Ο κοροναϊός επανεμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει

Gazzetta team
Ο κοροναϊός επανεμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει
Ο ιός επανεμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει, εγείροντας ερωτήματα για τις προσπάθειες ανάσχεσης της επιδημίας.

Αυξανόμενος αριθμός ασθενών που έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στη Κίνα και αλλού διαγιγνώσκονται θετικοί στο ιό μετά την ανάρρωσή τους, ορισμένες φορές εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, γεγονός που ενδεχομένως καθιστά δυσκολότερη την ανάσχεση της επιδημίας.

Την Τετάρτη, η τοπική κυβέρνηση της Οσάκα στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός σε τουριστικά λεωφορεία βρέθηκε θετική στον ιό Covid-19 για δεύτερη φορά. Προηγήθηκαν πληροφορίες από την Κίνα για το γεγονός ότι ασθενείς που είχαν αναρρώσει βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας δήλωσε σήμερα πως δεν διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό.

Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ασθενείς που έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον ιό μπορούν να νοσήσουν εκ νέου κατά πολλούς τρόπους. Υπάρχει η πιθανότητα ασθενείς που βρίσκονται στην ανάρρωση να μην δημιουργήσουν αρκετά αντισώματα ώστε να αναπτύξουν ανοσία στον ιό και προσβάλλονται εκ νέου. Ο ιός μπορεί να είναι «διφασικός», πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση προκαλώντας νέα συμπτώματα.

Ωστόσο, ορισμένες από τις πρώτες περιπτώσεις «αναμόλυνσης» στην Κίνα αποδόθηκαν σε ασυμφωνία των τεστ.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ασθενής που είχε πάρει εξιτήριο στην πόλη Τσενγκντού την νοτιοδυτικής Κίνας εισήλθε και πάλι στο νοσοκομείο 10 ημέρες αργότερα, όταν τεστ παρακολούθησης της πορείας του βρέθηκαν θετικά.

Ο Λέι Σουτζόνγκ, υποδιευθυντής του κέντρου λοιμωδών νόσων στο West China Hospital δήλωσε στην Λαϊκή Ημερησία ότι στα νοσοκομεία εξετάζονται δείγματα εκκρίσεων από την μύτη και τον λαιμό για να αποφασισθεί η έξοδος ή μη των ασθενών, αλλά τα νέα τεστ διαπιστώνουν την παρουσία του ιού στο κατώτερο αναπνευστικό.

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο βρετανικό University of East Anglia, που παρακολουθεί από την αρχή την εξέλιξη της επιδημίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι παρά το γεγονός ότι ο ασθενής από την Οσάκα υποτροπίασε, είναι επίσης πιθανό ότι ο ιός εξακολουθούσε να απελευθερώνεται στον οργανισμό της από την αρχική μόλυνση και ότι δεν είχε εξετασθεί ενδελεχώς πριν λάβει εξιτήριο.

Η ασθενής διαγνώσθηκε θετική στο τέλος του Ιανουαρίου και βγήκε από το νοσοκομείο την 1η Φεβρουαρίου, οδηγώντας ορισμένους ειδικούς στην ιδέα ότι η μόλυνση μπορεί να είναι διφασική, όπως ο άνθραξ.

Μελέτη της Journal of the American Medical Association επί τεσσάρων μελών του ιατρικού προσωπικού που μολύνθηκαν από τον ιό στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, αναφέρει ότι είναι πιθανόν ορισμένοι ασθενείς που έχουν αναρρώσει να παραμένουν φορείς και αφού εκπληρωθούν τα κριτήρια για την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Στην Κίνα για παράδειγμα, οι ασθενείς πρέπει να βρεθούν αρνητικοί στον ιό στα τεστ, να μην εμφανίζουν συμπτώματα και να μην εμφανίζουν ανωμαλίες στις ακτινογραφίες, πριν κριθεί ότι πρέπει να πάρουν εξιτήριο.

Ο Αλεν Τσενγκ, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών νόσων στο Monash University της Μελβούρνης, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι ασθενείς μολύνονται εκ νέου ή παραμένουν θετικοί και αφού εξαφανισθούν τα συμπτώματά τους. Αλλά πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της περίπτωσης της Οσάκα δείχνουν ότι η ασθενής μολύνθηκε εκ νέου.

Ο Σονγκ Τιε, υποδιευθυντήςτου τοπικού κέντρου ελέγχου των λοιμώξεων στην Γκουνγκντόνγκ της νότιας Κίνας δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι το 14% των ασθενών που είχαν αναρρώσει στην επαρχία βρέθηκαν εκ νέου θετικοί και επέστρεψαν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μία θετική ένδειξη είναι ότι κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν φαίνεται να έχει μολύνει άλλο άτομο. «Αυτό οδηγεί στην αντίληψη... ότι αφού κάποιος μολυνθεί από τον ιό, θα αναπτύξει αντισώματα και στην συνέχεια, αφού αναπτυχθούν αυτά τα αντισώματα, δεν θα είναι μεταδοτικός», εξήγησε.

Κανονικά, οι ασθενείς που βρίσκονται στην ανάρρωση αναπτύσσουν ειδικά αντισώματα που τους δίνουν ανοσία στον ιό που τους έχει προσβάλει, αλλά η αναμόλυνση δεν είναι αδύνατη, δήλωσε ο Ανταμ Κάμραντ-Σκοτ, επιδημιολόγος του University of Sydney.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, επειδή ο οργανισμός τους έχουν αναπτύξει την απάντηση του ανοσοποιητικού στην πρώτη μόλυνση, η δεύτερη μόλυνση είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή», λέει ο Κάμραντ-Σκοτ.

Αλλοι ειδικοί έχουν επίσης αναφερθεί στην πιθανότητα Εξαρτημένης Ενίσχυσης Αντισωμάτων (Antibody-Dependent Enhancement, ADE), που σημαίνει ότι η έκθεση στους ιούς μπορεί να εκθέσει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων και σοβαρότερα συμπτώματα.

Η Κίνα έχει μέχρι στιγμής δώσει εξιτήριο σε 36.115 ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, αριθμός που μεταφράζεται στο 46% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα. Εάν το 14% των πιθανοτήτων αναμόλυνσης είναι ακριβές και παραμείνει σταθερό, θα μπορούσε να αποτελέσει ευρύτερο κίνδυνο για την υγεία.

«Θα έλεγα ότι το θέμα είναι λιγότερο αν είναι δυνατόν να συμβεί η αναμόλυνση και περισσότερο πόσο συχνά συμβαίνει», δήλωσε ο Αλεν Τσενγκ.