Ο Έλληνας που έγινε… Κινέζος λόγω του κορονοϊού

Ο Έλληνας που έγινε… Κινέζος λόγω του κορονοϊού
Το gazzetta.gr ταξιδεύει στην εστία του κορωνοϊού και με τη βοήθεια του Θεσσαλονικιού, Μπάμπη Γεωργάκαινα, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κίνα, καταγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού και στέκεται στην ατομική πειθαρχία που χαρακτήρισε 1.3 δις πληθυσμού.

Ο Μπάμπης Γεωργάκαινας εργάζεται στην Κίνα από το 2015. Για την ακρίβεια βρίσκεται στην περιφέρεια Zhangjiagang και είναι διευθυντής στο Zhangjiagang IVYExperimentalHigh School Cambridge A Level Center. Η πρώτη επικοινωνία μας έγινε πριν από περίπου έναν μήνα, στον αέρα του Ρ/Σ Metropolis 95.5. Κατά την περίοδο της εφαρμογής σκληρών μέτρων από την Κυβέρνηση της Κίνας. Ένιωθε έγκλειστος στο διαμέρισμά του, αλλά αντιμετώπισε το πρόβλημα με χαμόγελο και ευδιαθεσία. Έχοντας συντροφιά τη διαδικτυακή εφαρμογή των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών, έριχνε ένα βλέμμα στις ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και παράλληλα εργαζόταν από το σπίτι.

Το smart working (… όπως βαφτίστηκε) εφαρμόστηκε σε κάθε περιφέρεια της Κίνας για διάστημα περίπου δύο μηνών. Ομολογώ ότι, στην πρώτη επικοινωνία μας, ένιωσα ότι τα μέτρα προστασίας ήταν υπερβολικά, με αρκετή δυσκολία αντίληψης της ύπαρξης ενός αόρατου εχθρού, μιας πανδημίας η οποία ήταν θέμα χρόνου να φτάσει στην πόρτα και των δικών μας σπιτιών. «Εγώ έφυγα από την Κίνα στις 14 Ιανουαρίου και δεν είχε ανακοινωθεί κάτι. Απλά ακούστηκαν κάποιες φήμες για τη WuHan. Αφού ήρθα στην Ελλάδα, περίπου μία εβδομάδα μετά, διαπιστώθηκε ή μάλλον ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα. Οι διακοπές των Κινέζων άρχιζαν στις 17 Ιανουαρίου, άπαντες ακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμά τους και πήγαν εκεί που είχαν προγραμματίσει», είπε. Ενδεχομένως ο ιός να μην είχε εξαπλωθεί στην περίπτωση απαγόρευσης των μετακινήσεων. Προσωπική άποψη…

Αρχικά, οι Κινέζοι δεν έλαβαν δραστικά μέτρα. Ούτως ή άλλως, η χώρα ήταν σε διακοπές. Αυτό φάνηκε τουλάχιστον στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η κρατική μηχανή τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής. «Επειδή τα σχολεία ήταν ούτως ή άλλως κλειστά, δεν είχε τεθεί θέμα να κλείσουν. Απλώς αποφασίστηκε γενική επιφυλακή στα νοσοκομεία και γενικώς στις ιατρικές μονάδες και σύστησαν στον κόσμο να είναι προσεκτικός. Όσο τα πράγματα χειροτέρευαν, άρχισαν να μπαίνουν στη λογική της καραντίνας και ζήτησαν από τον κόσμο να παρατείνει τις διακοπές του. Παράλληλα επιστράτευσαν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, για παράδειγμα, φίλος μου ο οποίος έκανε διακοπές κάνοντας χρήση της κανονικής άδειάς του, επέστρεψε στα καθήκοντά του, διακόπτοντας τις διακοπές του».

Αντικειμενικά, πόσοι από εμάς πήραμε στα σοβαρά τον συγκεκριμένο ιό, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο στην Κίνα; Κανείς. Οι περισσότεροι υποδεχθήκαμε την εξάπλωση του ιού με την αίσθηση ότι δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αντιστοίχως λειτούργησαν και οι Κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης. Αναζητήσαμε τους λόγους, ρίξαμε μια ματιά στα videos στο youtube, στην αηδία που επικρατεί στις λαϊκές αγορές της Κίνας και γενικώς αντιμετωπίσαμε το όλο πρόβλημα με χαρακτηριστική ελαφρότητα. Κανείς δεν υποψιάστηκε τον κίνδυνο. «Λίγο πολύ ακούγαμε κάποια πράγματα, ακόμη και στο διάστημα που ήμουν στην Ελλάδα. Όσο τα κρούσματα αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, οι Κινέζοι άρχισαν να χτίζουν προκάτ νοσοκομεία και το έκαναν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στόχος τους ήταν να μην εξαπλωθεί ο ιός, να μη φύγει από τα όρια της Wu Han. Στη συνέχεια έλαβαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και πραγματικά αυτό που συνέβη ήταν εντυπωσιακό. Σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε στην Ευρώπη όπου πλέον υπάρχουν πολλές εστίες και δεν είναι μόνο η Ιταλία η οποία θεωρείται το επίκεντρο. Βλέπουμε τη γεωμετρική πρόοδο αύξησης των κρουσμάτων, των αριθμό των νεκρών σε Ισπανία και Γερμανία. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Στην Κίνα των δισεκατομμυρίων πληθυσμού και με εξαίρεση την περιφέρεια της WuHan, το σύνολο των νεκρών είναι 100. Ταπεινή άποψή μου είναι ότι η Ευρώπη δεν χειρίστηκε σωστά το πρόβλημα, η δε Ιταλία δεν κατάφερε να το περιορίσει μόνο στον βορρά. Λόγω χαλαρότητας των κυβερνήσεων ο ιός εξαπλώθηκε και πήγε παντού».

Η ειδοποιός διαφορά των Κινέζων με τους Eυρωπαίους αφορά το κομμάτι της ατομικής πειθαρχίας. Ο Ευρωπαίος δεν άλλαξε την καθημερινότητά του, ο Βρετανός συνεχίζει να πηγαίνει σε συναυλίες και ο Έλληνας έφτασε στο σημείο να «βαφτίσει» τον Μάρτη… Ιούνη και ξεχύθηκε στις παραλίες. «Από τη φύση τους, οι Κινέζοι είναι πειθαρχημένοι κι έχουν ως δόγμα ότι, αυτός που τους λέει να κάνουν οι Κυβέρνηση είναι το σωστό και το ισχυρίζεται για το καλό τους. Είναι πειθαρχημένοι στην καθημερινότητά τους. Προσωπικά δεν είδα κανέναν να δυσανασχετεί στην ουρά ή να προσπαθεί να παρακάμψει τον κόσμο χρησιμοποιώντας μια γνωριμία. Είναι της άποψης ότι ο νόμος μπορεί να είναι σκληρός αλλά πρέπει να τον εφαρμόσουμε. Επί του θέματος του ιού, πείστηκαν ότι ο καθένας οφείλει να δείξει υπέρτατο βαθμό προσήλωσης καθώς επίσης και ότι είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Υποδέχθηκαν τα μέτρα ως ένα κρατικό στοίχημα στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν όλοι για να το κερδίσουν».

Στην Κίνα, τα σχολεία έκλεισαν αλλά τα μαθήματα δεν σταμάτησαν. «Τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως άρχισαν με καθυστέρηση λίγων ημερών, έγιναν on line και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη δωρεάν πλατφόρμα. Ακούμε τις φωνές των παιδιών, ακούνε τις δικές μας, αν θέλουμε βλέπουμε και τα πρόσωπά τους, τους δίνουμε το υλικό και μας παραδίδουν τις εργασίες τους. Δεν τίθεται θέμα απώλειας της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά συνεχίζουν να μαθαίνουν. Μίλησα με φίλους μου εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και είναι πανικοβλημένοι. Και αναρωτιέμαι… πώς είναι δυνατόν να τα κατάφερε η Κίνα των 1.3 δις πληθυσμού, να κρατήσει δηλαδή ανοιχτά τα σχολεία μέσω της on line διδασκαλίας και δεν μπορεί η Ελλάδα της Ευρώπης, η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων; Μου φαίνεται αδιανόητο».

Επιστρέφοντας στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση της Κίνας, οι τηλεοράσεις έδειξαν ανθρώπους οι οποίοι σέρνονταν βιαίως για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Αλήθεια είναι αλλά είναι του… εκατομμυριοστού. Δηλαδή, ένας πολίτης στο ένα εκατομμύριο δεν ακολούθησε τα μέτρα. Αυτό που λέω στα φιλαράκια μου στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να χαλαρώσετε. Είστε τέσσερις ημέρες μέσα στα σπίτια σας και κάνετε σαν τρελοί, εγώ ήμουν έναν μήνα και οι Κινέζοι δύο μήνες. Τους είπα να μην παραπονιούνται και να παραδειγματιστούν από τον τρόπο αντίδρασης των Κινέζων. Για παράδειγμα, στην Κίνα, η μάσκα είναι επιβεβλημένη. Παρότι δεν υπάρχουν κρούσματα στην πόλη μου, όλοι κυκλοφορούν με μάσκα και γάντια. Την περασμένη εβδομάδα άνοιξαν τα μπαράκια. Οι υπάλληλοι των μπαρ φορούν κανονικά μάσκα και γάντια. Χθες, είχε καταπληκτικό καιρό κι έκανα έναν περίπατο. Έπεσα πάνω σε μια κηδεία. Όσοι αποτελούσαν την πομπή φορούσαν μάσκα και γάντια. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είναι δεν είναι ντροπή, αλλά ζήτημα προστασίας».