Η ερευνήτρια που «έπιασε» την πρώτη λήψη μαύρης τρύπας τα λέει όλα με το χαμόγελό της (pic)

Gazzetta team
Η ερευνήτρια που «έπιασε» την πρώτη λήψη μαύρης τρύπας τα λέει όλα με το χαμόγελό της (pic)
Μία νεαρή ερευνήτρια διεκδικεί την μερίδα του λέοντος, αναφορικά με τα εύσημα για την πρώτη στα χρονικά καταγραφή μίας μαύρης τρύπας.

Η ανακοίνωση των αστρονόμων για την πρώτη φωτογραφία από μία μαύρη τρύπα σκόρπισε ενθουσιασμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όμως τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον των ανά τον κόσμο μέσων ενημέρωσης δεν μονοπωλείται από την μαύρη τρύπα αλλά από τη νεαρή ερευνήτρια που βρίσκεται πίσω από το μοναδικό αυτό τεχνολογικό επίτευγμα.

H Katie Bouman είναι ο άνθρωπος πίσω από τον αλγόριθμο που βοήθησε τα επτά συγχρονισμένα τηλεσκόπια στην καταγραφή της μαύρης τρύπας κι όπως είναι φυσικό έχει γίνει το πρόσωπο της δεκαετίας στη διεθνή αστρονομική κοινότητα.

Η ίδια, μάλιστα, φρόντισε να αποζημιώσει τους εκατομμύρια χρήστες των social media που την πολιορκούν και την αποθεώνουν για την τεράστια συνεισφορά της με μία φωτογραφία, όπου το χαμόγελό της ισούται κυριολεκτικά με χίλιες λέξεις.

Mάλιστα για να γίνει σαφής η πρωτοφανής επιτυχία τόσο της Μπούμαν όσο και των εκατοντάδων ακόμα επιστημόνων που εργάστηκαν επί χρόνια για την πρωτοφανή αυτή επιτυχία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος δεδομένων που απαιτήθηκαν για τη δημιουργία του αλγόριθμου που έφτιαξε η Μπούμαν κι η ομάδα της αγγίζει το «αστρονομικό» μέγεθος των 5,2 εκατομμυρίων Gigabytes...