Ο Λάκης και το κλαρίνο στη φυλακή

Gazzetta team
Ο Λάκης και το κλαρίνο στη φυλακή
Ο Λάκης Γαβαλάς βρίσκεται σε ένα κελί στον Κορυδαλλό και ανοίγει την καρδιά του, μέσα από αυτό, στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εφημερίδα "Τα Νέα".

Μιλάει για όλα όσα ακούγονται για την πολυτέλεια που υποτίθεται ότι έχει μέσα στις φυλακές και για την καθημερινότητά του και τςη αδερφής του... Με πόσους είναι στο κελί του; Πώς περνάνε οι διάσημοι στις φυλακές; Πώς θα ξεχρεώσει τα χρέη;

Πες μου πρώτα για το κελί σου.
Στο κελί μου στην αρχή ήμουν με έναν θαυμαστή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος αθωώθηκε ύστερα από 18 μήνες για κάποιον υποτιθέμενο φόνο που είχε κάνει. Ενα καλό παιδί, που έπαιζε μάλιστα κλαρίνο. Ηταν και δύο άλλα παιδιά από το Αγρίνιο. Μετά μεταφέρθηκε στο κελί μας ο Σαχπατζίδης του ΠΑΟΚ.


Τέσσερα άτομα δηλαδή στο κελί;
Πάντα τέσσερα άτομα ήμασταν. Και σήμερα είμαι εγώ, ένα παιδί για κλοπές, ο Σαχπατζίδης και ο Λαυρεντιάδης που ήρθε τώρα, ο οποίος είναι και άρρωστος. Στοιβαγμένοι είμαστε. Σ\' το έχω ξαναπεί: οι πιο ευνοημένοι εδώ μέσα είναι αυτοί που μπορούν να βρουν τη δόση τους - και, πίστεψέ με, υπάρχουν πολλοί.

Πρέζα στην πτέρυγά σου;
Παντού βλέπεις ανθρώπους με τα μάτια τους «κομμένα». Και σου έχω πει ότι εγώ είμαι φοροοφειλέτης, δεν είμαι φοροαρπαγέας, και αυτό πρέπει να το θυμάσαι.

Θα τα πούμε μετά αυτά. Οταν λες «πρέζα παντού»;
Τους τα πετάνε απέξω, τα εισάγουν; Ούτε ξέρω πού τα βρίσκουν και δεν έχω μπει στο detail γιατί, δόξα τω Θεώ, στη ζωή μου δεν έχω καπνίσει ούτε χασίσι.

Ναι, αλλά όταν λέει κάποιος για πρέζα στη φυλακή, το μυαλό πάει στους φύλακες.
Δεν ξέρω να σου πω, έτσι λένε κι εδώ μέσα· και άλλοι λένε «μα οι ίδιοι τα μπάζουν». Προχθές, π.χ., τρέξανε όλοι γιατί βρέθηκε κάτι. Ακουσα ότι το πετάξανε απέξω.

Τι άλλο έχει το κελί;
Μια ακαταστασία, τι να έχει; Χιλιάδες χαρτιά, δικογραφίες, ένα υποτυπώδες μπάνιο. Είναι φυλακή, πίστεψέ με. Δηλαδή, κλαίμε, συνερχόμαστε, ξανακλαίμε...

Βέβαια σε άλλες πτέρυγες ζουν σαν τα ποντίκια. Κοιμούνται στους διαδρόμους, έτσι;
Κι εμάς το κελί μας είναι για δύο και κοιμόμαστε τέσσερις, ξέρεις.

Τι θα φας σήμερα;
Φακές έχει και καρότα με πατάτες βραστές. Ε, θα πάρω μια σος από την καντίνα και θα φάω τις πατάτες. Το μόνο που μου φέρνουν απέξω είναι δημητριακά, ένα με ξηρούς καρπούς mixed. Και χθες έβρασα τσουκνίδα από τον κήπο και την έβαλα στο μαλλί - έχουμε και την αισθητική.

Φαγητό μπορείτε να παραγγείλετε απέξω;
Ναι, αλλά τι να φάνε οι ηλικιωμένοι άνθρωποι απέξω; Στον Τσοχατζόπουλο, π.χ., τι να του φέρουν απέξω; Κοκορέτσια και τέτοια; Αυτός πρέπει να φάει την κρεμούλα του, κι εγώ το ίδιο. Κρεμούλα αγοράζεις και από την καντίνα της φυλακής.

Συγγνώμη, τίμια πράγματα, οι «διάσημοι» θα φάνε σήμερα φακές;
Κοίταξε, κάποιοι όχι. Αλλά, σου είπα, ο μπακάλης έχει τα πάντα. Μπορεί κάποιος να σου φέρει απέξω και ένα φρούτο ή κάτι τέτοιο. Υπάρχει και ένας Ρωσοπόντιος που φτιάχνει πολύ ωραία μελιτζάνα στα κοινόχρηστα φουρνάκια.

Τι ώρα κλείνουν τα κελιά;
Στις οκτώ. Εγώ δεν βλέπω την ώρα να πάει οκτώ. Τώρα με τον κήπο ξεπατώνομαι πραγματικά. Γυρίζω όλον τον κήπο με τα βαράκια στα πόδια. Α, τώρα κάνω και πνευματική γυμναστική. Ενας φύλακας, τρελός και αυτός, μου έχει δώσει τους «Ελληνες γιατρούς της Σμύρνης» και μου εξηγεί πόσο τρομεροί ήταν. Και η αδελφή μου, από ό,τι ξέρεις, είναι στη φυλακή· έτσι, για να δείχνουν ότι μας τιμωρούν οικογενειακά. Και είναι μητέρα ανήλικων παιδιών που δεν τα μεγάλωσε με Φιλιππινέζες και μπιρίμπες.

Συγγνώμη, είναι άδικο που εσύ και η αδελφή σου είστε «μέσα»;
Κοίταξε, εγώ επί τριάντα χρόνια φέρθηκα σαν παθιασμένος Ελληνας. Γνώρισα τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες σε Αμερική, Γαλλία, Ιταλία. Είχα πολυεθνικές που με ερωτεύτηκαν και ήθελαν να με έχουν κοντά τους, και εγώ το αρνήθηκα μόνο και μόνο για να είμαι στη χώρα μου - οίκος Ερμές, Μπέρμπερι, Ντόλτσε και Γκαμπάνα... Μου έλεγαν ότι η Ελλάδα θα φαλίρει και τους απαντούσα «τι βλακείες λέτε;».



Πόσα χρωστάς;
Με τους τόκους και τα λοιπά είναι 10 εκατομμύρια.

Και πού θα βρεις 10 εκατομμύρια;
Σε πληροφορώ ότι όλοι του εξωτερικού θα με βοηθήσουν.

Τι κύκλο εργασιών είχε η εταιρεία;
Ενενήντα εκατομμύρια έκανε τα τελευταία χρόνια και τώρα τελευταία που έπεσε έξω ήταν με 60 εκατομμύρια. Γι\' αυτό σου λέω, πώς είναι δυνατόν να σε κλείνουν μέσα όταν επάνω στην κρίση παράγεις αυτά τα λεφτά;

Τι περιουσία έχεις τώρα;
Τι περιουσία; Τετραχιλιαπλάσια από αυτήν που είναι το χρέος μου. Να την πάρουν και να την κάνουν σχολεία, να την κάνουν νοσοκομεία. Εχω 20.000 τετραγωνικά κτίσμα στην Κάντζα· γιατί δεν βάζουν άστεγους μέσα; Για να πουν ότι τιμωρούν τον Γαβαλά στο «Αλκατράζ» και μαλακίες τούμπανα. Γιατί δεν παίρνουν τη Βουκουρεστίου που είναι πενταώροφο; Γιατί δεν παίρνουν τη Μύκονο; Διότι δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ξαναφέρω κόσμο στη Μύκονο, να τους κάνω τραπέζια, για να δείχνω την Ελλάδα που τώρα την απολαμβάνουν άλλοι που φοροδιαφεύγουν και δεν τους κάνουν τίποτα. Την έχω χεσμένη τη Μύκονο...

Ναι, ρε φίλε, αλλά γιατί χρωστούσες τόσα λεφτά αφού η εταιρεία σου πήγαινε τόσο καλά;
Χρωστούσα γιατί έκανα συνέχεια μαλακωδώς επενδύσεις. Κατ\' αρχήν έμενα σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, με δύο παράθυρα μόνο...

Πηγή: tlife.gr