Έγινε ηγέτης, διώχνοντας φόβους και... αρρώστια

Έγινε ηγέτης, διώχνοντας φόβους και... αρρώστια

Gazzetta team

Θα τον δει κανείς να πανηγυρίζει σαν τρελός για ένα... τάκλιν. Κι ούτε καν δικό του. Ενός συμπαίκτη του. Επειδή απλά ήταν αποτελεσματικό κι επειδή ως Βραζιλιάνος, το αίμα του... βράζει.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Ως ελεύθερη μεταγραφή για την Τσέλσι είναι... σούπερ.

Κι όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που απορούν αν ήταν φρόνιμη επιλογή από τον Φρανκ Λάμπαρντ, δεδομένου πως ο Τιάγκο Σίλβα έχει «πατήσει» στα 36 και η Premier League απαιτεί φυσική κατάσταση, φρέσκα πόδια και δυνατό κορμί.

Θα τα καταφέρει; Θα βοηθήσει να συμμαζευτεί το μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα των «μπλε»;

Και τι πραγματικά έχει πετύχει ο Τιάγκο Σίλβα, έχοντας γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιριστές στα χρονικά της Παρί Σεν Ζερμέν;

Οι απαντήσεις, δίνονται από την ιστορία του...

image

Ο «Monstro», η βοήθεια του Νέστα και ο Μπαρέζι

Από τα χρόνια που βρισκόταν στην Φλουμινένσε και άρχισε να φανερώσει τα ποιοτικά ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά στον αγωνιστικό χώρο υπό τις οδηγίες του Ίβο Γουόρτμαν που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην καριέρα του, ο Τιάγκο Σίλβα έγινε ο ... Monstro. Δηλαδή το «τέρας» στην άμυνα. Ξέχωρα από τη νοοτροπία που ακόμα είχε «κενά» και χρειαζόταν «χτίσιμο», ο Βραζιλιάνος ήταν τόσο δυναμικός και ηγετικός στον τρόπο που αγωνιζόταν, με αποτέλεσμα να του κολλήσουν το παρατσούκλι αυτό και να τον θυμούνται ακόμα και σήμερα με αυτό το ψευδώνυμο.

Στη Μίλαν, απ' όπου πέρασε και στην οποία έφτασε στην ηλικία των 24 ετών (αυτό τον έχει κάνει να παρατείνει συνεχώς την καριέρα του στο υψηλότερο επίπεδο), έπαιξε με τον Αλεσάντρο Νέστα, εμπνεύστηκε από εκείνον, φρόντισε να πάρει πράγματα για να τα ενσωματώσει στο δικό του παιχνίδι κι ο Φράνκο Μπαρέζι έβλεπε κάτι που δεν το είχε ξαναδεί. Γι' αυτό και αποκάλεσε τον Σίλβα ως... διάδοχό του! «Θα τον ήθελα για πολλά χρόνια στην ομάδα. Είναι από τους πιο αποτελεσματικούς αμυντικούς στον πλανήτη ολόκληρο! Έχει ήδη αποδείξει όσα μπορεί να κάνει και πόσο ποιοτικός είναι» έλεγε τότε ο θρύλος των «ροσονέρι» και φυσικά αυτό βοηθούσε τον Τιάγκο Σίλβα να δουλέψει τόσο ώστε να τον δικαιώσει. Πολύ περισσότερο, όμως, για να δικαιώσει τον εαυτό του και μετά τους υπόλοιπους...

Η ηλικία στην οποία πήγε στη Μίλαν είναι ο λόγος για τον οποίο με «πατημένα» τα 36 του χρόνια, θεωρεί πως μπορεί ακόμα ν' ανταπεξέλθει στο ανώτατο επίπεδο ανταγωνισμού. Αν και η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών μόλις ξεπεράσουν τα 35 αρχίζουν να σκέφτονται την απόσυρση διότι αντιλαμβάνονται πως το σώμα τους σταματάει να υπακούει σε όλα όσα θα ήθελαν να κάνουν στο γήπεδο, ο Τιάγκο Σίλβα έχει τον τρόπο. Και... θυμίζει και λίγο με Ζλάταν με όσα δηλώνει. «Η φυσική μου κατάσταση δεν είναι τέτοια ενός 35χρονου. Προσέχω πολύ το σώμα μου, ξέρω ότι ο επαγγελματισμός έχει πολλές απαιτήσεις και προσπαθώ να επεκτείνω την παρουσία μου στο υψηλό επίπεδο. Αισθάνομαι ότι τώρα είμαι στα καλύτερά μου χρόνια στο ποδόσφαιρο».

Είναι από τους πιο αποτελεσματικούς αμυντικούς στον πλανήτη ολόκληρο! Έχει ήδη αποδείξει όσα μπορεί να κάνει και πόσο ποιοτικός είναι... – Φράνκο Μπαρέζι

image

Η ασθένεια που λίγο έλειψε να του τερματίσει την καριέρα

Αν και ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία και ουδείς μπορούσε τότε να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε, ο Τιάγκο Σίλβα στα 20 του χρόνια, πίσω στο 2005, βίωσε τη χειρότερη χρονιά της ζωής του. Αν δεν ήταν η μητέρα του και ο τότε προπονητής της Ζουβεντούδε (και μέλος της Βραζιλίας που κατέκτησε το Copa America του 1975), Ίβο Γουόρτμαν, ίσως ο Τιάγκο Σίλβα να μην είχε καταφέρει ποτέ να κάνει την καριέρα που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα. Ίσως και να μην είχε καταφέρει να βγει ζωντανός απ' όλη αυτή την περιπέτεια...

Επιστρέφοντας στη Μόσχα από στάδιο προετοιμασίας, όντας μέλος της Ντιναμό, δίχως καν να έχει περάσει από ιατρικά τεστ πριν τη μεταγραφή (!), ο Τιάγκο Σίλβα είχε συμπτώματα όπως πυρετό, έντονο κι ασταμάτητο βήχα, εφίδρωση και γενικότερα όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν το γνωστό κρύωμα. Κι όμως, ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό. Ο Βραζιλιάνος στόπερ διαγνώστηκε έπειτα από πάρα πολύ καιρό με την φυματίωση, που επήρεαζε τους πνεύμονές του και τον έκανε να περάσει περισσότερο από ένα εξάμηνο στο νοσοκομείο. Σε ένα μικρό δωμάτιο με ένα κρεβάτι και μια τουαλέτα!

Ευτυχώς είχε πάντοτε στο πλευρό τη μητέρα του. Εκείνη, όταν οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ο γιος της είχε μια τρύπα στον πνεύμονα κι έπρεπε να χειρουργηθεί, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα τελείωνε έτσι η καριέρα του, απάντησε «κανείς δεν πειράζει το σώμα του παιδιού μου». Με θεραπεία, με φάρμακα που τον έκαναν να πάρει 10 κιλά και με τεράστια προσπάθεια, ο Τιάγκο Σίλβα κατάφερε να το ξεπεράσει! «Πριν από εκείνη τη μεγάλη περιπέτεια ήμουν απλά ένα παιδί που έπαιζε ποδόσφαιρο και προσπαθούσε να το χαρεί. Μετά από αυτό που πέρασα, κατάλαβα ότι ήμουν ένας ποδοσφαιριστής που έπρεπε ν' αρχίσει ν' αναλαμβάνει ευθύνες και ν' αντέχει το βάρος των απαιτήσεων που έχουν οι γύρω του» είχε πει μερικά χρόνια αργότερα...

Πριν από εκείνη τη μεγάλη περιπέτεια ήμουν απλά ένα παιδί που έπαιζε ποδόσφαιρο και προσπαθούσε να το χαρεί. – Τιάγκο Σίλβα

image

Τον κατηγόρησαν για λιποψυχία, αλλά «έχτισε» χαρακτήρα

Αυτή η ηγετική φυσιογνωμία που έχει στα 36 του χρόνια χρειάστηκε πολλή δουλειά για να εμφανιστεί. Χρειάστηκε αρκετά χρόνια, πολλές εμπειρίες, πολλές στιγμές με τον εαυτό του, πολύ θάρρος και πολλές συμβουλές από τα πολύ κοντινά του πρόσωπα. Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Δεν ήταν ο ... αρχηγός, όπως τον αποκαλούσε μέχρι πρότινος ο Μαρκίνιος στα μετόπισθεν της Παρί. Δεν ήταν καν εκείνος που ο μεγάλος Φράνκο Μπαρέζι είχε χρίσει διάδοχό του στη Μίλαν και δήλωνε: «Πραγματικά δεν βρίσκω ένα κομμάτι στο οποίο να υστερεί. Είναι τρομερός σε όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχει για τη θέση που αγωνίζεται...».

Παρατημένος από τον πατέρα του από την ηλικία των 5 ετών και έχοντας προσπαθήσει πολύ για να βρεθεί στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, είχε αρχίσει ν' απογοητεύεται τρομερά όταν στα δοκιμαστικά από τα οποία πέρασε Μποταφόγκο, Ολάρια, Φλαμένγκο και Μαντουρέιρα, δεν μπορούσε να πείσει τους προπονητές των παιδικών τμημάτων των συλλόγων ότι άξιζε μια ευκαιρία. Αυτή την ευκαιρία εν τέλει τη βρήκε στην Μπαρσελόνα (όχι αυτή της Καταλονίας, αλλά της πατρίδας του) μέχρι να ξεκινήσει το ποδοσφαιρικό του ταξίδι. Έχει στιγμές που τον έχουν στιγματίσει και οι οποίες θα τον συνοδεύουν, αλλά πλέον θα τις κοιτάζει και θα ξέρει ότι κατάφερε να βαδίσει μπροστά και να είναι πλέον ένας δυναμικός χαρακτήρας και μια επιβλητική παρουσία στον αγωνιστικό χώρο και στην άμυνα της εκάστοτε ομάδας του.

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στην Premier League. |21+

Από τα παράπονα για ιώσεις στην Πόρτο, όταν πλέον δεν τον ευνοούσε καθόλου η κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί με τη μετακίνησή του στην Πορτογαλία στα πρώτα σοβαρά επαγγελματικά του χρόνια, στις τρομερά δύσκολες στιγμές με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Αποκορύφωμα, το Μουντιάλ του 2014. Εκεί όπου στα πέναλτι με αντίπαλο τη Χιλή φοβήθηκε να εκτελέσει και έβαλε τα κλάματα ξεσπώντας για την πρόκριση και βγάζοντας όλη την ένταση και το άγχος που τον είχαν κυριεύσει. Εκεί όπου στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με την Κολομβία για τα προημιτελικά πήρε αχρείαστη κάρτα για να μην παίξει στα ημιτελικά και η Βραζιλία διασύρθηκε με το ιστορικό 7-1.

Στο Copa America του 2015, ξανά έκανε χέρι σε αναμέτρηση με την Παραγουάη, ήρθε αποκλεισμός και έπειτα έκανε να φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο 17 μήνες! Ο Τίτε ήταν εκείνος με τον οποίο ο Τιάγκο Σίλβα... βρήκε την υγειά του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του και όλες αυτές οι εμπειρίες τον δυνάμωσαν, τον έκαναν να σκέφτεται με μεγαλύτερη ψυχραιμία και του πρόσφεραν τη δυνατότητα να διατηρεί χαμηλά τους παλμούς του σε οποιαδήποτε κατάσταση πίεσης, άγχους ή τεράστιας ποδοσφαιρικής κρισιμότητας.

image

Ο Τιάγκο Σίλβα κατάφερε πριν από 8 χρόνια να πάρει μεταγραφή 42 εκατομμυρίων ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν και να ξεπληρώσει αυτό το ποσό... μέχρι τελευταίας δεκάρας. Ή μέχρι τελευταίου λεπτού, αν θέλετε, λόγω του Ευρώ και της εποχής... Μια φυσιογνωμία που θα μείνει στα χρονικά του συλλόγου, μια παρουσία στο κέντρο της άμυνας που δύσκολα θα μπορέσει ν' αντικατασταθεί στον απόλυτο βαθμό, δεδομένων των όσων πρόσφερε ο Τιάγκο Σίλβα στο κλαμπ της πόλης του φωτός. Από τις καλύτερες μεταγραφές του Νασέρ Αλ Κελαΐφι στην περίοδο της απόλυτης και απότομης ανάπτυξης της Παρί Σεν Ζερμέν. Κι ας μην κατάφερε να του πάρει ένα Champions League. Κι ας έφτασε στον μεγάλο τελικό μονάχα το 2020, καταφέρνοντας να περιορίσει όσο ήταν... ανθρωπίνως δυνατό, την τρομακτική Μπάγερν Μονάχου με αξιοπρόσεκτη εμφάνιση στο ματς της Λισαβόνας.

Παρών στην κορυφαία 11άδα της χρονιάς στη Ligue1 σε καθεμιά από τις 8 αγωνιστικές περιόδους στις οποίες βρέθηκε στο «Παρκ ντε Πρενς». Με συνολικά 28 τρόπαια στην καριέρα του, έχοντας κατακτήσει όποιον τίτλο υπάρχει στο γαλλικό ποδόσφαιρο σε αυτά τα χρόνια που βρέθηκε εκεί και πρόσφερε τις υπηρεσίες του. Με 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, όπου το Championnat από νωρίς... κατέβασε ρολά λόγω του κορονοϊού και με 9 παρουσίες στα 11 ματς της Παρί στο Champions League. Το ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων του Βραζιλιάνου έχει φτάσει μέχρι και στο 95,5% και μονάχα ο Φαν Ντάικ είχε περισσότερες πάσες από εκείνον στο δεύτερο μισό του γηπέδου, στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Και μπορεί πολλοί να ισχυριστούν ότι επιλέγει κυρίως κοντινές μεταβιβάσεις, ωστόσο, ο Τιάγκο Σίλβα έχει καταφέρει να παραμένει ψύχραιμος ακόμα και σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης. Δεν πανικοβάλλεται, ξέρει που είναι οι συμπαίκτες του, ρισκάρει αρκετά αλλά του βγαίνουν οι... no-look πάσες όταν επιλέγει να μπερδέψει τον αντίπαλο που τρέχει πάνω του, ενώ, όταν θα δοκιμάσει και την μακρινή μεταβίβαση, θα το κάνει με τις πιθανότητες επιτυχίας υπέρ του και την ακρίβεια υπολογισμένη...

bwin - H Premier League επιστρέφει με υψηλές αποδόσεις και 2000+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Ο Φρανκ Λάμπαρντ επένδυσε πάνω του για τα επόμενα 1+1 χρόνια, αδιαφόρησε για την ηλικία του ποδοσφαιριστή και βασίστηκε στην τρομερή ποιότητα που μπορεί να προσδώσει στην άμυνα της Τσέλσι. Η αλήθεια είναι ότι οι «μπλε» είχαν δεχθεί τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα της πρώτης 10άδας της Premier League τη σεζόν 2019-2020 και χρειάζεται... φιξάρισμα η κατάσταση στα μετόπισθεν. Μαρκίνιος ή καποιος πιο έμπειρος και αποτελεσματικός, δεν υπάρχει για ν' αποτελεί έμπιστο στήριγμα για τον Τιάγκο Σίλβα, ωστόσο, εκείνος αντιλαμβάνεται ως κάτι σημαντικό, την πρόκληση που του παρουσιάστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα, σε ταχύτατο και δυναμικό παιχνίδι, σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται. Ακόμα και με την αδυναμία που παρουσιάζει στο ψηλό παιχνίδι (συμμετείχε μόλις σε 50 εναέριες μονομαχίες με 62% επιτυχία την περασμένη περίοδο), ο «Φράνκι» ποντάρει στον Κερτ Ζούμα που... το 'χει όταν η μπάλα καταφθάνει από ψηλά.

Ο Γάλλος είναι ίσως ο πιο δυναμικός σε σχέση με τους Ρούντιγκερ, Τομόρι και Κρίστενσεν και όλοι μαζί αυτοί θα προσπαθήσουν να συμπληρώσουν με τα πιο γρήγορα και νεανικά τους πόδια, την ποιότητα και την εμπειρία του νέου τους συμπαίκτη από τη Βραζιλία...

image

Εδειξε ποιος ειναι

Αυτό που αντίκρισε, δεν το περίμενε. Ίσως να μην είχε αντιληφθεί πως το πρωτάθλημα στην Αγγλία δεν είναι λίγων ταχυτήτων, αλλά πως κάθε ομάδα μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά στην άλλη ανεξάρτητα από τις θέσεις της βαθμολογίας. Ο Τιάγκο Σίλβα ήταν παρών όταν η Γουέστ Μπρομ προηγήθηκε με σκορ 3-0 απέναντι στους «μπλε» προτού περάσει με αλλαγή ο αρχηγός, Θέσαρ Αθπιλικουέτα, συμμαζέψει την κατάσταση και οι επιθετικοί κάνουν τη δουλειά τους για το τελικό 3-3.

Έπειτα από εκείνη την πολύ κακή βραδιά στο «Χόθορνς» και τις αφορμές που έδωσε σε ορισμένους να σχολιάσουν πως ίσως τελικά ο 36χρονος Βραζιλιάνος δεν είναι καθόλου έτοιμος γι' αυτό το επίπεδο, σε αυτή την ηλικία, ο Τιάγκο Σίλβα... πάτησε γκάζι και δεν κοίταξε ξανά πίσω. Κατάφερε με τρομερή συνεργασία με τον Κερτ Ζούμα στο κέντρο της άμυνας και φυσικά έχοντας τον εκπληκτικό Εντουάρντ Μεντί πιο πίσω τους στην εστία, να διατηρήσουν πέντε clean sheets σε όλες τις διοργανώσεις στα ματς με τις Κρίσταλ Πάλας (4-0), Σεβίλλη (0-0), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-0), Μπέρνλι (0-3) και Ρεν (3-0).

Ο πολύπειρος στόπερ είχε καίριες παρεμβάσεις σε φάσεις αντιπάλων, άρχισε να συνηθίζει, να είναι όσο δυναμικός απαιτούσε η κάθε περίσταση και το... σερί με το μηδέν παθητικό έσπασε απλά στο πρόσφατο 4-1 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Και μπορεί εκεί ο Τιάγκο Σίλβα να είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της δικής του ομάδας, ωστόσο, κατάφερε κι εκείνος ν' ανοίξει λογαριασμό στην Premier League με δυνατή κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ του Χακίμ Ζίγιεχ. Στο ματς με τις «λεπίδες», είχε 120 επαφές με τη μπάλα και 100 επιτυχημένες μεταβιβάσεις, με 5 ανακτήσεις της μπάλας και 4 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες.

Σκοράροντας σε ηλικία 36 ετών και 47 ημερών, έγινε ο 6ος γηραιότερος που πετυχαίνει γκολ για την Τσέλσι στην Premier League, ενώ, έγινε ο δεύτερος γηραιότερος που έχει πετύχει παρθενικό γκολ με τους «μπλε», μετά τον Γκλεν Χοντλ (36 ετών και 150 ημερών).

Πάντως, δεν έκρυψε ότι: «Έπειτα από τα δυο πρώτα παιχνίδια είχα πονοκεφάλους από τις εναέριες μονομαχίες και από την ένταση που είχαν τα παιχνίδια μας», ενώ, έχοντας ν' αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση με απίστευτα φορτωμένο πρόγραμμα έτσι όπως έχει διαμορφώσει το σκηνικό η πανδημία και οι ημερομηνίες που αναζητούνται για το καλεντάρι, σχολίασε:

«Δεν είμαστε... μηχανές. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως είναι πολύ πιθανό να τραυματιστεί ένας παίκτης, μετά από 4-5 παιχνίδια ανά τρεις μέρες. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».