Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Με θέα τα ημιτελικά η εθνική πόλo ανδρών κόντρα στις ΗΠΑ

Δημήτρης Ντζάνης
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Με θέα τα ημιτελικά η εθνική πόλo ανδρών κόντρα στις ΗΠΑ

bet365

Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών καλείται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να βρεθεί για 5η φορά στην ιστορία της σε ημιτελικά παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στη σύνθεση των ΗΠΑ υπάρχουν οκτώ παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών διεκδικεί την είσοδό της στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος για 5η φορά στην ιστορία της. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετωπίζει την ομάδα των ΗΠΑ στο «Άλφρεντ Χάγιος» της Βουδαπέστης την Τετάρτη (29/6, 14:00, ΕΡΤ 2) στον πρώτο χρονικά προημιτελικό της ημέρας.

Η Ελλάδα μετά τις νίκες επί της Ιαπωνίας (18-7), της Γερμανίας (16-8) και την ισοπαλία με την Κροατία (8-8) εξασφάλισε την 1η θέση στον Β’ Όμιλο στο Ντέμπρετσεν και πέρασε απευθείας στην οκτάδα της διοργάνωσης και απέναντι στις ΗΠΑ έχει τον πρώτο λόγο για να βρεθεί στην 4άδα για πρώτη φορά μετά το 2017.


Οι ΗΠΑ που μετέχουν ανελλιπώς στα παγκόσμια πρωταθλήματα έχουν να επιδείξουν τρία πλασαρίσματα στην 4η θέση (1986, 1991, 2009), ενώ στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις έμειναν εκτός οκτάδας

.
Το αξιοσημείωτο για την ομάδα των ΗΠΑ που θα βρεθεί απέναντι στην εθνική μας ομάδα, είναι πως οκτώ από τους 13 παίκτες της που έχουν παίξει στο πρωτάθλημα της Α1.


Κατά σειρά πρόκειται για τους: Τόμας Γκρόγουελ (Χίος), Χέινς Ντάουμπε (Ολυμπιακός), Ντίλαν Γούντχεντ (Γλυφάδα, Ηλυσιακός, Βουλιαγμένη), Άλεξ Μπόουεν (Απόλλων Σμύρνης), Μπεν Στίβενσον (Γλυφάδα), Ματ Φάρμερ (ΓΣ Περιστερίου, Βουλιαγμένη), Μαξ Ίρβινγκ (Ολυμπιακός, Υδραϊκός) και ο τερματοφύλακας, Ντρου Χόλαντ (Χίος).

ΗΠΑ

Να σημειωθεί πως τη σεζόν 2020-2021 με παρότρυνση του Σέρβου ομοσπονδιακού τεχνικού, Ντέγιαν Ουντόβισιτς οι παίκτες των ΗΠΑ είχαν έρθει να παίξουν στην Ελλάδα, 11 παίκτες των ΗΠΑ βρίσκονταν εκείνη την εποχή στη χώρα μας, μόνο που η θητεία τους έληξε άδοξα μετά τη δεύτερη καραντίνα τον Νοέμβριο του 2020 εξ αιτίας του κορονοϊού.

Oι ΗΠΑ στη μέχρι τώρα πορεία τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο πλαίσιο του Δ’ Ομίλου ηττήθηκαν από τη Σερβία (17-13), αλλά νικώντας το Καζακστάν (14-7) και την Αυστραλία (14-9), πήγαν στο χιαστί αγώνα για την πρόκριση στην οκτάδα.
Εκεί μετά τον αποκλεισμό του Καναδά, για τα κρούσματα κορονοϊού, στο δρόμο τους βρέθηκε η Νότια Αφρική και το 24-2 ήρθε φυσιολογικά.


Με τις ΗΠΑ, η εθνική ομάδα έχει παίξει 57 φορές, έχοντας 19 νίκες, 5 ισοπαλίες και 33 ήττες. Τελευταίο παιχνίδι, ήταν το φιλικό στον Βόλο, στις 15 Φεβρουαρίου 2022, όπου η Ελλάδα επιβλήθηκε με 16-13, στο πλαίσιο κοινής προετοιμασίας. Το τελευταίο επίσημο ματς με τις ΗΠΑ, εξάλλου, ήταν πέρυσι στο Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η Ελλάδα νίκησε με 14-5.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θοδωρής Βλάχος δήλωσε για τον αγώνα στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ: «Είναι μια ομάδα δυνατή και το δείχνει κι εδώ στο παγκόσμιο. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, με αυτοπεποίθηση. Τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν καλά από τα κοινά καμπ προετοιμασίας. Ο προημιτελικός είναι πάντα ο σημαντικότερος αγώνας σε κάθε μεγάλο τουρνουά, ανεξαρτήτως ονομάτων και φαβορί. Πιστεύω πως κάνοντας το καλό μας παιχνίδι, μπορούμε να περάσουμε».

Οι προημιτελικοί
14:00 Ελλάδα-ΗΠΑ (ΕΡΤ 2)

17:00 Σερβία-Κροατία
20:30 Ισπανία-Μαυροβούνιο
22:00 Ουγγαρία-Ιταλία
Εφόσον η Ελλάδα ξεπεράσεις τις ΗΠΑ, στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει τον νικητή ανάμεσα στην Ουγγαρία και την κάτοχο του τίτλου Ιταλία.

 

Τελευταία Νέα