Πώς να γίνεις ο καλύτερος (freestyle) ποδοσφαιριστής στον κόσμο

Πώς να γίνεις ο καλύτερος (freestyle) ποδοσφαιριστής στον κόσμο

Gazzetta team

Όλοι μας το έχουμε δοκιμάσει. Όταν έρχεται μια μπάλα στα πόδια μας να την σηκώσουμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας. Βήμα πρώτο! Βήμα δεύτερο; Να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γκελάκια. Βήμα τρίτο; Να σηκώσουμε την μπάλα στον αέρα να περάσουμε το πόδι από πάνω της και φυσικά να μην προλάβει ν' ακούμπησει ξανά στο έδαφος. Οk, Οk μέχρι το δεύτερο βήμα έχουμε φτάσει οι περισσότεροι. Στο τρίτο περνάμε σε άλλο επίπεδο. Επίπεδο freestyle!

Κι εδώ κι 11 χρόνια (!) υπάρχει το Red Bull Street Style... Το πρωτοπόρο και το πιο διάσημο από όλα τα τουρνουά ποδοσφαίρου freestyle που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ποδοσφαίρου Freestyle (WFFA). Τι είναι freestyle; Τρόπος ζωής που ξεπερνά το άθλημα για να γίνει τέχνη. Και όπως στην τέχνη το εύρος είναι ατελείωτο έτσι και τα κόλπα που μπορεί να κάνεις ένας freestyler είναι άπειρα.

Και ναι. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ο πρώτος freestyler στον κόσμο. Οταν με μία μπάλα έκανε ότι ήθελε στο ζέσταμα πριν από κάθε αγώνα...

Γιατί σας τα γράφουμε; Επειδή για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πιο σημαντικό τουρνουά freestyle football διοργανώνεται online και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους! To Red Bull Street Style 2020 έρχεται με 4 online qualifiers που θα οδηγήσουν τους 16 καλύτερους άντρες και τις 8 καλύτερες γυναίκες στον παγκόσμιο τελικό, τον Νοέμβριο. Βιαστείτε γιατί μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως τις 21 Ιουνίου!

image

Η ιστορία

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το άθλημα κέρδισε δημοτικότητα ιδιαίτερα χάρη σε δύο ελεύθερους επαγγελματίες της Νότιας Κορέας, τον Woo και τον Kang Sung Min. To 2000 όμως ήρθε η εκτόξευση: Τηλεοπτικές διαφημίσεις με πρωταγωνιστές τον Ronaldinho και τον Woo εκτόξευσαν το άθλημα προς ένα τεράστιο κοινό, και τα βίντεο YouTube της Soufiane Touzani το βοήθησαν να φτάσει σε μια νέα γενιά παικτών.

Το 2008 το freestyle football έκανε το οριστικό του βήμα χάρη στην υποστήριξη της Red Bull, η οποία διοργάνωσε τον πρώτο μεγάλο παγκόσμιο διαγωνισμό: Red Bull Street Style. Ο πρώτος πρωταθλητής ήταν ο Γάλλος Sean Garnier, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο στη Βραζιλία!

Το ποδόσφαιρο Freestyle συνέχισε να εκρήγνυται σε δημοτικότητα με τα χρόνια. Ωστόσο, πολλοί από τους νεοεισερχόμενους και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το άθλημα συνολικά μπορεί να μην γνωρίζουν για την ιστορία του τουρνουά, ότι με την υποστήριξη της Red Bull, έφερε πραγματικά το freestyle ποδόσφαιρο στο δικό του mainstream φως, παίρνοντας τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο. Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου freestyle όπως κανένα άλλο. Στυλ Red Bull Street.

Φυσικά, το να κάνεις κόλπα με μία μπάλα, υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό όμως είναι διαφορετικό, ένας συναρπαστικός συνδυασμός αθλητισμού και δημιουργικότητας με τη μπάλα.

image

Η μεγάλη απήχηση

Από το 2008 έως και σήμερα διοργανώνεται κάθε χρόνο το Red Bull Free Style. Οι πρώτοι παγκόσμιοι τελικοί έγιναν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Όλοι οι ανταγωνιστές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις μπάλες Adidas F50. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τον Bebeto, τον θρύλο Futsal Falcao, τον Bboy Crazy Legs και τον Edgar Davids που είχαν ισχυρούς δεσμούς με το freestlyle και το street soccer εκείνη την εποχή. Ο 5ος κριτής ήταν το ίδιο το πλήθος που έβλεπε τα εκπληκτικά κόλπα στην οθόνη. Ο νικητής και ο πρώτος πρωταθλητής ήταν ο Sean Garnier από τη Γαλλία, ο οποίος νίκησε τον Yosuke (Ιαπωνία) στον τελικό, ενώ ο Murilo Pitol της Βραζιλίας πήρε την 3η θέση.

Φυσικά, η διοργάνωση εξελίχθηκε έγινε καλύτερη και η παγκόσμια απήχηση ήταν μεγάλη. Πέρσι για παράδειγμα (το 2019) έγιναν οι τελικοί στο Μαϊάμι.

Και ίσως να είχαμε την καλύτερη μάχη στην ιστορία του ποδοσφαίρου freestyle. Κριτής ήταν ο Νάνι για τους άντρες και ο Πάβελ Πάρντο για τις γυναίκες.

Ο Έρλεντ έμεινε στην 3η θέση αφού έχασε σε μια επική από τον Ρικαρντίνο (Βραζιλία), ο οποίος κέρδισε και τον διαγωνισμό επικρατώντας του Μπόκα (Κολομβία) στον τελικό.

Τώρα το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του Red Bull Street Style είναι έτοιμο να γραφτεί. Το επίπεδο ανεβαίνει και το ίδιο κάνει και ο αριθμός των συμμετεχόντων. Αυτό που θα γίνει φέτος δεν πρέπει να το χάσετε...

image

Πώς να πάρεις μέρος

Πάμε τώρα και στα δικά μας. Πιστεύεις ότι μπορείς να διαγωνιστείς σε top επίπεδο; Βήμα πρώτο. Κατέβασε την επίσημη εφαρμογή της WFFA από το App Store ή από το Google Play και δημιούργησε το λογαριασμό σου. Όλα τα βίντεο συμμετοχής για τις διάφορες φάσεις του διαγωνισμού θα υποβληθούν και θα επεξεργαστούν μέσω της εφαρμογής. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί σαν μέσο όπου θα βρίσκονται όλα τα βίντεο, για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την κοινότητα, τους κριτές και τους fans του freestyle.

Όσο για τους κανόνες;

Έχεις 30 δευτερόλεπτα για να δείξεις το καλύτερο που μπορείς με μία μπάλα. Οι κριτές κοιτάνε τις δεξιότητές σου σε όλους τους τομείς, δείξε όσα περισσότερα μπορείς από όλα τα κομμάτια του freestyle. Flow, κόλπα, σύνδεση κόλπων και στυλ μετράνε επίσης στην βαθμολογία.

Απόφυγε να χαλάσεις το Flow σου με άσκοπες επαφές που δεν είναι κόλπα. Σύνδεσε όλα τα κόλπα με τον μικρότερο αριθμό επαφών.
Το βίντεο μπορεί να έχει +/-5 δευτερόλεπτα απόκλιση για την ολοκλήρωση του σετ.
Ο χρόνος ξεκινάει με την πρώτη επαφή με την μπάλα
Το αρχείο του βίντεο μπορεί να είναι στο μέγιστο μέχρι 45 δευτερόλεπτα (για να υπάρχει χρόνος να ξεκινήσεις το σετ) και ελάχιστο τα 25 δεύτερα
Το βίντεο δεν πρέπει να έχει επεξεργαστεί – όχι μοντάζ, όχι εφέ, ΟΧΙ ΜΟΥΣΙΚΗ!
Το βίντεο πρέπει να τραβηχτεί οριζοντίως.
Το βίντεο πρέπει να έχει τραβηχτεί το 2020, πρέπει να είναι καινούργιο, να μην έχει προβληθεί ξανά και να μην έχει ανέβει σε καμία άλλη πλατφόρμα.
Μόνο εσύ και η μπάλα, όχι χέρια, όχι επιπρόσθετα αξεσουάρ, όχι άλλα άτομα στο πλάνο.
Πτώσεις της μπάλας και λάθη προσμετρούνται.
3 κριτές θα βαθμολογήσουν το βίντεο. Οι καλύτεροι 200 άντρες και οι 60 γυναίκες περνάνε στην 2η φάση.

image

Η Melody είναι η star του διαγωνισμού

Είναι η μοναδική αθλήτρια, ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, που έχει κατακτήσει το πολυπόθητο στέμμα τρεις φορές. Η Μelody είναι η σταρ του Red Bull Street Style και μας εξηγεί την ιστορία της στο διαγωνισμό. «Ήμουν αρκετά τυχερή που προκρίθηκα σε όλους τους Παγκόσμιους Τελικούς του Red Bull Street Style, από τη δημιουργία του γυναικείου παγκόσμιου πρωταθλήματος το 2012. Εχω συμμετάσχει έξι φορές συνολικά!».

Η Μelody προσπαθεί να μας εξηγήσει και την διαφορά του φετινού διαγωνισμού που θα εξ ολοκλήρου online. «Είμαι πραγματικά πολύ περίεργη να δω πώς θα εξελιχθεί ο φετινός διαγωνισμός με τα νέα δεδομένα. Πάντα έχω στο μυαλό μου μια μεγάλη σκηνή και χιλιάδες βλέμματα από το κοινό να σε παρακολουθούν, άρα σίγουρη αυτή τη φορά η αίσθηση της συμμετοχής θα είναι διαφορετική».

Στο βίντεο που ακολουθεί κατακτά τον τρίτο της παγκόσμιο τίτλο στον τελικό του Μαϊάμι.

image

Μαθήματα από τον καλύτερο

Ο Γάλλος βιρτουόζος της μπάλας, Séan Garnier, έκανε δυναμική εμφάνιση στη freestyle σκηνή το 2008, με τη νίκη του στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Freestyle Football, Red Bull Street Style. Από τότε, ο εμβληματικός Garnier συνέχισε την πορεία του διδάσκοντας και υποστηρίζοντας το άθλημα αυτό σε όλο τον κόσμο και χτίζοντας μια τεράστια κοινότητα με εκατομμύρια ακόλουθους. Και φυσικά θα μας/σας δώσει κάποιες συμβουλές για το freestyle.

«Αν σου αρέσει να παίζεις με την μπάλα, κάνεις διάφορα κόλπα όλη την ώρα και δεν ξέρεις πού να εκφραστείς, τότε το Red Bull Street Style 2020 είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις. Άδραξε την ευκαιρία και κάνε εξάσκηση στο σπίτι κάθε μέρα. Και που ξέρεις, μπορεί και εσύ να αναδειχτείς παγκόσμιος πρωταθλητής, όπως εγώ. Με σιγουριά μπορώ να σου πω, ότι πρόκειται να αλλάξει τη ζωή σου, φίλε μου! Ανέβασε τώρα το βίντεό σου στο redbullstreetstyle.com»

Τόσο απλό...