Αυξημένος ο κίνδυνος αυτισμού για το μωρό εάν η μητέρα έκανε χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη

Gazzetta team
Αυξημένος ο κίνδυνος αυτισμού για το μωρό εάν η μητέρα έκανε χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη
Τα παιδιά, των οποίων οι έγκυες μητέρες έκαναν χρήσης κάνναβης, αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο -κατά 50%- κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Μαρκ Γουόκερ του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου της Οτάβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο εγκύους, από τις οποίες περίπου οι 3.000 (ποσοστό 0,6%) έκαναν χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη τους.

Το 2,2% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που έκαναν χρήση κάνναβης εμφάνισαν αυτισμό, έναντι ποσοστού 1,4% όσων παιδιών οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει παρόμοια χρήση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως το γεγονός ότι η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί σε ορισμένες χώρες (μεταξύ των οποίων ο Καναδάς όπου έγινε η έρευνα), δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής για τις εγκύους ή όσες θηλάζουν το μωρό τους. Η Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Καναδά είναι αντίθετη στη χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, ενώ σχετικές προειδοποιήσεις ήδη εμφανίζονται σε προϊόντα κάνναβης.

«Παρ' όλες τις προειδοποιήσεις, τα στοιχεία δείχνουν πως ολοένα περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για το πώς η κάνναβη επιδρά στις εγκύους και τα μωρά τους», τόνισε ο δρ Γουόκερ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.