Xiaomi και Samsung ακολουθούν την Apple και αφαιρούν τον φορτιστή από τις συσκευασίες των κινητών τους

Gazzetta team
Xiaomi και Samsung ακολουθούν την Apple και αφαιρούν τον φορτιστή από τις συσκευασίες των κινητών τους
Από τότε που έβγαλε το iPhone 12, η Apple δεν συνοδεύει τα τηλέφωνά της με τροφοδοτικό. Ο ανταγωνισμός έσπευσε να χλευάσει αυτή την κίνηση, μόνο για να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η Xiaomi.

Συχνά χλευάζεται, ακόμα πιο συχνά αντιγράφεται: Η Apple εξακολουθεί να είναι ο ο βηματοδότης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών. Εάν η εταιρεία εισάγει ένα νέο τηλέφωνο, συνήθως χρειάζονται μόνο λίγες εβδομάδες για τους κατασκευαστές από την Άπω Ανατολή για να εισαγάγουν παρόμοια.

Όταν οι Καλιφορνέζοι εισέρχονται σε μια νέα αγορά, πολλοί ανταγωνιστές ακολουθούν, ελπίζοντας να αποσπάσουν μερίδιο της πίτας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο με το Apple Watch όσο και με τα ασύρματα ακουστικά AirPods.

Το τροφοδοτικό θα εξαφανιστεί

Εκτός από τον σχεδιασμό, φαίνεται πως συχνά αντιγράφεται και η λειτουργικότητα, όπως δείχνει τώρα ο κινέζος κατασκευαστής smartphone Xiaomi. Λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του νέου Xiaomi Mi 11 και του πιο τεχνικά ισχυρού Mi 11 Pro, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι τα νέα κινητά της θα πωλούνται χωρίς τροφοδοτικό στο κουτί. Αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή η Xiaomi «γλέντησε» την Apple για αυτόν ακριβώς τον λόγο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Τον περασμένο Οκτώβρη, η Apple δικαιολόγησε αυτό το βήμα με μια δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό όχι μόνο θα ελαχιστοποιούσε τα ηλεκτρονικά απόβλητα, εξήγησε η εταιρεία, αλλά θα μείωνε και το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά. Τέλος, η συσκευασία γίνεται μικρότερη και περισσότερα iPhones μπορούν να σταλούν στην ίδια περιοχή.

Η Xiaomi δικαιολογεί τώρα και την ξαφνική ανάκαμψη της με συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο Twitter, ωστόσο, η αξιοπιστία του εγχειρήματος αμφισβητείται υπό το πρίσμα της αντίδρασης πριν από λίγες εβδομάδες.

Ακόμη και η Samsung χλεύασε

Όταν η Apple αφαίρεσε για πρώτη φορά την υποδοχή ακουστικών στο iPhone 7 πριν από τέσσερα χρόνια, οι Νοτιοκορεάτες της Samsung επίσης χλεύαζαν. Τη συνέχεια εύκολα μπορεί κανείς να τη φανταστεί. Τα σημερινά κορυφαία smartphones από τη Samsung έρχονται επίσης χωρίς υποδοχή ακουστικών 3,5 χιλιοστών.

Στο Facebook, η εταιρεία παρουσίασε ένα τροφοδοτικό με τη σημείωση ότι αυτό περιλαμβάνεται στο πεδίο της παράδοσης των δικών της τηλεφώνων. Πριν από λίγες ημέρες, η Samsung διέγραψε ξαφνικά τη διαφήμιση. Πιθανώς θα πρέπει να προσπαθήσει να περιορίσει τη ζημιά, γιατί μέχρι στιγμής οι φήμες λένε ότι όταν θα εισαγάγει το νέο κορυφαίο Smartphone Galaxy S21 σε λίγες μέρες, το τροφοδοτικό θα λείπει από το πακέτο.

Γίνεται μόδα

Με τη Samsung, την Apple και την Xiaomi, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο απομακρύνονται από το παρεχόμενο τροφοδοτικό. Δεν έχουν ανακοινωθεί τέτοια σχέδια από την Huawei. Ωστόσο, θα ήταν εκπληκτικό αν άλλοι κατασκευαστές όπως η Google, η Sony και η Oppo δεν ακολούθησαν το παράδειγμά τους αργά ή γρήγορα. Επειδή εκτός από την αναμφισβήτητα σημαντική περιβαλλοντική πτυχή, η παραίτηση από την κλειστή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προσφέρει επίσης οικονομικά πλεονεκτήματα για τις εταιρείες.

Πηγή: reader.gr