεζόν, επανέφερε τους Λέικερς στην κορυφή της Δύσης και είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Ενα δίλημμα που δεν ήταν... δίλημμα. Οπως αποδείχθηκε από την ψηφοφορία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν με μεγάλη διαφορά ο πολυτιμότερος της σεζόν. Για την ακρίβεια ήταν μεγαλύτερη σε σχέση και με την ψηφοφορία του 2019! Ο Greek Freak πήρε 962 ψήφους (941 το 2019) και τον ψήφισαν στην πρώτη θέση οι 85 από τους 101 (78 το 2019).

Ο Γιάννης ήταν ο καλύτερος παίκτης, της καλύτερης ομάδας στη regural season, με το καλύτερο ρεκόρ.

Ο Γιάννης είχε τα λιγότερα λεπτά στην ιστορία, ανά παιχνίδι, από κάθε άλλον MVP στην ιστορία! Τα όσα πέτυχε, τα κατάφερε σε 30.4 ανά ματς!

Ο Γιάννης είχε την καλύτερη αξιολόγηση (PER) στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης, με λίγα λόγια, είναι MVP, DPOY, με το καλύτερο PER στην ιστορία του ΝΒΑ, είναι ο δεύτερος καλύτερος ριμπάουντερ, είναι ο πιο παραγωγικός σκόρερ στη λίγκα (με βάση τον χρόνο συμμετοχής του) και ήταν στην καλύτερη ομάδα της regural season.

Ο Γιάννης είναι back-to-back MVP...

image

Η σύγκριση

Οσο μεγάλο θέμα έγινε η ανάδειξη του Γιάννη ως MVP, άλλο τόσο έγινε και η αντίδραση του ΛεΜπρον Τζέιμς. Κάθε φορά που μιλάει ο «Βασιλιάς» είναι είδηση. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν... κρατάει τις σκέψεις του. Οτι τον ενοχλεί (αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά) το λέει.

Ο ΛεΜπρον πιθανότατα περίμενε οτι θα αναδειχθεί αυτός ο πολυτιμότερος της regural season. Στα 36 του γνωρίζει πως δεν θα έχει πολλές σεζόν για να «μεγαλώσει» το legacy του. Πίστευε ότι θα του δοθεί ο τίτλος του MVP (ο πέμπτος της καριέρας του και ο πρώτος μετά το 2013), αλλά όχι μόνο είδε τον Γιάννη να το κατακτά (ξανά), διαπίστωσε και πως η διαφορά στις ψήφους ήταν μεγάλη.

bwin - Συνδύασε πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα με το Build A Bet.

Κι αυτό τον ενόχλησε-εκνεύρισε περισσότερο. «Με νευρίασε. Αυτή είναι η απάντησή μου. Με νευρίασε γιατί από τους 101, μόλις οι 16 με ψήφισαν πρώτο. Αυτό με νευρίασε περισσότερο απ' όλα. Δεν θα κάτσω να κλαίγομαι για την διαδικασία. Εχει αλλάξει μέσα στα χρόνια. Κάποιες φορές είναι ο καλύτερος παίκτης στην καλύτερη ομάδα, κάποιες φορές είναι εκείνος που είναι καλύτερος στη στατιστική. Δεν ξέρω...», είπε αρχικά ο ΛεΜπρον, ο οποίος δεν αμφισβήτησε τον Γιάννη.

«Ο Γιάννης είχε μια εκπληκτική σεζόν. Σίγουρα μπορώ να το πω αυτό. Είμαι μια χαρά και θα κοιμηθώ άνετα το βράδυ. Απλά δεν ξέρω πόσο παρακολουθούν το μπάσκετ όσοι ψηφίζουν!».

Ο «Βασιλιάς» ξέσπασε. Τέλειωσε την regural season με 25.3 πόντους, 7.8 ριμπάουντ, 10.2 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 0.5 μπλοκ. Ο Γιάννης είχε περισσότερους πόντους, περισσότερα ριμπάουντ και περισσότερες τάπες. Ο ΛεΜπρον υπερτερούσε στις ασίστ και στα κλεψίματα. Στα ματς της κανονικής διάρκειας Μπακς και Λέικερς ήταν ισόπαλοι (1-1) και στο PER (σύστημα αξιολόγησης) δεν υπήρχε καν σύγκριση ανάμεσα στους δύο (ο Γιάννης το... τερμάτισε).

Με νευρίασε. Αυτή είναι η απάντησή μου. Με νευρίασε γιατί από τους 101, μόλις οι 16 με ψήφισαν πρώτο. Αυτό με νευρίασε περισσότερο απ' όλα

image

Το όνειρο

Είχε το άγχος του παιδιού που πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο. Πήγε στο γυμναστήριο, τρεις ώρες πριν. Μόνος του. Δεν το είχε πει ούτε στην οικογένειά του. Έβαλε στο σακίδιό του, το notepad. Ηταν γεμάτο ερωτήσεις. Ο Γιάννης πήγε στο Λος Αντζελες για να προπονηθεί με τον Κόμπι Μπράιαντ.

Η προπόνηση ήταν προγραμματισμένη για τις 14:30. Ο Γιάννης προσγειώθηκε στις 9, πήρε τα πράγματά του και στις 11 ήταν ήδη εκεί! Εκανε τη θεραπεία του και πήγε για μερικά σουτ. Μετά βάρη και μετά ξανά σουτ...

Ο Γιάννης άνοιξε το notepad.

-Κοίτα δεν θέλω να είναι συνέντευξη, Κόμπι
-Οχι, οχι μη το σκέφτεσαι, μπορείς να με ρωτήσεις ό,τι θες
-Είσαι σίγουρος;
-Ναι!
-ΟΚ, πάμε


Ο Γιάννης είχε δεκάδες ερωτήσεις. Ενιωθε σα παιδί σε ζαχαροπλαστείο! Ειχε απέναντι του ένα από τα ινδάλματά του και δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η σχέση των δύο δεν άρχισε εκείνο το καλοκαίρι του 2018. Ο Κόμπι είχε φτιάξει ένα ξεχωριστό βίντεο για τον Γιάννη λίγους μήνες νωρίτερα. Τον «ΗΜΙΘΕΟ».

Οταν μάλιστα ο Αντετοκούνμπο του ζητούσε δημόσια ένα challenge, ο Κόμπι του έγραψε απλά τρία γράμματα. MVP.

Kι αν ο Κόμπι ζούσε, το επόμενο challenge θα ήταν σίγουρα ένα:

Be a CHAMPION!

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image & Nike