Ματέο Γκαρσία: Απ' τη χαραμάδα της τουαλέτας στο όνειρο

Ματέο Γκαρσία: Απ' τη χαραμάδα της τουαλέτας στο όνειρο

Συνήθως, οι εκκολαπτόμενοι ποδοσφαιριστές λαμβάνουν τα πρώτα διδάγματά τους στις αλάνες ή (σε εξευγενισμένες περιοχές) στα γήπεδα 5Χ5. Ο Ματέο Γκαρσία τα έλαβε στον στενό διάδρομο που ένωνε το καθιστικό του σπιτιού της γιαγιάς του με την τουαλέτα. Η έμπνευση ανήκε σ’ έναν θαυμάσιο άνθρωπο, τον πατέρα του.

Ο Αργεντίνος μεσεοπιθετικός του Άρη εξελίσσεται σε παίκτη-αποκάλυψη της φετινής Superleague και το gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία του, η οποία εμπεριέχει έντονα συναισθήματα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νεαρό παιδί και αναδεικνύει το μέγεθος της ταπεινότητας του.

image

Το όνειρο του Μάριο και η φωτογραφία που έγινε viral

Ο Ματέο Γκαρσία είναι γόνος φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας του Μάριο είχε ένα παιδικό όνειρο. Να τον δει να φοράει τη φανέλα της αγαπημένης του Instituto, να νιώσει όπως αισθάνθηκαν παίκτες-θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως οι Αρντίλες, Κέμπες, Σαλδάνο. Ο Μάριο είχε παρελθόν στον χώρο του ποδοσφαίρου, κυρίως όμως δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει μια δική του κακή απόφαση. «Μου άρεσε να κουβαλάω την ομάδα στις πλάτες μου. Μια μέρα συμμετείχα στις δοκιμές. Όλοι οι άλλοι φορούσαν παπούτσια. Εγώ δεν είχα. Στο τέλος της προπόνησης μου ζήτησαν να πάω και την επόμενη μέρα. Δεν πήγα. Ντράπηκα που δεν είχα παπούτσια. Είχα φερθεί σαν κόπανος τότε. Θα μπορούσα να ζω από το ποδόσφαιρο. Δεν κατηγορώ τον πατέρα μου, αλλά δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο πράγμα με τα παιδιά μου. Γι’ αυτό τους συντρόφευα παντού. Στη ζωή μου έκανα πολλές δουλειές και πάντα είχα δίπλα μου ανθρώπους οι οποίοι με βοήθησαν όταν δεν είχα ούτε 20 πέσος για να πάρω το τρένο με τον Ματέο», είχε πει ο Μάριο.

Η κοινή συνέντευξη πατέρα και υιού έγινε τον Οκτώβριο του 2015. Την πρώτη μέρα εκείνου του μήνα, ο Μάριο αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα της αγαπημένης του «La Gloria» απέναντι στην All Boys. Ήταν μια μοναδική στιγμή για την οικογένεια, κυρίως για τον Μάριο. Εκείνη την ημέρα, ο Μάριο Γκαρσία ένιωσε τόσο περήφανος όσο ποτέ άλλοτε. Δεν έκανε κάτι διαφορετικό συγκριτικά με ό,τι συνηθίζει να κάνει στα παιχνίδια της αγαπημένης του Ινστιτούτο. Και δεν κατάφερε να τραβήξει το βλέμμα του από μια φωτογραφία. Του Ματέο.

Πήγε ολομόναχος στο γήπεδο της Instituto, ήθελε να νιώθει άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Σιωπηλός και αποφασισμένος να μην ανοίξει κουβέντα με κανέναν, να μην απαντήσει στους προπονητές της κερκίδας, να μην αντιδράσει στο άκουσμα κάθε χαζομάρας. Η δεξιά παλάμη του είχε αγκαλιάσει σφικτά το περιοδικό του αγώνα. Κάθισε στο τσιμέντο, απόμακρος και άνοιξε το περιοδικό. Ξεφύλλισε σε δευτερόλεπτα τις πρώτες σελίδες και το βλέμμα του έμεινε σε μια φωτογραφία. Στο χαμογελαστό πρόσωπο ενός παιδιού με το Νο10. Δάκρυσε, έσκυψε πατρικά και φίλησε το φωτογραφία. Μετά άρχισε να της ψιθυρίζει. «Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στο ταλέντο σου. Και μην αφήσεις κανέναν να σ’ επηρεάσει».

Ο φωτογράφος Leonardo Rea ένιωσε δέος βλέποντας τη στιγμή και δίχως δεύτερη σκέψη την απαθανάτισε. Στο ημίχρονο του αγώνα, ζήτησε άδεια δημοσίευσής της από τον Μάριο Γκαρσία. Αυτός δεν ασχολήθηκε, ήταν κάτι πολύ μικρό για να τον απασχολήσει μπροστά στο μεγαλείο της στιγμής. Το μυαλό του ήταν στον γιο του. Στον Ματέο. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις προεκτάσεις αυτής της κοινοποίησης. Η φωτογραφία του Μάριο Γκαρσία να φιλάει τη φωτογραφία του γιου του Ματέο ήταν από τις δημοφιλέστερες του 2015 στην Αργεντινή. Και χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα προς μίμηση για τη συμπεριφορά των γονέων στο γήπεδο αλλά και τον βαθμό υποστήριξης που οφείλουν να παρέχουν στα παιδιά. Γιατί οι περισσότεροι έχουν μπερδέψει τον ρόλο τους.

«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Όταν είδα τη φωτογραφία δεν περίμενα ότι θα αποκτούσε τόσο μεγάλη έκταση. Ήταν πολύ όμορφο. Δείχνει αυτό που είναι πραγματικά ο πατέρας μου. Δείχνει το πάθος για το ποδόσφαιρο με το οποίο μεγαλώσαμε. Δεν με πίεσε ποτέ. Πάντα μου φερόταν με αγάπη, πάντα ένιωθα την παρουσία του και την υποστήριξή του», είχε πει ο Ματέο Γκαρσία στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν πατέρας και γιος. Η αλήθεια είναι ότι ο Μάριο δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να δει τον γιο του να πραγματοποιεί και το δικό του όνειρο.

Ο Μάριο ήταν ο άνθρωπος που μύησε τον Ματέο στο ποδόσφαιρο. Το πρώτο… γήπεδο του Γκαρσία ήταν ένας στενός διάδρομος που συνέδεε το καθιστικό με την τουαλέτα. Ο Μάριο άφηνε ανοιχτή την πόρτα της τουαλέτας, ίσα-ίσα χωρούσε μια μπάλα του ποδοσφαίρου. Έτσι, ο Ματέο έμαθε να στοχεύει. Ενδεχομένως να συμβαίνει το ίδιο και με τον Nachito. Τον μικρό αδερφό του Ματέο Γκαρσία. «Ο Nachito είναι πιο παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Δεν του αρέσει να χάνει, τρελαίνεται», είχε πει.

image

Βραδιά… τρόμου

Ο Ματέο Γκαρσία ξεχώρισε από μικρή ηλικία στα τοπικά Πρωταθλήματα της περιοχής στην οποία μεγάλωσε. Ήταν μάλιστα στην προεπιλογή της U15 της Αργεντινής, έκανε προπονήσεις με την U17 και γενικώς κατατάχθηκε στα ταλέντα της εποχής του. Σε ηλικία 17 ετών είχε ερωτηθεί αν φαντάζεται τον εαυτό του να ζήσει κυνηγώντας μία ποδοσφαιρική μπάλα. «Δεν τρέχω πίσω από την μπάλα αλλά από το όνειρό μου», είχε πει. Με τη φανέλα της Instituto αγωνίστηκε σε 21 αγώνες, αλλά το δείγμα ήταν απολύτως επαρκές για τον Miguel Angel Brindisi, τον scout της Λας Πάλμας στην Αργεντινή. Με τη σύμφωνη γνώμη του Luis Helguera, αποφασίστηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων του Ματέο Γκαρσία κι έτσι η ομάδα από τα Κανάρια Νησιά κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του αθλητή τον Αύγουστο του 2016, ενώ η Instituto διατηρεί ποσοστό μεταπώλησης 20%. Η μεταγραφή έκλεισε στις 4 εκείνου του μήνα, μια μέρα την οποία ο Ματέο Γκαρσία δεν θα ξεχάσει γι’ άλλους λόγους.

Έως ότου… πέσει το σκοτάδι, ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Επέστρεφε στο σπίτι του έπειτα από την προπόνηση μαζί μ’ έναν φίλο του στην Alta Cordoba. Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο διέκοψε την πορεία του και τρεις ένοπλοι κατέβηκαν από αυτό. Υπό την απειλή όπλου, τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο. Οι ληστές δεν είχαν αντιληφθεί ότι σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων κινούταν ένα περιπολικό και ο φίλος του Ματέο Γκαρσία χτύπησε το λάστιχο προκαλώντας θόρυβο. Αυτός ο θόρυβος προκάλεσε την προσοχή των αστυνομικών. Οι τελευταίοι συνέλαβαν τους δύο από τους τρεις ληστές, ενώ ο Ματέο Γκαρσία ένιωσε σοκαρισμένος όταν έμαθε ότι οι ληστές ήταν στο ίδιο σχολείο μαζί του αλλά και υποστηρικτές του!

image

Το όνειρο της La Liga και τα 15 δευτερόλεπτα με τον Μέσι

Η μεταγραφή στη Λας Πάλμας ήταν ένα βήμα με κατεύθυνση την καταξίωση. Φεύγοντας από την Αργεντινή, ο Ματέο Γκαρσία χώρεσε στις βαλίτσες του τα όνειρά του και έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από φιλάθλους της ομάδας κι έγινε ο νεαρότερος ξένος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας σε αγώνα της La Liga. Ο προηγούμενος ήταν ο Δανός Ρενέ Χάνσεν το 1986. Η αλήθεια είναι ότι περίμενε διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά δεν βρήκε πεδίο δράσης. Όπως και στο Camp Nou. Έχοντας ίνδαλμα τον Λιονέλ Μέσι, πολλά βράδια ονειρευόταν να τον συναντήσει. Και στις 14 Ιανουαρίου 2017, η ομάδα από τα Κανάρια Νησιά είχε ταξίδι στη Βαρκελώνη. Ο Ματέο Γκαρσία ένιωσε πολύ κοντά στην πραγματοποίηση ενός ονείρου, ενδεχομένως να προετοιμάστηκε και για τη συνάντηση με τον Μέσι.

Το βέβαιο είναι ότι στόχευσε να πάρει μια φανέλα του. «Αυτή ήταν η πρόθεσή μου. Στο τέλος του αγώνα, να αλλάξουμε φανέλες. Αποδείχθηκε αδύνατο όπως επίσης και ότι ήμουν στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Ευτυχώς συναντηθήκαμε όταν οι ομάδες εισήλθαν στο γήπεδο. Ήταν 15 μαγικά δευτερόλεπτα. Μου είπε ότι ήξερε ότι είμαι Αργεντίνος και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ήταν κάτι αξέχαστο», είχε πει. Ο Ματέο Γκαρσία ήταν στο γήπεδο για περίπου 30 αγωνιστικά λεπτά και η ομάδα του έφυγε από το Camp Nou με το βαρύ 5-0 στην πλάτη της.

image

Ο «ήρωας» των 120.000 ευρώ

Ο Ματέο Γκαρσία φανταζόταν διαφορετικά την παρουσία του στο ισπανικό Πρωτάθλημα. Στην παρθενική σεζόν (2016-17) με τη Λας Πάλμος μέτρησε 23 συμμετοχές, τέσσερα τέρματα και δύο ασίστ. Πέρυσι, άρχισε τη χρονιά στην Οσασούνα αλλά την ολοκλήρωσε στην Αλκορκόν. Εκεί γνώρισε τον Μπρούνο Γκάμα. Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Πορτογάλος αντικατέστησε τον Ματέο Γκαρσία στο 84ο λεπτό! Στην εξέλιξη της χρονιάς, οι δύο ακραίοι επιθετικοί ήταν σταθεροί στην 11αδα της Αλκορκόν κι έκαναν αυτό που πράττουν και στον Άρη καθώς το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τους είναι φανερή και στους «κίτρινους».

Πριν όμως ανταμώσουν στο «Κλεάνθης Βικελίδης», προηγήθηκε η έντονη προσπάθεια απόκτησής του υπό τη μορφή δανεισμού. Η αλήθεια είναι ότι ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης, Ντίνος Διαμαντόπουλος, είχε βάλει στο μάτι τον Ματέο Γκαρσία από το διάστημα δραστηριοποίησής του στον Παναθηναϊκό, τον περασμένο Γενάρη. Τότε, οι συνθήκες δεν ευνόησαν προς αυτήν την κατεύθυνση, σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι. Οι συντριπτικές αλλαγές στη Λας Πάλμας με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μανόλο Χιμένεθ δεν ήταν ευνοϊκές για τον Αργεντίνο. Ο Άρης έμαθε την πρόθεση παραχώρησής του υπό τη μορφή δανεισμού και επένδυσε στο ταλέντο του.

Μέχρι στιγμής έχει το δικαίωμα να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος. Ένας παίκτης του οποίου το συμβόλαιο δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους της Superleague και η επιλογή του σίγουρα συμπεριλαμβάνεται στις… best value for money. Όσο για το μέλλον; Το επόμενο καλοκαίρι, αν ο Άρης καταβάλει το ποσό των 1.4 εκ. ευρώ θα αποκτήσει το 80% των δικαιωμάτων του. Στην πραγματικότητα όμως, οι «κίτρινοι» επεξεργάζονται άλλη λύση, προωθούν αυτήν της συνιδιοκτησίας και μένει να φανεί αν θα πετύχουν ένα ακόμη Big deal.