Το «αιώνιο» ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη!

Gazzetta team
Το «αιώνιο» ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη!

bet365

Το 1930 η Ελληνική Ομοσπονδία αποφάσισε να γίνει η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη για να αποφευχθούν τα επεισόδια. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ...

Αθήνα και Πειραιάς, Πειραιάς και Αθήνα. Οι πορείες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι συνδεδεμένες με τα «λημέρια» τους και κάθε φορά κοιτούν πως να εκμεταλλευτούν την έδρα τους. Το 1930, ωστόσο, αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν! Το Goal στο φύλλο της Κυριακής δημοσιεύει ντοκουμέντα από τις εφημερίδες «Ταχυδρόμος» και «Μακεδονία», που μεταφέρουν τον αναβρασμό μιας ολόκληρης πόλης για την μεγάλη αναμέτρηση και τις... καραβιές των οπαδών! Τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών προβλημάτιζαν και τότε τις ποδοσφαιρικές αρχές που αποφάσισαν να... μετακινήσουν το πρόβλημα! Τα επεισόδια δεν αποφεύχθησαν πάντως.

Στο δημοσίευμα περιγράφεται η άφιξη του ατμόπλοιου «Μαίρη Μ», με το οποίο πήγαν στην πόλη οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής: «Η ομάς του Παναθηναϊκού έφτασε εις την πόλιν μας το Σάββατον το πρωί. Την ίδιαν ημέραν το απόγευμα αναχώρησε από τον Πειραιά το ατμόπλοιο "Μαίρη Μ" κατάμεστο από έναν κόσμο ζωντανό και ενθουσιώντα, ο οποίος ερχότανε να ενισχύση με τις φωνές του τους Αθηναίους ποδοσφαιριστές. Έτσι χθες περί την 10ην, οι θαμώνες των παραλιακών κέντρων της Θεσσαλονίκης εξεπλάγησαν όταν είδαν να μπαίνη στο λιμάνι ένα βαπόρι σημαιοστολισμένο και που σφύριζε δαιμονισμένα. Τις βάρκες του, τις γέφυρές του και τα κατάρτια του τα επλημμύριζαν οι εκδρομείς, οι οποίοι τραγουδούσαν και εζητωκραύγαζαν. Οι περίεργοι που έσπευσαν στο Τελωνείον υπεδέχθησαν τους εκδρομείς οι οποίοι φορούσαν πράσινα μπερέ, πράσινες γραβάτες, πράσινες κονκάρδες (τα χρώματα του Παναθηναϊκού και έκαμαν έναν δαιμονιώδη θόρυβο με χίλια δυο βοερά όργανα».
Πάντως, ο... συναγερμός στην Θεσσαλονίκη ήταν δεδομένος, με τον τότε γενικό διευθυντή Μακεδονίας, Στυλιανό Γονατά να έχει επαφές με την Αστυνομία και τον στρατό! «Ο κ. Γονατάς συνειργάσθη μετά του αστυνομικού Διευθυντού σχετικώς με την λήψιντων ενδεικνυόμενων μέτρων δια την μή διασάλευση της τάξεως. Απεφασίσθη όπως η δύναμις της αστυνομίας ενισχυθή υπό τμήματος Πεζικού απαγορεύθη δε απολύτως κατά τη διάρκειαν και την λήξιν του αγωνίσματος η χρησιμοποίηση των εξ Αθηνών κομισθέντων υπό των φιλάθλων διαφόρων ροκάνων, κλάξον και γενικώς παντός πνευστού οργανού δυναμένου να προκαλέση ερεθισμόν των αντιθέτων...».
Χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΕΠΟ για τον κόσμο: «Παρακαλούνται οι παρακολουθήσοντες τον αγώνα φίλαθλοι, όπως συνδράμουν ημάς δια την επιτυχή και εν Αθλητικώ πνεύματι τέλεσιν του αγώνος. Αρκετή δε συνδρομή αυτών θα είναι η υπακοή και συμμόρφωσις αυτών προς τας υποδείξεις των εντεταλμένων δια την τέλεσιν του αγώνος και ο σεβασμός προς τα οδηγίας της αστυνομίας». Η αστυνομία είχε κάνει εξαίρεση και παρότι τα εστιατόρια τις Κυριακές ήταν κλειστά, επέτρεψε τη λειτουργία τους «ίνα επαρκέσουν εις τας ανάγκας των αφικνούμενων εξ Αθηνών και Πειραιώς 3 χιλ φιλάθλων»!
Όπως προαναφέραμε, τα επεισόδια ήταν γεγονός! Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 2-1 και μετά το τέλος του ματς οι οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και οι παίκτες του κυνήγησαν τον Ιταλό διαιτητή, ο οποίος κατήγγειλε ότι ποδοσφαιριστής του έσκισε το σακάκι. Άλλες εποχές, ίδια ήθη και έθιμα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα