Ντέμης, Νταμπίζας και Σάλπι συμφωνούν: «Τα διαμάντια είναι παντοτινά»

Gazzetta team
Ντέμης, Νταμπίζας και Σάλπι συμφωνούν: «Τα διαμάντια είναι παντοτινά»
Τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές που αποτελούν ορόσημα για το ελληνικό αθλητισμό, δύο δημοσιογράφοι και ένας ερευνητής με πολύ μεράκι συναντήθηκαν με αφορμή το βιβλίο του Αλέξη Σπυρόπουλου "Τα διαμάντια είναι παντοτινά" από τις Εκδόσεις Sportbook σε επιμέλεια του Μιχάλη Παπαδάκη.

Σε μία ζεστή συζήτηση εξελίχτηκε η εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 με τίτλο 360 Live Event: Αλέξης Σπυρόπουλος «Τα διαμάντια είναι παντοτινά».

«Εγώ όταν …μεγαλώσω θέλω να γράφω σαν τον Αλέξη Σπυρόπουλο», Νίκος Παπαδογιάννης

«Τα κείμενα του Αλέξη με βοήθησαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου», Μιχάλης Παπαδάκης

«Είναι ένας άνθρωπος, που ακούγοντάς τον, αγαπάς τη φωνή του», Δημήτρης Σαλπιγγίδης

Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Ντέμης Νικολαΐδης, Νίκος Νταμπίζας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, μαζί με τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδογιάννη, τον ερευνητή Μιχάλη Παπαδάκη και τον Γενικό Διευθυντή Marketing του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Χρήστο Κιούση τίμησαν τον αθλητικογράφο Αλέξη Σπυρόπουλο, μιλώντας για τα … παντοτινά διαμάντια που δημιουργεί, την δημοσιογραφική του πορεία, το ήθος και τις αξίες του, που τον τοποθετούν σε μία ξεχωριστή θέση!

«Ο Αλέξης ήταν και θα παραμείνει γραφιάς!»

Το βιβλίο αποτελεί μία συλλογή από 240 άρθρα με τη σφραγίδα του γνωστού αθλητικογράφου, χωρισμένα σε 21 κατηγορίες, με χρονολογική παράθεση. Η εξαιρετική συλλογή από τα καλύτερα «διαμάντια», που έχει γράψει ο Αλέξης Σπυρόπουλος υπήρχαν στο αρχείο του Μιχάλη Παπαδάκη. «Από το 1994, όταν ήμουν έφηβος, θαύμαζα τον Αλέξη Σπυρόπουλο. Μου άρεσε ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής του, η σκέψη του, η πολύ ωραία ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιούσε. Έτσι, τον διάβαζα συστηματικά και άρχισα να αρχειοθετώ τα άρθρα του. Ένα αρχείο που τελικά ήταν το εφαλτήριο για τη δημιουργία αυτού του υπέροχου βιβλίου» τόνισε ο αφανής ήρωας αυτού του συγγράμματος, δηλώνοντας πως ο Αλέξης Σπυρόπουλος ήταν ο άγνωστος και μακρινός του ήρωας!

«Τα κείμενα του Αλέξη με βοήθησαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Η επιρροή του στον χαρακτήρα μου και στον τρόπο σκέψης μου, ήταν πάρα πολύ έντονη, παρά το γεγονός πως δεν τον γνώριζα καν…»

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τον Αλέξη Σπυρόπουλο με την αναμετάδοση αγώνων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Νίκος Παπαδογιάννης όμως επιμένει: «Ο Αλέξης ήταν και θα παραμείνει γραφιάς! Όχι άνθρωπος του ηλεκτρονικού τύπου. Τα κείμενά του σε ταξιδεύουν, σε εκπαιδεύουν, σε προβληματίζουν. Εγώ προσωπικά διαβάζω τα κείμενά του με ευχαρίστηση, ακόμα κι όταν το θέμα δεν με ενδιαφέρει. Θαυμάζω για τη διεισδυτικότητα και τη νηφαλιότητα που εκπέμπουν τα άρθρα του».

Μιλώντας για το βιβλίο ο Αλέξης Σπυρόπουλος τόνισε πως τα άρθρα του δεν είναι επίκαιρα ή καθημερινά, αλλά είναι διαχρονικά. Μπορεί κάποιος να τα διαβάσει οποτεδήποτε. Ο ίδιος κατέθεσε πως δεν είχε πάντα τον οίστρο για να αρθρογραφήσει και σε αυτό τον βοήθησε η χαρτοπετσέτα… «Κάποιες φορές ήταν ζόρικο να γράφω άρθρα και αυτό με άγχωνε. Δεν είχα πάντα ροή ιδεών. Για να καταπολεμήσω το άγχος μου, χρησιμοποίησα το κόλπο της χαρτοπετσέτας. Όταν είχα οποιαδήποτε ιδέα το σημείωνα σε μια χαρτοπετσέτα και την έβαζα στο συρτάρι του γραφείου μου. Στη δύσκολη στιγμή λοιπόν, άνοιγα το συρτάρι, έβλεπα τις σημειώσεις στις χαρτοπετσέτες και έπαιρνα ιδέες για άρθρα».

H «απόσταση» του Σπυρόπουλου από τους ποδοσφαιριστές…

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ομολόγησε πως ο Αλέξης Σπυρόπουλος είναι ένας αγαπημένος του δημοσιογράφος, παρ’ ότι πολλές φορές ο δεύτερος δεν έγραφε πάντα εγκωμιαστικά σχόλια για τον πρώτο… «Mε το Αλέξη γνωριστήκαμε στον αγώνα – σταθμό για εμένα, το ματς ΠΑΟΚ – Απόλλων Σμύρνης με σκορ 1-3, το 1996! Ο Αλέξης έχει κάτι περιέργως σπάνιο. Αγαπάει τους ποδοσφαιριστές. Δικαιολογεί τα πάντα σε αυτούς. Διάβαζα τα κείμενά του και δεν ήταν πάντα εγκωμιαστικά, όμως σεβόμουν απόλυτα τη γνώμη του».

Στον σεβασμό του, που κέρδισε ο Αλέξης Σπυρόπουλος με την ποιότητα του χαρακτήρα του, αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. «Είναι ένας άνθρωπος, που ακούγοντάς τον, αγαπάς τη φωνή του. Ο τρόπος περιγραφής του ήταν πάντα σωστός, χωρίς κακόηχους χαρακτηρισμούς και κακεντρεχή σχόλια. Είναι ένας άνθρωπος με ποιότητα και χαίρει των σεβασμό όλων μας».

Ο Νίκος Νταμπίζας από την πλευρά του μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ αθλητών και δημοσιογράφων, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι καλές. «Δεν είμαι πολύ άνετος με τους δημοσιογράφους. Μεγαλώνουμε στην Ελλάδα, θεωρώντας πως οι δημοσιογράφοι είναι απέναντί μας. Με τον Αλέξη όμως αισθανόμουν πάντα μια οικειότητα, παρ’ ότι δεν κάναμε παρέα. Κρατούσε αποστάσεις από τους ποδοσφαιριστές. Τον Αλέξη τον έχω πολύ ψηλά στο μυαλό μου, όχι μόνο ως επαγγελματία, αλλά και ως άνθρωπο».

Σε συνέχεια των όσων είπε ο Νίκος Νταμπίζας, ο Αλέξης Σπυρόπουλος επισήμανε πως «μιλούσα και μιλάω στους ποδοσφαιριστές στον πληθυντικό. Έχω αγαπήσει πολλούς ποδοσφαιριστές, αλλά αποφεύγω να αποκτήσω πολύ φιλικές σχέσεις, για να μπορώ να κρίνω πιο εύκολα την δουλειά τους, χωρίς να παρεξηγούμαι. Δεν θα πάω ποτέ για καφέ με ποδοσφαιριστές». Ο συνάδελφός του Νίκος Παπαδογιάννης συμφώνησε λέγοντας πως είναι προτιμότερο να έχεις απόσταση από τους ποδοσφαιριστές, για να μπορείς να δουλεύεις χωρίς αγκιστρώσεις.

Η επανεκκίνηση της εθνικής μας ομάδας και η αναζήτηση ταυτότητας

Φιλοξενώντας τους πρωταγωνιστές του Κυπέλλου Euro 2004 από τη συζήτηση δεν μπορούσε να λείπει το θέμα της εθνικής μας ομάδας, που αυτή την περίοδο αγωνίζεται για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Οι τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές τόνισαν πως λείπουν η εθνική μας ταυτότητα και η στρατηγική για να ξαναβρεί η εθνική μας ομάδα την αίγλη του παρελθόντος.

«Μας δίνεται η δυνατότητα ως ποδοσφαιριστές να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας. Το 2004 αυτό που έγινε, βασίστηκε στην αλληλεγγύη. 23 παιδιά ήταν ταγμένα κάτω από την ίδια σημαία. Η εθνική ομάδα είναι πάνω από όλα», είπε συγκινημένος ο Νίκος Νταμπίζας.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μίλησε κι αυτός για το πόσο «μέταλλο» είχε η εθνική ομάδα του 2004. «Δεν πείραζε κανέναν που δεν έπαιζε. Όλοι είμασταν ΕΝΑ. Κατ’ εμέ η επιτυχία της εθνικής τότε σημειώθηκε λόγω της ύπαρξης ταυτότητας», επισήμανε ο «Σάλπι» με τον Ντέμη Νικολαΐδη να βάζει άλλη μια παράμετρο στην κουβέντα: «Δεν υπάρχει τίποτα σωστό στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για αυτό θέλουμε να πάμε την εθνική μας ομάδα κάπου πολύ ψηλά».

Τη σφραγίδα του στη συζήτηση για το εθνικό μας συγκρότημα έβαλε ο Αλέξης Σπυρόπουλος, τoν οποίο ο Χρήστος Κιούσης χαρακτήρισε «Εθνικό Speaker»

«Όσο το εθνόσημο θα είναι μπροστά στη φανέλα και το όνομα του ποδοσφαιριστή πίσω, τότε όλα θα είναι καλά! Πάνω από όλα είναι η ομάδα!» κατέληξε ο έμπειρος αθλητικογράφος.

Το 360 Live Event: Αλέξης Σπυρόπουλος "Τα διαμάντια είναι παντοτινά" ήταν άλλη μία ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση που σας προσέφερε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, με στόχο να προσφέρει σε όλους ψυχαγωγία, επιμόρφωση και κατάρτιση!

Παρακολουθείστε ολόκληρο live event: