This is football!

Θάνος Σαρρής
This is football!

bet365

Αναμονή τέλος! Το πρωτάθλημα ξεκινά στη χώρα που «γέννησε» το ποδόσφαιρο και το το gazzetta.gr παρουσιάζει ξεχωριστά τους είκοσι μονομάχους της Πρέμιερ Λιγκ!

Η συναρπαστική περσινή εξέλιξη του αγγλικού πρωταθλήματος και το πάρε-δώσε στο παζάρι του καλοκαιριού αφήνουν υποσχέσεις για μία εξίσου εντυπωσιακή χρονιά. Θα αλλάξει τις ισορροπίες ο Φαν Πέρσι; Θα μεταμορφώσει τη Λίβερπουλ ο Ρότζερς; Θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο η Μάντσεστερ Σίτι; Αυτά και ακόμα πολλά ερωτήματα των φίλων της Πρέμιερ Λιγκ θα απαντηθούν μέσα στα γήπεδα και οι απαντήσεις αρχίζουν από το Σάββατο (18/08)! Το gazzetta.gr σας βάζει στο κλίμα, παρουσιάζοντας ξεχωριστά κάθε ομάδα, αν και υπάρχουν περιθώρια για μεταγραφές που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η σειρά είναι ανάλογα με τη θέση που τερμάτισαν στο πρωτάθλημα της περσινής σεζόν. Μπορείτε να δείτε όλες τις μεταγραφές των ομάδων στο transfer center του gazzetta.gr με ένα κλικ ΕΔΩ.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Με τα δοκιμασμένα «όπλα»

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου σε σχέση με πέρυσι, όταν και κατέκτησε το Πρωτάθλημα, παρά την επιθυμία του προπονητή της για ενίσχυση. Ο Ιταλός είχε ζητήσει μεταγραφές, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκτηθούν κάποιοι παίκτες για να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις και μέχρι στιγμής η ομάδα του έχει αποκτήσει μόνο τον Τζακ Ρόντγουελ από την Έβερτον. Ταλαντούχος μεν, αλλά χρειάζεται δουλειά. Το ζητούμενο για τη Σίτι είναι να διατηρηθεί στην κορυφή και να διορθώσει το «φιάσκο» στην Ευρώπη της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να συνεχίσει την απόσβεση των τεράστιων ποσών που έχουν δαπανηθεί. Το θετικό είναι ότι πλέον θα είναι πιο δεμένη, έχοντας διατηρήσει τον βασικό της κορμό, ενώ έχει δώσει σημαντικό βάρος και στην υποδομή.

Αναμφίβολα έχει πολύ ποιοτικό ρόστερ, το οποίο έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση μετά την κατάκτηση του τίτλου. Η επιθετική της λειτουργία έδειξε ότι κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρότι ο Μαντσίνι ήθελε τον Φαν Πέρσι, οι υπάρχοντες επιθετικοί είναι ικανοί να κάνουν τη ζημιά σε οποιαδήποτε ομάδα.Πέρυσι σημείωσε άλλωστε 93 γκολ, τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Eρωτηματικό αποτελεί το κέντρο της άμυνας, κυρίως αν υπάρξει κάποια απουσία. Ο Μαντσίνι θέλει τον Άγκερ για να αποτελέσει δίδυμο με τον Κομπανί, ώστε να υπάρχει μία δυνατή εναλλακτική στο πρόσωπο του Λέσκοτ, αλλά ο Δανός παραμένει παίκτης της Λίβερπουλ. Τουλάχιστον προς το παρόν!

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Υπεροπλία στην επίθεση, θέλει χαφ

Η απόκτηση του Ρόμπιν Φαν Πέρσι είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες στο αγγλικό πρωτάθλημα; Θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο. Τη συγκεκριμένη άποψη την υποστηρίζουν αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου στο Νησί, οι οποίοι ανυπομονούν να δουν την συνύπαρξη του Ολλανδού με τον Γουέιν Ρούνεϊ. Σε συνδυασμό με τους Γουέλμπεκ και Ερνάντες, αν φυσικά μείνουν όλοι, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έχουν μια πραγματικά... διαβολική επίθεση. Στόχος ο 20ος τίτλος στην Πρέμιερ Λιγκ, που αποτελεί και προτεραιότητα και μια δυνατή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρούνεϊ σημείωσε την προηγούμενη χρονιά 27 γκολ και ο Φέργιουσον περιμένει από τον Φαν Πέρσι να προσθέσει στη... σούμα τα γκολ που η ομάδα έχασε από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η απόκτηση του Σίντζι Καγκάβα από την περσινή πρωταθλήτρια Γερμανίας Ντόρτμουντ προσφέρει επιπλέον λύσεις στις θέσεις πίσω από τον φορ, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον χρειάζεται αμυντικό χαφ. Ο Τομ Κλέβερλι, που είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, μαζί με τον Μίκαελ Κάρικ είναι οι μοναδικοί που υπάρχουν για το κέντρο, με τον «βετεράνο» Πολ Σκόουλς να συνεχίζει να προσφέρει ποιότητα. Ο «Φέργκι» περιμένει από τον Νεμάνια Βίντιτς να επιστρέψει δυνατός στη νέα χρονιά και να πιάσει τα επίπεδα απόδοσης που είχε πριν τον τραυματισμό του, αποτελώντας τον ηγέτη της άμυνας. Πέραν του κέντρου, είναι περιορισμένες οι επιλογές και στους πλάγιους μπακ, θέση που είναι επίσης πιθανόν να υπάρξει μεταγραφή.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Ενίσχυση, αποχώρηση και ερωτηματικά

Μέχρι και πριν από λίγες μέρες, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έδειχνε ικανή να «χτυπήσει» κάποιον από τους φετινούς τίτλους. Ενισχύθηκε με πολύ σημαντικές μεταγραφές στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, όπου ο Σάντι Καθόρλα, ο Λούκας Ποντόλσκι και ο Ολιβιέ Ζιρού αποτελούν «ενδεκαδάτους» παίκτες. Ωστόσο, έχασε τον αρχηγό και μεγάλο «κανόνι» της. Οι οπαδοί των Λονδρέζων καίνε τις φανέλες του Φαν Πέρσι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Αλσατός τεχνικός δεν είχε και πολλές επιλογές. Πήρε 24 εκατομμύρια λίρες για έναν παίκτη που το συμβόλαιό του λήγει του χρόνου και δεν ήθελε να μείνει στην ομάδα. Το κενό του αποτελεί ένα σημαντικό ερωτηματικό, αλλά εξίσου μεγάλη υπόθεση είναι το τι θα γίνει τελικά με τον Άλεξ Σονγκ. Οι Ισπανοί είναι σχεδόν βέβαιοι για την μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα.

Ο Καμερουνέζος αποτελεί τον βασικό αμυντικό μέσο της Άρσεναλ και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός. Αν φτάσει πάλι ο Βενγκέρ να τρέχει τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών να καλύψει τα κενά στην ομάδα, είναι πιθανόν να έχει τα... περσινά προβλήματα με το κάκιστο ξεκίνημα. Κι αν για την επίθεση έχει προβλέψει, θα χρειαστεί έναν αμυντικό χαφ που να μπορεί να σταθεί ως βασικός και να κάνει τη διαφορά, αν τελικά αποχωρήσει ο Σονγκ. Επίσης ένα θέμα είναι και η άμυνα, η οποία πέρυσι είχε πολλά προβλήματα, αλλά και πολλούς τραυματισμούς.

ΤΟΤΕΝΑΜ: Η ευκαιρία του Βίλας Μπόας

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας πλήρωσε το μάρμαρο για την περσινή κακή χρονιά στην Τσέλσι, αποτέλεσε παρελθόν και του «χρεώθηκε» σημαντικό μερίδιο για την αποτυχία του πρώτου μισού της χρονιάς. Το σχέδιό του για την ανανέωση των «Μπλε» δεν πέτυχε και η Τότεναμ του προσφέρει την ευκαιρία να δείξει ότι δεν έγινε άδικα τόσος ντόρος γύρω από το όνομα του. Κινήθηκε έξυπνα και απέκτησε έναν πολύ χρήσιμο παίκτη, τον Γκίλφι Σίγκουρτσον, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο εξάμηνο που έπαιξε στη Σουόνσι, ενώ ο Γιαν Βερτόνχεν δείχνει ως μία πολύ αξιόπιστη λύση για το κέντρο της άμυνας και καλείται να καλύψει το κενό που άφησε το τέλος της καριέρας του Λέντλεϊ Κινγκ.

Από εκεί και πέρα όμως, η περσινή καλή πορεία των Σπερς βασίστηκε κατά πολύ στο τρομερό δίδυμο στη μεσαία γραμμή του Σκοτ Πάρκερ με τον Λούκας Μόντριτς. Ο δεύτερος αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ρεάλ Μαδρίτης και ο Πορτογάλος περιμένει από τον Σίγκουρτσον να καλύψει το κενό του. Επίσης, η «κολόνα» της επίθεσης, ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, αν και αρχικά φαινόταν ότι θα αποκτηθεί με μεταγραφή, τελικά δεν επετεύχθη συμφωνία με την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ζερμέν Ντεφό, που είχε αρκετά παράπονα για το ότι ήταν μπακ-απ του φορ από το Τόγκο, θα πάρει την ευκαιρία του. Φυσικά, είναι πιθανό να γίνουν μεταγραφές, αφού από την διαφαινόμενη πώληση του Μόντριτς η ομάδα του Λονδίνου θα βάλει αρκετά χρήματα στα ταμεία της.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: «Αθόρυβη» και με τον ίδιο κορμό

Από τις ομάδες που έχουν ακουστεί λιγότερο στο μεταγραφικό παζάρι. Ο Άλαν Πάρντιου, παρότι όταν ανέλαβε την ομάδα άκουσε αρκετή «γρίνια» από τον κόσμο, έκανε εξαιρετική δουλειά και έφερε τις «Καρακάξες» να παλεύουν στις πρώτες θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ. Εξαιρετική αμυντική λειτουργία στο πρώτο μισό της σεζόν, υποδειγματικές αντεπιθέσεις και... φονικά τελειώματα. Αρχικά ο Ντεμπά Μπα και εν συνεχεία ο Παπίς Σισέ ξετίναξαν τα αντίπαλα δίχτυα, κάνοντας ευτυχισμένους τους Geordies! Αρκετοί από τους παίκτες των Τουν ακούστηκε ότι μπορεί να φύγουν. Ωστόσο, ο κορμός διατηρήθηκε. Κρουλ, Καμπάιγ, Τιοτέ, Μπα, Σισέ και Μπεν Αρφά έμειναν στο Sports Direct Arena, ενώ αποκτήθηκε και ο Ολλανδός μέσος Βέρνον Ανίτα, τον οποίο ο Πάρντιου πιστεύει πολύ, κυρίως για το μέλλον, όπως και τον Ρομέιν Αμαλφιτανό.

Μένει να σταθεροποιήσει την απόδοσή της και εκτός έδρας, ενώ φέτος με την Ευρώπη θα έχει «βαρύ» πρόγραμμα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι προσέγγιση θα ακολουθήσει στο Europa League. Αν δηλαδή θα δώσει το βάρος στην Πρέμιερ, παίζοντας με «ρεζέρβες» στην Ευρώπη, όπως έκανε πέρυσι η Τότεναμ. Η ανοδική της πορεία μπορεί να συνεχιστεί, αν και πλέον δεν θα διαθέτει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι ικανή να κάνει τη ζημιά.

ΤΣΕΛΣΙ: Ταλέντο και «παλιά φρουρά»

Το όνειρο του Ρομάν Αμπράμοβιτς για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ έγινε πραγματικότητα και ο τίτλος αυτός, σε συνδυασμό με το Κύπελλο Αγγλίας, του άνοιξε την όρεξη για μεγαλύτερες επενδύσεις. Κράτησε τελικά τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο στον πάγκο και του έφερε δύο από τους πιο πολυσυζητημένους παίκτες. Η σημαντικότερη απόκτηση είναι αυτή του playmaker της Λιλ, Εντέν Αζάρ, ο οποίος έχει δείξει ότι έχει τα φόντα για να καθιερωθεί αμέσως και αποτέλεσε μήλον της έριδος για αρκετές ομάδες. Τελικά, επέλεξε τους «Μπλε», οι οποίοι πραγματοποίησαν την πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού. Παράλληλα, στο Στάμφορντ Μπριτζ θα βρίσκεται και ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της νέας φουρνιάς της Βραζιλίας! Ο λόγος για τον Όσκαρ, για τον οποίο βγήκαν από τα ταμεία 32 εκατομμύρια ευρώ! Ο Ντι Ματέο καλείται να συνδυάσει αρμονικά τη νέα γενιά με την παλιά φρουρά, κάτι που δεν κατάφερε ο Βίλας Μπόας.

Παράλληλα, περιμένει από τον Φερνάντο Τόρες να βρει επιτέλους τον καλό εαυτό του, καθώς ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έφυγε για την Κίνα. Η θέση του επιθετικού αποτελεί ένα ερωτηματικό, κυρίως από τη στιγμή που δεν προχώρησε η απόκτηση του Χουλκ, ενώ μετά την αποχώρηση του Μποσίνγκουα ο Ντι Ματέο δεν θα έλεγε όχι και σε ένα «καθαρό» δεξί φουλ μπακ, θέση που θα καλύψει ο Ιβάνοβιτς. Ραμίρες και Μάτα στα άκρα αναμένονται ακόμα καλύτεροι φέτος, κάνοντας τρομερή δουλειά ήδη από πέρυσι. Ειδικότερα από τα πόδια του Ισπανού ξεκίνησαν το 20% των γκολ της ομάδας του!

ΕΒΕΡΤΟΝ: «Φρεσκαρισμένη» και αισιόδοξη

Μπορεί να έχασε τον Τιμ Κέιχιλ και τον Τζακ Ρόντγουελ, ο οποίος πέρυσι ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς και φέτος πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο η Έβερτον έχει αρκετό ταλέντο στην ομάδα της, πλαισιωμένο από παίκτες που μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμοι. Ο Ντέιβιντ Μόγες, ο οποίος πέρυσι είχε ένα πολύ μικρό ρόστερ στο πρώτο μισό της σεζόν, ήταν πανευτυχής κατά την παρουσίαση του Στίβεν Νέισμιθ. Παράλληλα, απέκτησε με μεταγραφή και τον Πίεναρ, που έδειξε στο διάστημα που ήταν δανεικός ότι μπορέι να προσφέρει, ενώ -μέχρι στιγμής- έχει κρατήσει τους Μπέινς, Φελαϊνί και Χέιτινχα.

Ο Μόγες έχει ρίξει το μέσο όρο ηλικίας και περιμένει από τους ταλαντούχους Ρος Μπάρκλεϊ και Σίμους Κόλμαν να αναπτύξουν το παιχνίδι τους και να προσφέρουν στην πρώτη ομάδα. Ως συνήθως, δεν έχει ξοδέψει πολλά χρήματα στο μεταγραφικό παζάρι και θέλει να αποφύγει το κακό ξεκίνημα των προηγούμενων ετών, έχοντας μάθει να παλεύει στα δύσκολα.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Νέα αρχή, νέα νοοτροπία

Η περσινή όγδοη θέση, που ήταν η χειρότερη από τη σεζόν 1953-54, έκρουσε τον κώδωνα για τη Λίβερπουλ, η οποία επιχειρεί μία νέα προσέγγιση. Ο «Κινγκ Κένι» Νταλγκλίς αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας και στη θέση του αποκτήθηκε ένας από τους πιο ελπιδοφόρους προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ, ο Μπρένταν Ρότζερς, που πέρυσι εμφύσησε στη Σουόνσι ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Οι Σουόνς είχαν τρομερή κατοχή, ορθόδοξη ανάπτυξη και συνεχή κίνηση. Ο Ρότζερς, καλείται να εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού στους Ρεντς. 4-3-3, κυκλοφορία, πρέσινγκ ψηλά, υποστήριξη από τα μπακ, κλεψίματα και γρήγορο τρανζίσιον. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται χρόνο, οι διοικούντες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους και έχουν υποσχεθεί υπομονή, αλλά είναι δεδομένο ότι μια πορεία στο πρωτάθλημα σαν την περσινή, όπου η Λίβερπουλ τερμάτισε 17 πόντους πίσω από την πρώτη τετράδα, δύσκολα θα γίνει ανεκτή.

Η πίεση, λοιπόν, είναι δεδομένη. Ο ίδιος πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις. Δεν δίστασε να «κόψει» τον πανάκριβο Άντι Κάρολ -ο οποίος πάντως αν δεν παραχωρηθεί μπορεί να πάρει ευκαιρίες- και έδωσε 20 εκατομμύρια στην πρώην ομάδα του για να αποκτήσει τον παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή, τον Τζο Άλεν. Πάντα, φυσικά, δίπλα στον εμβληματικό Στίβεν Τζέραρντ. Μπέλαμι, Κάουτ, Ακουιλάνι και Μάξι Ροντρίγκες αποτελούν παρελθόν και τον Σουάρες στην επίθεση θα πλαισιώσει ο Μπορίνι, τον οποίο ο Ρότζερς γνωρίζει πολύ καλά. Τζο Κόουλ και Στιούαρτ Ντάουνινγκ θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι αξίζουν.

ΦΟΥΛΑΜ: Οδηγός η περσινή χρονιά

Προέρχεται από μία καθόλα ικανοποιητική χρονιά, στην οποία χωρίς φανφάρες και σπατάλες τερμάτισε ένατη, κερδίζοντας τη Λίβερπουλ, την Άρσεναλ και τη Νιούκαστλ και έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει δυνατό αντίπαλο για κάθε ομάδα. Σημαντικό ρόλο στο φετινό σύνολο του Μάρτιν Γιολ θα παίξει το κατά πόσο θα καταφέρει να κρατήσει στην ομάδα τον Μούσα Ντεμπελέ και τον Κλιντ Ντέμπσεϊ, αφού τα ονόματα και των δύο έχουν ακουστεί για μεγαλύτερες, τουλάχιστον βάσει ονομάτων, ομάδες. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Ολλανδού. Παράλληλα, στο δεύτερο μισό της χρονιάς βρήκε λύσεις στην επίθεση από τον Πάβελ Πογκρέμπνιακ, ο οποίος δεν θα βρίσκεται φέτος στο Κρέιβεν Κότατζ. Στον αντίποδα, πήρε τον Χιούγκο Ρονταγιέγκα και τον Μλάντεν Πέτριτς.

Παρότι οι αποχωρήσεις αφορούν κυρίως παίκτες μεγάλης ηλικίας, η Φούλαμ χρειάζεται ενίσχυση για να συνεχίσει τη σταδιακή πρόοδο των τελευταίων χρόνων. Μέχρι στιγμής, έχει αποκτήσει μόνο ελεύθερους. Διαθέτει αρκετό ταλέντο στις ακαδημίες και αρκετοί θέτουν υποψηφιότητα να ακολουθήσουν το δρόμο του Κερίμ Φρέι, ο οποίος έκανε το «ξεπέταγμα» την προηγούμενη χρονιά. Η άμυνά της ήταν από τις πιο σταθερές πέρυσι και έμεινε απαράλλαχτη, αλλά της λείπει το βάθος στον πάγκο.

ΓΟΥΕΣΤ ΜΠΡΟΜ: Υπάρχει ζωή και μετά τον Χόντγκσον

Ο Ρόι Χόντγκσον αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία των Baggies για την Εθνική Αγγλίας, οδηγώντας τους σε μια αξιοπρεπέστατη πορεία στην Πρέμιερ Λιγκ και πλέον το βάρος για τη νέα χρονιά πέφτει στον «ρούκι» Στιβ Κλαρκ, ο οποίος θήτευσε στο πλάι του Χόντγκσον. Έχει ιδέες και τακτική παιδεία, αλλά είναι η πρώτη φορά που σηκώνει το βάρος του πρώτου προπονητή σε μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Η απόκτηση του Ρομέλου Λουκάκου από την Τσέλσι είναι ικανή να αλλάξει τα δεδομένα σε μια ομάδα που ούτως ή άλλως η επιθετική γραμμή της ήταν δυνατή. Η 10η θέση που πήρε πέρυσι είναι δύσκολο να ξανάρθει και αποτελεί το μεγάλη πρόκληση του Κλαρκ.

Ο Οντεμβίγκι με τον Λονγκ που επωμίστηκαν το επιθετικό βάρος παραμένουν στην ομάδα, ενώ αποκτήθηκε και ο Μάρκους Ρόσεμπεργκ. Ο Οντεμβίγκι πάντως έχει εκφράσει την επιθυμία του να φύγει, αλλά οι Μπάγκις απέρριψαν πρόταση τεσσάρων εκατομμυρίων από την Αλ Γκαραφά του Κατάρ και θα τον πουλήσουν μόνο αν το ποσό είναι πραγματικά μεγάλο. Σημαντικό ρόλο θα παξει το κατά πόσο ο Ζόλταν Γκέρα, ο οποίος είναι εκτός από το Νοέμβριο του 2011 θα επιστρέψει στο 100% των δυνατοτήτων του.

ΣΟΥΟΝΣΙ: Το στοίχημα του Λάουντρουπ

Να συνεχίσει την παράδοση που έχτισαν στους Σουόνς ο Ρομπέρτο Μαρτίνες και ο Μπρένταν Ρότζερς θέλει ο Δανός τεχνικός, ο οποίος καλείται να διατηρήσει το ξεχωριστό στυλ ποδοσφαίρου και να φέρει ανάλογα αποτελέσματα με τον προκάτοχό του, κάνοντας ουσιαστικά μια χρονιά ανάλογη με αυτή στη Χετάφε το 2007. Η κατοχή και τη συνεχές passing game που έχει μάθει να παίζει η Σουόνσι του ταιριάζουν. Απέκτησε παίκτες που μπορούν να αποδειχθούν «λαυράκια», αλλά δεν έχουν εμπειρία από Πρέμιερ Λιγκ.

Ερωτηματικό παραμένει το πως θα καλυφθεί το κενό του Τζό Άλαν στη μεσαία γραμμή, ο οποίος ακολούθησε τον Ρότζερς στη Λίβερπουλ. Φέτος, οι αντίπαλοι θα γνωρίζουν καλύτερα το παιχνίδι των «Κύκνων», γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Λάουντρουπ.

ΝΟΡΙΤΣ: Να αποβάλλει το σύνδρομο της δεύτερης χρονιάς

Είναι συχνό φαινόμενο μια ομάδα που ως νεοφώτιστη τα πηγαίνει καλά, την επόμενη χρονιά να υποβιβάζεται. Στην Πρέμιερ Λιγκ συγκεκριμένα, το 28% των ομάδων που κατάφεραν να σωθούν την πρώτη χρονιά, υποβιβάστηκαν την επόμενη. Η Νόριτς θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί. Έχασε τον Λάμπερντ από τον πάγκο, αλλά κράτησε τον ηγέτη στην επίθεση, τον Γκραν Χολτ. Ο Κρις Χάουτον ανέλαβε να συνεχίζει το δύσκολο έργο του Λάμπερντ και θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα στην ομάδα, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έχοντας εμπειρία από Πρέμιερ Λιγκ και έχοντας φέρει εις πέρας στο παρελθόν επικίνδυνες αποστολές.

Το μαχητικό πνεύμα της προηγούμενης χρονιάς αναμένεται να είναι και πάλι αυτό που θα ξεχωρίζει στις προσπάθειες των «Καναρινιών», τα οποία όμως στην προετοιμασία έχουν δείξει πρόβλημα στο σκοράρισμα, ενώ η προσέγγιση του Χάουτον είναι πιο αμυντικογενής από αυτή του Λάμπερντ. Στην άμυνα μπορεί να απέκτησε τον Τέρνερ, αλλά δεν έχει εναλλακτικές στα πλάγια μπακ.

ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ: Νέος χορηγός, λιγότερες μεταγραφές

Οι «Μαύρες Γάτες» συμφώνησαν με την ΜΚΟ «Invest in Africa» για χορηγία στη φανέλα έναντι σημαντικού ποσού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κινητικότητα στα μεταγραφικά. Κι αν οι οπαδοί είχαν συνηθίσει έναν Στιβ Μπρους να φέρνει συνεχώς νέους παίκτης (30 ποδοσφαιριστές σε δυόμιση χρόνια), το άλλο άκρο του Μάρτιν Ο' Νιλ τους προβληματίζει. Θέλουν τον πρώην τεχνικό της Άστον Βίλα στην ομάδα τους, πιστεύουν στη δουλειά του, αλλά βλέπουν στασιμότητα. Η φυγή των Γκιάν Ασαμόα και Νίκλας Μπέντνερ δημιουργεί ερωτηματικά για την επίθεση, κάτι που δείχνουν και τα φιλικά προετοιμασίας, όπου η Σάντερλαντ μέτρησε τέσσερις ήττες σε έξι ματς, σκοράροντας μόλις τέσσερα γκολ.

Πήρε του Λουίς Σαχά ελεύθερο, αλλά ίσως κάνει κι άλλη μεταγραφή. Ο Κάρλος Κουέγιαρ είναι η μοναδική μεταγραφή παίκτη πρώτης γραμμής, ενώ διακαή πόθο αποτελεί ο Στίβεν Φλέτσερ των Γουλβς για τη μεσαία γραμμή.

ΣΤΟΟΥΚ: «Στρωμένη» και σκληροτράχηλη

Το «Μπριτάνια» έχει αποδειχθεί στο παρελθόν δύσκολη έδρα για αρκετούς μεγάλους και η ομάδα του Τόνι Πούλις συνεχίζει στην Πρέμιερ Λιγκ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με τον ίδιο προπονητή. Οι Πότερς έχουν ξοδέψει χρήματα, έχουν βγει Ευρώπη και έχουν φτάσει μέχρι τον τελικό του FA Cup αυτά τα χρόνια. Φέτος, στη μεταγραφική αγορά δεν είναι κινητική, αφού ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να φύγουν όσοι δεν υπολογίζονται.

Ο Πίτερ Κράουτς έχει εξελιχθεί σε ηγέτη στην επίθεση και προσπάθησε να πείσει τον Μάικλ Όουεν να ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο. Η Στόουκ είναι δουλεμένη, οι παίκτες γνωρίζουν άψογα τον προπονητή και είναι μια ομάδα που δύσκολα «σπάει». Αναμένεται να ταλαιπωρήσει αρκετούς και φέτος.

ΓΟΥΙΓΚΑΝ: Με το... ραβδάκι του Μαρτίνεθ!

Η αντεπίθεση στο τέλος της χρονιάς τείνει να γίνει... συνήθεια στους Λάτικς, που από την τελευταία θέση κατάφεραν να κάνουν ένα εκπληκτικό finish στο Πρωτάθλημα, να πάρουν πόντους από μεγάλες ομάδες και με 7 νίκες σε 9 ματς να διατηρηθούν στην κατηγορία. Φυσικά, το επίτευγμα αυτό της Γουίγκαν πιστώθηκε κατά πολύ στον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος «έπαιξε» για Λίβερπουλ και Τότεναμ. Τελικά, έμεινε στους Λάτικς και καλείται να επαναλάβει τα περσινά! Ενίσχυσε το κέντρο της άμυνας με την απόκτηση του σταθερού Ισπανού αμυντικού Ιβάν Ραμίς, ενώ πήρε και τον ταλαντούχο Ρίο Μιγιαΐτσι δανεικό από την Άρσεναλ.

Έχασε χωρίς να πάρει ούτε... πένα τους Ρονταγιέγκα, Ντιαμέ και Κέρκλαντ, τα συμβόλαια των οποίων έληξαν και κατά τα φαινόμενα χάνει τον Βίκτορ Μόζες, ο οποίος οδεύει προς Τσέλσι! Κάτι που σημαίνει ότι ο Φράνκο Ντι Σάντο καλείται επιτέλους να δικαιώσει τον Μαρτίνεθ για την εμπιστοσύνη που του δείχνει. Με δυνατή μεσαία γραμμή.

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ: Επανεκκίνηση με Λάμπερντ

Στο πρόσωπο του Πολ Λάμπερντ, ο οποίος την περσινή χρονιά επέδειξε ως προπονητής της Νόριτς σημαντικό έργο, οι «Βίλεϊνς» βλέπουν τον άνθρωπο που θα οδηγήσει την ομάδα σε καλύτερες μέρες. Η Βίλα τελείωσε την περσινή χρονιά με μόλις 7 νίκες, οι λιγότερες που έχει κάνει από τη σεζόν 1890/91. Μέχρι τέλους πάλευε για την παραμονή, έπαιζε κάκιστο ποδόσφαιρο και ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί κατά του Αλεξ ΜακΛις. Τελικά, η επιθυμία των οπαδών έγινε πραγματικότητα, ο ΜακΛις απομακρύνθηκε και ο Λάμπεντ αποτελεί τον επίδοξο αναμορφωτή. Η επιλογή του φαντάζει ιδανική και στο Βίλα Παρκ υπάρχει αισιοδοξία. Ένα σημείο που σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά είναι ο τομέας της ψυχολογίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δύσκολα θα τα πάει χειρότερα από πέρυσι.

Ο καλύτερος επθετικός της, Ντάρεν Μπεντ, ήταν τραυματίας από τον Φεβρουάριο και μετά και φέτος αναμένεται να σηκώσει το βάρος στην επίθεση, ενώ ο Ρον Βλαρ, που αποκτήθηκε έναντι τριών εκατομμυρίων θα αποτελέσει τον ηγέτη της άμυνας. Αγκμπονλαχόρ, Νταν και φυσικά ο Πετρόφ που αναρώνει από Λευχαιμία θα είναι απόντες στο ξεκίνημα της χρονιάς.

ΚΠΡ: Το πάθημα της έγινε μάθημα...

Όταν πρωτοανέλαβε ο Μαρκ Χιουζ τον προηγούμενο Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Νέιλ Γουόρνοκ, τόνισε ότι στόχος της ομάδας δεν πρέπει να είναι η μάχη για τη σωτηρία. Παρόλα αυτά, η παραμονή έγινε πραγματικότητα μόλις την τελευταία αγωνιστική για τους Λονδρέζους, με το άγχος να είναι τεράστιο. Η περσινή πορεία αποτελεί το παράδειγμα προς... αποφυγήν για τη φετινή, όπου η ΚΠΡ θέλει από νωρίς να ξεμπλέξει από περιπέτειες που έχουν να κάνουν με τον υποβιβασμό. Το ρόστερ της είναι πολύ αξιόλογο, κράτησε τον Ντιακιτέ και έχει τα φόντα να ανέβει ψηλότερα, ενώ προχώρησε και σε δύο σημαντικές μεταγραφές. Ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή της, αποκτώντας τον Παρκ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το δεξί άκρο της άμυνας με τον Ζοσέ Μποσίνγκουα, που έμεινε ελεύθερος από την Τσέλσι.

Στην προετοιμασία έχει δείξει καλή εικόνα και είναι πιθανό να κάνει τη μεγάλη μεταγραφή, προκειμένου να κρατήσει «ζεστό» και τον κόσμο. Ο Τζιμπρίλ Σισέ στην επίθεση μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, σκοράροντας πέρυσι έξι γκολ σε οκτώ παιχνίδια, αρκεί να κρατά τα νεύρα του!

ΡΕΝΤΙΝΓΚ: Συνέχεια στις εκπλήξεις

Η άνοδος της ομάδας του Μπράιαν ΜακΝτέρμοντ από την Τσάμπιονσιπ αποτέλεσε έκπληξη για αρκετούς. Οι Royals όμως βρίσκονται στην Πρέμιερ Λιγκ και θέλουν να προκαλέσουν νέες εκπλήξεις, με το να διατηρηθούν στη μεγάλη κατηγορία. Ο ΜακΝτέρμοντ έχει στήσει ένα δυνατό σύνολο, με διακριτούς ρόλους μέσα στο γήπεδο και άριστες αλληλοκαλύψεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι διατήρησαν την εστία τους ανέπαφη σχεδόν στα μισά ματς τους. Και μπορεί ο Ρώσος μεγιστάνας Άντον Ζιγκάρεβιτς που πήρε την ομάδα τον Μάιο να μην είναι... Αμπράμοβιτς, όπως χαρακτηριστικά είπε οΜακΝτέρμοντ, αλλά έφερε τον Πάβελ Πογκρέμπνιακ και είναι πιθανό να φέρει κι άλλους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής.

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ: Να «χτίσει» στην επιτυχία

Από τη στιγμή που ανέβηκαν, οι «Άγιοι» θέλουν να καθιερωθούν εκ νέου στην μεγάλη κατηγορία, της οποίας αποτελούν ιδρυτικό μέλος και την... ξανασυναντούν μετά από επτά χρόνια. Για να το καταφέρουν, έπρεπε να κερδίσουν συνεχόμενες ανόδους: Από τη League One στην Τσάμπιονσιπ και από εκεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Σάουθαμπτον παλεύει για τη «βόμβα» με τον ο Γκαστόν Ραμίρες της Μπολόνια, ο οποίος έχει συμφωνήσει και τόνισε ότι πείστηκε να αποτελέσει μέρος της ομάδας, αφού βλέπει στους ανθρώπους της όραμα.

Ο Νάιτζελ Άντκινς, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, έχει δείξει πάντως ότι το όραμα δεν του λείπει. Από φυσικοθεραπευτής έγινε προπονητής, έδειξε σημαντικό έργο στην Σκανθορπ και η Πρέμιερ Λιγκ αποτελεί τεράστια πρόκληση. Η Σάουθαμπτον έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο, έχει το εύκολο γκολ και αυτό είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα. Το μόνο που της λείπει, είναι η εμπειρία.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ: Μάχη μέχρι τέλους

Ο Σαμ Άλαρνταϊς έχει εμφυσήσει στην ομάδα του το πνεύμα του νικητή, αλλά τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τα «Σφυριά». Η εικόνα στα φιλικά δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, ενώ το ρόστερ της έχει αρκετά κενά. Ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ από τη διαδικασία των πλέι οφ και ακόμα και στην Τσάμπιονσιπ έδειξε κενά, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στο σκοράρισμα. Η ομάδα του Big Sam εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις στημένες φάσεις, από τις οποίες πήρε 33 γκολ και τις κεφαλιές (23 γκολ), αλλά της λείπει η ποιότητα στην επίθεση.

Προσπάθησε να αποκτήσει τον Άντι Κάρολ από τη Λίβερπουλ, αλλά δεν τα κατάφερε. Ακούστηκε και το όνομα του Μπερμπάτοφ, αλλά τελικά πήρε ο Μοντίμπο Μαϊγκά από τη Σοσό, ο οποίος και θα προσπαθήσει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά! Ντιαρά και Ντιαμέ αποτελούν σημαντικές προσθήκες, ενώ ο Τζέιμς Κόλινς επέστρεψε, αλλά ίσως χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση στους κοιλιακούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα