Λίνα Τόνια: Η συνθέτρια της χρονιάς στον Εκπαιδευτικό Όμιλο της χρονιάς

Gazzetta team
Λίνα Τόνια: Η συνθέτρια της χρονιάς στον Εκπαιδευτικό Όμιλο της χρονιάς
Για την ενασχόλησή της με τη μουσική, τις δεκάδες βραβεύσεις της, αλλά και για το …διάστημα μίλησε σε σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 η Λίνα Τόνια!

Η παγκοσμίου φήμης συνθέτρια συναντήθηκε με σπουδαστές των τομέων ΜΜΕ & Ήχου και Performing Arts μέσα από ένα μοναδικό Webinar!

Η Λίνα Τόνια είναι Ελληνίδα συνθέτρια παγκοσμίου φήμης, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2020 η 35χρονη βραβεύτηκε ως η σημαντικότερη συνθέτρια της χρονιάς στα Διεθνή Μουσικά Βραβεία Νέας Υόρκης 2020 από την Αμερικανική Ένωση Μουσικών, Τραγουδιστών και καλλιτεχνών του θεάματος. Είναι η πρώτη Ελληνίδα συνθέτρια που λαμβάνει τέτοια διάκριση. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για περισσότερα από 28 έργα της, ενώ παράλληλα την έχουν βραβεύσει ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Μάνθος, η Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου και οι εκδοτικές εταιρίες Baerenreiter και Sempre Piu.

Το όνομα της Λίνας Τόνια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εκατό σημαντικότερους ανθρώπους τους κόσμου, από το STARS ILLUSTRATED MAGAZINE, ανάμεσα σε προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Δαλάι Λάμα, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έργα της έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης στη Βιέννη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βαϊμάρη, το Ζάγκρεμπ, τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η Λίνα Τόνια διαπρέπει ως λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

H μουσική ήταν μονόδρομος!

Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκίνησε από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών. Παρακινούμενη από τον μεγαλύτερο αδερφό της, ζήτησε η ίδια από τους γονείς της να μάθει μουσική. Στα 15 της χρόνια έχει πια κατασταλάξει στο ότι «η μουσική είναι μονόδρομος» για εκείνη και θέλει να δραστηριοποιηθεί μόνο σε αυτόν τον τομέα.

Φτάνοντας 18 χρονών γράφει τα πρώτα της οργανικά έργα. Συνάντησε εμπόδια στο δρόμο της. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ενώ έδινε εξετάσεις για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, της είπαν «καλύτερα να ασχοληθείς με κάτι άλλο». Παρόλα αυτά, η νεαρή Λίνα ακολούθησε το πείσμα της, εμπιστεύτηκε το ένστικτό της και ανταμείφθηκε με διεθνή βραβεία. Θεωρεί σημαντικό να υπάρχει ένας δάσκαλος ο οποίος «θα ανοίξει δρόμους, δε θα κλείσει πόρτες για να αποθαρρύνει το μαθητή». Γι’ αυτό και η ίδια προσπαθεί να εμφυσήσει πράγματα στους μαθητές και φοιτητές της που εκείνη δεν τα βίωσε ούσα μαθήτρια.

Η διάκριση

Μιλώντας για τη βράβευσή της ως συνθέτρια της χρονιάς, δηλώνει πως ήταν κάτι που την ξάφνιασε.

«Ήρθε πολύ απρόσμενα, δεν είχα κάνει αίτηση όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν η Ομοσπονδία που με επέλεξε» σημείωσε.

Σχετικά με το Stars Illustrated «Ήταν μια περίεργη αίσθηση» παραδέχτηκε «Η μουσική μου δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά σε όσους ασχολούνται με την οργανική μουσική». Να σημειωθεί επίσης ότι το περιοδικό της αφιέρωσε 15σέλιδη συνέντευξη, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία του περιοδικού.

«Η αλήθεια με πληγώνει»

Ενώ στο εξωτερικό η καταξίωση ενός καλλιτέχνη είναι σχετικά εύκολη, στην Ελλάδα όμως δε συμβαίνει το ίδιο. Η συνθέτρια εκφράζει τον προβληματισμό της για την έλλειψη ευκαιριών προς τους Έλληνες καλλιτέχνες

«Για τον καλλιτέχνη είναι σημαντικό ως ηθική ανταμοιβή το χειροκρότημα»

Η έρευνα

Η Λίνα εκτός από συνθέτρια, συμμετέχει σε έρευνα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Φυσικής για την ανάλυση των ήχων του διαστήματος από τον Κρόνο και το Δία. Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν συγγένειες στον τρόπο σύνθεσης του σύμπαντος με τον τρόπο σύνθεσης του ανθρώπινου νου. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι «Η τέχνη προϋπήρχε από τη φύση ή προκύπτει από τον άνθρωπο;»

Η πανδημία

Ερωτώμενη για την πανδημία και πως έχει επηρεαστεί η τέχνη από αυτή, η νεαρή συνθέτρια τονίζει πως ίσως το καλοκαίρι να συνεχίσουμε να γευόμαστε την πραγματικότητα, που τόσο πολύ μας έχει λείψει. Συμπληρώνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, να ξαναβρούμε τον ψυχισμό μας, τη θετική μας ενέργεια, τη δοτικότητά μας. Δεν θα ξεφύγουμε εύκολα και γρήγορα. Εξηγεί επίσης, ότι το οργανικό ύφος της μουσικής της δεν ευνοείται σε διαδικτυακή συναυλία καθώς χρειάζονται πολλά όργανα οπότε οι πρόβες είναι ανέφικτες λόγω συνωστισμού. Κατόπιν, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις γυναίκες που κατήγγειλαν τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν στο χώρο του θεάτρου λέγοντας: «Μόνο θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν σε βάθος χρόνου. Η έννοια του σεβασμού πρέπει να είναι καθοριστική σε όλους τους χώρους».

Σχέση καλλιτέχνη- πραγματικότητας

Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να δίνει το στίγμα της εποχής του μέσα από την τέχνη, καθώς έτσι δύναται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα, μια διέξοδο ή μια απάντηση σε ένα ερώτημα που ο εγκέφαλος δε μπορεί να αποκωδικοποιήσει διαφορετικά. Η τέχνη ανθίζει στους δύσκολους καιρούς.

«Η σύνθεση και η μουσική λειτουργούν ως φάρμακο» εξηγεί. Αρέσκεται να ταυτίζει την ψυχοσύνθεσή της με το έργο και να μεταδίδει το συναίσθημα στο κοινό. Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 εξέφρασαν τον απερίφραστο ενθουσιασμό τους για την ταπεινότητα και την έντονη φιλική διάθεση που διέκρινε την πολυβραβευμένη συνθέτρια Λίνα Τόνια, η οποία τους παρότρυνε:

«Να διεκδικείτε τα όνειρά σας με τόλμη!»