Σπανούλης: Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό

Σπανούλης: Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό

Gazzetta team

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την παραμονή του Βασίλη Σπανούλη στην ομάδα για τουλάχιστον μία σεζόν ακόμη. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί είδηση αφού η ζωή του Λαρισαίου γκαρντ είναι άρρηκτα δεμένη με την συγκεκριμένη ομάδα.

Είδηση ήταν ακριβώς 10 χρόνια πριν όταν ο διεθνής γκαρντ άφηνε τα πράσινα για τα ερυθρόλευκα και ουσιαστικά γινόταν ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει την μπασκετική ιστορία του συλλόγου!

Οι Πειραιώτες επέλεξαν να ανακοινώσουν την παραμονή του στην ομάδα για την επερχόμενη σεζόν (2020-21) την ίδια ημερομηνία που το είχαν κάνει και τότε.

Την ημέρα που γύρισε σελίδα ο Ολυμπιακός...

image

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ήθελαν να αλλάξουν τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ και θα έκαναν τα πάντα για αυτό. Μετά τον τελικό του Final 4 στο Παρίσι στον οποίο η ομάδα τους έμοιαζε με σκορποχώρι, πήραν την απόφαση να μην την ξαναδούν έτσι.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν free agent και με την συμπεριφορά τους, αλλά και τα χρήματα που του άπλωσαν στα πόδια του έδειξαν πόσο πολύ τον ήθελαν.

Ο διεθνής γκαρντ τρέφεται από το κίνητρο, κάτι το οποίο συνέβαινε και τότε με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού να γνωρίζουν τα... κουμπιά του.

Τα όσα έγιναν μεταξύ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Βασίλη Σπανούλη τα γνωρίζουν μόνο οι δυο τους. Αυτό που όλοι όμως γνωρίζουν είναι πως το κίνητρο του Λαρισαίου γκαρντ ήταν να φύγει από τον πρώτο, να πάει στον δεύτερο και να τον κάνει πρώτο.

Ποτέ δεν του άρεσαν τα εύκολα. Αντιθέτως τον ελκύουν τα δύσκολα.

Σαν τα παιδιά που στην αλάνα επιλέγουν τους λιγότερο ταλαντούχους φίλους τους για συμπαίκτες ώστε να αξίζει πολλά περισσότερα η νίκη τους.

Εκείνη την περίοδο οι ιδιοκτήτες της ομάδες είχαν σχεδόν καθημερινή επαφή με τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Ο Σέρβος ατζέντης φημιζόταν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις, ωστόσο κι οι Αγγελόπουλοι ήταν αποφασισμένοι να ικανοποιήσουν τον πελάτη του.

Μετά από αρκετά ραντεβού επήλθε συμφωνία. Ο Ραζνάτοβιτς ενημέρωσε τον Παναθηναϊκό πως δεν θα έμενε ο Σπανούλης στην ομάδα τους έχοντας αποφασίσει να μετακομίσει στον Πειραιά.

Οι «πράσινοι» δεν το πήραν με καλό μάτι όπως ήταν λογικό και ιδιαίτερα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Από εκείνη την στιγμή Ομπράντοβιτς και Σπανούλης σταμάτησαν όχι μόνο να μιλούν, αλλά πολλές φορές δεν χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον στο καθιερωμένο τελετουργικό στο τέλος αναμετρήσεων των ομάδων τους.

Στις 8 Ιουλίου 2010 ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ανακοίνωσε πως «παίρνω τα ταλέντα μου και πηγαίνω South beach» ανακοινώνοντας την μετακίνησή του στους Χιτ.

Τρεις μέρες αργότερα ο πλανήτης ασχολιόταν με τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Γιοχάνεσμπουργκ μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας.

Οι Αγγελόπουλοι επέλεξαν στο ημίχρονο του τελικού να ανακοινώσουν πως ο Σπανούλης έφερνε τα ταλέντα του στον Πειραιά.

Η απόφαση προέκυπτε βάσει ρεπορτάζ, ήταν αναμενόμενη και γνωστή αλλά ακόμη κι έτσι ο «θόρυβος» που δημιουργήθηκε ήταν τεράστιος. Ανάλογος με αυτόν που θα ακολουθούσε για τον Ολυμπιακό.

Τότε ξεκίνησε να αλλάζει η ιστορία του μπασκετικού τμήματος των «ερυθρόλευκων».

image

ΜΙΑ ΕΠΙΚΗ ΔΙΕΤΙΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης όπως αναφέραμε και πιο πάνω έφυγε από την βολή του Παναθηναϊκού για να φέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Για να είναι αυτός ο ήρωας και να γευτεί το αντίστοιχο νέκταρ.

Αυτό το είδος του εγωισμού έκανε τον «V Span» ό,τι είναι σήμερα. Αυτό το είδος του εγωισμού τον έκανε θρύλο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο στόχος επιτεύχθηκε την δεύτερη κιόλας σεζόν. Ο πρώτος τίτλος του δικού του Ολυμπιακού ήρθε τον Φεβρουάριο του 2011 με το Κύπελλο Ελλάδας αλλά δεν συμμετείχε λόγω ενός προβλήματος στους κοιλιακούς προσαγωγούς.

Η επόμενη διετία όμως έχει την υπογραφή του.

Οι Πειραιώτες κατέκτησαν ανέλπιστα την Euroleague. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να είναι μακριά από αυτές τις ομάδες που θεωρούνταν φαβορί, αλλά σε κάθε ματς παρουσιαζόταν καλύτερη.

Στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ο Σπανούλης ήταν εξωπραγματικός και χωρίς να το περιμένει κανείς, η ομάδα βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Λίγους μήνες μετά οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος νικώντας στον πέμπτο τελικό τον Παναθηναϊκό με 82-76.

Ουσιαστικά ο Σπανούλης είχε υλοποιήσει τον στόχο του κάνοντας τον δεύτερο, πρώτο με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Παρά την αλλαγή προπονητή, παρά το γεγονός πως πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι τον περίμεναν και τον υπολόγιζαν, ο Ολυμπιακός κατάφερε το θαύμα.

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο έκανε το back to back και πήρε δεύτερη σερί Euroleague.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τον πρωταγωνιστή του τριημέρου.

image

SPANOULIS MENTALITY

Η κορυφή πολλές φορές ζαλίζει με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία λανθασμένη νοοτροπία στο επόμενο διάστημά της.

Όταν αναφερόμαστε όμως στον Βασίλη Σπανούλη κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί.

Ο Ολυμπιακός το 2012 και το 2013 κατέκτησε τίτλους με τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη να έχουν ελάχιστη εμπειρία δίπλα τους. Τα «αμούστακα» τότε έκαναν θραύση.
Παπανικολάου, Μάντζαρης, Σλούκας, Χάινς, Κέσελ, Κατσίβελης έμαθαν από τον καλύτερο.

Ο «Kill Bill» πρόσφερε τίτλους, αλλά εκτός παρκέ πρόσφερε πολλά περισσότερα.

Ο Σπανούλης δίδαξε σε όλους τι σημαίνει επαγγελματισμός. Να προπονείσαι σωστά, στο 100%, να τρως σωστά, να κοιμάσαι σωστά, να διαχειρίζεσαι την πίεση σωστά.

Αυτός ήταν το φωτεινό παράδειγμα και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Οι μικροί τον έβλεπαν να δίνει σε κάθε προπόνηση ό,τι είχε και δεν είχε και δεν μπορούσαν παρά να κάνουν το ίδιο.

Ήταν εκεί για να τους εξηγήσει, για να τους ενθαρρύνει, για να τους μπινελικώσει, για να τους συμβουλεύσει και για να τους κάνει επαγγελματίες. Όπως κι έγιναν...

Ο Σπανούλης στο πέρασμα των χρόνων έχει επιβάλλει το δικό του mentality.

Η νοοτροπία του, η ανταγωνιστικότητα, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος προπόνησης, η αγάπη για το μπάσκετ αποτελούν πλέον παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά για αρκετό κόσμο στην κοινωνική παράμετρο της ζωής.

image

Η ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΤΟΥ 2016

Τα χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό δεν έμειναν ασχολίαστα από τον «αιώνιο» αντίπαλο. Ο Παναθηναϊκός και οι οπαδοί του δεν συγχώρησαν ποτέ την φυγή του για τον Πειραιά και σε κάθε ευκαιρία φρόντιζαν να του το υπενθυμίσουν.

Τα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ εξελίσσονταν σε «one man show» στο επίπεδο της εξέδρας. Η οικογένεια του Σπανούλη αποτελούσε πηγή «ενέργειας» για τους οπαδούς και μάλιστα για αρκετά χρόνια έβγαιναν νικητές στη μάχη.

Ο Σπανούλης σπανίως παρουσίαζε καλό αγωνιστικό πρόσωπο στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό. Η υπερβολική επιθυμία του να αποδείξει πράγματα σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση που τύχαινε, έφερναν άσχημα αποτελέσματα.

Μέχρι και τον Μάιο του 2016...

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με break τους τελικούς.

Στον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ, ο Βασίλης Σπανούλης με τον Νικ Καλάθη κρεμασμένο πάνω του ευστόχησε σε «νεκρό» χρόνο και με 66-68 έκανε το 1-1 προσφέροντας ανακούφιση στην ομάδα του.

Στον τέταρτο τελικό πάλι στο ΟΑΚΑ, οι Πειραιώτες πήγαν με προβάδισμα 2-1 στις νίκες. Γνώριζαν φυσικά πως ήταν απίθανο να κάνουν δεύτερη συνεχόμενη νίκη σε ένα γήπεδο από το οποίο σπάνια έφευγαν χαρούμενοι.

Αλλά για τον Σπανούλη τίποτα δεν είναι απίθανο.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού στην αποχαιρετιστήρια φάση της καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων διαμορφώνοντας το τελικό 81-82 και χαρίζοντας το πρωτάθλημα στους Πειραιώτες.

Αυτά τα δύο παιχνίδια αποτέλεσαν ουσιαστικά την εξιλέωση του Λαρισαίου γκαρντ για όσα υπέφερε στο συγκεκριμένο γήπεδο από το καλοκαίρι του 2010 κι έπειτα.

image

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης ετοιμάζεται για την 15η σεζόν στην Euroleague. Τέσσερα χρόνια με τον Παναθηναϊκό και έντεκα με τον Ολυμπιακό.

Όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν καλά πως σέβεται απεριόριστα τους «πράσινους» και τους ευχαριστεί για όσα κατάφεραν μαζί και την κατάκτηση της Euroleague το 2009 στο Βερολίνο όπου αναδείχτηκε και Πολυτιμότερος Παίκτης.

Ο 38άχρονος γκαρντ θεωρείται και όχι άδικα ο θρύλος των θρύλων της Euroleague. Τα 10 χρόνια στα κόκκινα είναι πολλά περισσότερα από τα 4 στα πράσινα. Προφανώς λοιπόν και οι επιτυχίες, τα κατορθώματά του.

Ο Σπανούλης έχει κατακτήσει 3 φορές την Euroleague, έχει πάρει ισάριθμα MVP Final 4 κι έχει αναδειχθεί Πολυτιμότερος Παίκτης της Λίγκας. Στα Final 4 είναι ο μόνιμος πρωταγωνιστής!

Ο Σπανούλης είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης και πρώτος πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο συνδυασμός παρουσίας στην κορυφή στις δύο βασικές επιθετικές κατηγορίες δείχνει και το μεγαλείο του, την κλάση του. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον παίκτη να είναι σπουδαίος σκόρερ και σπουδαίος δημιουργός.

Η Euroleague καθόλου τυχαία, έκλεισε το ρόστερ της ομάδας της δεκαετίας με τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Το τελευταίο όνομα ήταν του Σπανούλη θέλοντας με αυτήν την κίνηση να αναγνωρίσει το μεγαλείο του, να δείξει πως είναι λίγο (ή πολύ) πιο πάνω από όλους για την ίδια την διοργάνωση.

image

ΣΠΑΝΟΥΛΟΣΗΜΟ

Ένα βράδυ στην Νέα Σμύρνη στην ταβέρνα του Βαλέσα ο Φάνης Χριστοδούλου μεταξύ φαγητού και κρασιού είχε πει, «θα πρέπει να πληρώνουμε Γκαλόσημο». Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να αναδείξει την επιρροή του Γκάλη στο ελληνικό μπάσκετ.

Με την ίδια λογική αρκετοί παίκτες θα έπρεπε να πληρώνουν και «Σπανουλόσημο».

Δίπλα στον ηγέτη του Ολυμπιακού πολλοί παίκτες κατέκτησαν τίτλους που δεν φαντάζονταν, βίωσαν συναισθήματα που δεν φαντάζονταν, ακολούθησαν διαδρομές που δεν φαντάζονταν και απέκτησαν χρήματα που δεν φαντάζονταν!

Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Σλούκας, Παπαπέτρου, Χάινς, Ντάνστον, Άντιτς, Μιλουτίνοφ, Λοτζέσκι, Χάντερ έζησαν μυθικά πράγματα πρωτίστως χάρη στους εαυτούς τους και τις ικανότητές τους και εν συνεχεία χάρη στον Σπανούλη.

Χάρη στον άνθρωπο που έκανε την ζωή τους στο παρκέ πιο εύκολη.

image

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Λένε πως τον χρόνο δεν τον νίκησε ποτέ, κανείς. Ο Σπανούλης έχει βαλθεί να καταρρίψει κι αυτό.

Οι άνθρωποι δίπλα του γνωρίζουν άριστα τις προθέσεις του για τα επόμενα χρόνια. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού αν τελειώσει υγιής την σεζόν 2020-21 θα αγωνιστεί και την επόμενη.

Ο ίδιος ξέρει τον εαυτό του καλύτερα από οποιονδήποτε. Γνωρίζει καλά πως πλέον δεν μπορεί να παίζει 30 λεπτά ακατέβατα, πως δεν μπορεί να σκοράρει 20 πόντους κάθε βράδυ, αλλά γνωρίζει πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα.

Ακόμη κι όταν έρθει το τέλος η ζωή του θα περιλαμβάνει και Ολυμπιακό και μπάσκετ αφού θεωρείται ειλημμένη απόφαση πως ο Βασίλης Σπανούλης θα βάλει κοστούμι και θα έχει ρόλο στην διοίκηση του δικού του Ολυμπιακού παραμένοντας ο θρύλος του Θρύλου!

11 Ιουλίου 2020... to be continued