Ποιος Μέσι, ο Τσιταλού!

Γιώργος Καραμάνος
Ποιος Μέσι, ο Τσιταλού!

bet365

Ιστοσελίδα της Ζάμπια αποκάλυψε ότι ο Γκόντφρεϊ Τσιταλού έβαλε το 1972 107 γκολ και η Ομοσπονδία της Ζάμπια θα αξιώσει από τη FIFA την αναγνώριση του ρεκόρ...

Τόση αναμονή. Τόση αγωνία. Τραυματίστηκε ή όχι ο Μέσι; Θα ξεπεράσει ή όχι τον Γκερντ Μίλερ; Και όταν το ρεκόρ έσπασε, ένα σωρό αφιερώματα για τον Αργεντινό, αλλά και τον Γερμανό «Der Bomber». Ολα αυτά επί ματαίω. Ολα αυτά λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο από την Ζάμπια. Χωρίς τον Γκόντρεϊ Τσιταλού, ο οποίος τρώει λάχανο και τον Μίλερ και τον Μέσι. Τσιταλού λοιπόν και ξερό ψωμί. Το ευρύ κοινό (ή και το πιο πιστό ακόμα) μπορεί να μην τον γνωρίζει, αλλά πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς κανονιέρηδες των αφρικανικών γηπέδων.


Ο Τσιταλού λοιπόν είναι σύμφωνα με μία ιστοσελίδα της Ζάμπια ο κορυφαίος σκόρερ σε μία ημερολογιακή χρονιά. Συγκεκριμένα και όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του σάιτ «Zambian Watchdog», το 1972 (όπως και ο Μίλερ) ο επιθετικός της Ζάμπια βρήκε δίχτυα 107 φορές! «Προσπαθούμε μέσω της Αφρικανικής Ομοσπονδίας να καταθέσουμε το σχετικό αίτημα στη FIFA, ώστε να αναγνωριστεί το ρεκόρ του Τσιταλού που ήταν καλύτερος από τον Μέσι και τον Μίλερ», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Ζάμπια.

Με κομμένη την ανάσα λοιπόν όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περιμένει την εξέλιξη της υπόθεσης. Επίσης αναμένεται να μάθουμε κάποια στιγμή το πόσα γκολ έχει βάλει ο κορυφαίος σκόρερ στο πρωτάθλημα των Νησιών του Πάσχα. Πάντως πέραν της πλάκας, ο γεννημένος το 1947 Τσιταλού βραβεύτηκε το 1982 από τη FIFA για τη συνολική προσφορά του στο άθλημα και υπήρξε πραγματικά εξαιρετικός επιθετικός στη Μαύρη Ηπειρο που εκείνα τα χρόνια δεν είχε ούτε καν τη στοιχειώδη προβολή σε κανέναν τομέα του αθλητισμού. Προφανώς ο Τσιταλού να τα έβαλε αυτά τα 107 γκολ (άραγε ποιος να μέτραγε τότε στη Ζάμπια;), αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστεί τώρα εκείνο το επίτευγμα του.

Ακόμα και αν συμβεί πάντως, δεν βρίσκεται εν ζωή για να δρέψει τις τιμές, καθώς το 1993 ως προπονητής της ομάδας Κάμπουε Γουόριορς που χάθηκε ολόκληρη σε αεροπορικό δυστύχημα.

 

Τελευταία Νέα