Το αυτογκόλ είναι τέχνη (vids)

Το αυτογκόλ είναι τέχνη (vids)

bet365

Με αφορμή μία γκάφα στην Αργεντινή, το gazzetta.gr παρουσιάζει 10+5 απίστευτες ιστορίες αυτογκόλ, μεταξύ αυτών και ορισμένες ποδοσφαιρικής παράνοιας...

Με αφορμή ο απίστευτο αυτογκόλ του Ντιέγκο Σόσα (κυριολεκτικά κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του) στο σαββατιάτικο Σαν Μαρτίν – Εστουδιάντες 0-1, δημιουργήσαμε μία λίστα με όμορφα-σημαντικά αυτογκόλ. Διαβάστε και δείτε 10+5 απίστευτες ιστορίες μεταξύ αυτών και ορισμένες ποδοσφαιρικής παράνοιας.

Σαν Μαρτίν – Εστουδιάντες 0-1



Το πιο τρελό σενάριο
Στο Κύπελλο Εθνών Καραϊβικής συνέβη κάτι απίστευτο. Τα Νησιά Μπαρμπέιντος (ήθελαν νίκη με δύο γκολ διαφορά) έπαιζαν την πρόκριση από τους ομίλους με τη Γρενάδα (πέρναγε και με ήττα με ένα γκολ). Υπήρχε ένας περίεργος κανονισμός που έλεγε πως εάν το ματς έληγε ισοπαλία, θα πήγαινε στην παράταση. Ο αγώνας λοιπόν ήθελε τρία λεπτά για να λήξει και τα Μπαρμπέιντος νικούσαν 2-1. Αυτό σήμαινε πως η Γρενάδα ήταν εκείνη που περνούσε. Τότε λοιπόν ένας αμυντικός έκανε πασούλες με τον τερματοφύλακα του και σκόραρε εις βάρος της χώρας του. Το 2-2 έστελνε την πρόκριση στην παράταση. Οταν κατάλαβαν οι αντίπαλοι τι συνέβη, θέλησαν κάνουν το ίδιο. Τότε οι παίκτες των Μπαρμπέιντος παρατάχθηκαν μπροστά από τις δύο εστίες και αμύνθηκαν παράλληλα!


Μουντιαλικό επίτευγμα
Το 1978 στα γήπεδα της Αργεντινής ο Ερνι Μπραντς έγινε ο πρώτος που έβαλε αυτογκόλ και κανονικό γκολ στο ίδιο παιχνίδι σε Μουντιάλ. Ηταν στο Ολλανδία-Ιταλία, όπου έβαλε άθελα του τους Ιταλούς μπροστά στο σκορ και ισοφάρισε με βολίδα για να έρθει τελικά η ανατροπή 2-1 μες τον άλλοτε προπονητή του ΠΑΟΚ Αρη Χάαν.
στο 2:40


Εβαλαν έξι και έχασαν 5-3
Το 2009 στο «Μπορούσια Παρκ» το Αννόβερο κατάφερε να κάνει το αμίμητο. Να βάλει δηλαδή έξι γκολ και να ηττηθεί 5-3 από τη Γκλάντμπαχ. Αυτό φυσικά συνέβη επειδή οι Καρίμ Χαγκούι (δις) Κονστάντ Τζάκπα σκόαραρν εις βάρος της ομάδας του.
Τα αυτογκόλ στο 0:46, στο 3:00 στο 6:50


Τακουνάκι για φίλημα
Το 2004 στο «Φράτον Παρκ» ο Τόνι Πόποβιτς έβαλε το πιο κλασάτο αυτογκόλ όλων των εποχών. Το αξιοζήλευτο τακουνάκι του Αυστραλοκροάτη αμυντικού συνέβαλε στην ήττα (3-1) της Κρίσταλ Πάλας από την Πόρτσμουθ.


Σημάδεψε και κρέμασε
Ο Λι Ντίξον δεν εβαλε πολλά γκολ στην καριέρα του. Εκείνο όμως που σημείωσε το 1991 έχει μείνει αξέχαστο και θα το ξήλευε ακόμα και ο Λιονέλ Μέσι. Κοντρόλαρε τη μπάλα από πολύ μεγάλη απόσταση από την περιοχή του. Σήκωσε το κεφάλι, είδε τον Ντέιβιντ Σίμαν έξω από τα δοκάρια του και τον κρέμασε με μοναδικό τρόπο, βοηθώντας στην ήττα (2-1) της Αρσενλα από την Κόβεντρι.


Το πιο μοιραίο...
Στο Μουντιάλ των Η.Π.Α. (1994) ο Αντρές Εσκομπάρ έβαλε το πιο διάσημο αυτογκόλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το τάκλιν του άλλαξε πορεία στη μπάλα και οδήγησε στην ήττα (2-1) της Κολομβίας από την Ελβετία. Η κατάληξη δεν ήταν μοιραία μόνο για το ματς, αλλά και για την ίδια την ζωή του. Η Κολομβία αποκλείστηκε με εκείνο το αυτογκόλ και δύο βδομάδες αφότου επέστρεψε στην πατρίδα, δολοφονήθηκε. Προφανώς από εμπόρους ναρκωτικών που είχαν χάσει πολλά χρήματα στο στοίχημα εξαιτίας εκείνου του γκολ.


Χρυσό γκολ και ευρωκούπα
Στο τελικό του Κυπέλλου UEFA του 2001 η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε την έκπληξη της διοργάνωσης, Αλαβές. Επειτα από ένα εκπληκτικό σε θέαμα και διακύμανση παιχνίδι, ο τίτλος θα κρινόταν στην παράταση. Εκεί Αργεντινός αμυντικός Ντέλφι Χέλι πήδηξε και βρήκε τη μπάλα ελάχιστο. Τόσο όσο να χαλάσει την έξοδο του τερματοφύλακα και να δώσει στους Κόκκινους το τρόπαιο με νίκη 5-4. Εκείνο το γκολ βλέπετε ήταν το Χρυσό και ο τελικός έληξε εκεί.


Αδικία για Νέβιλ
Το 2006 η Αγγλία έπαιζε στην Κροατία την πρόκριση για το EURO του 2008. Ο Γκάρι Νέβιλ επέστρεψε ωραία και καλά τη μπάλα στον τερματοφύλακα Πολ Ρόμπινσον. Ο τελευταίος πήγε να τη διώξει με τη μία και δεν τη βρήκε. Ηταν αυτογκόλ και το χρεώθηκε ο παλαίμαχος πλέον δεξιός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε σκοράρει ποτέ εις βάρο9ς ομάδας του. Η Κροατία νίκησε τελικά 2-0 και η Αγγλία έχασε το μεγάλο ραντεβού.


Το τέλος του Θουμπιθαρέτα
Στο Μουντιάλ του 1998 η Ισπανία αποχαιρέτησε νωρίς. Μεγάλη ευθύνη φέρει γι αυτό ο τερματοφύλακας της Αντονι Θουμπιθαρέτα. Ο πορτιέρο της Μπαρτσελόνα ουσιαστικά έβαλε μόνος του το 2-2 των Νιγηριανών, οι οποίοι στο φινάλε έκαναν την ανατροπή και πέρασαν στα προημιτελικά (3-2). Μετά από αυτό ο νυν τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα κρέμασε τα γάντια του. Πραγματικά άσχημος τρόπος για να ολοκληρώνεται μία τόσο μεγάλη καριέρα.


Χάρη στην χάρη
Στο Πορτογαλία-Η.Π.Α. Του Μουντιάλ του 2002 ο Ζόρζε Κόστα και ο Τζεφ Αγκος αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αλτρουσιτές και μεγαλόψυχοι. Ο πρώτος έκανε με απίστευτη μακρινή κεφαλι, δινοντας καμπύλη στη μπάλα το 2-0 υπέρ των Γιάνκηδων, με τον Αγκος να καρώνει την εστία του στο φινάλε. Ωστόσο, οι Η.Π.Α. Πέτυχαν τελικά μία από τις σημαντικότερες νίκες τους (3-2) σε Παγκόσμια Κύπελλα και πέρασαν από τον όμιλο, αποκλείοντας τους Ιβηρες.


* Το πρώτο καταγεγραμμένο αυτογκόλ μπήκε το 1988. Σκόρερ ο Γκέρσομ Κοξ της Αστον Βίλα σε αγώνα με τη Γουλβς!

*Το 2002 μπήκαν τα περισσότερα αυτογκόλ σε έναν και μόνο αγώνα. Αυτά δεν ήταν βασικά και πολλά. Μόλις 149! Αντιμέτωπες ήταν για το πρωτάθλημα Μαδαγασκάρης η Αντέμα με της SOE Ανταναρίβο και το ματς έληξε 149-0. Ολα τα έβαλαν οι φιλοξενούμενοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για μία διαιτητική απόφαση στην προηγούμενη αγωνιστική!

* Το 2003 η Σάντερλαντ έπαιζε κόντρα στην Τσάρλτον την παραμονή της στην Πρέμιερλιγκ. Δυστυχώς όμως κυριολεκτικά αυτοκτόνησε με δύο αυτογκόλ του Στέφεν Ράιτ και ένα ακόμα του Μάικλ Πρόκτορ γνώρισε την ήττα με 3-1, τερματίζοντας τελευταία!

* Το 2005 ο Τζόναθαν Γούντγκεϊτ αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης όντας τραυματίας. Η αποθεραπεία του διήρκεσε κάμποσους μήνες. Οταν τελικά ήρθε η ώρα να παίξει, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί χειρότερο ντεμπούτο. Αφού έβαλε αυτογκόλ, αποβλήθηκε. Δύο εβδομάδες αργότερα αποβλήθηκε εκ νέου σε φιλικό με τη Σαραγόσα!

* Στο Τάιγκερ Καπ (συμμετέχουν χώρες της χερσονήσου Ινδοκίνας) του 1998 Ταϊλάνδη και Ινδονησία έπαιζαν τα ρέστα τους για πρόκριση από τον όμιλο. Βασικά είχαν περάσει και οι δύο και ήταν αγώνας κατάταξης. Καμία όμως δεν ήθελε να περάσει πρώτη και να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα που ήταν το Βιετνάμ. Στο 90' το σκορ ήταν 2-2, όταν ο αμυντικός της Ινδονησίας, Μουρσίντ Εφενντί πάλευε να βάλει αυτογκόλ. Το φοβερό ήταν πως δεν τον άφηναν οι επιθετικοί της Ταϊλάνδης. Τελικά τα κατάφερε αφού πέρασε δύο αντιπάλους. Η FIFA απέκλεισε δια βίου τον σκόρερ και η Ασιατική Ομοσπονδία τον τιμώρησε με πρόστιμα 50.000 ευρώ! Η πλάκα ήταν πως αμφότερες αποκλείστηκαν στα νοκ άουτ διασταυρώματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα