Η Porsche θησαυρίζει, η Opel χάνει

Πέτρος Πιτσίνης
Η Porsche θησαυρίζει, η Opel χάνει
Αναρωτηθήκατε ποτέ, πόσα χρήματα κερδίζει ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων με κάθε πώληση ενός καινούριου μοντέλου;

Στο συγκεκριμένο ερώτημα δίνει απάντηση μία έρευνα το ινστιτούτου CAR (Center Automotive Research) του γερμανικού πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ-Εσεν. Οι ερευνητές διαίρεσαν τα προ φόρων κέρδη ή τις ζημιές των αυτοκινητοβιομηχανιών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους με τον αριθμό των αυτοκινήτων, τα οποία πούλησαν και έτσι προέκυψαν τα αποτελέσματα.

Οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών είναι χαώδεις, αφού ορισμένες αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από την πώληση κάθε αυτοκινήτου τους, ενώ άλλες πάλι μπαίνουν μέσα και καταγράφουν ζημιές. Πρωταθλήτρια κερδοφορίας είναι η Porsche, αφού με κάθε νέα ταξινόμηση ενός καινούριου μοντέλου της το πρώτο εξάμηνο του 2012 κέρδιζε το εργοστάσιο 16.826 ευρώ! Πολύ καλά τα πήγε και η BMW με κέρδη 4.325 ευρώ ανά πώληση και την ακολούθησε με μικρή απόσταση η Audi με 4.242 ευρώ, ενώ η Daimler (Mercedes) "περιορίστηκε" στις 3.621 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με το ινστιτούτο CAR, η Mercedes θα αυξήσει την κερδοφορία της μέχρι τα τέλη του έτους χάρη στο λανσάρισμα της νέας σειράς Α-class, αλλά και τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων. Από τους κατασκευαστές μαζικότερων μοντέλων έκανε την έκπληξη η Chrysler, η οποία κέρδισε 1.436 ευρώ από την πώληση κάθε καινούριου αυτοκινήτου της, αφήνοντας έτσι πίσω της τη Hyundai (1.386 ευρώ κέρδος ανά Ι.Χ.), το μεγαλύτερο Ευρωπαίο αυτοκινητοκατασκευαστή Volkswagen (916 ευρώ) και την Toyota (845 ευρώ). Όλες οι προαναφερόμενες μάρκες οφείλουν την κερδοφορία τους στο γεγονός, ότι έχουν επεκταθεί στις δυναμικές αγορές της Κίνας, της Βραζιλίας, κλπ.

Αντίθετα, όσες περιορίστηκαν κυρίως στην Ευρώπη καταγράφουν σημαντικές ζημιές. Για παράδειγμα η Opel χάνει 939 ευρώ κάθε φορά που πουλάει ένα καινούριο μοντέλο της και ο όμιλος Peugeot-Citroen βάζει από την...τσέπη του 789 ευρώ. Περίπου ίσα βάρκα ίσα πανιά έρχεται η Renault, καθώς βγάζει από την πώληση κάθε καινούριου Ι.Χ. της 65 ολόκληρα ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!