Τινάζουν στον αέρα το ποδόσφαιρο οι Γερμανοί

Gazzetta team
Τινάζουν στον αέρα το ποδόσφαιρο οι Γερμανοί

bet365

Έτοιμη να τινάξει στον αέρα τον ποδοσφαιρικό χάρτη είναι η Γερμανία με το σχέδιο Καρλ Χάινζ Ρουμενίγκε να στοχεύσει στην κατάργηση του Νόμου Μπόσμαν.

Το θέμα αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΛΑΔΑ» και του Άλκη Φιτσόπουλου, με τον κίνδυνο να γίνει και πάλι «σκλαβοπάζαρο» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να είναι πλέον ορατός, αν περάσει η γραμμή των Γερμανών στις 27 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Σε απόδοση 1.30 βρίσκουμε στη unibet τη νίκη της Μπάγερν Μονάχου επί της Νυρεμβέργης

Περισσότερους από 50.000 ποδοσφαιριστές από 49 χώρες θα κατεβάσει στους δρόμους η FIFPro, παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαιριστών, για το ποδοσφαιρικό «σκλαβοπάζαρο» που ετοιμάζει ο Γερμανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Καρλ Χάινζ Ρουμενίγκε.

Διαβάστε το δημοσιεύμα: «Τι είναι ο Νόμος Μποσμάν; Ο Ζαν - Μαρκ Μποσμάν, ένας μέτριος Βέλγος ποδοσφαιριστής, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν του έδιναν μεταγραφή, με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε και έφερε πραγματική επανάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές, πλέον, είχαν τη δυνατότητα να μένουν ελεύθεροι μετά το τέλος του συμβολαίου τους και να διαπραγματεύονται οι ίδιοι την επόμενη ομάδα, τον επόμενο εργοδότη τους. Επίσης, θα μπορούσαν να παίζουν σε όποια χώρα εντός της Ε.Ε., με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο, χωρίς, πλέον, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο περιοριστικός αριθμός των κατά τόπους ομοσπονδιών.

Ποιο ήταν το καθεστώς πριν από την απόφαση για τον Νόμο Μποσμάν και θέλουν να επαναφέρουν οι Γερμανοί; Ο ποδοσφαιριστής γεννιόταν και «πέθανε» ποδοσφαιρικά στην ίδια ομάδα, ήταν εσαεί περιουσία της και έφευγε μόνο με τη συναίνεσή της. Πραγματική σκλαβιά! Θυμηθείτε πως μεγάλοι άσοι του παρελθόντος, όπως ο Μίμης Δομάζος, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, «γέρασαν» στον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον Ηρακλή, επειδή οι ομάδες τους δεν τους έδιναν μεταγραφή.


Μεθοδικά

Πώς, όμως, φτάσαμε μέχρι εδώ; Οι Γερμανοί κινήθηκαν μεθοδικά, όπως κάνουν πάντα. Όταν δημιουργήθηκε η κίνηση του «G14» (των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, όπως η Ρεάλ, η Μάντσεστερ, η Μπάγερν, η Λεβερκούζεν, η Γιουβέντους κ.λπ.), προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από την ΟΥΕΦΑ, οι Γερμανοί φρόντισαν να βάλουν «πρόεδρο» τον Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε, παλιά δόξα της Μπάγερν Μονάχου και της Ίντερ, ο οποίος εξελίχθηκε σε ένα ολότελα πολιτικό πρόσωπο, καθώς εγκλώβισε τις ομάδες και τις χειραγωγεί πλέον. Πώς; Με το πρόσχημα ότι προστατεύει τα συμφέροντά τους, έμεινε εκεί και μέσω ενός «προγράμματος» της ΟΥΕΦΑ τους επιβάλλει τη θέλησή του. Ποιο είναι αυτό; Το περίφημο «financial fair play». Είναι αυτό που επιβάλλει σε όλες τις ομάδες να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, συνεπώς να μη χρωστούν σε κανέναν. Έτσι έμεινε εκτός Ευρώπης η ΑΕΚ, λόγω χρεών, έτσι οι ομάδες του Νότου δεν θα μπορούν, πλέον, να ξοδεύουν για αγορές μεγάλων παικτών, οι οποίοι, φυσικά, θα καταλήγουν στις ομάδες της Βόρειας Ευρώπης. Παρεμπιπτόντως, οι γερμανικές ομάδες, με πρώτη την Μπάγερν, παρουσίασαν τεράστια κέρδη το 2011.

Ποιος, όμως, ηγείται του «financial fair play» για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Γερμανών και ποιος ο ρόλος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί; Ο ηγέτης λέγεται Ζαν - Λιγκ Ντεάν. Είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, που επί των ημερών του έγιναν διάφορα σκάνδαλα, κυρίως σε τρόφιμα. Αυτός ήταν που απέσυρε τους Βέλγους κυανόκρανους από τη Ρουάντα και ακολούθησε η σφαγή των Τούτσι από τους Χούτου - για την οποία γενοκτονία, ενώπιον του βελγικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «δεν λυπάται»!

Ο Μισέλ Πλατινί, αυτή η θρυλική μορφή του ποδοσφαίρου και σημερινός πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, επιμένει φανατικά υπέρ του «financial fair play», αλλά δεν έχει, ακόμα, τοποθετηθεί στο ζήτημα κατάργησης του Νόμου Μπόσμαν. Από την αντίδρασή του θα κριθεί αν συντάσσεται με τους Γερμανούς ή είναι με τους ποδοσφαιριστές.


Η Κομισιόν

Η στάση της Κομισιόν είναι ένα ανάχωμα στις επιδιώξεις των Γερμανών. Λέει σχετικά η κυρία Μαρί Τσιγώνη: «Έχουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε κουβεντιάσει μαζί τους, ειδικά ο πρόεδρός μας, Λεονάρντο Γκρόσο. Περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τις προθέσεις των Γερμανών».

Η κυρία Μαρία Τσιγώνη, ωστόσο, δήλωσε και κάτι άλλο, επίσης σημαντικό, που αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα συνδικάτα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης το όλο ζήτημα: «Είναι γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων είναι φανερά επηρεασμένοι από τα ΜΜΕ των χωρών τους. Γι’ αυτό και η FIFPro δεν πήρε αποφάσεις στήριξης των απεργιών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου». Σε ερώτηση της «Ε» αν θα βάλει το ζήτημα στη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου, απάντησε: «Φυσικά και θα μπει, αλλά προέχει να μην περάσει η κατάργηση του Νόμου Μπόσμαν».


Πέντε σημεία-κλειδιά

Γιατί, όμως, οι Γερμανοί έχουν βάλει στόχο την απενεργοποίηση του Νόμου Μποσμάν; Τα πράγματα είναι πολύ απλά:
1)Αυτός είναι ο στόχος τους γενικότερα στην Ευρώπη, με τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν στους λαούς και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο - και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει!

2)Επίδειξη ισχύος έναντι της Ε.Ε., την οποία στην πράξη έχουν καταργήσει - τουλάχιστον την περίοδο της κρίσης. Γνωρίζουν ότι παραβιάζονται κεφαλαιώδεις διατάξεις του καταστατικού της.

3)Αφού οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα «ζωής και θανάτου» του ποδοσφαιριστή, θα τον πληρώνουν όσο αυτές θέλουν και όχι με όσα αυτός ζητεί και, φυσικά, δεν θα δέχονται καμία διαπραγμάτευση. Κάτι ανάλογο με τις επιχειρησιακές συμβάσεις! Ακυρώνεται στην πράξη και ο θεσμικός από τη ΦΙΦΑ ρόλος του μάνατζερ.

4)Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ της Βόρειας Ευρώπης -αφού στον Νότο μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης ξοδεύει, αλλά είναι κι αυτή καταχρεωμένη- δεν θα χρειάζονται τεράστια ποσά για αγορές παικτών. Ειδικά από τις χώρες του Νότου, που είναι «ποδοσφαιρομάνες», θα αγοράζουν τους καλούς για ένα κομμάτι ψωμί, καθότι ακόμα κι οι μεγάλες ομάδες του Νότου, λόγω της κρίσης, δεν θα μπορούν να αντισταθούν στα χρήματα του πλούσιου Βορρά!

5)Ο ανταγωνισμός, πλέον, θα κλείνει σαφώς υπέρ των ομάδων του πλούσιου Βορρά, συνεπώς αυτές θα μοιράζονται τον πακτωλό χρημάτων του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και του Γιουρόπα Λιγκ».

 

Τελευταία Νέα